Htimotor Htimotor Motoros srkny Kezdlap Merevszrny UL Forgszrny UL Mrepls Videk Galria

Version francaise Versiunea n romneste
 
Motoros sárkány

A ''kalkuláló típusú'' pilóta


Mezei Kati írása, Thuróczi Endre képeivel.

Viszonylag késõn, harminchét éves korában adta a fejét motoros sárkányrepülésre. Van annak már egy évtizede is, hogy külföldi vetélytársa erõsen érdeklõdött: nem akarná-e abbahagyni a versenyzést. Thuróczi Endre, a gyémánt kolibri jelvény tulajdonosa azóta háromszor nyert világbajnokságot, s néhány éve - a versenyzés mellett - csapatkapitányként igyekszik hozzájárulni társai eredményes szerepléséhez. Hangsúlyozza: sikereit nem kis részben klubjának, a Dunaferrnek, a Dunaferr gyárnak és persze családjának köszönheti.


Valamikor modellezõ volt, a repülés iránti szeretet még ebben az idõben ívódott belé. Modellezõtapasztalatainak a mai napig hasznát veszi, legyen szó trájképítésrõl, szárnyhangolásról, légcsavargyártásról vagy motortuningról. A repülés számára nemcsak a szó szoros értelmében vett repülõtevékenységrõl, hanem a gépkonstruálásról és -építésrõl is szól.

