Hátimotor Hátimotor Motoros sárkány Kezdőlap Merevszárnyú UL Forgószárnyú UL Műrepülés Videók Galéria

Version francaise Versiunea în româneste
 
Forgószárnyas UL

AK1-3 Sanka - 2. rész


Harminc méteren Viktor bemutatott egy autorotálást 85 kilométer/órás sebességnél, a legkisebb süllyedési sebességgel lágyan talajt fogva (motor alapjáraton). A variométer szerint 7–8 méter/secundummal sülylyedtünk, miközben Viktor úgy adagolta a kollektívet, hogy a forgószárny-fordulatszám a zöld tartományon belül maradjon, és a repülést rövid lebegéssel és a teljesítmény visszaadásával fejezte be.

Mindez bizonyára elegendő a biztonságos földet éréshez egy esetleges motormeghibásodásnál. 85 kilométer/óránál a Sanka siklószáma egészen rendkívüli, 1:3,2. Az 1:4,1-es legjobb siklószám 130 kilométer/órás sebességnél érhető el, a süllyedés pedig 530 méter/percre nő. A fenti adatok erősen emlékeztetnek a Hughesra: a Schweitzer legjobb siklószáma 110 kilométer/óránál 1:3,62, süllyedése 550 méter/perc, illetve az én Kompressemre, melynek legjobb siklószáma 130 kilométer/óránál 1:4,3, süllyedése 500 méter/perc.
Ezután egy normál leszállás következett egy folyópart közelében, amit szintén gond nélkül sikerült végrehajtani. A Sanka botkormánya hasonlóan érzékeny, mint az R22-esé, már amennyire fel tudtam idézni régmúltbeli emlékeimet.
A repülés során egészen enyhe erőt éreztem a boton jobbra, de ez 35 perces repülés után sem volt fárasztó. A Sankán nincs ciklikus trimm (kormányerő-csökkentő szerkezet), és csak egy lényegesen hosszabb repülés során tudnám megállapítani, hogy szükség van-e rá. Megvizsgáltam, hogy adott esetben magam is fel tudnám-e szerelni a helikoptert egy elektromos trimmrendszerrel – a látottak alapján ez egészen egyszerűnek tűnik, mivel elegendő hely van egy ilyen installáció számára.
Ekkor erősen esni kezdett, én pedig szerettem volna még egy utolsó gyakorlatot, mégpedig egy célra szállást végrehajtani, mielőtt visszafordulnánk. Félórás repüléssel „a hátam mögött” olyan simán landoltam, mint otthon az utánfutón.
Öt perc repülés után visszaértünk a telephelyre. Viktor hűtés nélkül simán leállította a motort, mivel a hajtómű hőmérséklete elég alacsony volt, aztán kuplung ki – mindez nagyjából egy percet vett igénybe. A Sankán nincs forgószárnyfék, így eltart egy ideig, míg a rotor leáll.
A következő napra egy második tesztrepülést terveztem, már csak azért is, hogy megerősítsem az első benyomásaimat a Sankáról. Reggel ragyogó napsütésre ébredtünk – elérkezett az idő, hogy repülhessek az Aerokopter tesztpilótájával, aki 12 ezer repült órával rendelkezik. A felszállási procedúra után – főkapcsoló és üzemanyag-szivattyú be, indítógomb be – a vízhűtéses EJ 2.5 Subaru azonnal indult. Nem volt sem előzetes befecskendezés, sem lefulladás, sem játék a keverékszabályozóval – hogy a certifikált repülőgépmotorokat miért nem tudják úgy megcsinálni, hogy ilyen gyorsan induljanak?... Generátor és kuplung be, és a lapátok másodperceken belül forogni kezdtek. Robusztus kinézetű elektromos szíjfeszítő mechanizmus feszíti az elsődleges fordulatszám-csökkentést végző ékszíjakat az előre meghatározott értékre. A bemutató Sankát 7 darab keskeny ékszíjjal látták el, de a szériagépeket már 6 darab kevlárerősítésű ékszíjjal gyártják majd.
