Hátimotor Hátimotor Motoros sárkány Kezdőlap Merevszárnyú UL Forgószárnyú UL Műrepülés Videók Galéria

Version francaise Versiunea în româneste
 
Merevszárnyú UL

Aero 2013


Az idén sem voltunk…
Úgy hírlik, nem veszítettünk semmit. Vagy savanyú a szőlő? Az ismerősök beszámolói alapján hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a válság mégis valóság, az ultrakönnyű repülőipar bizonyítja.


Az idén 630 kiállító volt jelen 35 országból. A látogatók száma 32 ezerre emelkedett a tavalyi 30-ról. A számok nem mondanak el mindent, de azt azért jelzik, hogy ez az Aero a válság előtti árnyékának az árnyéka. Ha van még egyáltalán, az nem az üzleti, a polgári vagy a sportrepülés kategóriáinak hála. Pár éve már az ultrakönnyűek uralják a terepet, az idén ez már több volt, mint trend. Az autogiró térhódítás volt a legszembetűnőbb.
Igazi érdekesség azonban a nagy változatosság, a sok csicsa és extra ellenére itt sem volt. Mentőernyő a rotor felett és ledes leszállófény igen.
Merevszárnyúaknál említést érdemel a félelmetes szépségű FK 51, a B&F Technik által készített 7/10-es Mustang replika, ami akár 200 lóerős motort is kaphat az alapértelmezett Rotax 912 vagy 914 helyére.

Kompozit héja tökéletesen imitálja a szegecselt és polírozott alumínium eredetit, még a Merlin motor hangzása is megoldott. A másik sztárolt retro újdonság szintén Funkéknál volt, a Bücker Jungmann UL replikája, amit szomszédunk, Tomas Podesva készített nekik, így egyből két legendát támasztottak fel. A cseh Skyleader full kompozit GP One-ja volt a legigényesebb jó áras alternatíva repülőklubok, konkrétabban pilótaképzés céljaira. Az idén pilótamaskarában pucsító hostessekre a TL Ultralight standján az idén egy ígéretes projekt makettje vetette az árnyékot, a Stream. Szűzfelszállását őszire tervezik. A magyar stand impozáns volt az idén, az Apollo kft mellett a Hungarokopter egyszemélyes helikoptere mellett a Corvus is helyet kapott. Ők azonban úgy tűnik, már csak részben magyarok, nemrég avatták vadiúj repülőgépgyárukat Kínában. Az új egri fejlesztés, a Calidus mintájára burkolt tandem giro osztatlan sikernek örvendett. Kíváncsi vagyok, hogyan repül, kis szerencsével egy hónap múlva már el is mesélhetem.
A Youtube tele van videókkal az idei vásárról, tessék bátran klikkelni, én nem is szaporítom tovább a szót.

Szöveg: Szabó György 
Belépés
   

Kapcsolódó linkek
   

Hír értékelése
   

Parancsok
   

Kapcsolódó rovatok

Forgószárnyas ULMerevszárnyú ULMotoros sárkány

Tartalomkezelő rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.08 másodperc