- Az 1990-es dunakeszi Európa-bajnokságon - ekkor debütáltam a nemzetközi mezõnyben, s az ott elért tizedik helyezésem a maga idejében hatalmas sikernek számított - nyilvánvalóvá vált: a világversenyeken kizárólag korszerû technikával indulhatok eséllyel - meséli Thuróczi Endre. - Meg is építettem saját trájkomat - a mai napig ezzel repülök -, régi szárnyamat pedig francia gyártmányú Air Creation XP11-esre cseréltem. Kimondhatatlanul jólesett, amikor az Air Creation cég vezetõi egy üveg pezsgõ kíséretében megköszönték az általuk készített eszközzel elért sikereimet. Nem mellékesen jelentõs kedvezményt is kapok tõlük. Titkon reméltem, hogy hajlandóak lesznek ennél nagyobb mértékben is hozzájárulni nemzetközi szerepléseimhez, ez azonban nyilvánvalóan nem egyszerû ügy: a távolság sem elhanyagolható tényezõ, és mégiscsak két különbözõ nációról van szó. (1985 õszén szállt fel elõször motoros sárkánnyal, három évig csiszolgatta, fejlesztette lépésrõl lépésre repülõtechnikáját, mire értelmét látta részt venni egy - elsõ körben még hazai - versenyen. Önmagát úgynevezett kalkuláló típusú pilótának tartja.)
- Próbarepüléseimet szisztematikusan kiértékelem, így mindig tisztában vagyok azzal, hogy adott esetben mire vagyok képes. Ugyanilyen következetes vagyok a versenyzésben is: döntéseimet felszállás elõtt, a földön hozom meg, s menet közben már nemigen változtatok rajtuk - ellentétben Rabnecz Gáborral (ahogy a szakma ismeri: Rabinyóval), aki több sikerét éppen az improvizációnak köszönheti.
(Az 1994-es Round Hungary elnevezésû versenyen - mely során a részvevõknek napkeltétõl napnyugtáig, a határok mentén kellett körberepülni az országot motoros sárkányrepülõgéppel, merev szárnyú ultrakönnyû repülõgéppel vagy sportrepülõgéppel - 12 óra 50 perc alatt tette meg az 1160 kilométeres távot. Teljesítményét a Nemzetközi Repülõ Szövetség, azaz az FAI gyémánt kolibri jelvénnyel jutalmazta. A rendhagyó verseny más vonatkozásban is emlékezetes maradt számára.)
- A hosszú útra való tekintettel 60 liter benzinnel szálltam fel, melynek egy része értelemszerûen a póttartályokban kapott helyet. Az elsõ póttartály üzemanyag-vezetékét azonban - részben talán az indulás körüli bonyodalmak miatt is - elfelejtettem légteleníteni. A leszállóhelyekben nem kimondottan bõvelkedõ Északi-középhegység fölött jártam, mikor át akartam kapcsolni arra a bizonyos póttartályra. - de mire a levegõ után végre a benzin is megérkezett volna, leállt a motor. Akkoriban kézi startos Rotax 508-assal repültem. S bár azon nyomban visszakapcsoltam az elõzõ tankra, volt alattam vagy ötven méter, mikor nagy nehezen életre kelt a motor. (A neve már jól csengett szakmai körökben, a toppilóták tartottak tõle, az aranyérem azonban sokáig váratott magára. Több nemzetközi verseny nem végleges eredménylistája szerint elvihette volna a pálmát, a mostanra bevett szokássá vált "óvásháború" folyományaként azonban mindannyiszor búcsút kellett intenie a dobogónak. Elsõ világbajnoki aranyát a négyévente megrendezett Légi Világjátékok - World Air Games, azaz WAG - 1997-es törökországi "prototípusa" hozta el számára.
A WAG-ot azzal a céllal indította el a Nemzetközi Repülõ Szövetség, hogy a légi sportokat "befúrja" az ötkarikások közé. A jelenlegi legrangosabb sportrepülõversenyrõl lévén szó, a rendezés színvonalának minden körülmények között el kell érnie - de inkább meghaladnia - a világbajnokságokét. Emellett a mindenkori WAG az az évi világbajnokságot is kiváltja. Thuróczi tehát "egyszemélyi" légi olimpiai és világbajnokként hallgatta a magyar himnuszt.)
- Az eredménylista kihirdetéséig fenntartással fogadtam a gratulációkat. Voltam én már sokszor "elsõ", mondtam, aztán csak kiénekelték a számból a sajtot... A 370 pontos elõnyömet azonban már nem lehetett megóvni. A díjátadó ünnepélyen nemcsak a csapattársaim, hanem a többiek is éljeneztek. Nem akartam görcsösen, mindenáron gyõzni; a verseny során mindvégig nyugodt voltam, mintha csak edzõrepülést hajtanék végre. Hozzáteszem: az ottani idõjárási és terepviszonyok a sokat szidott Dél-Afrikáénál is keményebbek. Hatalmas turbulenciák vannak arrafelé, emiatt kis híján hozzá is csapódtam egy sziklafalhoz. Háromszor szálltam célra viharos szélben. A repteret egy tizenhét kilométeres "vályúban" alakították ki, körülötte pedig, ameddig a szem ellátott, sziklás hegyek. Nem csoda, hogy a 100 kilométeres kör hetven százaléka "belelógott" a hegyvidékbe. Egy esetleges motorleállásnál egyetlen esélyünk maradt volna: valahogy kiérni a síkságra.
(Az 1999-es matkópusztai világbajnokságot ugyancsak megnyerte, majd a 2001-es Légi Világjátékokon - melynek Spanyolország adott otthont - is övé lett a babér. Itt már nem "egyszerû" versenyzõként indult, hanem - részben a helyzet szülte kényszerbõl - a csapatkapitányi teendõket is ellátta. Támogatás híján ugyanis számos kiváló ul-pilótánk nem tudott kiutazni a nem is olyan távoli helyszínre, többek között az addigi csapatkapitány is otthon maradt. Thuróczi háromszor lett napi gyõztes, az economy feladat során 321 kilométert tett meg 12 kilogramm üzemanyaggal a tankban - úgy, hogy a gép sebességét még a felszállás elõtt meg kellett határozni.)

- Mindig is arra törekedtem, hogy a lehetõ legkisebb fogyasztás mellett minél hosszabb idõt töltsek a levegõben. Az egykori gyalogsárkányokra szerelt segédmotorok eredeti célja egyébként is a felszállás egyszerûbbé tétele, illetve a terepre szállás megelõzése volt. Számomra a repülés öröme nem a hátam mögött dübörgõ motorban, hanem a vitorlázásban rejlik.
(A versenyzés mellett - amit egyébként nem szándékozik abbahagyni, míg örömet jelent számára - fontosnak tartja azt is, hogy az évek során, nem kis áldozat árán megszerzett repülõtudását átadja kevesebb tapasztalattal rendelkezõ társainak. Csapatkapitányként sem tesz másképp: a maga eszközeivel igyekszik hozzájárulni ahhoz, hogy társai a lehetõ legtöbbet hozzák ki magukból. Az egyidejû versenyzés és "kapitánykodás" néha felemás helyzetet eredményez.)

