HŠtimotor HŠtimotor Motoros sŠrkŠny Kezdűlap MerevszŠrnyķ UL ForgůszŠrnyķ UL MŻrepŁlťs Videůk Galťria

Version francaise Versiunea Ón rom‚neste
 
Forgószárnyas UL

Blois 2012


Kissé borongós,
morózus hangulat
Az id√©n megint kihagytuk a Bloist. Pierre Jean Le Camus, az ULMiste magazint√≥l k√ľld√∂tt k√©pes besz√°mol√≥t, ebb√Ķl az der√ľl ki, hogy nem vesz√≠tett√ľnk semmit.

A l√°togat√≥kat faggatva arra a k√∂vetkeztet√©sre jutottunk, hogy az egyed√ľli el√©gedettek (vagy nem t√ļl csal√≥dottak) azok voltak, akik el√Ķsz√∂r l√°togattak Blois-ba. Azok, akik ismert√©k a rendezv√©nyt f√©nykor√°b√≥l (a r√©gi sz√©p id√Ķkb√Ķl) ki√°br√°ndultan, esetenk√©nt felh√°borodva t√©rtek haza. A j√≥kedv, a buli, az esti mulatoz√°sok √©s az √°ltal√°nos band√°z√°s kim√ļlt a keresked√©s olt√°r√°n. L√©gi √ļton egyre kevesebben zar√°ndokolnak az √©vi rendes tal√°lkoz√°sra, a parkol√≥k is ink√°bb csak lak√≥buszokkal telnek fel, a lak√≥buszosok viszont ink√°bb csak a lak√≥buszoz√°s√©rt j√∂nnek, nekik majdnem mindegy, hogy rep√ľl√©sr√Ķl vagy h√°zi√°llatokr√≥l sz√≥l a ki√°ll√≠t√°s.
amir√Ķl mindenki besz√©l, de kevesen
v√°s√°rolj√°k: a befecskendez√Ķs Rotax 912i
a Junka, a ritkas√°gsz√°mba men√Ķ, val√≥ban
ultrak√∂nny√Ľnek nevezhet√Ķ repcsik egyike

J-Ro, a DTA girója, már sorozatban gyártják,
(hamarosan Magyarorsz√°gon is lesz, T√≥th Bal√°zsnak k√∂sz√∂nhet√Ķen)
A ki√°ll√≠t√≥k is egyre fesz√ľltebben √©s m√°r-m√°r k√≠nosan k√≠n√°lj√°k sz√°zezer √∂r√≥s (√≠gy ejtik a Franci√°k az €-t) masin√°ikat, zavartan ker√ľlgetik a v√°laszt a leggyakrabban elhangz√≥ k√©rd√©sre, hogy mennyit is nyom √©l√Ķs√ļlyban?
Mit lehet tenni?
Nem k√∂nny√Ľ p√°lc√°t t√∂rni afelett, hogy ki is a felel√Ķs a vil√°g rangid√Ķs √©s (m√©g mindig) legnagyobb ultrak√∂nny√Ľ rendezv√©ny√©nek ilyen hanyatl√°s√°√©rt.
az Apollo BMW motoros girója,
a kiállítás egyik fénypontja
Az t√©ny, hogy aki nem t√ļl messzir√Ķl rep√ľl Blois-ba, √°tlag 300 €-t k√∂lt el, arra, hogy olyan repcsiket cs√≥cs√°ljon, amilyeneket alighanem soha nem fog tudni megengedni mag√°nak. Adja mag√°t az √∂sszehasonl√≠t√°s a szint√©n szeptemberben P√°rizsban megrendezett Salon de l’Automobile-al.
Gaz-Aile, a d√≠zel motoros ultrak√∂nny√Ľ repcsi
Gaz-Aile, a d√≠zel motoros ultrak√∂nny√Ľ repcsi

Billy Brooks leveg√Ķben is bemutatta a Puls’R-t,
szok√°s√°hoz h√≠ven igen meggy√Ķz√Ķen
T√©ny, hogy ott is aerodinamikus csodaj√°rg√°nyokra ny√°ladzik a l√°togat√≥, ezek is h√°rom-n√©gyszer annyiba ker√ľlnek, mint a h√ļsz √©ves hitelre v√°s√°rolt lak√≥ingatlana, de a v√©g√©n, diszkr√©ten mag√°val viheti a t√≠z-h√ļszezres eur√≥s √°rfekv√©s√Ľ v√°rosi kiskocsi vagy a szint√©n megfizethet√Ķ szabadid√Ķ-aut√≥ doksij√°t, amit lehet, hogy meg is enged mag√°nak kar√°csonyra. √Čvekkel ezel√Ķtt pont az ultrak√∂nny√Ľ rep√ľl√©s akart a polg√°ri (general aviation) hasonl√≥ « szabadid√Ķs » eszk√∂ze lenni, a neh√©zkes, kiss√© sznob nagyvasas rep√ľl√©s k√∂nnyed, kifizethet√Ķ √©s j√°t√©kos alternat√≠v√°ja. H√°la a keresked√Ķknek, akik nyilv√°n a magas √°rfekv√©sben √©s a p√©nzes √ľgyf√©lk√∂rben √©rdekeltek, m√°ra az ultrak√∂nny√Ľ rep√ľl√©s elvesztette ezt az identit√°s√°t √©s szolgalelk√Ľen majmolja a nagy testv√©rt.
Az els√Ķ ultrak√∂nny√Ľ zeppelin
B√°r a motoros erny√Ķs√∂k √©s a ballonosok a rendezv√©ny
h√°tter√©be szorultak, nekik volt k√∂sz√∂nhet√Ķ a
csipetnyi der√Ľ √©s √©let Bloisban
Mennyivel jobban j√°rn√°nk, mi rep√ľl√Ķs√∂k, ha ink√°bb a polg√°ri rep√ľl√©s nyitna lefel√©, saj√°t kateg√≥ri√°t kre√°lva a korszer√Ľ, de jellem√ľkb√Ķl ad√≥d√≥an mindenk√©ppen « igazi rep√ľl√Ķg√©pek » sz√°m√°ra, ahelyett, hogy az ultrak√∂nny√Ľ g√©poszt√°ly lelk√©t lopn√° el.

Pierre Jean Le Camus beszámolója
alapján írta Szabó György
Képek: Pierre Jean Le Camus 
Belťpťs
   

Kapcsolůdů linkek
   

HŪr ťrtťkelťse
   

Parancsok
   

Kapcsolůdů rovatok

Forg√≥sz√°rnyas ULH√°timotorMerevsz√°rny√ļ ULMotoros s√°rk√°ny

Tartalomkezel√Ķ rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz √©rv√©nyes.
OldalkťszŪtťs: 0.12 mŠsodperc