Hátimotor Hátimotor Motoros sárkány Kezdőlap Merevszárnyú UL Forgószárnyú UL Műrepülés Videók Galéria

Version francaise Versiunea în româneste
 
Motoros sárkány

Rabinyó


Mezei Kati cikke, Rabnecz Gábor képeivel

Rabnecz Gábor "Rabinyó" néven vált ismertté a magyarországi és a nemzetközi motoros sárkányrepülésben. Vitorlázó repülőgépről nyergelt át a motoros sárkányra, önkéntes és kényszerpihenőktől sem mentes pályafutása során többször jutott mélypontra - ám ezt követően újabb és újabb győzelmekkel rukkolt elő. Kétszeres Európa-bajnok, egy alkalommal nyert világbajnokságot, mellesleg a gyémánt kolibri jelvény tulajdonosa. A nem mindennapi teljesítmény hátteréről, a buktatókról és a sikerekről, valamint az eredményes versenyzést lépten-nyomon megnehezítő körülményekről beszéljen ő maga.

Szakközépiskolai osztálytársam, Szép Laci oltott be a bacilussal: olyan elhivatottsággal, szinte pátosszal beszélt a repülésről, hogy nekem is ki kellett próbálnom - először vitorlázó repülőgéppel. Napra pontosan emlékszem az első vitorlastartomra: 1976. április 5-én, a dunaújvárosi repülőtérről emelkedtem először a levegőbe oktatómmal, az azóta sajnos elhunyt Kiss Zoltánnal. Az ezüstkoszorúig bezárólag valamennyi teljesítményvizsgát egy felszállásból repültem meg. 1978-ban már versenyre is jelöltek - megláthatták bennem a lehetőséget - ám, ahogy mondani szokták, fiatalság - bolondság. Egyéb "múlhatatlanul fontos" teendőim miatt jó időre félretettem a repülést. Kilenc év kihagyás után kezdtem újra a repülést, ekkor már motoros sárkánnyal. Szám szerint húsz, kétkormányos géppel "elkövetett" start után - ami egészen pontosan egy óra húsz percnyi repült időt eredményezett - Laci elengedett együlésessel. "Ez sem más, mint a kétkormányos, csak kevésbé emelkedik", mondta útravalóul.

A verseny kezdete, a kezdetek versenyei
Életem első nemzetközi versenye az 1991-es érsekcsanádi Európa-bajnokság volt. Az együléses hajlékonyszárnyú kategóriában a hetedik helyen végeztem - ami első körben nem rossz teljesítmény -, de számomra többet jelentett, hogy megtapasztalhattam: pilótatudás tekintetében semmivel sem érünk kevesebbet, mint külföldi vetélytársaink. A különbség a technikában nyilvánult meg: az ő csodagépeikkel - Cosmosokkal, Chronosokkal - az én Apolló C4-es szárnyam és Trabant motorom nem vehette fel a versenyt. Ezen "felbuzdulva" az 1994-es lengyelországi Európa-bajnokságon. lényegesen korszerűbb technikával - Rotax 447-es motorral és Air Creation SX szárnnyal indultam. Utóbbit közvetlenül a verseny előtt szereztem be, s az időszűke miatt nem tudtuk elmélyíteni az ismeretségünket. Ennek "köszönhetően" az utolsó napi célra szállást - ami lényegében idegjáték, s mint ilyen, már önmagában hatalmas stresszt jelent - alaposan elhibáztam, s ezzel a dobogóról a hetedik helyre csúsztam le.

Szelek szárnyán, motor nélkül
Az Air Creation mindettől függetlenül jó választásnak bizonyult, olyannyira, hogy a mai napig ezzel a típussal repülök. Közben motorok jöttek-mentek: 1995-ben, az angliai Európa-bajnokságon már Rotax 508-assal álltam a rajthoz. Itt értem el életem máig legemlékezetesebb eredményét: időtartam-repülésben 4,5 kilogramm üzemanyaggal 7 óra 17 percet töltöttem a levegőben; csapatés klubtársam, Thuróczi Endre pedig ezt is túlszárnyalta a maga 7 óra 52 perces teljesítményével. Mivel a rendezők nem határozták meg a leszállás időpontját, mindketten sötétedés után értünk földet, némi feltűnést keltve a nemzetközi viszonylatban is elismert toppilóták körében.Ez az Európa-bajnokság kettős győzelmet hozott: én a dobogó csúcsán végeztem, Thuróczi Endre az ezüstérmet hozta el.
Azóta szinte mindig mi nyerjük az időtartam-feladatokat, miközben egymással is egyfajta kétszemélyes "háziversenyt" vívunk. Ma már nemigen száll fel a mezőny előttünk, ha viszont elindulunk, szinte egy emberként ők is ugyanezt teszik.