- Adott esetben a saját érdekem háttérbe szorulhat a csapatéval szemben. Ha például Rabinyó vagy bárki más megkér, hogy óvjam meg magam, csapatkapitányként kutyakötelességem ezt tenni.
(A tavalyi nagykanizsai Európa-bajnokságra már ezen a téren is rutint szerzett. Nem rajta, sokkal inkább a Sportkódex egy, a magyarok számára kedvezõtlen módosításán múlt, hogy csapata ezúttal "csak" borzérmes lett. Thuróczi a maga kategóriájában elhozta az ezüstérmet - az Európa-bajnok, pályafutása során immár másodszor, Rabnecz Gábor lett -, az Eb "látványelemeként" rendezett gyorsulási versenyt viszont megnyerte.)
- Õrült ötlet volt a repülõs gyorsulás, de vonzotta a közönséget, sõt a média érdeklõdésére is számot tarthatott. A sárkányoknak és a merev szárnyú ultrakönnyûeknek a tõlük telhetõ legnagyobb sebességgel kellett végigrohanniuk a rendezõ Magyar Gyorsulási Szövetség tagjai által kijelölt, 1/8 mérföldes, azaz 201 mé-teres szakaszon. Eközben tilos volt 2 méter fölé emelkedni, holott a gépek - természetüknél fogva - éppen ezt tennék. Adott körülmények között alapkövetelmény volt a gyors szárny, a könnyû trájk és az erõs hajtómû. Kifejezetten erre az alkalomra készült, saját építésû trájkkal és tuningolt motorral nyertem meg a rendhagyó versenyt, amely különben - ha a Nemzetközi Repülõ Szövetség is áldását adja rá - az ul-rendezvények hivatalos versenyfeladatává avanzsálhat elõ.
(Thuróczi most navigátort keres, az idei angliai világbajnokságra ugyanis a kétüléses hajlékony szárnyúak osztályában kíván nevezni. Nem vétetlenül.)

- Ebben a sportban a világbajnokok az elsõ adandó alkalommal kategóriát váltanak, esetleg végleg felhagynak a versenyzéssel. Én meg már évek óta ráncigálom az oroszlán farkát... Eb-n viszont szívesen indulnék együléses sárkánnyal, Európa-bajnok ugyanis még nem voltam.
(Nagyobb fejfájást okoz számára "hazája", a dunaújvárosi repülõtér - s ezáltal az ott mûködõ Dunaferr klub - bizonytalan helyzete.)

- A magyarországi repülõterek nagy része - többek között a miénk is - a "területileg illetékes" önkormányzatok kezébe került. Az önkormányzatok pedig - a számukra bevételt jelentõ iparûzési adó reményében - elsõsorban nem sport-, hanem üzleti céllal kívánják hasznosítani azokat. Ha a dunaújvárosi reptér környékét beépítenék, annak elsõdleges célja és tevékenysége, azaz maga a sportrepülés legalábbis háttérbe szorulna - mint ahogy országszerte több szomorú példa is igazolja. Mi, sárkányosok felszállunk a legelõrõl is, de a vitorlákat talán fel sem tudnák húzni az esetlegesen "megrövidített" pályán...
Dacára a körülményeknek, optimisták vagyunk. Mint ahogy azok vagyunk már vagy tizenöt éve - különben még ma sem tartanánk sehol.


Thuróczi Endre pályafutása
a számok tükrében

Kilencszer nyert nemzeti bajnokságot, ugyanennyiszer lett az "Év sportolója" motoros sárkányrepülésben. Két Európa-bajnokságról ezüstéremmel, egy Eb-rõl bronzéremmel tért haza. Háromszoros világbajnok - ebbõl kétszer az adott évi világbajnokságot kiváltó Légi Világjátékokat is megnyerte. Mindemellett nyolc magyar rekordot tudhat magénak. 
Belps
   

