HŠtimotor HŠtimotor Motoros sŠrkŠny Kezdűlap MerevszŠrnyķ UL ForgůszŠrnyķ UL MŻrepŁlťs Videůk Galťria

Version francaise Versiunea Ón rom‚neste
 
Merevsz√°rny√ļ UL

Fly for Rett


Mezei Katalin írása, Kántás Andor képeivel.

A k√∂zelm√ļltban k√©t magyar sportrep√ľl√Ķ, K√°nt√°s Andor √©s Latky Csongor az ultrak√∂nny√Ľ k√©t√ľl√©seses kateg√≥ri√°ban egyed√ľl√°ll√≥, vesz√©lyekt√Ķl t√°volr√≥l sem mentes k√ľldet√©st teljes√≠tett. Apollo Fox t√≠pus√ļ rep√ľl√Ķg√©p√ľkkel h√°rom h√≥nap alatt 25 500 kilom√©tert tettek meg S√°rmell√©k √©s Sydney-Bankstown, illetve Melbourne k√∂z√∂tt.


A v√°llalkoz√°s mott√≥ja a k√∂vetkez√Ķ volt:
"Felh√≠vni a k√∂zv√©lem√©ny figyelm√©t egy olyan betegs√©gre, amely csak a n√Ķket √©rinti, s amelynek neve Rett-szindr√≥ma. Szeretn√©nk Magyarorsz√°gon egy kelet-eur√≥pai k√∂zpontot l√©tes√≠teni, hogy a Rett-szindr√≥m√°s betegek jobb √©s szakszer√Ľbb ell√°t√°sban r√©szes√ľljenek. Ez a rep√ľl√©s ennek a l√©tes√≠tm√©nynek az el√Ķh√≠rn√∂ke lenne."

"Bebizony√≠tani a vil√°gnak, hogy egy magyar pil√≥ta, magyar gy√°rtm√°ny√ļ g√©ppel k√©pes maratoni √ļtvonal teljes√≠t√©s√©re. Ez lenne az els√Ķ magyar ultrak√∂nny√Ľ rep√ľl√Ķg√©p, amely teljes√≠teni a 21 ezer kilom√©teres, interkontinent√°lis rep√ľl√©st."

K√°nt√°s Andor szem√©ly√©ben els√Ķsorban az apa rep√ľlt Rett-szindr√≥m√°ban szenved√Ķ Lucia l√°ny√°√©rt √©s annak sorst√°rsai√©rt - mint mondta, a kisl√°nyr√≥l ugyancsak L√ļcia n√©vre keresztelt ul-lel megtett 21 ezer kilom√©ter ink√°bb a figyelemfelkelt√©s eszk√∂ze volt. Haz√°j√°ban a Rett-szindr√≥m√°sok helyzete mindm√°ig megoldatlan, az ell√°t√°suk√©rt felel√Ķs szakint√©zet p√©ld√°ul szab√°lyosan felv√©telizteti a beteg gyermekeket. A "rettes" sz√ľl√Ķk nemritk√°n belef√°sulnak a tehetetlens√©gbe, K√°nt√°s Andor azonban k√©zvbe vette az √ľgyet √©s a botkorm√°nyt, s elindult a betegs√©g kezel√©s√©ben p√©ldamutat√≥ Ausztr√°lia fel√©, ahov√° - nem v√©letlen√ľl - m√°r 2003-ban, a fogyat√©kosok √©v√©ben √©rkezett meg.

M√Ľszaki hiba
Alig h√°rom √©ve jelent meg a magyar piacon az egri Halley-m√Ľvekben gy√°rtott Apollo Fox t√≠pus√ļ ultrak√∂nny√Ľ rep√ľl√Ķg√©p, mely ir√°nt az ut√≥bbi id√Ķben k√ľlf√∂ld√∂n is mutatkozik kereslet. A t√≠pus - √ļgymond - k√©zn√©l volt K√°nt√°s Andornak is, mivel k√©t √©ve rep√ľltet vele utast a Balaton nyugati partj√°n, Keszthelyen. A munka k√∂zben szerzett tapasztalatai alapj√°n egy teljes esztendeig k√©sz√≠tette fel a g√©pet a nagy utaz√°sra. T√∂bbsz√∂ri halaszt√°s ut√°n, 2002. november 2-√°n emelkedett a magasba a L√ļcia a s√°rmell√©ki rep√ľl√Ķt√©rr√Ķl, fed√©lzet√©n K√°nt√°s Andorral √©s n√∂vend√©k√©vel, Latky Csongorral. Az els√Ķ √©s egyetlen m√Ľszaki meghib√°sod√°s k√∂zvetlen ezut√°n t√∂rt√©nt: a sz√°rnyban l√©v√Ķ √ľzemanyagtart√°ly sziv√°rgott. A gy√°rt√≥ egri telephely√©re tett k√©nyszerkit√©r√Ķ √©s az elromlott id√Ķ miatti k√©nyszerpihen√Ķ ut√°n, √ļjra startoltak, akkor m√°r 50 m√©teres felh√Ķalap alatt.