A motor három-négy perc alatt bemelegedett, aztán felemelkedtünk a függésből történő autorotáláshoz, hogy ellenőrizzük a forgószárnylapátok inerciáját. Másfél-két méteres magasságon Nyikolaj lekapta a gázt, és egy lágy huppanással földet értünk. A Kompressem futóinak ilyenkor terpesztenie kellene, itt nem történt semmi hasonló. Szerettem volna a rotor inerciáját a „könnyebbik” oldalán is ellenőrizni. A farmok felé indultunk, én pedig átvettem a botot, csináltam néhány fordulót balra és jobbra – sem túlzott rezgés, sem rázkódás nem volt tapasztalható. Nem hittem volna, hogy ez a helikopter valóban enynyire lágyan vezethető. Autorotáció, függeszkedés, majd újra gázt adva a motort teszteltem alacsony forgószárny-fordulatszámtól. Szándékosan engedtem leesni a forgószárny-fordulatszámot a sárga fények kigyulladásáig, majd gázt adtam. Válaszképpen a forgószárny fordulatszáma azonnal „visszaállt”! A lágyan, simán járó Subaru motornak jelentős teljesítménytartaléka maradt, alapjáraton kellemes hangot adott, függésben pedig halkabb volt az R22-esnél és a Schweitzernél (ezt a földről tudtam megítélni). Fél órán keresztül különböző manővereket hajtottam végre, ennek során az első körben alkotott véleményem igazolódni látszott.
A forgószárnyagy külön említést érdemel, mivel – kis súlyú helikopterről lévén szó – szokatlan a tervezése. Úgy emlékeztem, korábban nem találkoztam rétegesen felépített lapátbekötő rendszerrel, utóbb azonban rájöttem, hogy ugyanilyet láttam a párizsi légiparádén, az Apach Longbow harci helikopteren. Hallottam, hogy ugyanezt a rendszert alkalmazzák az orosz Black Shark harci helikoptereknél, és néhány MD modellnél is. A rendszer fő- és szerkezeti elemei roppant egyszerűek, de a rétegek anyagának, számának, alakjának meghatározása igen összetett és „high-tech” feladat. A Sanka forgószárnyrendszere három Y alakú hajlékony köteget tartalmaz, valamennyi 17-17 vékony fémlemezből készül, teljes vastagságuk körülbelül 7 milliméter. A kötegek nagyon hajlékonyak felfelé és lefelé egyaránt, könnyen elcsavarhatók, ezek váltják ki a hagyományos nehéz vízszintes és axiális csuklókat. A lemezkötegek belső végét az agyhoz csavarozzák, a külsőt pedig a lapáttartóhoz. Fő előnyei a következők: a mechanikája egyszerű, alkalmazásával jelentős súlycsökkenés érhető el, szerelésnél könnyen hozzáférhető és ellenőrizhető, illetve nem igényel karbantartást. Elegendő 500 óránként cserélni őket -– ráadásul több tapasztalat birtokában ez az intervallum minden bizonnyal nőni fog. A további súlycsökkentés érdekében a nagy átmérőjű lapáttartó csövet kompozitanyagból fogják gyártani, mindkét oldalán nagy szerelőnyílással, ami még egyszerűbbé teszi a lemezköteg repülés előtti vizsgálatát. Kicserélése sem okozhat nehézséget. A lapátok fel- és leszerelése – két embernek – öt percig sem tart, mint erről személyesen is meggyőződhettem. A helikopter egy könnyű kis utánfutón – leszerelt forgószárnylapátokkal – könnyen vontatható. Kijevig 450 kilométeres utat tettünk így meg, nem a legjobb állapotban lévő utakon, egy kis 1.2 literes autóval.
A motor egyszerűen karbantartható és javítható, mivel minden alkatrésze könnyen hozzáférhető. A 6 darab ékszíj cseréje, amit 500 repült óránként kell elvégezni, a gyártó szerint 16 órát vesz igénybe – mindehhez a motort és a farokgerendát is ki kell szerelni. A motor azonban könnyen kivehető egy kis emelőszerkezet segítségével. Három csavar rögzíti, a hajlékony tengelykapcsolót, a vízcsöveket és néhány elektromos vezetéket kell szétcsatlakoztatni. A sárkány javítása szintén viszonylag egyszerű, valameny- nyi része könnyen hozzáférhető.
A rendelkezésre álló információk alapján összeállítottam egy táblázatot, melyben a Sanka és más népszerű, könnyű, dugattyús motoros helikopterek paramétereit hasonlítottam össze. Mint látható, a Beta II teljesítménye párnahatásban függeszkedve kiváló, köszönhetően a 180 lóerőről 131 lóerőre korlátozott teljesítményű motornak. Ugyanakkor azonos súlyú utassal a Sanka párnahatásban függeszkedve 9250, hasonlóan a Hugheshoz, amelynél párnahatásban függeszkedve 182 kilogramm súlyú utasokkal még jobb, 10 100. A Rotorway teljesítménye szintén lenyűgöző, amennyiben az ACIS-feltöltővel látják el. Az Aerokopternél nem volt lehetőségem tesztelni a függeszkedést párnahatásban és párnahatáson kívül (a 300 méteres magasságkorlátozás miatt), így a gyártó adataira kellett hagyatkoznom.