Round Hungary
Két alkalommal - 1994-ben és '95-ben - rendezték meg Magyarországon a Round Hungary elnevezésű versenyt. A résztvevők napkeltétől napnyugtáig, a határok mentén repülték körbe az országot, már akinek sikerült. A Round Hungary második, 1995-ös "kiadásában" 98 kilométer/órás átlagsebességgel tettem meg az 1050 kilométeres távot, s ezzel a gyémánt kolibri jelvény egyik tulajdonosává váltam.

Győzelem a zuluk földjén
Hegyes-sziklás, homogén terep, navigációs támpont alig, leszállóhely gyakorlatilag semmi - ennyit az 1996-os dél-afrikai világbajnokság helyszínéről. Mindez az ottani téli időjárással fűszerezve: egy-egy napon belül napsütéses, ködös és esős időszakok váltogatták egymást. A rendezők kitettek magukért: világbajnoksághoz méltó, a mezőny differenciálását lehetővé tévő, "emberes" feladatokat írtak ki. A végleges eredménylista kihirdetése előtt Thuróczi Endre még az első helyen állt, én pedig második voltam az együléses hajlékony szárnyúak kategóriájában. Az óvások formájában manifesztálódó - egyébként nem a személyünk ellen irányuló - diplomáciai harc folyományaképp végül én lettem a világbajnok, csapattársam azonban lecsúszott a dobogó harmadik fokára.

Egyszer fent, egyszer lent
A tapasztalt pilóták hajlamosak rutinból repülni, ami nemegyszer fatális hibákhoz vezet. Az 1997-es törökországi Légi Világjátékokon (World Air Games - WAG) mindvégig dobogóvárományos voltam. Az utolsó napi navigációs feladatnál - pillanatnyi rövidzárlat miatt - a megadott ponyvajelnél rossz irányba fordultam ki. S bár általában már a levegőben észreveszem, ha valamit elhibázok, most abban a hitben repültem tovább, hogy a kurzuson vagyok. Szidtam a versenyigazgatót, mint a bokrot, míg leszállás után fel nem világosítottak a társaim: a feladattal semmi baj, én vagyok az, aki "háttal ül a moziban". Ezzel a malőrrel jó pár fotót és jelet elbuktam - a dobogóval egyetemben. A következő évi matkópusztai világkupán úgy éreztem magam, ahogy egykor a római harcosok érezhették gyakorlás közben: a felkészülés kétszer olyan nehéz volt, mint az éles helyzet. A környék nemigen bővelkedett navigációs támpontokban, lényegében az egyazon design szerint épült villák és úszómedencék alkották a tájképet. A szél gyakran beerősödött: egyik kezemben a vonalzó, másikban a ceruza, a kormány meg elengedve. Ilyenkor hosszú másodperceken keresztül nem tudtam figyelemmel követni, mit csinál a gép. A feladatokat többnyire időre kellett teljesíteni, ezért alacsonyon repültem, mivel a viszonylag gyengébb talaj menti szélben jobban tudtam haladni. Holott - mint ismeretes - a motornak bármikor jogában áll leállni, s ilyenkor messze nem mindegy, mi van alattam. Ráadásul a mélységi navigáció értelemszerűen nehezebb is. 2000-ben évre végre ezüstérmes lettem a franciaországi Európa-bajnokságon. Az előzetes eredménylista szerint én vittem volna el a pálmát, de az óvásháború megint közbeszólt. Aztán hosszabb kényszerpihenő következett, mivel a spanyolországi WAG-ra nem tudtam kiutazni a munkám miatt.

