HŠtimotor HŠtimotor Motoros sŠrkŠny Kezdűlap MerevszŠrnyķ UL ForgůszŠrnyķ UL MŻrepŁlťs Videůk Galťria

Version francaise Versiunea Ón rom‚neste
 
Forgószárnyas UL

AK1-3 Sanka - 2. rész


Harminc m√©teren Viktor bemutatott egy autorot√°l√°st 85 kilom√©ter/√≥r√°s sebess√©gn√©l, a legkisebb s√ľllyed√©si sebess√©ggel l√°gyan talajt fogva (motor alapj√°raton). A variom√©ter szerint 7–8 m√©ter/secundummal s√ľlylyedt√ľnk, mik√∂zben Viktor √ļgy adagolta a kollekt√≠vet, hogy a forg√≥sz√°rny-fordulatsz√°m a z√∂ld tartom√°nyon bel√ľl maradjon, √©s a rep√ľl√©st r√∂vid lebeg√©ssel √©s a teljes√≠tm√©ny visszaad√°s√°val fejezte be.

Mindez bizony√°ra elegend√Ķ a biztons√°gos f√∂ldet √©r√©shez egy esetleges motormeghib√°sod√°sn√°l. 85 kilom√©ter/√≥r√°n√°l a Sanka sikl√≥sz√°ma eg√©szen rendk√≠v√ľli, 1:3,2. Az 1:4,1-es legjobb sikl√≥sz√°m 130 kilom√©ter/√≥r√°s sebess√©gn√©l √©rhet√Ķ el, a s√ľllyed√©s pedig 530 m√©ter/percre n√Ķ. A fenti adatok er√Ķsen eml√©keztetnek a Hughesra: a Schweitzer legjobb sikl√≥sz√°ma 110 kilom√©ter/√≥r√°n√°l 1:3,62, s√ľllyed√©se 550 m√©ter/perc, illetve az √©n Kompressemre, melynek legjobb sikl√≥sz√°ma 130 kilom√©ter/√≥r√°n√°l 1:4,3, s√ľllyed√©se 500 m√©ter/perc.
Ezut√°n egy norm√°l lesz√°ll√°s k√∂vetkezett egy foly√≥part k√∂zel√©ben, amit szint√©n gond n√©lk√ľl siker√ľlt v√©grehajtani. A Sanka botkorm√°nya hasonl√≥an √©rz√©keny, mint az R22-es√©, m√°r amennyire fel tudtam id√©zni r√©gm√ļltbeli eml√©keimet.
A rep√ľl√©s sor√°n eg√©szen enyhe er√Ķt √©reztem a boton jobbra, de ez 35 perces rep√ľl√©s ut√°n sem volt f√°raszt√≥. A Sank√°n nincs ciklikus trimm (korm√°nyer√Ķ-cs√∂kkent√Ķ szerkezet), √©s csak egy l√©nyegesen hosszabb rep√ľl√©s sor√°n tudn√°m meg√°llap√≠tani, hogy sz√ľks√©g van-e r√°. Megvizsg√°ltam, hogy adott esetben magam is fel tudn√°m-e szerelni a helikoptert egy elektromos trimmrendszerrel – a l√°tottak alapj√°n ez eg√©szen egyszer√Ľnek t√Ľnik, mivel elegend√Ķ hely van egy ilyen install√°ci√≥ sz√°m√°ra.
Ekkor er√Ķsen esni kezdett, √©n pedig szerettem volna m√©g egy utols√≥ gyakorlatot, m√©gpedig egy c√©lra sz√°ll√°st v√©grehajtani, miel√Ķtt visszaforduln√°nk. F√©l√≥r√°s rep√ľl√©ssel „a h√°tam m√∂g√∂tt” olyan sim√°n landoltam, mint otthon az ut√°nfut√≥n.
√Ėt perc rep√ľl√©s ut√°n vissza√©rt√ľnk a telephelyre. Viktor h√Ľt√©s n√©lk√ľl sim√°n le√°ll√≠totta a motort, mivel a hajt√≥m√Ľ h√Ķm√©rs√©klete el√©g alacsony volt, azt√°n kuplung ki – mindez nagyj√°b√≥l egy percet vett ig√©nybe. A Sank√°n nincs forg√≥sz√°rnyf√©k, √≠gy eltart egy ideig, m√≠g a rotor le√°ll.