Az 1999-ben alapított Aerokopternél a közelmúltban fejeződött be a Sanka fejlesztése. A gyártást csak tavaly januárban kezdték meg, a tervek szerint évente tizenöt – azaz négyhavonta öt – helikopter készül majd Poltavában. Az összeszerelés után minden légi járművet alapos tesztelésnek vetnek alá. Egy-egy darab legyártása a megrendelés időpontjától számítva 11 hónapot vesz igénybe (plusz szállítás és vámkezelés). A helikopter ára 114 ezer USA dollár. Ha minden igaz, októberben már szűkebb hazám, Fokváros környékén is repülni fog egy Sanka…

Kép és szöveg: Albert Questinaux
Fordította: Mezei Katalin
Lektorálta: Kellner Tamás

RotorWay
162F
R22
Beta II
Schweitzer
300CB
Sanka
AK1–3
Schweitzer
269C
Ülések száma22223
Utasterhelés (kg)181182212222272
Kabinszélesség (mm)11001100?13531295
Max. felszállósúly (kg)682617795650865
Üres súly (kg)454385495373510
Üzemanyag-kapacitás (kg, l)47, 6452, 7288, 12155, 7583, 114
Max. vízszintes sebesség (km/h)185189156185156
Utazósebesség (km/h)154178148157148
Soha túl nem léphető sebesség(VNE)(km/h)185189174189185
Max. hatótávolság (mérföld)290300354350375
Max. emelkedőképesség (m/perc)305305+?533302
Függeszkedés párnahatáson kívül (feet)50006500480059008600
Függeszkedés párnahatásban (feet)700094007000760010 800
Motorteljesítmény152131180165190


