Htimotor Htimotor Motoros srkny Kezdlap Merevszrny UL Forgszrny UL Mrepls Videk Galria

Version francaise Versiunea n romneste
 
Forgószárnyas UL

Hosszú hétvége


Lassan egyenesbe kerülnek az elsõ hazai J-Ro papírjai, de addig is repültem 5 órát a típussal, mégpedig szabályosan. Hogy miként?

Megengedtem magamnak egy hosszú hétvégét júniusban Toulouseban. A város maga is megér egy kirándulást, de a levegõben körülnézni ezen a csodás vidéken igazi élmény, amit tovább lehet fokozni egy Airbus gyárlátogatással.
J-Ro-val most elõször repültem, mégpedig a DTA gyár helyi képviselõjével, a spanyol Ramon Dorregoval a hátsó ülésben. Ramon helikopteres múlttal csöppent a girók világába, civilben mérnökként dolgozik az Airbus-nál, mint rengetegen a környéken. Egy óra iskolakörözés és gázfûrészelés után már nyomott is egy típus pecsétet a repülési naplómba, ezzel utazásom egyik célja már teljesült, de maradt még idõ 4 óra repülés által ismerkedni a környékkel és jobban felmérni a gép túraképességeit.
Megpróbálok valahogy egyensúlyozni a szubjektív benyomások és objektív adatok között ebben a beszámolóban. Az összehasonlítási alap legyen most a környéken leggyakrabban repült típus, az MTOsport.
Kezdjük a méretbeli különbségekkel. A J-Ro javára plusz 10 centi, ami ugye nem hangzik rosszul. Ez viszont rotorátmérõben értendõ, 8.5m szemben a német 8.4-gyel. Kell is, mert van egy kis súlyfeleslege, úgy 40 kiló. Amíg az elõbbi fix, úgy az utóbbi gépenként és felszereltségtõl függõen változhat, de mindenképpen mérhetõ.
A J-Ro a földön (is) komoly repülõszerkezet – majdnem helikopter – benyomását kelti. Olyannyira, hogy Toulouse Francasal repterén ezt a gépet elsõ felszállásakor a toronyból udvariasan a „H” betûre vezényelték és vártak a csodára. Ami persze nem jött, de rövid morfondírozás után csak szabad utat adtak a használatos pályára, ahol a fajtájához mérten is rövid nekifutás után levegõbe emelkedett. Köszönhetõ mindez a hatékony rugalmas tengelyû elõpörgetõnek (akár 280-as rotorfordulatig mehet!) és a 914-es rotaxnak.
A levegõben sincs meglepetés, nem kíván nagy kormánymozdulatokat, csupán az oldalkormány tûnik érzékenyebbnek a megszokottnál. Az elsõ pár percben a csúszásjelzõ fonál inkább egy ablaktörlõre hasonlított, de késõbb már tudatos erõfeszítés nélkül is úgy maradt mintha középre lett volna szögezve. A motor teljesítménye minden helyzetben elegendõ, még utassal is, ami teli tankkal már a maximális megengedett felszállósúlyt súrolja (felülrõl vagy alulról, utastól függõen).
A girókat nem az üzemanyag fogyasztás alapján kell megítélni, ennek ugyanis körülbelül annyi relevanciája van vásárláskor a döntésben, mint mondjuk egy sírkõ esetében a súlynak. Mindamellett persze túra szempontból nem lényegtelen szempont a hatótáv, illetve ha a szükség úgy diktálja, aszerint, hogy hányszor kell megemelni azt a benzineskannát a tankoláskor. A 914-es Rotax ezzel a testtel 130-140-es utazósebességgel 16-18 litert gurít le óránként, míg az MTO beéri jó két literrel kevesebbel, igaz azon csak egy 912S muzsikál.
Utazósebessége nem éri el a könnyû és szûkösebb tandem nyitott vagy zárt „fürdõkád” kialakítású gépekét, de nem marad el jelentõsen tõlük. Kárpótol viszont a királyi kényelem, tágas beltér és a minden szempontból elsõ osztályú kilátás. Korábban azt hittem, hogy a teljesen csupasz DTA Voyageur trike-ból való kilátás az etalon, de be kellett látnom, hogy sikerült azt is überelni.
Hosszabb túrákon mindenképpen fontos, hogy a pilóta ne legyen leterhelve a gép vezetésével. Na, ebben villant nagyot a J-Ro! Kitrimmelve szinte hozzá sem kell nyúlni a bothoz, ami egyébként vibrációmentesen áll egy helyben. Nincsen elõny hátrány nélkül: ha egy jót akarunk fetrengeni a levegõben, akkor bizony erõs kézzel kell terelgetni. Ebben a tekintetben meg kell erõsítenem a nálam szakavatottabb korábbi tesztelõket, akik inkább a Magni nagy inerciájú kompozit rotorjához helyezték közelebb, mint az AutoGyro relatíve könnyû extrudált alu lapátjaihoz.
A leszállás viszont pont ezért nem téma: a nagy rotorinercia sok kezdõ hibát tolerál, igaz csak ideig-óráig. Egy szó, mint száz, ennek a gépnek is vannak korlátai, de kiváló teljesítménye és komplexitása ellenére bátran ajánlható kezdõ pilótáknak is, mindamellett, hogy kétkormányos kivitelben elsõrangú kiképzõgép is egyben.

Szöveg és képek: Tóth Balázs 
Belps
   

Kapcsold linkek
   

Hr rtkelse
   

Parancsok
   

Kapcsold rovatok

Forgószárnyas UL

Tartalomkezelõ rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.06 msodperc