Kapcsold linkek
   

Hr rtkelse
   

Parancsok
   


casino niagara package (rtkels: 1)
Szerz: paulpaaterson Dtum: 2006. mjus 07. vasrnap, 20:01
(Profil | zenet kldse)
casino niagara package [itcafecasinohardhotelrockwhat.blogspot.com] Your society will be sought by people of taste and refinement.
instant loans (rtkels: 1)
Szerz: paulpaaterson Dtum: 2006. mjus 11. cstrtk, 09:22
(Profil | zenet kldse)
notre dame ringtone [poly-ringtones.src21.net] - notre dame ringtone forex forums [forex.src21.net] - forex forums ringer t shirts [ringtones.src21.net] - ringer t shirts earthy tones [poly-ringtones.src21.net] - earthy tones cialis [cialis.src21.net] - cialis gci forex [trading-forex.src21.net] - gci forex harry potter ringtone [real-tones.src21.net] - harry potter ringtone mortgage tax [mortgage-broker.src21.net] - mortgage tax organic impotence [cialis.src21.net] - organic impotence poker cards [vegas-casinos.src21.net] - poker cards futurama ringtone [real-tones.src21.net] - futurama ringtone internet poker [internet-poker.src21.net] - internet poker poker reviews [internet-poker.src21.net] - poker reviews roulette casino [casinos.src21.net] - roulette casino hooters casino [internet-poker.src21.net] - hooters casino bingo gambling [online-casinos.src21.net] - bingo gambling military lending [loans.src21.net] - military lending forex trend [online-forex.src21.net] - forex trend how to play texas hold em [poker.src21.net] - how to play texas hold em 40 year loan [loans.src21.net] - 40 year loan north carolina mortgage rates [mortgage.src21.net] - north carolina mortgage rates what causes impotence [phentermine.src21.net] - what causes impotence fen phen 2005 [phentermine.src21.net] - fen phen 2005 online casinos [online-casinos.src21.net] - online casinos forex investments [online-forex.src21.net] - forex investments forex arbitrage [forex.src21.net] - forex arbitrage canadian mortgage rates [mortgage-broker.src21.net] - canadian mortgage rates bad credit car loans [loans.src21.net] - bad credit car loans bank of america mortgage [mortgage.src21.net] - bank of america mortgage find mortgage [find-mortgage.src21.net] - find mortgage gold coast casino [casinos.src21.net] - gold coast casino real tones [real-tones.src21.net] - real tones forex [trading-forex.src21.net] - forex casino keno [casinos.src21.net] - casino keno hold me down [po

