HŠtimotor HŠtimotor Motoros sŠrkŠny Kezdűlap MerevszŠrnyķ UL ForgůszŠrnyķ UL MŻrepŁlťs Videůk Galťria

Version francaise Versiunea Ón rom‚neste
 
H√°timotor

PPG profi portré


Daniel Moench kimondottan olyan motoros erny√Ķs profi, amilyenb√Ķl nincs el√©g a vil√°gon, mifel√©nk pedig m√©g mutat√≥ba sem. Pedig amint azt √©let√ļtja bizony√≠tja, lelem√©nyesen √©s sok munk√°val korrekt√ľl meg lehet √©lni ultrak√∂nny√Ľ rep√ľl√©sb√Ķl √©s abb√≥l, ami a tev√©kenys√©g k√∂r√ľl √ľzletileg el√©rhet√Ķ

Bass-Hamban ismerkedt√ľnk meg, √©vek √≥ta √Ķ a repvez, √Ķ felel az√©rt, hogy egyszerre ak√°r h√°romsz√°z motoros erny√Ķs rajz√©k egy l√©gt√©rben, an√©lk√ľl, hogy √∂sszegubancol√≥dn√°nak.
A rep√ľl√©s g√©njeiben van, egyik √Ķse, Christian Moench 1930-ban megd√∂nt√∂tte a P√°rizs – Toki√≥ rekordot √©s √Ķ ind√≠totta el a P√°rizs – Tananarive aeropostale j√°ratot Farman 190-el, mell√©kesen a Lotharingia francia r√©gi√≥ els√Ķ rep√ľl√Ķklubj√°t is √Ķ alap√≠totta.
Dan eleinte téli és vízi sportokkal foglalkozott, síoktatás és skipperkedés mellett persze felszerelést is forgalmazott és fejlesztett, már 1975 óta.
Az extr√©m sportok mellett a robban√≥motoros j√°rm√Ľvek vil√°ga sem volt idegen t√Ķle, 1983-t√≥l a Sonauto sz√≠neiben √Ķ k√©sz√≠tette fel Ren√© Metge Porsche-j√°t majd k√©s√Ķbb Mitsubishi Pajeroit a Dakarra √©s egy√©b tereprally maratonokra. B√°tyja, Ernest Moench, a NEWAY brand tulajdonosa, (ez egy ismert extr√©m sportra specializ√°l√≥dott orsz√°gos √ľzletl√°nc √©s franchise rendszer odakint) √Ķ ismertette meg m√©g 1987-ben a sikl√≥erny√Ķz√©ssel. Az akkoriban m√©g ink√°bb a mai „base jump” –nak felelt meg, els√Ķ erny√Ķje, egy PHY (m√©g Robert Graham varrta, aki k√©s√Ķbb az Advance erny√Ķket dobta piacra), sikl√≥sz√°mban a vasal√≥val vetekedett. 1999-ben tal√°lkozott Paul Amiell-el, a korai ITV erny√Ķk fejleszt√Ķj√©vel, aki v√©g√ľl bevezette a motoros erny√Ķs t√°rsadalomba. 2007-ben a h√≠res-h√≠rhedt Didier Eymin-el hozott l√©tre k√∂z√∂s v√°llalkoz√°st a motoros erny√Ķs rep√ľl√©s k√∂r√ľl gravit√°l√≥ tev√©kenys√©gek keret√©√ľl. (www.pleinair-aventure.fr)
Az oktat√°s, term√©kforgalmaz√°s, karbantart√°s √©s √ľzemeltet√©s mellett a klubtev√©kenys√©gek √©s f√Ķleg az utaz√°sok, azok megtervez√©se, logisztik√°ja, a biztons√°gos rep√ľl√©si felt√©telek megteremt√©se √©s a teljesk√∂r√Ľ asszisztencia a v√°ltozatos √©s legink√°bb egzotikus helysz√≠neken, ez jelenti a legt√∂bb munk√°t sz√°m√°ra.
√ćzel√≠t√Ķ:
2011-ben Flashback Aventure seg√≠ts√©g√©vel Jord√°ni√°ba l√°togattak, Egyiptom, Izrael Sza√ļd-Ar√°bia √©s Sz√≠ria k√∂zels√©ge ellen√©re gondtalanul rep√ľlhettek, m√©g az els√Ķ l√°t√°sra ijeszt√Ķnek t√Ľn√Ķ aerol√≥gia sem jelentett k√ľl√∂n√∂sebb kih√≠v√°st, a megfelel√Ķ napszakokban. A t√ļra persze nem csak motoros erny√Ķz√©sr√Ķl sz√≥lt, Aqaba V√∂r√∂s tenger-parti √ľd√ľl√Ķv√°rosban kipr√≥b√°lhatt√°k a b√ļv√°rkod√°st, a Wadi Rum o√°zis k√∂r√ľl teveh√°ton, quadon √©s klimatiz√°lt terepj√°r√≥kban ismerkedhettek a sivataggal a viszonylag kellemes, √°tlag 25¬į-os novemberi id√Ķj√°r√°sban. Megl√°togatt√°k Petra romv√°ros√°t √©s sziklatemplom√°t, megm√°rt√≥ztak a holt-tengerben √©s Hammamat Ma’in term√°lf√ľrd√Ķ 45¬įC-os viz√©ben.
Az id√©n, febru√°r 28 √©s m√°rcius 10.-e k√∂z√∂tt Indon√©zi√°ban j√°rtak, az Amn√©ville-i √°llatkert √©s a Kalaweit alap√≠tv√°ny megb√≠z√°s√°val. Szum√°tra √©s Borneo √Ķserdej√©nek a tanulm√°nyoz√°sa, a tiltott erd√Ķirt√°sok megfigyel√©se, pontosabban ezeknek a tev√©kenys√©geknek a motoros erny√Ķvel t√∂rt√©n√Ķ t√°mogat√°sa volt az els√Ķdleges c√©l.
A projekt vezet√Ķje Didier Eymin volt, Daniel √ľzlett√°rsa, aknek annak idej√©n az Ushuaia-s Nicolas Hulot-ot is siker√ľlt megfert√Ķzni a motoros erny√Ķz√©ssel,
ami √≠gy √°tt√©telesen a sport√°g divatt√° v√°l√°s√°t is nagyban el√Ķseg√≠tette. Az √Ķ egzotikus t√°jakon szerzett tapasztalata n√©lk√ľl es√©lytelen lett volna az exped√≠ci√≥. Az ott t√∂lt√∂tt nyolc nap alatt nem csak arra koncentr√°ltak, hogy a dzsungel felett r√∂pk√∂dve √©lvezkedjenek √©s min√©l izgalmasabb f√©nyk√©peket k√©sz√≠tsenek, felkutatt√°k √©s el√Ķk√©sz√≠tett√©k azokat a placcokat, amelyeket a helysz√≠nen tev√©kenyked√Ķ elz√°szi sz√°rmaz√°s√ļ de Thaif√∂ld√∂n letelepedett honfit√°rsuk haszn√°lhat, aki √©let√©t a gibbonok tanulm√°nyoz√°s√°ra tette fel.
Chanee (eredeti nev√©n, Aurelien Brul√©) Adventure t√≠pus√ļ motoros erny√Ķs felszerel√©sbe fektetett, tapasztalata azonban m√©g √©deskev√©s ahhoz, hogy a komplex, p√°r√°s, gyakran zivataros id√Ķj√°r√°si felt√©telek k√∂z√∂tt biztons√°gos d√∂nt√©seket hozhasson. Didier k√∂zelm√ļltban elszenvedett vietnami balesete ellen√©re bev√°llalja a lehets√©ges felsz√°ll√≥helyek √©s √ļtvonalak „berep√ľl√©s√©t”, a harmadik napon m√°r Chanee-t is siker√ľl leveg√Ķbe seg√≠teni. R√≥la egy√©bk√©nt tov√°bbi inf√≥kat lehet szerezni a www.kalaweit.fr port√°lon, A sz√°ll√°s a dzsungelben eur√≥pai m√©rc√©vel m√©rve extr√©m, de m√©g az is elviselhet√Ķbb volt, mint a k√∂rnyezetszennyez√©s √©s az ott lak√≥k, k√ľl√∂n√∂sen a gyerekek l√©tfelt√©telei. Leveg√Ķb√Ķl, mad√°rt√°vlatb√≥l volt igaz√°n sokkol√≥ ez a realit√°s. Dan tervezi, hogy a ny√°r elej√©n megl√°togat minket, egy keleteur√≥pai motoros erny√Ķs t√ļr√°t el√Ķk√©sz√≠teni. Lehet csatlakozni!

Szöveg: Moench beszámolója
alapján írta Szabó György
Képek: Moench archív       
Belťpťs
   

Kapcsolůdů linkek
   

HŪr ťrtťkelťse
   

Parancsok
   

Kapcsolůdů rovatok

H√°timotor

Tartalomkezel√Ķ rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz √©rv√©nyes.
OldalkťszŪtťs: 0.12 mŠsodperc