HŠtimotor HŠtimotor Motoros sŠrkŠny Kezdűlap MerevszŠrnyķ UL ForgůszŠrnyķ UL MŻrepŁlťs Videůk Galťria

Version francaise Versiunea Ón rom‚neste
 
H√°timotor

Basse-Ham 2012


Claude Ludwig
A motoros erny√Ķs vil√°gtal√°lkoz√≥ az id√©n grandi√≥zusnak √≠g√©rkezett. Jean-Claude Ludwig √∂tletgazda √©s f√Ķ-f√Ķ szervez√Ķ, aki hatvan… √©ves kora ellen√©re maga is akt√≠v motoros erny√Ķs,...

Claude Ludwig a Mondial du Paramoteur
sz√ľl√Ķatyja √©s f√Ķ szervez√Ķje
...cs√ľt√∂rt√∂k d√©lut√°n a j√≥l meg√©rdemelt siker euf√≥ri√°j√°ban s√ľtk√©rezhetett a l√°gy napon, mik√∂zben gy√∂ng√©d fuvallatok cir√≥gatt√°k. Az √©j leple alatt azt√°n telibe tal√°lta a placcot egy szupercell√°s zivatar, ami a korai boldogs√°got k√°ossz√° √©s k√©ts√©gbees√©ss√© zil√°lta. Az √©jszaka √©rkez√Ķk tengelyig s√ľllyedtek a mocs√°rr√° √°tvedlett r√©ten. Mi reggel √©rkezt√ľnk. A l√°tv√°ny sokkol√≥ volt. Legsz√≠vesebben indultam volna visszafel√©. Azt√°n felt√Ľnt, hogy a szervez√Ķk, s√Ķt, m√©g a s√°rban
A péntek reggeli állapotok
Kétségek az érkezés perceiben
megfeneklett r√©sztvev√Ķk is der√Ľsen igyekeznek kezelni az √≠gy kialakult katasztr√≥fa-helyzetet, √≠gy azt√°n mi sem futamodtunk meg, mint gy√°va nyulak, ink√°bb azon kezdt√ľnk el fil√≥zni, hogyan juthatn√°nk el lak√≥buszunkkal √©s a hat m√©teres ut√°nfut√≥t cipel√Ķ Sprinterrel a m√©g csak hidropl√°n √ľzemm√≥dban haszn√°lhat√≥ startr√©t k√∂zel√©be, ahova a von√≥er√Ķ-m√©r√Ķ hint√°t voltunk hivatalosak fel√°ll√≠tani.
A kínaiak standja
... 200-al szerelt motorja, az idei divat
A Parajet Polini Thor ...
Az elk√∂vetkez√Ķ √≥r√°k a mocs√°rj√°r√≥ virtuozit√°sr√≥l sz√≥ltak, avagy: ki, mikor akad el a s√°rban, ki, hogyan h√ļzza onnan ki, vagy feneklik meg maga is. D√©lut√°nra nagyj√°b√≥l minden √©s mindenki a hely√©re ker√ľlt, de nyakig s√°rosan √©s elcsig√°zva, egy√©rtelm√Ľv√© v√°lt, hogy ebben az „el√Ķtt√ľnk a v√≠z√∂z√∂n” helyzetben m√°r √ļgyis minden mindegy. √ćgy azt√°n kell√Ķen laza hangulatban, a nem szakmabeliek √©s z√∂ldf√ľl√Ľek √©rdekl√Ķd√©s√©t√Ķl zavartalanul lehetett pacsizni, puszilkodni a r√©gi cimbor√°kkal. Ott volt mindenki, aki sz√°m√≠t a motoros erny√Ķz√©sben, az √∂sszes ismert kontinensr√Ķl.
A nagytrájkok számára végre van átmenet a Hirth F33...
...Monster és a Rotax 503 között a 250-es Polini. Lehet, hogy ez a megoldás?