A k√∂vetkez√Ķ napra egy m√°sodik tesztrep√ľl√©st terveztem, m√°r csak az√©rt is, hogy meger√Ķs√≠tsem az els√Ķ benyom√°saimat a Sank√°r√≥l. Reggel ragyog√≥ naps√ľt√©sre √©bredt√ľnk – el√©rkezett az id√Ķ, hogy rep√ľlhessek az Aerokopter tesztpil√≥t√°j√°val, aki 12 ezer rep√ľlt √≥r√°val rendelkezik. A felsz√°ll√°si proced√ļra ut√°n – f√Ķkapcsol√≥ √©s √ľzemanyag-szivatty√ļ be, ind√≠t√≥gomb be – a v√≠zh√Ľt√©ses EJ 2.5 Subaru azonnal indult. Nem volt sem el√Ķzetes befecskendez√©s, sem lefullad√°s, sem j√°t√©k a kever√©kszab√°lyoz√≥val – hogy a certifik√°lt rep√ľl√Ķg√©pmotorokat mi√©rt nem tudj√°k √ļgy megcsin√°lni, hogy ilyen gyorsan induljanak?... Gener√°tor √©s kuplung be, √©s a lap√°tok m√°sodperceken bel√ľl forogni kezdtek. Robusztus kin√©zet√Ľ elektromos sz√≠jfesz√≠t√Ķ mechanizmus fesz√≠ti az els√Ķdleges fordulatsz√°m-cs√∂kkent√©st v√©gz√Ķ √©ksz√≠jakat az el√Ķre meghat√°rozott √©rt√©kre. A bemutat√≥ Sank√°t 7 darab keskeny √©ksz√≠jjal l√°tt√°k el, de a sz√©riag√©peket m√°r 6 darab kevl√°rer√Ķs√≠t√©s√Ľ √©ksz√≠jjal gy√°rtj√°k majd.
A motor h√°rom-n√©gy perc alatt bemelegedett, azt√°n felemelkedt√ľnk a f√ľgg√©sb√Ķl t√∂rt√©n√Ķ autorot√°l√°shoz, hogy ellen√Ķrizz√ľk a forg√≥sz√°rnylap√°tok inerci√°j√°t. M√°sf√©l-k√©t m√©teres magass√°gon Nyikolaj lekapta a g√°zt, √©s egy l√°gy huppan√°ssal f√∂ldet √©rt√ľnk. A Kompressem fut√≥inak ilyenkor terpesztenie kellene, itt nem t√∂rt√©nt semmi hasonl√≥. Szerettem volna a rotor inerci√°j√°t a „k√∂nnyebbik” oldal√°n is ellen√Ķrizni. A farmok fel√© indultunk, √©n pedig √°tvettem a botot, csin√°ltam n√©h√°ny fordul√≥t balra √©s jobbra – sem t√ļlzott rezg√©s, sem r√°zk√≥d√°s nem volt tapasztalhat√≥. Nem hittem volna, hogy ez a helikopter val√≥ban enynyire l√°gyan vezethet√Ķ. Autorot√°ci√≥, f√ľggeszked√©s, majd √ļjra g√°zt adva a motort teszteltem alacsony forg√≥sz√°rny-fordulatsz√°mt√≥l. Sz√°nd√©kosan engedtem leesni a forg√≥sz√°rny-fordulatsz√°mot a s√°rga f√©nyek kigyullad√°s√°ig, majd g√°zt adtam. V√°laszk√©ppen a forg√≥sz√°rny fordulatsz√°ma azonnal „vissza√°llt”! A l√°gyan, sim√°n j√°r√≥ Subaru motornak jelent√Ķs teljes√≠tm√©nytartal√©ka maradt, alapj√°raton kellemes hangot adott, f√ľgg√©sben pedig halkabb volt az R22-esn√©l √©s a Schweitzern√©l (ezt a f√∂ldr√Ķl tudtam meg√≠t√©lni). F√©l √≥r√°n kereszt√ľl k√ľl√∂nb√∂z√Ķ man√Ķvereket hajtottam v√©gre, ennek sor√°n az els√Ķ k√∂rben alkotott v√©lem√©nyem igazol√≥dni l√°tszott.
A forg√≥sz√°rnyagy k√ľl√∂n eml√≠t√©st √©rdemel, mivel – kis s√ļly√ļ helikopterr√Ķl l√©v√©n sz√≥ – szokatlan a tervez√©se. √ögy eml√©keztem, kor√°bban nem tal√°lkoztam r√©tegesen fel√©p√≠tett lap√°tbek√∂t√Ķ rendszerrel, ut√≥bb azonban r√°j√∂ttem, hogy ugyanilyet l√°ttam a p√°rizsi l√©gipar√°d√©n, az Apach Longbow harci helikopteren. Hallottam, hogy ugyanezt a rendszert alkalmazz√°k az orosz Black Shark harci helikopterekn√©l, √©s n√©h√°ny MD modelln√©l is. A rendszer f√Ķ- √©s szerkezeti elemei roppant egyszer√Ľek, de a r√©tegek anyag√°nak, sz√°m√°nak, alakj√°nak meghat√°roz√°sa igen √∂sszetett √©s „high-tech” feladat. A Sanka forg√≥sz√°rnyrendszere h√°rom Y alak√ļ hajl√©kony