HŠtimotor HŠtimotor Motoros sŠrkŠny Kezdűlap MerevszŠrnyķ UL ForgůszŠrnyķ UL MŻrepŁlťs Videůk Galťria

Version francaise Versiunea Ón rom‚neste
 
Vampair.hu: Vitorlázó

Keresťs a rovat hŪreiben:   
[ Fűoldal | Rovatok ]

Vitorlázó rovat Taurus [ Oktatás / Formation ]
Amikor id√©n tavasszal Friedrichshafenben gratul√°ltam Ivo Boscarolnak a Lindbergh d√≠jhoz √©s √≠gy a Taurushoz, nem is gondoltam, hogy ilyen hamar √≠rni fogok r√≥la. Pedig igen nagy l√©p√©s a szabad rep√ľl√©s t√∂rt√©net√©ben, hogy l√©tezik kereskedelmi forgalomban egy ultrak√∂nny√Ľ kateg√≥ri√°s 41-es sikl√≥sz√°m√ļ motoros vitorl√°z√≥, amelyik megv√°s√°rolhat√≥ benzin, vagy tetsz√©s szerint teljesen auton√≥m villanymotorral.Vitorl√°z√≥ rovat Szerelem els√Ķ l√°t√°sra - Lambada [ Teszt / Test ]
A motoros k√∂nny√Ľ sportrep√ľl√©s ULA2 √°gazata az aerodinamikai √ļton korm√°nyzott UL-ek, a botkorm√°nyosok. Ezek a kicsi √©s k√∂nny√Ľ rep√ľl√Ķg√©pek messzir√Ķl n√©zve sok√°ig nem nagyon k√ľl√∂nb√∂ztek a seg√©dmotoros sikl√≥rep√ľl√Ķkt√Ķl, a motoros s√°rk√°nyokt√≥l. K√∂zelebbr√Ķl m√°r felt√Ľnt, hogy a korm√°nyz√°s m√≥dja az√©rt m√°s. Azut√°n szerkezet√ľkben is kezdtek elt√©rni. Lassan „√ļjb√≥l feltal√°ltuk a rep√ľl√Ķg√©pet”, m√°r csak az volt a k√©rd√©s, hogy a seg√©dmotoros vitorl√°z√≥ vagy mini t√ļramotoros kateg√≥ri√°ba lesznek-e sorolva. Nagy sajn√°latomra a vil√°g n√©mi t√©tov√°z√°s ut√°n az ut√≥bbi ir√°nyba indult.


Vitorlázó rovat Lambada UFM 13 [ Teszt / Test ]
Szalay P√©ter motoross√°rk√°ny- √©s UL-pil√≥ta igen dics√©retes m√≥don a vitorl√°z√≥rep√ľl√©ssel k√≠v√°nja b√Ķv√≠teni reperto√°rj√°t. √ögy tervezi, a k√∂vetkez√Ķ g√©pe egy ultrak√∂nny√Ľ movit lesz. Ennek jegy√©ben t√∂bb csehorsz√°gi gy√°rt√≥t megl√°togatott egy-egy tesztrep√ľl√©s erej√©ig. T√≥th R√≥bert vitorl√°z√≥rep√ľl√Ķ √©s movitpil√≥ta mellett most utols√≥ √ļtj√°n V√©g P√°l is elk√≠s√©rte, akinek a nev√©t t√∂bbek k√∂z√∂tt a Corvus kapcs√°n ismerik a szakm√°ban.
A tapasztaltakról Tóth Róbert számolt be telefonon.


Vitorlázó rovat Matevz Lenarcic és a Sinus 912 [ Kaland / Aventure ]
Sikeres vil√°g k√∂r√ľli rep√ľl√©s egyed√ľl egy ultrak√∂nny√Ľ rep√ľl√Ķvel.

A pil√≥tabar√°ts√°gok egyszer√Ľen sz√∂v√Ķdnek, √©s legt√∂bbsz√∂r egy √©letre sz√≥lnak.
T√∂bb √©ve ismertem meg Matevz Lenarcic bar√°tomat Szlov√©ni√°ban. A Pipistrel UL-gy√°rban tal√°lkoztunk. K√ľl√∂nb√∂z√Ķ szempontok szerint v√°logatva ugyanazokat a rep√ľl√Ķg√©pt√≠pusokat kedvelt√ľk m√°r ismerets√©g√ľnk el√Ķtt is. Lenarcic 2002-ben Zenair Zodiac t√≠pust v√°lasztott vil√°g k√∂r√ľli √ļtj√°hoz. Ebben az id√Ķszakban √©n is Zodiac g√©ppel rep√ľltem. Persze, hogy ismertem a nev√©t a www.worldtranssiberia.com internetes oldalr√≥l.Vitorlázó rovat A repulés magasiskolája [ Oktatás / Formation ]
Rep√ľl√Ķs berkeken bel√ľl mindenki elismeri, hogy a rep√ľl√©s szabads√°g√°t √©s a kifinomult reptechnik√°t illet√Ķen a vitorl√°z√≥rep√ľl√©s az, ami a legt√∂bb √©lm√©nyt ny√ļjtja, a legt√∂bb tapasztalatot adja. Tal√°n ez√©rt alakult √ļgy, hogy t√∂bbnyire a polg√°ri vagy a katonai rep√ľl√©sben tev√©kenyked√Ķ pil√≥t√°k is ezzel a m√Ľfajjal kezdt√©k annak idej√©n. Sokan k√∂z√ľl√ľk ma is akt√≠van rep√ľlnek vitorl√°val, karbantartj√°k, fejlesztik tud√°sukat. Van, aki eg√©sz egyszer√Ľen a szabad rep√ľl√©s √©lm√©ny√©re v√°gyik… Most a versenyz√©s vil√°g√°ba kalauzoljuk el az √©rdekl√Ķd√Ķket.