T√∂bb mint hatsz√°z pil√≥ta regisztr√°ltatta mag√°t, ezek egyharmada legal√°bb versenyz√Ķ, oktat√≥ vagy egy√©b profi, olyan nevek, mint Alex Mat√©os, Pascal Vall√©e, Mathieu Rouanet, Emilia Plak, Laurent Salinas, Mike √©s Pascal Campbell Jones, Piotr Dudek, Matthieu De Quillacq √©s m√©g sorolhatn√°m napestig. Mivel a p√©nteki id√Ķj√°r√°s rep√ľl√©sre nem cs√°b√≠totta m√©g a nagyokat sem, j√≥ hosszasan mentek a szak√©rt√©sek, √©lm√©nybesz√°mol√≥k. A ki√°ll√≠t√≥i standok is tele voltak, m√©g √ļjdons√°got is v√©lt√ľnk felfedezni. A trend vil√°gosan l√°tszott:
A bulg√°r Aviodelta Xcitor koppint√°sa,
ami meglep√Ķen j√≥l rep√ľlt
A legfiatalabb pilóta
egyszer√Ľ, k√∂nny√Ľ, funkcion√°lis h√°timotort nem k√≠n√°ltak m√°r csak a k√≠naiak, (√Ķk az ezel√Ķtt √∂t-hat √©vvel divatos modellek koppint√°saival j√∂ttek √°rat let√∂rni, de nekem √ļgy t√Ľnt, hogy a kutya se t√∂r√Ķd√∂tt vel√ľk), a csilivili, karbon, magn√©zium, tit√°n √©s egy√©b √ļri csirics√°r√©kb√≥l diz√°jgnos√≠tott c√°jgok k√∂r√ľl volt fizet√Ķk√©pes √©rdekl√Ķd√©s. A Parajet, az Adventure √©s a Nirvana vitt√©k itt a pr√≠met. A Moster 185-√∂s motornak komoly kih√≠v√≥ja lett az id√©n, a 200-as Polini, ami ugyan egy fokkal nehezebb √©s dr√°g√°bb, mint a Vitto sl√°ger-motorja, de egyre t√∂bben k√≠n√°lj√°k annak alternat√≠v√°jak√©nt. K√ľl√∂n√∂sen a Flash-start rendszerrel, ami a ber√°nt√°st gyermekj√°t√©kk√° var√°zsolja, a Thor 200 val√≥ban megfontoland√≥ v√°laszt√°s. √ögy alakult, hogy a Fresh Breeze √°ltal integr√°lt n√©gytoll√ļ sr√≥fos v√°ltozat√°t √∂ssze is m√©rhett√ľk a Redback ME v√°zba szerelt Mosterrel. J√≥ 10 Db-el halkabbnak bizonyult, von√≥ereje pedig jobb oldalon 2 kil√≥val, baloldalon 3-al bizonyult t√∂bbnek, mint a Moster√©, annak ellen√©re, hogy saj√°t t√∂mege 17 kg-al volt magasabb. Ez annyira felcsig√°zta az √©rdekl√Ķd√©s√ľnket, hogy szerv√°ltunk egyet, hogy alaposabb tesztel√©snek vess√ľk al√°, h√°tha kevesebb hasf√°j√°sa van, mint 100-as kis√∂ccs√©nek, amelyik bizony m√©g k√©t √©s f√©l √©vesen is k√ľszk√∂dik gyermekbetegs√©gekkel.
Egy egzotikus √©s k√©ts√©gk√≠v√ľl
polivalens rep√ľl√Ķ j√°r√≥keret
A Polini Thor 200-as
motorral szerelt Bullix
A Fresh Breeze standja