k√∂teget tartalmaz, valamennyi 17-17 v√©kony f√©mlemezb√Ķl k√©sz√ľl, teljes vastags√°guk k√∂r√ľlbel√ľl 7 millim√©ter. A k√∂tegek nagyon hajl√©konyak felfel√© √©s lefel√© egyar√°nt, k√∂nnyen elcsavarhat√≥k, ezek v√°ltj√°k ki a hagyom√°nyos neh√©z v√≠zszintes √©s axi√°lis csukl√≥kat. A lemezk√∂tegek bels√Ķ v√©g√©t az agyhoz csavarozz√°k, a k√ľls√Ķt pedig a lap√°ttart√≥hoz. F√Ķ el√Ķnyei a k√∂vetkez√Ķk: a mechanik√°ja egyszer√Ľ, alkalmaz√°s√°val jelent√Ķs s√ļlycs√∂kken√©s √©rhet√Ķ el, szerel√©sn√©l k√∂nnyen hozz√°f√©rhet√Ķ √©s ellen√Ķrizhet√Ķ, illetve nem ig√©nyel karbantart√°st. Elegend√Ķ 500 √≥r√°nk√©nt cser√©lni √Ķket -– r√°ad√°sul t√∂bb tapasztalat birtok√°ban ez az intervallum minden bizonnyal n√Ķni fog. A tov√°bbi s√ļlycs√∂kkent√©s √©rdek√©ben a nagy √°tm√©r√Ķj√Ľ lap√°ttart√≥ cs√∂vet kompozitanyagb√≥l fogj√°k gy√°rtani, mindk√©t oldal√°n nagy szerel√Ķny√≠l√°ssal, ami m√©g egyszer√Ľbb√© teszi a lemezk√∂teg rep√ľl√©s el√Ķtti vizsg√°lat√°t. Kicser√©l√©se sem okozhat neh√©zs√©get. A lap√°tok fel- √©s leszerel√©se – k√©t embernek – √∂t percig sem tart, mint err√Ķl szem√©lyesen is meggy√Ķz√Ķdhettem. A helikopter egy k√∂nny√Ľ kis ut√°nfut√≥n – leszerelt forg√≥sz√°rnylap√°tokkal – k√∂nnyen vontathat√≥. Kijevig 450 kilom√©teres utat tett√ľnk √≠gy meg, nem a legjobb √°llapotban l√©v√Ķ utakon, egy kis 1.2 literes aut√≥val.
A motor egyszer√Ľen karbantarthat√≥ √©s jav√≠that√≥, mivel minden alkatr√©sze k√∂nnyen hozz√°f√©rhet√Ķ. A 6 darab √©ksz√≠j cser√©je, amit 500 rep√ľlt √≥r√°nk√©nt kell elv√©gezni, a gy√°rt√≥ szerint 16 √≥r√°t vesz ig√©nybe – mindehhez a motort √©s a farokgerend√°t is ki kell szerelni. A motor azonban k√∂nnyen kivehet√Ķ egy kis emel√Ķszerkezet seg√≠ts√©g√©vel. H√°rom csavar r√∂gz√≠ti, a hajl√©kony tengelykapcsol√≥t, a v√≠zcs√∂veket √©s n√©h√°ny elektromos vezet√©ket kell sz√©tcsatlakoztatni. A s√°rk√°ny jav√≠t√°sa szint√©n viszonylag egyszer√Ľ, valameny- nyi r√©sze k√∂nnyen hozz√°f√©rhet√Ķ.
A rendelkez√©sre √°ll√≥ inform√°ci√≥k alapj√°n √∂ssze√°ll√≠tottam egy t√°bl√°zatot, melyben a Sanka √©s m√°s n√©pszer√Ľ, k√∂nny√Ľ, dugatty√ļs motoros helikopterek param√©tereit hasonl√≠tottam √∂ssze. Mint l√°that√≥, a Beta II teljes√≠tm√©nye p√°rnahat√°sban f√ľggeszkedve kiv√°l√≥, k√∂sz√∂nhet√Ķen a 180 l√≥er√Ķr√Ķl 131 l√≥er√Ķre korl√°tozott teljes√≠tm√©ny√Ľ motornak. Ugyanakkor azonos s√ļly√ļ utassal a Sanka p√°rnahat√°sban f√ľggeszkedve 9250, hasonl√≥an a Hugheshoz, amelyn√©l p√°rnahat√°sban f√ľggeszkedve 182 kilogramm s√ļly√ļ utasokkal m√©g jobb, 10 100. A Rotorway teljes√≠tm√©nye szint√©n leny√Ľg√∂z√Ķ, amennyiben az ACIS-felt√∂lt√Ķvel l√°tj√°k el. Az Aerokoptern√©l nem volt lehet√Ķs√©gem tesztelni a f√ľggeszked√©st p√°rnahat√°sban √©s p√°rnahat√°son k√≠v√ľl (a 300 m√©teres magass√°gkorl√°toz√°s miatt), √≠gy a gy√°rt√≥ adataira kellett hagyatkoznom.

