Hátimotor Hátimotor Motoros sárkány Kezdőlap Merevszárnyú UL Forgószárnyú UL Műrepülés Videók Galéria

Version francaise Versiunea în româneste
 
Hátimotor

A Kárpátokon túl


A szabad motoros repülés varázslata Romániát is megérintette. Nem is kicsit. Jelen pillanatban nem kevesebb mint négyszáz ultrakönnyű repülőszerkezetet tartanak nyilván odaát. A műfaj legkiemelkedőbb képviselője Kiss László. Ő nem alkirály, ő maga az UL-király román földön. Ha nem tapadna némi pejoratív íz a fogalomhoz, mernénk azt mondani, hogy Laci egy oligarcha. Így inkább mondjuk azt, hogy „nincsenek anyagi nehézségei”. Van viszont egy szenvedélye: a repülés. Állítható, az UL-ügy jó kezekben van Romániában.

Laci vendégei lehettünk repterén Sirneában, Ploiesti és Bukarest között. A reptér olyan, hogy bármelyik európai létesítmény megirigyelhetné, az átlagos francia ultrakönnyű placc repülőmodellező kényszerleszállóhelynek tűnik mellette. Ez azonban nem grandománia, egyszerűen arról van szó, hogy a Kárpátokon túl nincsenek helyszűkében. A hangárban többségben vannak a Halley gyártotta gépmadarak, Foxok és Jet Starok vegyesen, de 300-zal utazó, behúzható futós Pioneer is található. A reptérre folyamatosan érkeznek a legváltozatosabb kisgépek, az ULBI-féle Wild Thingtől (amit egyébként Bacauban gyártottak) a szintén hazai Aerostarokon keresztül a különféle amatőr építésű repülő drótakadályokig. Képviselők, polgármesterek és médiasztárok népesítik be a hangár melletti klubházat, nagy élet zajlik. A repülés odaát életforma, egyértelműen az elit önkifejezésének egy kifinomult és elegáns módja. Hogy ezt Laci tette azzá, vagy volt már eleve egy ösztönös késztetés a felemelkedésre a románokban, nem tudom. Az kétségtelen, hogy Laci adja ki Közép-Kelet-Európa legnívósabb repülős lapját, a Pilot Magazint. Az egész UL-repülés körülötte gravitál.
Laci ízig-vérig madárember. Évek óta repül motoros sárkánnyal és merevszárnyúval, most a motoros ernyőzést volt kedve kipróbálni. Állítja, a repülésnek ez a műfaja áll a legközelebb az ember természetes repülésideáljához. Ez közelíti meg a legjobban azt az érzést, amikor álmában repül az ember.
Köztudott, a román népet évszázadok óta kíséri a történelmi szerencse.
Vélhetően ennek a disznó szerencsének köszönhető, hogy Laci nekik jutott, őket gazdagítja, még repülésileg is. Pedig hogy is szoktuk dünnyögni: megbűnhődte már e nép?

Szöveg: Szabő György
Képek: Vampair


 
Belépés
   

Kapcsolódó linkek
   

Hír értékelése
   

Parancsok
   

Kapcsolódó rovatok

AeroporturiAvion UltrausorHátimotorMerevszárnyú ULMoto-deltaplanMotoros sárkányParamotorRepterek

Tartalomkezelő rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.12 másodperc