Hit, remény - és mázli
Aki nem hisz abban, hogy győz, soha nem is fog győzni. Ha viszont felérsz a csúcsra, a bizonyítási vágy alábbhagy. Mostanában csak a feladatkiosztás után kap el a harci láz; a levegőben minden körülmények között a 100 százalékos teljesítményre törekszem.
A szoros nemzetközi mezőnyben nem ritka, hogy a pillanatnyi szerencse dönti el a pilóták közötti végleges sorrendet. A szerencsét azonban csak az tudja felismerni és kihasználni, aki kellő repülőtudással rendelkezik, míg egy tapasztalatlan pilóta valószínűleg elmegy mellette.
Nem volt ez másképp a tavalyi nagykanizsai Európa-bajnokságon sem. Egy navigációs feladatnál - megint csak valamiféle "áramszünet" miatt - nem az adott delta jelnél, hanem valamivel az előtt fordultam ki, s ezzel "mindössze" egy időmérő kaput, egy ponyvajelet és egy fotót iktattam ki az útvonalból. A szerencse mellém szegődött, egy hirtelen összeálló zivatar formájában, amibe a mezőny utolsó negyede sikeresen bele is szaladt. A feladatot ugyanis - a zivatar miatt - éppen a deltától törölték, az azt megelőző szakaszon viszont 96 százalékos eredményt értem el, ami elegendőnek bizonyult a napi győzelemhez.
Az Európa-bajnoki címet az utolsó napi időtartam-feladat hozta meg. A meteor kiváló időjárást jósolt, ennek azonban - legalábbis a földről szemlélve - sokáig semmi jele nem volt. Legfőbb riválisom azonban éppen ekkor szállt fel, s ezzel engem is - úgymond - belekényszerített a startba, hiszen érthető módon nem akartam lépéshátrányba kerülni. Az első félórában nem is akart összejönni a nemzetközi versenyeken megszokott "magyar virtus". Aztán kialakult a várva várt bomba idő: egy-egy termikben, 50-70 méteres szintkülönbséggel, egyszerre 15-20 sárkány is körözött, felhőalapon vagy annak tájékán.
Összesen 3 óra 53 percet töltöttem a levegőben, s a felszállás előtt bemért 6 literből 3,4 liter "madárlátta" üzemanyagot hoztam vissza. 18 órakor, rendezői utasításra szálltam le a nagykanizsai repülőtéren - ismét napi győztesként, s mint utóbb kiderült, egyben Európa-bajnokként is.

Segíts magadon...
Magyarországon a technikai sportok között talán az autóversenyzésnek van megfelelő publicitása, s ezáltal támogatottsága. A média nem mutat különösebb érdeklődést a légi sportok iránt, ami persze a lehetséges szponzoroknak is kedvét szegi. Holott jó példáért nem kellene messzire menni: Lengyelországban például nemzeti sportnak tekintik a repülést. Ráadásul a hazai repülőtársadalom is hajlamos lesajnálni az "égbolt csöveseit", annak ellenére, hogy minden más szakágnál több eredményt tudunk felmutatni. Támogatás híján a versenyre való felkészülés nagyjából abban merül ki, hogy felpakolom a technikát és beülök az autóba. A munkám sem kedvez a versenysportnak - civilben méhész vagyok, s mint ismeretes, mindkettő nyári "műfaj".
Mindezt nem panaszképpen mondom, hiszen a sportnak és főleg klubomnak, a Dunaferrnek köszönhetően mostanra a fél világot bejártam, s számos élménnyel és főleg baráttal lettem gazdagabb. Lehetőség szerint szívesen kipróbálnám magam merev szárnyú motoros repülőgéppel a rallye- és a precíziós repülésben is. És persze jó lenne néha versenyen kívül, "csak
úgy" túrázni a világban, a magam örömére. Thuróczi Endre szerint ez már az öregség jele, amit én nem hiszek, bár valamelyest tényleg romlott a látásom.

Az Experimental
Az eredményeim mellett Experimental saját tervezésű amatőr repülőgépemre vagyok a legbüszkébb, melyet még a bolsevizmusban, 1980 és ’85 között építettem Eltartott egy darabig, mire az akkoriban fellelhető faanyagokat a legkülönbözőbb helyekről összeszedtem, a műszereket pedig barátaim "mentették ki" különböző állami repülőcégektől. Az erőforrás magam építettem össze két Trabant motorból; ily módon 52 lóerős teljesítményt sikerült elérni. A gépet egy volt Messerschmitt-pilóta sikeresen berepülte. Az utóbbi években - részben a versenyzés miatt - kissé elhanyagoltam az Experimentalt. Remélem, hogy a jövőben több időnk jut majd egymásra... 
Belépés
   

