Htimotor Htimotor Motoros srkny Kezdlap Merevszrny UL Forgszrny UL Mrepls Videk Galria

Version francaise Versiunea n romneste
 
Hátimotor

A Kárpátokon túl


A szabad motoros repülés varázslata Romániát is megérintette. Nem is kicsit. Jelen pillanatban nem kevesebb mint négyszáz ultrakönnyû repülõszerkezetet tartanak nyilván odaát. A mûfaj legkiemelkedõbb képviselõje Kiss László. Õ nem alkirály, õ maga az UL-király román földön. Ha nem tapadna némi pejoratív íz a fogalomhoz, mernénk azt mondani, hogy Laci egy oligarcha. Így inkább mondjuk azt, hogy „nincsenek anyagi nehézségei”. Van viszont egy szenvedélye: a repülés. Állítható, az UL-ügy jó kezekben van Romániában.

Laci vendégei lehettünk repterén Sirneában, Ploiesti és Bukarest között. A reptér olyan, hogy bármelyik európai létesítmény megirigyelhetné, az átlagos francia ultrakönnyû placc repülõmodellezõ kényszerleszállóhelynek tûnik mellette. Ez azonban nem grandománia, egyszerûen arról van szó, hogy a Kárpátokon túl nincsenek helyszûkében. A hangárban többségben vannak a Halley gyártotta gépmadarak, Foxok és Jet Starok vegyesen, de 300-zal utazó, behúzható futós Pioneer is található. A reptérre folyamatosan érkeznek a legváltozatosabb kisgépek, az ULBI-féle Wild Thingtõl (amit egyébként Bacauban gyártottak) a szintén hazai Aerostarokon keresztül a különféle amatõr építésû repülõ drótakadályokig. Képviselõk, polgármesterek és médiasztárok népesítik be a hangár melletti klubházat, nagy élet zajlik. A repülés odaát életforma, egyértelmûen az elit önkifejezésének egy kifinomult és elegáns módja. Hogy ezt Laci tette azzá, vagy volt már eleve egy ösztönös késztetés a felemelkedésre a románokban, nem tudom. Az kétségtelen, hogy Laci adja ki Közép-Kelet-Európa legnívósabb repülõs lapját, a Pilot Magazint. Az egész UL-repülés körülötte gravitál.
Laci ízig-vérig madárember. Évek óta repül motoros sárkánnyal és merevszárnyúval, most a motoros ernyõzést volt kedve kipróbálni. Állítja, a repülésnek ez a mûfaja áll a legközelebb az ember természetes repülésideáljához. Ez közelíti meg a legjobban azt az érzést, amikor álmában repül az ember.
Köztudott, a román népet évszázadok óta kíséri a történelmi szerencse.
Vélhetõen ennek a disznó szerencsének köszönhetõ, hogy Laci nekik jutott, õket gazdagítja, még repülésileg is. Pedig hogy is szoktuk dünnyögni: megbûnhõdte már e nép?

Szöveg: Szabõ György
Képek: Vampair


 
Belps
   

Kapcsold linkek
   

Hr rtkelse
   

Parancsok
   

Kapcsold rovatok

AeroporturiAvion UltrausorHátimotorMerevszárnyú ULMoto-deltaplanMotoros sárkányParamotorRepterek

Tartalomkezelõ rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.06 msodperc