Az 1999-ben alap√≠tott Aerokoptern√©l a k√∂zelm√ļltban fejez√Ķd√∂tt be a Sanka fejleszt√©se. A gy√°rt√°st csak tavaly janu√°rban kezdt√©k meg, a tervek szerint √©vente tizen√∂t – azaz n√©gyhavonta √∂t – helikopter k√©sz√ľl majd Poltav√°ban. Az √∂sszeszerel√©s ut√°n minden l√©gi j√°rm√Ľvet alapos tesztel√©snek vetnek al√°. Egy-egy darab legy√°rt√°sa a megrendel√©s id√Ķpontj√°t√≥l sz√°m√≠tva 11 h√≥napot vesz ig√©nybe (plusz sz√°ll√≠t√°s √©s v√°mkezel√©s). A helikopter √°ra 114 ezer USA doll√°r. Ha minden igaz, okt√≥berben m√°r sz√Ľkebb haz√°m, Fokv√°ros k√∂rny√©k√©n is rep√ľlni fog egy Sanka…

Kép és szöveg: Albert Questinaux
Fordította: Mezei Katalin
Lektor√°lta: Kellner Tam√°s

RotorWay
162F
R22
Beta II
Schweitzer
300CB
Sanka
AK1–3
Schweitzer
269C
Ülések száma22223
Utasterhelés (kg)181182212222272
Kabinszélesség (mm)11001100?13531295
Max. felsz√°ll√≥s√ļly (kg)682617795650865
√úres s√ļly (kg)454385495373510
√územanyag-kapacit√°s (kg, l)47, 6452, 7288, 12155, 7583, 114
Max. vízszintes sebesség (km/h)185189156185156
Utazósebesség (km/h)154178148157148
Soha t√ļl nem l√©phet√Ķ sebess√©g(VNE)(km/h)185189174189185
Max. hatótávolság (mérföld)290300354350375
Max. emelked√Ķk√©pess√©g (m/perc)305305+?533302
F√ľggeszked√©s p√°rnahat√°son k√≠v√ľl (feet)50006500480059008600
F√ľggeszked√©s p√°rnahat√°sban (feet)700094007000760010 800
Motorteljesítmény152131180165190