Vitorlázó rovat HORIZONT Рstílus a versenyzésben
Kopp√°ny Tam√°s √©s √Ābrah√°m Attila az a k√©t fiatal versenyz√Ķ, akik 2005-ben a Horizont Rep√ľl√Ķiskola t√°mogat√°s√°t √©lvezik. √ēk ketten az eg√©sz szezont a Horizont vitorl√°z√≥ rep√ľl√Ķg√©peivel fogj√°k v√©gigrep√ľlni. √Čves programjuk edz√©sekb√Ķl √©s versenyekb√Ķl √°ll, s feladatuk lesz a vitorl√°z√≥sportol√≥k t√°vrep√ľl√©seinek seg√≠t√©se √©s valamennyi versenyfeladat teljes√≠t√©se. √ēk versenyz√Ķk√©nt √©s rendez√Ķk√©nt is r√©szt fognak venni a heti futamokon.


Vitorlázó rovat Virussal Európába [ Kaland / Aventure ]
Szabados Zoli szinte √©vente v√°llalkozik egy-egy s√°rk√°nyos „nagy utaz√°sra”. Deleff Istv√°nnal √©s Smidr√≥czki Zolt√°nnal a hat√°rokon k√≠v√ľl ker√ľlte meg Magyarorsz√°got, √°trep√ľlte a La Manche-csatorn√°t, a leveg√Ķben szelte √°t az alg√©riai √©s a tun√©ziai sivatagot, tov√°bb√° elk√∂vetett egy Madrid–London t√°vot is. Ha √©ppen nem volt √ļton, vertik√°lisan terjeszkedett – szint√©n s√°rk√°nnyal –, 6000 m√©terig.
Az id√©n adott volt az EU-csatlakoz√°s – Zoli az √ļjdons√ľlt tag√°llamokat l√°togatta v√©gig, a v√°ltozatoss√°g kedv√©√©rt merev sz√°rny√ļ ul-lel, a „bal egyes”-ben Hamvai Gyul√°val.


Vitorlázó rovat Az álomtól a pilótajogosítványig
Ki ne √°lmodta volna √©lete sor√°n, hogy minden k√∂t√∂tts√©g n√©lk√ľl, "csak √ļgy" rep√ľl√Ķ A Horizont Rep√ľl√Ķiskol√°n√°l b√°rki val√≥ra v√°lthatja ezt az √°lmot! L√°ssuk, hogyan lehet√ľnk pil√≥t√°k!


Vitorl√°z√≥ rovat A m√Ľrep√ľl√Ķ ''R√≥ka'', azaz p√∂r√∂g a vil√°g az MDM-FOX-szal [ Teszt / Test ]
"Kattan√°s. Igen, j√≥l gondoltam, leoldottunk. A motoros g√©p egy intenz√≠v zuhan√≥ fordul√≥val elt√Ľnik el√Ķl√ľnk. Csend, csak a sz√©l suhog. A magass√°gm√©r√Ķ 1250 m√©tert mutat. A rep√ľl√Ķt√©r pont alattunk lehet. A pulzusom √©s az adrenalinszintem valahol a cs√ļcstartom√°nyban. T√≥th Ferenc, a pil√≥ta - aki egy√©bk√©nt vil√°g- √©s Eur√≥pa bajnok e t√©m√°ban - utolj√°ra megk√©rdezi, hogy rendben vannak-e a bek√∂t√Ķhevedereim. Szerintem igen, √ļgy √©rzem, mintha bebetonoztak volna az √ľl√©sbe, b√≥lintok, kezdhetj√ľk."


Vitorlázó rovat My name is Grob... [ Pilóták / Pilotes ]
Aki vitorl√°zott m√°r a Horizont Rep√ľl√Ķiskol√°n√°l, annak biztosan volt alkalma kipr√≥b√°lni a k√©nyelmes ACRO-t, a n√©metorsz√°gi Grob rep√ľl√Ķg√©pgy√°r Astir t√≠puscsal√°dj√°nak k√©tszem√©lyes v√°ltozat√°t. Els√Ķ benyom√°sra meglep√Ķ lehet nagy m√©rete, b√°r val√≥j√°ban semmivel sem nagyon a "nagyvas"-n√°l. Impon√°l√≥ sz√©ps√©g√©t a formatervezett m√Ľanyag√©p√≠t√©s√©nek √©s l√°tv√°nyos fest√©s√©nek k√∂sz√∂nheti. A kabinban helyet foglalva a nagy bels√Ķ t√©r √©s a pazar k√©nyelem miatt √©rzi √ļgy az ember, mintha direkt neki tervezt√©k volna ezt a rep√ľl√Ķt. A gy√°rt√≥ n√©vad√≥ m√©rn√∂k√©nek vad√°szrep√ľl√Ķel√Ķ√©lete nem tagadhat√≥ le. K√©nyelem, ergon√≥mia, t√∂k√©letes kil√°t√°s, elny√Ľhetetlens√©g sug√°rzik a szerkezetr√Ķl.


 
Bejelentkezés
   

Vampairologia
   

Id√Ķj√°r√°s
   

Útmutató
   

Szavaz√°s
   

Ingyenes apróhirdetések
   

Médiapartnerek
   

Gy√ļr√≥ PPG Rept√©rrend
   

Régebbi hírek
   

Tartalomkezel√Ķ rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz √©rv√©nyes.
OldalkťszŪtťs: 0.08 mŠsodperc