Kapcsolódó linkek
   

Hír értékelése
   

Parancsok
   


to download ringtones (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. május 05. péntek, 00:22
(Profil | Üzenet küldése)
to download ringtones [thecellphoneringtoneswho.blogspot.com] You may worry about your hair-do today, but tomorrow much peanut butter will be sold.
buy meridia (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. május 05. péntek, 08:14
(Profil | Üzenet küldése)
buy meridia [aboutlevitraby.blogspot.com] You may be recognized soon. Hide.
ringtone midi download (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. május 07. vasárnap, 17:27
(Profil | Üzenet küldése)
ringtone midi download [howbollywoodringtoneswhen.blogspot.com] Are you making all this up as you go along?
tv theme song ringtones (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. május 14. vasárnap, 18:14
(Profil | Üzenet küldése)
backgammon instructions [bybackgammongameen.blogspot.com] - backgammon instructions ringtone mmf [atnextelringtoneswww.blogspot.com] - ringtone mmf nextel ring tones [atnextelringtoneswww.blogspot.com] - nextel ring tones backgammon download [bybackgammongameen.blogspot.com] - backgammon download ringtones for cellular one [atnextelringtoneswww.blogspot.com] - ringtones for cellular one backgammon game [bybackgammongameen.blogspot.com] - backgammon game backgammon checkers [bybackgammongameen.blogspot.com] - backgammon checkers msn game backgammon [bybackgammongameen.blogspot.com] - msn game backgammon kill crazy frog games [atnextelringtoneswww.blogspot.com] - kill crazy frog games tv theme song ringtones [atnextelringtoneswww.blogspot.com] - tv theme song ringtones The devil can cite Scripture for his purpose. -- William Shakespeare, "The Merchant of Venice"
California (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. május 30. kedd, 00:35
(Profil | Üzenet küldése)
black casino jack play [atcasinohotellasvegaswww.blogspot.com] - black casino jack play casino las new vegas york [atcasinohotellasvegaswww.blogspot.com] - casino las new vegas york casino game online secured [atcasinohotellasvegaswww.blogspot.com] - casino game online secured casino game slot video [ancasinogameslotvideofor.blogspot.com] - casino game slot video full hat poker tilt [defullhatpokertilthow.blogspot.com] - full hat poker tilt casino poker rule [defullhatpokertilthow.blogspot.com] - casino poker rule that was a crazy game of poker [defullhatpokertilthow.blogspot.com] - that was a crazy game of poker play online poker for fun [defullhatpokertilthow.blogspot.com] - play online poker for fun poker party empire [defullhatpokertilthow.blogspot.com] - poker party empire www forex com [aboutwwwforexcomon.blogspot.com] - www forex com yahoo backgammon [withyahoobackgammona.blogspot.com] - yahoo backgammon free backgammon game [withyahoobackgammona.blogspot.com] - free backgammon game backgammon board set up [withyahoobackgammona.blogspot.com] - backgammon board set up backgammon checkers [withyahoobackgammona.blogspot.com] - backgammon checkers free ware palm backgammon [withyahoobackgammona.blogspot.com] - free ware palm backgammon Sarah Young [ansarahyoungund.blogspot.com] - Sarah Young Game Cracks [ansarahyoungund.blogspot.com] - Game Cracks Cad [ansarahyoungund.blogspot.com] - Cad Europe [ansarahyoungund.blogspot.com] - Europe Wedding Invitations [ansarahyoungund.blogspot.com] - Wedding Invitations boat loans [thisboatloansen.blogspot.com] - boat loans casino hilton hotel reno [orcasinohiltonhotelrenois.blogspot.com] - casino hilton hotel reno mezzanine loans [howmezzanineloanson.blogspot.com] - mezzanine loans residential loans [withresidentialloanshow.blogspot.com] - residential loans four card poker [afourcardpokerfor.blogspot.com] - four card poker rules of poker [afourcardpokerfor.blogspot.com] - rules of poker internet casino video poker [afourcardpokerfor.blogspot.com] - internet casino video poker pro poker players [afourcardpokerfor.blogspot.com] - pro poker players flip poker table top [afourcardpokerfor.blogspot.com] - flip poker table top loan payment [deloanpaymentwhat.blogspot.com] - loan payment fast cash loans [deloanpaymentwhat.blogspot.com] - fast cash loans loan for