 
Belťpťs
   

Kapcsolůdů linkek
   

HŪr ťrtťkelťse
   

Parancsok
   

Kapcsolůdů rovatok

Forgószárnyas UL


texas hold em poker chips (…rtťkelťs: 1)
Szerzű: paulpaaterson DŠtum: 2006. mŠjus 07. vasŠrnap, 18:08
(Profil | ‹zenet kŁldťse)
texas hold em poker chips [fortexasholdempokerchipsof.blogspot.com] A morgue is a morgue is a morgue. They can paint the walls with aggressively cheerful primary colors and splashy bold graphics, but it's still a holding place for the dead until they can be parted out to organ banks. Not that I would have cared normally but my viewpoint was skewed. The relentless pleasance of the room I sat in seemed only grotesque. -- Pat Cadigan, "Mindplayers"
equity loan (…rtťkelťs: 1)
Szerzű: paulpaaterson DŠtum: 2006. mŠjus 27. szombat, 00:42
(Profil | ‹zenet kŁldťse)
loans [loans.src21.net] - loans refinancing [refinancing.src21.net] - refinancing lenders [lenders.src21.net] - lenders auto loan [loans.src21.net] - auto loan loan [refinancing.src21.net] - loan mortgage loans [lenders.src21.net] - mortgage loans car loan [refinancing.src21.net] - car loan financing [lenders.src21.net] - financing student loan consolidation [refinancing.src21.net] - student loan consolidation personal loan [lenders.src21.net] - personal loan payday loan [loans.src21.net] - payday loan loan consolidation [loans.src21.net] - loan consolidation student loans [loans.src21.net] - student loans student loan [refinancing.src21.net] - student loan mortgage loan [loans.src21.net] - mortgage loan college loans [lenders.src21.net] - college loans refinance loans [lenders.src21.net] - refinance loans equity loans [loans.src21.net] - equity loans equity loan [loans.src21.net] - equity loan If you laid all of our laws end to end, there would be no end. -- Mark Twain
forex strategies (…rtťkelťs: 1)
Szerzű: paulpaaterson DŠtum: 2006. mŠjus 29. hťtfű, 23:28
(Profil | ‹zenet kŁldťse)
casino indian thunder valley [the7casinoonlinesultana.blogspot.com] - casino indian thunder valley bus casino niagara tour [the7casinoonlinesultana.blogspot.com] - bus casino niagara tour casino hotel job las vegas [the7casinoonlinesultana.blogspot.com] - casino hotel job las vegas casino employment indiana [the7casinoonlinesultana.blogspot.com] - casino employment indiana card casino game poker stud [encardcasinogamepokerstudfor.blogspot.com] - card casino game poker stud phone composer [thephonecomposerat.blogspot.com] - phone composer ringtone cingular [thephonecomposerat.blogspot.com] - ringtone cingular crazy frog racing [thephonecomposerat.blogspot.com] - crazy frog racing crazy frogs video [thephonecomposerat.blogspot.com] - crazy frogs video ringtones 100 [thephonecomposerat.blogspot.com] - ringtones 100 Screensaver [comscreensaverof.blogspot.com] - Screensaver mortgage loans [enmortgageloanswhere.blogspot.com] - mortgage loans loans and bad credit [enmortgageloanswhere.blogspot.com] - loans and bad credit wells fargo loans [enmortgageloanswhere.blogspot.com] - wells fargo loans perkins loan [enmortgageloanswhere.blogspot.com] - perkins loan loans bad credit [enmortgageloanswhere.blogspot.com] - loans bad credit casino hard rock tampa [incasinohardrocktampathis.blogspot.com] - casino hard rock tampa avi casino resort [incasinohardrocktampathis.blogspot.com] - avi