A ki√°ll√≠tott √©s hellyel-k√∂zzel leveg√Ķben is bemutatott port√©k√°kr√≥l m√©g annyit, hogy csal√≥d√°somra t√ļls√ļlyba ker√ľltek a tr√°jkok. Enyh√≠t√Ķ k√∂r√ľlm√©ny, hogy a hangs√ļly m√°r a b√∂h√∂m, ac√©lv√°zas, k√©tszem√©lyes nagyvasakon volt. A k√∂nny√Ľ tr√°jk, kis motor – nagy erny√Ķ hazugs√°gb√≥l lassacsk√°n elege lett a piacnak, akarva-akaratlan r√° kellett fanyalodnia a nagy, neh√©z tr√°jkra annak, aki nem k√©pes megtanulni vagy net√°n fizikai adotts√°gai miatt nem alkalmas r√°, hogy bev√°llalja a l√°br√≥l startot. Egyre t√∂bb Xcitor koppint√°st l√°tni, ilyen volt t√∂bbek k√∂z√∂tt a bulg√°r Aviodelta √°ltal ki√°ll√≠tott cirk√°l√≥, de a v√°ltozatos √≠zl√©svil√°g√ļ tundra gumis rep√ľl√Ķ ty√ļkketreceknek se volt se szeri, se sz√°ma.
A FB Sportix a Thor 200-al
A FB Sportix a Thor 200-al
Ezeknek a k√∂z√ļti fuvaroz√°sa l√°tv√°nyos jelens√©g, biztosan sz√°mottev√Ķ √©rv mellett√ľk, hogy aki ilyennel k√∂zlekedik a kocsija m√∂g√∂tt, arr√≥l mindenki l√°thatja, hogy √Ķ egy b√°tor avi√°tor. A tr√°jkok k√©ts√©gtelen el√Ķnye, hogy ha m√°r leker√ľltek az ut√°nfut√≥r√≥l vagy egyenesen a von√≥horogr√≥l, √∂nj√°r√≥ √ľzemm√≥dban ki tudj√°k k√≠nl√≥dni magukat a starthelyre. Igaz, ennek n√©ha a l√©gcsavar issza meg a lev√©t. Az egyre korosabb √©s pocakosabb h√°timotorosok viszont izgalmas sufni tuningolt, k√©t-h√°rom-n√©gy kerekes kisszekereken h√ļzz√°k-vonj√°k felszerel√©s√ľket a starthelyre, ami legal√°bb olyan muris l√°tv√°ny, mint start-pr√≥b√°lkoz√°saik vagy f√∂ldet √©r√©seik. P√©nteken napnyugta el√Ķtt az√©rt belef√©rt m√°r egy l√°tv√°nyos k√∂tel√©k „show” rep√ľl√©s, amit Mathieu Rouannet, Laurent Salinas √©s Alex Mat√©os adott el√Ķ, t√°totta is a sz√°j√°t mindenki.
Mathieu Rouanet bemutat√≥t rep√ľl
Alex Mateos
Ezt a k√Ľrt szombaton is bemutatt√°k, vas√°rnap d√©lel√Ķtt viszont annyira bedud√°lt a sz√©l, hogy b√∂lcsen megszak√≠tott√°k, m√©g miel√Ķtt baj lett volna bel√Ķle. Szombaton reggel b√Ķven rep√ľl√©sre alkalmas volt az id√Ķ, a nagy ny√ľzsg√©s ellen√©re esem√©ny n√©lk√ľl leveg√Ķbe tudott emelkedni p√°r sz√°z pil√≥ta. Az id√©n nem volt sz√°mol√°s √©s a rekord-k√≠s√©rletet sem forsz√≠rozt√°k a szervez√Ķk, √ļgy √©rezhett√©k, hogy van baj √ļgyis el√©g, nem √©rdemes fokozni.
Mathieu, Laurent Salinas és Alex Mateos
Mathieu, Laurent Salinas és Alex Mateos
Mathieu, Laurent Salinas és Alex Mateos
A Nirvana akkro team
A Nirvana akkro team