 
Belépés
   

Kapcsolódó linkek
   

Hír értékelése
   

Parancsok
   

Kapcsolódó rovatok

Forgószárnyas UL


texas hold em poker chips (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. május 07. vasárnap, 18:08
(Profil | Üzenet küldése)
texas hold em poker chips [fortexasholdempokerchipsof.blogspot.com] A morgue is a morgue is a morgue. They can paint the walls with aggressively cheerful primary colors and splashy bold graphics, but it's still a holding place for the dead until they can be parted out to organ banks. Not that I would have cared normally but my viewpoint was skewed. The relentless pleasance of the room I sat in seemed only grotesque. -- Pat Cadigan, "Mindplayers"
equity loan (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. május 27. szombat, 00:42
(Profil | Üzenet küldése)
loans [loans.src21.net] - loans refinancing [refinancing.src21.net] - refinancing lenders [lenders.src21.net] - lenders auto loan [loans.src21.net] - auto loan loan [refinancing.src21.net] - loan mortgage loans [lenders.src21.net] - mortgage loans car loan [refinancing.src21.net] - car loan financing [lenders.src21.net] - financing student loan consolidation [refinancing.src21.net] - student loan consolidation personal loan [lenders.src21.net] - personal loan payday loan [loans.src21.net] - payday loan loan consolidation [loans.src21.net] - loan consolidation student loans [loans.src21.net] - student loans student loan [refinancing.src21.net] - student loan mortgage loan [loans.src21.net] - mortgage loan college loans [lenders.src21.net] - college loans refinance loans [lenders.src21.net] - refinance loans equity loans [loans.src21.net] - equity loans equity loan [loans.src21.net] - equity loan If you laid all of our laws end to end, there would be no end. -- Mark Twain
forex strategies (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. május 29. hétfő, 23:28
(Profil | Üzenet küldése)
casino indian thunder valley [the7casinoonlinesultana.blogspot.com] - casino indian thunder valley bus casino niagara tour [the7casinoonlinesultana.blogspot.com] - bus casino niagara tour casino hotel job las vegas [the7casinoonlinesultana.blogspot.com] - casino hotel job las vegas casino employment indiana [the7casinoonlinesultana.blogspot.com] - casino employment indiana card casino game poker stud [encardcasinogamepokerstudfor.blogspot.com] - card casino game poker stud phone composer [thephonecomposerat.blogspot.com] - phone composer ringtone cingular [thephonecomposerat.blogspot.com] - ringtone cingular crazy frog racing [thephonecomposerat.blogspot.com] - crazy frog racing crazy frogs video [thephonecomposerat.blogspot.com] - crazy frogs video ringtones 100 [thephonecomposerat.blogspot.com] - ringtones 100 Screensaver [comscreensaverof.blogspot.com] - Screensaver mortgage loans [enmortgageloanswhere.blogspot.com] - mortgage loans loans and bad credit [enmortgageloanswhere.blogspot.com] - loans and bad credit wells fargo loans [enmortgageloanswhere.blogspot.com] - wells fargo loans perkins loan [enmortgageloanswhere.blogspot.com] - perkins loan loans bad credit [enmortgageloanswhere.blogspot.com] - loans bad credit casino hard rock tampa [incasinohardrocktampathis.blogspot.com] - casino hard rock tampa avi casino resort [incasinohardrocktampathis.blogspot.com] - avi casino resort casino marketing online [incasinohardrocktampathis.blogspot.com] - casino marketing online casino county diego san [incasinohardrocktampathis.blogspot.com] - casino county diego san arizona casino fort mcdowell [incasinohardrocktampathis.blogspot.com] - arizona casino fort mcdowell cialis [encialisfrom.blogspot.com] - cialis nasonex [encialisfrom.blogspot.com] - nasonex cheap viagra [encialisfrom.blogspot.com] - cheap viagra cheap carisoprodol [encialisfrom.blogspot.com] - cheap carisoprodol buy nordette online [encialisfrom.blogspot.com] - buy nordette online forex [whoforexhow.blogspot.com] - forex forex forum [whoforexhow.blogspot.com] - forex forum trading forex [whoforexhow.blogspot.com] - trading forex currency forex [whoforexhow.blogspot.com] - currency forex easy forex [whoforexhow.blogspot.com] - easy forex ringtone samsung [isringtonesamsunghow.blogspot.com] - ringtone samsungTovább...
construction loan (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. június 03. szombat, 11:56
(Profil | Üzenet küldése)