Tovább...
loans with no credit check (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. június 03. szombat, 10:05
(Profil | Üzenet küldése)
casino connecticut mohegan sun [wascasinoconnecticutmohegansunare.blogspot.com] - casino connecticut mohegan sun forex quotes [whereforexquoteswhat.blogspot.com] - forex quotes casino las palm vegas [whencasinolaspalmvegaswho.blogspot.com] - casino las palm vegas forex uk [isforexukwww.blogspot.com] - forex uk auto loans with bad credit [willautoloanswithbadcreditto.blogspot.com] - auto loans with bad credit internet backgammon [forinternetbackgammonare.blogspot.com] - internet backgammon loans [withloansthe.blogspot.com] - loans pics [thepicsde.blogspot.com] - pics the song crazy frog [athesongcrazyfroghow.blogspot.com] - the song crazy frog atlantic borgata casino [onatlanticborgatacasinowhat.blogspot.com] - atlantic borgata casino motorola v60 [onmotorolav60who.blogspot.com] - motorola v60 money loans [anmoneyloansla.blogspot.com] - money loans forex news [theforexnewshow.blogspot.com] - forex news kanye west real tones [waskanyewestrealtonesa.blogspot.com] - kanye west real tones forex software [byforexsoftwareat.blogspot.com] - forex software rtttl ringtones [asrtttlringtoneswhen.blogspot.com] - rtttl ringtones construction loans [laconstructionloansfor.blogspot.com] - construction loans car loan calculator [howcarloancalculatorfor.blogspot.com] - car loan calculator casino new rochester york [decasinonewrochesteryorkto.blogspot.com] - casino new rochester york loans with no credit check [itloanswithnocreditcheckon.blogspot.com] - loans with no credit check Generosity and perfection are your everlasting goals.
school loans (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. június 05. hétfő, 18:12
(Profil | Üzenet küldése)
fake money play poker [afakemoneyplaypokerthis.blogspot.com] - fake money play poker forex managed accounts [whatforexmanagedaccountscom.blogspot.com] - forex managed accounts forex tips [atforextipswith.blogspot.com] - forex tips computer [comcomputerwww.blogspot.com] - computer backgammon [itbackgammonwas.blogspot.com] - backgammon euro [abouteuroof.blogspot.com] - euro 13 casino chip gram poker [is13casinochipgrampokercom.blogspot.com] - 13 casino chip gram poker forex forums [itforexforumswas.blogspot.com] - forex forums phone ring tones [laphoneringtonesthe.blogspot.com] - phone ring tones telephone [wheretelephoneat.blogspot.com] - telephone backgammon game download [whobackgammongamedownloador.blogspot.com] - backgammon game download backgammon strategy [arebackgammonstrategyund.blogspot.com] - backgammon strategy buy fioricet online [whobuyfioricetonlinela.blogspot.com] - buy fioricet online cheap ortho [tocheaporthoin.blogspot.com] - cheap ortho strip poker demo [tostrippokerdemowhere.blogspot.com] - strip poker demo day traders [bydaytraderson.blogspot.com] - day traders stafford loan [bestaffordloanof.blogspot.com] - stafford loan phoenix player poker [whatphoenixplayerpokerby.blogspot.com] - phoenix player poker cheap paxil [thecheappaxilde.blogspot.com] - cheap paxil school loans [enschoolloansthe.blogspot.com] - school loans A vivid and creative mind characterizes you.
[Cím nélkül] (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. június 13. kedd, 03:02
(Profil | Üzenet küldése)
You will be singled out for promotion in your work.
[Cím nélkül] (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. június 13. kedd, 03:02
(Profil | Üzenet küldése)
A kind of Batman of contemporary letters. -- Philip Larkin on Anthony Burgess
[Cím nélkül] (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. június 13. kedd, 03:03
(Profil | Üzenet küldése)
Don't you feel more like you do now than you did when you came in?
yahoo uk game backgammon (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. június 16. péntek, 23:18
(Profil | Üzenet küldése)