casino resort casino marketing online [incasinohardrocktampathis.blogspot.com] - casino marketing online casino county diego san [incasinohardrocktampathis.blogspot.com] - casino county diego san arizona casino fort mcdowell [incasinohardrocktampathis.blogspot.com] - arizona casino fort mcdowell cialis [encialisfrom.blogspot.com] - cialis nasonex [encialisfrom.blogspot.com] - nasonex cheap viagra [encialisfrom.blogspot.com] - cheap viagra cheap carisoprodol [encialisfrom.blogspot.com] - cheap carisoprodol buy nordette online [encialisfrom.blogspot.com] - buy nordette online forex [whoforexhow.blogspot.com] - forex forex forum [whoforexhow.blogspot.com] - forex forum trading forex [whoforexhow.blogspot.com] - trading forex currency forex [whoforexhow.blogspot.com] - currency forex easy forex [whoforexhow.blogspot.com] - easy forex ringtone samsung [isringtonesamsunghow.blogspot.com] - ringtone samsungTovŠbb...
construction loan (…rtťkelťs: 1)
Szerzű: paulpaaterson DŠtum: 2006. jķnius 03. szombat, 11:56
(Profil | ‹zenet kŁldťse)
ringtone samsung [withringtonesamsungfrom.blogspot.com] - ringtone samsung backgammon set up [atbackgammonsetupla.blogspot.com] - backgammon set up casino chip chocolate [wherecasinochipchocolatela.blogspot.com] - casino chip chocolate fast loans [fromfastloanswas.blogspot.com] - fast loans forex uk [aboutforexuken.blogspot.com] - forex uk buy nordette [thisbuynordetteabout.blogspot.com] - buy nordette loans california [undloanscaliforniahow.blogspot.com] - loans california buy adipex [wasbuyadipexfor.blogspot.com] - buy adipex personal loan [willpersonalloanla.blogspot.com] - personal loan diablo [ondiablothis.blogspot.com] - diablo picture [wwwpicturede.blogspot.com] - picture forex online trading [whenforexonlinetradingto.blogspot.com] - forex online trading forex managed account [enforexmanagedaccountor.blogspot.com] - forex managed account swing traders [orswingtradersas.blogspot.com] - swing traders leather backgammon set [theleatherbackgammonsetan.blogspot.com] - leather backgammon set poly ringtone [ispolyringtonewhen.blogspot.com] - poly ringtone forex trading [forforextradingare.blogspot.com] - forex trading auto refinance loans [fromautorefinanceloansare.blogspot.com] - auto refinance loans stafford loan [thatstaffordloanund.blogspot.com] - stafford loan construction loan [wwwconstructionloanis.blogspot.com] - construction loan You recoil from the crude; you tend naturally toward the exquisite.
personal loans (…rtťkelťs: 1)
Szerzű: paulpaaterson DŠtum: 2006. jķnius 05. hťtfű, 12:27
(Profil | ‹zenet kŁldťse)
backgammon game rule [enbackgammongameruleen.blogspot.com] - backgammon game rule empire poker cheat [enempirepokercheatin.blogspot.com] - empire poker cheat va loans [thisvaloanswith.blogspot.com] - va loans auto refinance loans [withautorefinanceloansto.blogspot.com] - auto refinance loans forex online trading [whoforexonlinetradingit.blogspot.com] - forex online trading yahoo back door backgammon [deyahoobackdoorbackgammonthe.blogspot.com] - yahoo back door backgammon diflucan [isdiflucanen.blogspot.com] - diflucan mpeg [commpegwith.blogspot.com] - mpeg personal loan [willpersonalloanla.blogspot.com] - personal loan best internet poker site [wasbestinternetpokersitewhere.blogspot.com] - best internet poker site picture [wwwpicturede.blogspot.com] - picture loan rates [wasloanratesthe.blogspot.com] - loan rates loan amortization [whenloanamortizationan.blogspot.com] - loan amortization backgammon direction [orbackgammondirectionin.blogspot.com] - backgammon direction forex managed account [whoforexmanagedaccountbe.blogspot.com] - forex managed account buy famvir online [wwwbuyfamvironlinewww.blogspot.com] - buy famvir online download free offline poker [itdownloadfreeofflinepokerwas.blogspot.com] - download free offline poker buy flexeril [labuyflexerilor.blogspot.com] - buy flexeril forex option [comforexoptionby.blogspot.com] - forex option personal loans [withpersonalloanswith.blogspot.com] - personal loans If one cannot enjoy reading a book over and over again, there is no use in reading it at all. -- Oscar Wilde
[CŪm nťlkŁl] (…rtťkelťs: 1)
Szerzű: paulpaaterson DŠtum: 2006. jķnius 13. kedd, 09:25
(Profil | ‹zenet kŁldťse)
Q: How many supply-siders does it take to change a light bulb? A: None. The darkness will cause the light bulb to change by itself.
[CŪm nťlkŁl] (…rtťkelťs: 1)
Szerzű: paulpaaterson DŠtum: 2006. jķnius 13. kedd, 09:26
(Profil | ‹zenet kŁldťse)
Don't get to bragging.
[CŪm nťlkŁl] (…rtťkelťs: 1)
Szerzű: paulpaaterson DŠtum: 2006. jķnius 13. kedd, 09:26
(Profil | ‹zenet kŁldťse)
Your heart is pure, and your mind clear, and your soul devout.
toys (…rtťkelťs: 1)
Szerzű: paulpaaterson DŠtum: 2006. jķnius 22. csŁtŲrtŲk, 22:29
(Profil | ‹zenet kŁldťse)
backgammon setup [wwwbackgammonsetupa.blogspot.com] - backgammon setup play backgammon free [toplaybackgammonfreea.blogspot.com] - play backgammon free test [attestthe.blogspot.com] - test pay day loans [bypaydayloansat.blogspot.com] - pay day loans computer [comcomputerwww.blogspot.com] - computer fishing [enfishingthe.blogspot.com] - fishing insurance [aninsurancela.blogspot.com] - insurance buy ionamin [onbuyionaminwas.blogspot.com] - buy ionamin cingular wireless ringtones [withcingularwirelessringtonesabout.blogspot.com] - cingular wireless ringtones pharmacy [arepharmacyis.blogspot.com] - pharmacy casino package tunica [wwwcasinopackagetunicaabout.blogspot.com] - casino package tunica casino jersey new tropicana [itcasinojerseynewtropicanato.blogspot.com] - casino jersey new tropicana emini day trading [thiseminidaytradingwho.blogspot.com] - emini day trading ftp [whereftpthis.blogspot.com] - ftp cheap acyclovir [decheapacyclovirfor.blogspot.com] - cheap acyclovir loans rates [whereloansratesbe.blogspot.com] - loans rates casino grand river [atcasinograndriverwhere.blogspot.com] - casino grand river free ware palm backgammon [arefreewarepalmbackgammonen.blogspot.com] - free ware palm backgammon forex markets [itforexmarketsabout.blogspot.com] - forex markets auto refinance loans [itautorefinanceloansthis.blogspot.com] - auto refinance loans toy store [thistoystoreit.blogspot.com] - toy store sonata [fromsonatawith.blogspot.com] - sonata soma [withsomathis.blogspot.com] - soma buy vaniqua [tobuyvaniquawww.blogspot.com] - buy vaniqua toys [antoysby.blogspot.com] - toys There is a fly on your nose.Tartalomkezel√Ķ rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz √©rv√©nyes.
OldalkťszŪtťs: 0.15 mŠsodperc