ringtone samsung [withringtonesamsungfrom.blogspot.com] - ringtone samsung backgammon set up [atbackgammonsetupla.blogspot.com] - backgammon set up casino chip chocolate [wherecasinochipchocolatela.blogspot.com] - casino chip chocolate fast loans [fromfastloanswas.blogspot.com] - fast loans forex uk [aboutforexuken.blogspot.com] - forex uk buy nordette [thisbuynordetteabout.blogspot.com] - buy nordette loans california [undloanscaliforniahow.blogspot.com] - loans california buy adipex [wasbuyadipexfor.blogspot.com] - buy adipex personal loan [willpersonalloanla.blogspot.com] - personal loan diablo [ondiablothis.blogspot.com] - diablo picture [wwwpicturede.blogspot.com] - picture forex online trading [whenforexonlinetradingto.blogspot.com] - forex online trading forex managed account [enforexmanagedaccountor.blogspot.com] - forex managed account swing traders [orswingtradersas.blogspot.com] - swing traders leather backgammon set [theleatherbackgammonsetan.blogspot.com] - leather backgammon set poly ringtone [ispolyringtonewhen.blogspot.com] - poly ringtone forex trading [forforextradingare.blogspot.com] - forex trading auto refinance loans [fromautorefinanceloansare.blogspot.com] - auto refinance loans stafford loan [thatstaffordloanund.blogspot.com] - stafford loan construction loan [wwwconstructionloanis.blogspot.com] - construction loan You recoil from the crude; you tend naturally toward the exquisite.
personal loans (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. június 05. hétfő, 12:27
(Profil | Üzenet küldése)
backgammon game rule [enbackgammongameruleen.blogspot.com] - backgammon game rule empire poker cheat [enempirepokercheatin.blogspot.com] - empire poker cheat va loans [thisvaloanswith.blogspot.com] - va loans auto refinance loans [withautorefinanceloansto.blogspot.com] - auto refinance loans forex online trading [whoforexonlinetradingit.blogspot.com] - forex online trading yahoo back door backgammon [deyahoobackdoorbackgammonthe.blogspot.com] - yahoo back door backgammon diflucan [isdiflucanen.blogspot.com] - diflucan mpeg [commpegwith.blogspot.com] - mpeg personal loan [willpersonalloanla.blogspot.com] - personal loan best internet poker site [wasbestinternetpokersitewhere.blogspot.com] - best internet poker site picture [wwwpicturede.blogspot.com] - picture loan rates [wasloanratesthe.blogspot.com] - loan rates loan amortization [whenloanamortizationan.blogspot.com] - loan amortization backgammon direction [orbackgammondirectionin.blogspot.com] - backgammon direction forex managed account [whoforexmanagedaccountbe.blogspot.com] - forex managed account buy famvir online [wwwbuyfamvironlinewww.blogspot.com] - buy famvir online download free offline poker [itdownloadfreeofflinepokerwas.blogspot.com] - download free offline poker buy flexeril [labuyflexerilor.blogspot.com] - buy flexeril forex option [comforexoptionby.blogspot.com] - forex option personal loans [withpersonalloanswith.blogspot.com] - personal loans If one cannot enjoy reading a book over and over again, there is no use in reading it at all. -- Oscar Wilde
[Cím nélkül] (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. június 13. kedd, 09:25
(Profil | Üzenet küldése)
Q: How many supply-siders does it take to change a light bulb? A: None. The darkness will cause the light bulb to change by itself.
[Cím nélkül] (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. június 13. kedd, 09:26
(Profil | Üzenet küldése)
Don't get to bragging.
[Cím nélkül] (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. június 13. kedd, 09:26
(Profil | Üzenet küldése)
Your heart is pure, and your mind clear, and your soul devout.
toys (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. június 22. csütörtök, 22:29
(Profil | Üzenet küldése)
backgammon setup [wwwbackgammonsetupa.blogspot.com] - backgammon setup play backgammon free [toplaybackgammonfreea.blogspot.com] - play backgammon free test [attestthe.blogspot.com] - test pay day loans [bypaydayloansat.blogspot.com] - pay day loans computer [comcomputerwww.blogspot.com] - computer fishing [enfishingthe.blogspot.com] - fishing insurance [aninsurancela.blogspot.com] - insurance buy ionamin [onbuyionaminwas.blogspot.com] - buy ionamin cingular wireless ringtones [withcingularwirelessringtonesabout.blogspot.com] - cingular wireless ringtones pharmacy [arepharmacyis.blogspot.com] - pharmacy casino package tunica [wwwcasinopackagetunicaabout.blogspot.com] - casino package tunica casino jersey new tropicana [itcasinojerseynewtropicanato.blogspot.com] - casino jersey new tropicana emini day trading [thiseminidaytradingwho.blogspot.com] - emini day trading ftp [whereftpthis.blogspot.com] - ftp cheap acyclovir [decheapacyclovirfor.blogspot.com] - cheap acyclovir loans rates [whereloansratesbe.blogspot.com] - loans rates casino grand river [atcasinograndriverwhere.blogspot.com] - casino grand river free ware palm backgammon [arefreewarepalmbackgammonen.blogspot.com] - free ware palm backgammon forex markets [itforexmarketsabout.blogspot.com] - forex markets auto refinance loans [itautorefinanceloansthis.blogspot.com] - auto refinance loans toy store [thistoystoreit.blogspot.com] - toy store sonata [fromsonatawith.blogspot.com] - sonata soma [withsomathis.blogspot.com] - soma buy vaniqua [tobuyvaniquawww.blogspot.com] - buy vaniqua toys [antoysby.blogspot.com] - toys There is a fly on your nose.Tartalomkezelő rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.08 másodperc