A r√©szt vev√Ķ pil√≥t√°k kompetenciaszintje, fegyelmezetts√©ge √©s sz√°ma k√∂z√∂tt ugyanis teljesen egy√©rtelm√Ľ az √∂sszef√ľgg√©s. Ez persze nem csak a Basse-Hamban megrendezett falkam√≥k√°ra jellemz√Ķ, s√Ķt, nem csak a rep√ľl√Ķ√Ķr√ľltekre. Min√©l nagyobb a cs√Ķcsel√©k, ann√°l infantilisabban viselkedik, √©s ezt m√°r a forradalmakat √©s egy√©b ribilli√≥kat kirobbant√≥ provok√°torok is pontosan tudj√°k. Nem is lepett meg, hogy b√°r folyamatosan figyelmeztett√©k a r√©sztvev√Ķket a k√∂zeli atomer√Ķm√Ľ l√©gter√©nek a megs√©rt√©s√©b√Ķl ad√≥d√≥ k√∂vetkezm√©nyekre, 10 √≥ra k√∂r√ľl a rendez√Ķk k√©nytelenek voltak a piros f√ľstjelz√©ssel mindenkit f√∂ldre parancsolni, mert valaki csak nem tudta meg√°llni, hogy be ne kukucsk√°ljon a k√©m√©nybe. Terrorelh√°riad√≥, hav√°ria. T√∂bb √≥r√°ba telt, mire annyira csillapodtak a ked√©lyek, hogy √ļjra fel lehetett sz√°llni. Est√©re sz√©pen almult a sz√©l, elvittem l√°nyaimat is egy k√∂rre, nem voltunk olyan nyomaszt√≥an sokan a leveg√Ķben, mint m√°skor, forgattam ugyan a fejemet szorgalmasan, de nem volt stresszes egy√°ltal√°n. Hal√°sz Feri is rep√ľlt egy sz√©pet Ibik√©vel, legal√°bb elmondhattuk, hogy annak n√Ķj√∂n k√∂r√∂m a hoshongy√°kj√°ra, aki az id√©n nem rep√ľlt a Mondial du Paramoteur-√∂n. Este azt√°n lett volna buli is, de a baj nem j√°r egyed√ľl, aznap volt az EB Francia – Spanyol focimeccse, amit az √©tterems√°tor el√Ķtti nagy k√©perny√Ķn k√∂zvet√≠tettek, mondanom sem kell,
Imol√°val tandemben
Madártávlatból a Mondial du Paramoteur 2012
hogy a meccs eredm√©nye r√°nyomta a b√©lyeget a hangulatra. A kempingben voltak az√©rt vid√°m t√°rsas√°gok, a reggeli startok min√Ķs√©g√©b√Ķl meg√≠t√©lve √ļgy fogyott a belga s√∂r, mint a francia bor, hogy a n√©met snapszot ne is eml√≠tsem.
A reggeli rep√ľl√©s ut√°n neki is est√ľnk a von√≥r√Ķ-m√©r√Ķ hinta sz√©tszerel√©s√©nek, szeml√°tom√°st nem sok √©rtelme volt b√≠bel√Ķdni vele. A gy√°rt√≥k nem k√≠v√°ntak szembes√ľlni az √≠g√©reteik √©s a val√≥s√°g k√∂z√∂tti szakad√©kkal, a pil√≥t√°k pedig vagy az eget has√≠tott√°k l√©gi j√°rm√Ľveikkel vagy √©ppen a f√∂ldi j√°rm√Ľveiket pr√≥b√°lt√°k kir√°ncig√°lni a lassan k√∂t√Ķ s√°rb√≥l. A haza√ļt is tartott vagy tizen√∂t √≥r√°t, volt id√Ķm azon gondolkozni, hogy milyen volt, j√≥l √©rezt√ľk-e magunkat, van-e √©rtelme az ilyen √∂sszer√∂ffen√©seknek egy√°ltal√°n. Lehet, hogy szebb lett volna egy mag√°nyos vagy net√°n csal√°dias rep√ľl√©s, sokkal kevesebb utaz√°ssal, horda, band√°z√°s n√©lk√ľl. Ezt m√©g v√©gig kell gondolnom.

Szöveg és képek: Szabó György 
Belťpťs
   

Kapcsolůdů linkek
   

HŪr ťrtťkelťse
   

Parancsok
   

Kapcsolůdů rovatok

H√°timotor

Tartalomkezel√Ķ rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz √©rv√©nyes.
OldalkťszŪtťs: 0.27 mŠsodperc