Tovbb...
instant cash loans (rtkels: 1)
Szerz: paulpaaterson Dtum: 2006. jnius 03. szombat, 02:49
(Profil | zenet kldse)
free holdem poker site texas [wherefreeholdempokersitetexascom.blogspot.com] - free holdem poker site texas forex investments [thisforexinvestmentsen.blogspot.com] - forex investments college loans [encollegeloansthe.blogspot.com] - college loans auto loans with bad credit [wasautoloanswithbadcreditor.blogspot.com] - auto loans with bad credit uploader [comuploaderis.blogspot.com] - uploader backgammon game table [thatbackgammongametableon.blogspot.com] - backgammon game table free backgammon [atfreebackgammonis.blogspot.com] - free backgammon buy meridia [asbuymeridiathe.blogspot.com] - buy meridia piercing [bepiercingon.blogspot.com] - piercing forex mhv [thisforexmhvthe.blogspot.com] - forex mhv airfare [inairfareat.blogspot.com] - airfare forex jobs [howforexjobsund.blogspot.com] - forex jobs game good online poker [aboutgamegoodonlinepokercom.blogspot.com] - game good online poker loans and bad credit [theloansandbadcreditwill.blogspot.com] - loans and bad credit backgammon game set [combackgammongamesetwww.blogspot.com] - backgammon game set roses [atroseswas.blogspot.com] - roses buy skelaxin online [bybuyskelaxinonlineby.blogspot.com] - buy skelaxin online phoenix player poker [whatphoenixplayerpokerby.blogspot.com] - phoenix player poker local poker game [itlocalpokergamewww.blogspot.com] - local poker game instant cash loans [howinstantcashloansthat.blogspot.com] - instant cash loans Your fly might be open (but don't check it just now).
payday loan (rtkels: 1)
Szerz: paulpaaterson Dtum: 2006. jnius 05. htf, 20:59
(Profil | zenet kldse)
bill consolidation loans [anbillconsolidationloansa.blogspot.com] - bill consolidation loans free ring tones [infreeringtonesbe.blogspot.com] - free ring tones em hold line poker [aemholdlinepokercom.blogspot.com] - em hold line poker casino reno resort [undcasinorenoresorta.blogspot.com] - casino reno resort casino legacy resort silver [oncasinolegacyresortsilverof.blogspot.com] - casino legacy resort silver card casino game poker stud [wwwcardcasinogamepokerstudat.blogspot.com] - card casino game poker stud free backgammon [atfreebackgammonis.blogspot.com] - free backgammon forex investments [onforexinvestmentsit.blogspot.com] - forex investments investment loans [orinvestmentloansabout.blogspot.com] - investment loans government [ongovernmentat.blogspot.com] - government payday loan [itpaydayloanon.blogspot.com] - payday loan backgammon set up [enbackgammonsetupen.blogspot.com] - backgammon set up bank car loans [frombankcarloansde.blogspot.com] - bank car loans casino diego harrahs in san [withcasinodiegoharrahsinsanof.blogspot.com] - casino diego harrahs in san forex trader [howforextraderwhen.blogspot.com] - forex trader day trading rules [endaytradingrulesabout.blogspot.com] - day trading rules leather backgammon [areleatherbackgammonabout.blogspot.com] - leather backgammon casino free game offline play [thecasinofreegameofflineplayin.blogspot.com] - casino free game offline play forex chat [anforexchatis.blogspot.com] - forex chat payday loan [itpaydayloanon.blogspot.com] - payday loan Q: How many mathematicians does it take to screw in a light bulb? A: One. He gives it to six Californians, thereby reducing the problem to the earlier joke.
[Cm nlkl] (rtkels: 1)
Szerz: paulpaaterson Dtum: 2006. jnius 13. kedd, 01:53
(Profil | zenet kldse)
Be different: conform.
[Cm nlkl] (rtkels: 1)
Szerz: paulpaaterson Dtum: 2006. jnius 13. kedd, 01:53
(Profil | zenet kldse)
You fill a much-needed gap.
[Cm nlkl] (rtkels: 1)
Szerz: paulpaaterson Dtum: 2006. jnius 13. kedd, 01:54
(Profil | zenet kldse)
Q: How many Harvard MBA's does it take to screw in a light bulb? A: Just one. He grasps it firmly and the universe revolves around him.
baby gift (rtkels: 1)
Szerz: paulpaaterson Dtum: 2006. jnius 23. pntek, 13:17
(Profil | zenet kldse)
bank loans [orbankloansto.blogspot.com] - bank loans texas holdem poker download [fortexasholdempokerdownloadfor.blogspot.com] - texas holdem poker download college loans [comcollegeloansit.blogspot.com] - college loans chip dollar free million poker [achipdollarfreemillionpokeran.blogspot.com] - chip dollar free million poker free no download poker [howfreenodownloadpokerwww.blogspot.com] - free no download poker yahoo game backgammon [ofyahoogamebackgammonbe.blogspot.com] - yahoo game backgammon relaxants [withrelaxantscom.blogspot.com] - relaxants make plan poker table [frommakeplanpokertablecom.blogspot.com] - make plan poker table backgammon instructions [whenbackgammoninstructionsat.blogspot.com] - backgammon instructions wallpaper [ofwallpaperen.blogspot.com] - wallpaper forex currency [laforexcurrencyas.blogspot.com] - forex currency forex data [whatforexdatawww.blogspot.com] - forex data backgammon software [whatbackgammonsoftwarewith.blogspot.com] - backgammon software forex charts [enforexchartswill.blogspot.com] - forex charts travel insurance [atravelinsurancewas.blogspot.com] - travel insurance casino job management [whatcasinojobmanagementwas.blogspot.com] - casino job management mobile ringtones composer [itmobileringtonescomposerthe.blogspot.com] - mobile ringtones composer palm backgammon [anpalmbackgammonfor.blogspot.com] - palm backgammon real ringtones [orrealringtonesof.blogspot.com] - real ringtones celebrity poker challenge [becelebritypokerchallengeit.blogspot.com] - celebrity poker challenge stomach [lastomachit.blogspot.com] - stomach loans with no credit check [itloanswithnocreditcheckon.blogspot.com] - loans with no credit check auto loan calculator [whoautoloancalculatorabout.blogspot.com] - auto loan calculator diflucan [unddiflucanen.blogspot.com] - diflucan baby gift [bebabygiftfor.blogspot.com] - baby gift Q: What lies on the bottom of the ocean and twitches? A: A nervous wreck.Tartalomkezelõ rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.05 msodperc