Hátimotor Hátimotor Motoros sárkány Kezdőlap Merevszárnyú UL Forgószárnyú UL Műrepülés Videók Galéria

Version francaise Versiunea în româneste
 
Hátimotor

3. Román hátimotoros találkozó


Brassó, 2008. március 15-16.
A kitűzött dátum közeledtével egyre növekvő aggodalommal fürkésztük napról-napra az összes létező időjárás-előrejelzést. Amitől féltünk, bejött, az idővel nem lett igazán szerencsénk, de mégis: senki nem bánta meg, hogy eljött, még azok a francia pilóták sem, akik a leghosszabb utat tették meg, hogy részt vehessenek e számukra exotikus, „vadkeleti” rendezvényen. Bár a két napból körülbelül csak egy erős felet tölthettünk magával a repüléssel, a találkozó igazi célja mégis megvalósult: románok, magyarok, franciák fenntartások és korlátok nélkül vegyültek és ismerkedtek egymással mindannyiunk közös szenvedélye, a repülés kapcsán.

Péntek este előbb-utóbb sikerült mindenkinek befutnia a Himalájában tartott „nyitóestre”, ahol a közös vacsora és a hozzá szervesen tartozó folyékony kalóriabevitel megtette hatását, hamar kialakult az utána következő két napra is jellemző jó hangulat, és megindult a nációk közti kommunikáció. A wellness iránt még e késői órán is fogékonyak a Maridor hotel szaunájában-uszodájában folytatták a lazulást az egész napos utazás levezetéseképpen.
A szombati reggelit még bíztatóan ragyogta be a nap, bár az ablakokon túl a szélben hajlongó tuják látványa nem sok jót jósolt. Hosszas konzílium után végül egyre nyilvánvalóbbá vált, repülni egyelőre nincs esély, az egyre erősödő szélhez hamarosan masszív felhőtakaró és eső, később havas eső is társult, így maradtak az alternatív programok. A helyszínt még nem ismerők brassói sétával és városnézéssel, majd a közeli, behavazott Poianára tett kiruccanással, a Drakula-kastély meglátogatásával és egyéb turisztikai programokkal múlatták az időt, természetesen az ebédet sem felejtve ki. Délutánra néhány nagyon elszánt pilóta már nem bírta tovább, a némileg enyhülő tendenciát mutató, de továbbra is kétesélyes aerológia dacára megreszkírozták a felszállást. Aki mer, az nyer, végül mindannyian szerencsésen földet is értek, ha nem is feltétlenül ott, ahol szerették volna. Mindenesetre a vakmerők megkapták az első dózist.
Imígyen lelkiekben megerősödve és optimizmussal tekintve a folytatás elé az esti mulatozást is némileg rövidebbre fogtuk, tudván, másnap reggel, vagy soha! S lőn. Vasárnap kora reggel végre megindulhatott a konvoj a rasnovi felszállóhoz, ahol pillanatokon belül kipakolt, teregetett és a levegőbe igyekezett, aki csak élt és mozgott.
Itt volt az ITV két nagy embere, Heniu és Ludo, akik élőben szemléltették új ernyőjük, a Dakota Sport kiváló tulajdonságait. A nagy érdeklődést kiváltó Fresh Breeze Xcitor szinte folyamatosan a levegőben volt, Kiss István egymás után reptette meg a jelentkezőket, több légikeresztséget is beleértve.
Különc barátunk, Francis Gardeur most sem hazudtolta meg magát, hozta a formáját. Gondolt egyet, s a 20 km/órás szelet kihasználva bemutatta az első motoros repülést a Dudek 14 (!) négyzetméteres speedglide ernyőjével, a Zakospeeddel, nem mindennapi látványosságot nyújtva ezzel a kuriózumnak számító mutatvánnyal.
A tizenegynéhány jelenlévő francia pilóta közül ki kell még emelni Léon Philibient, az ismert utazó légifotóst és barátait, akik a brassói találkozót egyhetes romániai csavargással kötötték össze, hogy behatóbban is ismerkedhessenek az országgal. Külön említést érdemel köztük a 72 évesen is aktív hátimotoros pilóta, Paul, akinek dinamizmusát és életkedvét sok fiatal megirigyelhetné.
Az első két találkozó román és magyar „törzsvendégei” természetesen most is eljöttek, s a nem éppen ideális feltételek dacára is kibővült létszámban vettek részt a buliban. Bár az időjárás miatt az utolsó percben sokan meggondolták magukat, összesen így is több mint hatvanan dacoltunk az elemekkel.
Délután 2 körül aztán egyik percről a másikra végképp „bevadult” az idő, s pillanatokon belül világossá vált, itt ma már a levegőben nincs keresnivalónk. Az összepakolás szó szerint viharosan zajlott, aztán a búcsúajándékok kiosztása, az obligát csoportkép és az elköszönések után mindenki útrakelt.
Jó volt, s biztos még jobb lesz majd a következő, nyári kiadás. Találkozzunk augusztusban!


 
Belépés
   

Kapcsolódó linkek
   

Hír értékelése
   

Parancsok
   

Kapcsolódó rovatok

Hátimotor

Tartalomkezelő rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.15 másodperc