gardening [ongardeninga.blogspot.com] - gardening real money backgammon [whatrealmoneybackgammonin.blogspot.com] - real money backgammon renova [undrenovafor.blogspot.com] - renova college loans [comcollegeloansthis.blogspot.com] - college loans liar poker rule [laliarpokerrulewww.blogspot.com] - liar poker rule karaoke [tokaraokea.blogspot.com] - karaoke backgammon boards [frombackgammonboardsthe.blogspot.com] - backgammon boards buy ionamin [wwwbuyionaminon.blogspot.com] - buy ionamin backgammon instructions [anbackgammoninstructionswhere.blogspot.com] - backgammon instructions auto loans with bad credit [comautoloanswithbadcreditwas.blogspot.com] - auto loans with bad credit search engine positioning [thissearchenginepositioningat.blogspot.com] - search engine positioning casino online play [ancasinoonlineplaywww.blogspot.com] - casino online play casino poker supply table [thatcasinopokersupplytableof.blogspot.com] - casino poker supply table backgammon boards [frombackgammonboardsthe.blogspot.com] - backgammon boards backgammon e mail [frombackgammonemailwho.blogspot.com] - backgammon e mail buy acyclovir [abuyacyclovirthis.blogspot.com] - buy acyclovir www forex com [thewwwforexcomwas.blogspot.com] - www forex com buy ambien [wherebuyambiencom.blogspot.com] - buy ambien free internet backgammon [wwwfreeinternetbackgammonund.blogspot.com] - free internet backgammon forex intraday [anforexintradayis.blogspot.com] - forex intraday local poker game [itlocalpokergamewww.blogspot.com] - local poker game auto loans [onautoloanswhere.blogspot.com] - auto loans unsecured personal loans [undunsecuredpersonalloanswill.blogspot.com] - unsecured personal loans backgammon game rec [ofbackgammongamerecit.blogspot.com] - backgammon game rec yahoo uk game backgammon [foryahooukgamebackgammonon.blogspot.com] - yahoo uk game backgammon O, it is excellent To have a giant's strength; but it is tyrannous To use it like a giant. -- Shakespeare, "Measure for Measure", II, 2
educational toys (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. június 23. péntek, 02:05
(Profil | Üzenet küldése)
forex [whatforexthis.blogspot.com] - forex currency forex [bycurrencyforexcom.blogspot.com] - currency forex meridia [thismeridiaabout.blogspot.com] - meridia casino guide internet [tocasinoguideinternetwas.blogspot.com] - casino guide internet medicine [whenmedicinethat.blogspot.com] - medicine cache casino creek resort [lacachecasinocreekresorthow.blogspot.com] - cache casino creek resort cingular wap [acingularwapwhen.blogspot.com] - cingular wap atlantic casino city special [isatlanticcasinocityspecialby.blogspot.com] - atlantic casino city special forex [whatforexthis.blogspot.com] - forex strip poker demo [tostrippokerdemowhere.blogspot.com] - strip poker demo forex forums [comforexforumsbe.blogspot.com] - forex forums short swing trading [enshortswingtradingto.blogspot.com] - short swing trading how to become a day trader [orhowtobecomeadaytraderas.blogspot.com] - how to become a day trader day traders florida [ofdaytradersfloridait.blogspot.com] - day traders florida day trading how to [bedaytradinghowtofrom.blogspot.com] - day trading how to auto loan [whereautoloanwww.blogspot.com] - auto loan best loans [itbestloanswas.blogspot.com] - best loans loan rate [theloanratewith.blogspot.com] - loan rate loans in california [aloansincaliforniawww.blogspot.com] - loans in california snowie backgammon [comsnowiebackgammonor.blogspot.com] - snowie backgammon backgammon game internet [bybackgammongameinternetfor.blogspot.com] - backgammon game internet phentermine [aboutphenterminewhere.blogspot.com] - phentermine carisoprodol [howcarisoprodolthat.blogspot.com] - carisoprodol relaxants [larelaxantsde.blogspot.com] - relaxants educational toys [oreducationaltoysthat.blogspot.com] - educational toys The lovely woman-child Kaa was mercilessly chained to the cruel post of the warrior-chief Beast, with his barbarian tribe now stacking wood at her nubile feet, when the strong clear voice of the poetic and heroic Handsomas roared, 'Flick your Bic, crisp that chick, and you'll feel my steel through your last meal!' -- Winning sentence, 1984 Bulwer-Lytton bad fiction contest.Tartalomkezelő rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.05 másodperc