Vastag felh√Ķzet, teljes g√°z
Szegedet elhagyva az id√Ķj√°r√°s v√©gk√©pp viszontags√°gosra fordult. Felsz√°ll√°s ut√°n 100 m√©teres felh√Ķalap v√°rta a pil√≥t√°kat. A felh√Ķbe - a m√°r eml√≠tett okok miatt - nem rep√ľltek be, √≠gy viszont nem tudtak a tervezett biztons√°gos magass√°gban √°tkelni a K√°rp√°tokon. A domborzatot szorosan k√∂vetve, a kanyonokon kereszt√ľl, n√©ha a szikl√°kt√≥l alig n√©h√°ny t√≠z m√©ternyire rep√ľlve jutottak el Bulg√°ri√°ba, ahol r√∂vid pihen√©s ut√°n folytatt√°k √ļtjukat V√°rna fel√©. Hihetetlen√ľl vastag felh√Ķzetben, teljes g√°zon, esetenk√©nt 180-200 kilom√©ter/ √≥r√°s sebess√©ggel haladva is csak napnyugta ut√°n 5 perccel √©rtek f√∂ldet az addigra m√°r teljes d√≠szkivil√°g√≠t√°sban pomp√°z√≥ v√°rnai rep√ľl√Ķt√©ren.

Útvonal-módosítás
A m√Ľszaki hiba √©s a mind t√©liesebbre fordul√≥ id√Ķj√°r√°s miatt K√°nt√°s√©k k√©nytelenek voltak m√≥dos√≠tani az √ļtvonalat. Az Ararat hegyen val√≥ √°tkel√©s t√ļls√°gosan is kock√°zatosnak t√Ľnt, ez√©rt a k√©t v√°ndor - b√°r mint a sz√≠riai k√∂vets√©gen megtudt√°k, a hegyr√Ķl elnevezett konyakn√°l nincs jobb - Ir√°n "kiiktat√°s√°val", Sz√≠ri√°n, Jord√°ni√°n, Sza√ļd-Ar√°bi√°n √©s Om√°non kereszt√ľl jutott vissza az eredeti √ļtvonalra. A kar√°csonyt √©s a Szilvesztert Thaif√∂ld√∂n √ľnnepelt√©k, ahonnan janu√°r 2-√°n indultak tov√°bb Ausztr√°lia, illetve a v√©gs√Ķ desztin√°ci√≥, Sydney-Bankstown fel√©.

K√ľzdelem az elemekkel √©s a hat√≥s√°ggal
A v√°llalkoz√°s k√∂lts√©gvet√©se igen sz√Ľkre szabott volt: a k√©t pil√≥ta - n√©h√°ny c√©g √©s mag√°nszem√©ly t√°mogat√°sa mellett - t√ļlnyom√≥r√©szt maga "szponzor√°lta" a rep√ľl√©s√©t. A nagy utaz√°s sor√°n - minden j√≥ sz√°nd√©kuk ellen√©re - t√∂bb "balh√©" r√©szes√©v√© v√°ltak. Sza√ļd-Ar√°bi√°ba v√≠zumot nem, csak √°trep√ľl√©si enged√©lyt kaptak, a rossz id√Ķ azonban lek√©nyszer√≠tette √Ķket a tervezett √ļtvonalr√≥l. Sz√≠ri√°ban - mivel fogyt√°n volt az √ľzemanyag - berep√ľltek a katonai l√©gt√©rbe. A "helyi er√Ķk" letart√≥ztatt√°k √©s kihallgatt√°k a magyar pil√≥t√°kat, s√Ķt - biztos, ami biztos - kis id√Ķre a telefonjukt√≥l, a f√©nyk√©pez√Ķg√©p√ľkt√Ķl √©s a videokamer√°jukt√≥l is "megszabad√≠tott√°k" √Ķket. V√©g√ľl azt√°n - bel√°tva, hogy semmif√©le vesz√©lyt nem jelentenek a sz√≠riai hadsereg sz√°m√°ra - √ļtj√°ra engedt√©k a v√°ndorokat. A p√©nzsz√Ľk√©b√Ķl ad√≥d√≥ cs√ļsz√°sok miatt t√∂bb orsz√°gba lej√°rt enged√©llyel rep√ľltek be, Indi√°t
elhagyva azonban m√°r szigor√ļan tartott√°k magukat a "menetrendhez". Ez az √°llom√°s m√°s szempontb√≥l is eml√©kezetes maradt K√°nt√°s Andor sz√°m√°ra: az ottani "iv√≥v√≠z" √ļgy megbeteg√≠tette, hogy egy ideig f√©lrebesz√©lt, majd - nem eg√©szen gy√≥gyultan, de m√°r tiszta tudattal - hat-h√©t √≥r√°n √°t hasmen√©ssel k√ľszk√∂dve kellett rep√ľlnie. (Mint ut√≥bb mes√©lte, nadr√°gja az agykontrollnak k√∂sz√∂nhet√Ķen √ļszta meg a balesetet...)

- Hogy mi jelentette a legnagyobb neh√©zs√©get? A teljes √ļt, az elej√©t√Ķl a v√©g√©ig - mondja K√°nt√°s Andor. - Takar√©koss√°gi okokb√≥l mindv√©gig sn√ļrban, IFR-ben rep√ľlt√ľnk, sokszor olyan l√©gterekben, ahov√° egymotoros g√©pek nemigen l√©pnek be. A partvonalat nem tudtuk k√∂vetni, mivel ehhez √ļjabb enged√©lyekre lett volna sz√ľks√©g, a tov√°bbi lesz√°ll√°si illet√©kekr√Ķl nem is besz√©lve... Hat-nyolcsz√°z kilom√©teres szakaszokat tett√ľnk meg tenger f√∂l√∂tt. Igy rep√ľlt√ľk √°t az Ara-√∂b√∂lt, az Arab-tengert, az Andam√°n-tengert, valamint a Calcutta √©s Banglades, illetve a Bali √©s Timor-Kupang k√∂z√∂tti szakaszt. Hozz√°teszem, a g√©p nem rendelkezik IFR-vizsg√°val, csak a GPS adott t√°mpontot.
Az id√Ķj√°r√°s √ļjabb √©s √ļjabb kih√≠v√°sok el√© √°ll√≠tott minket. Egy alkalommal az er√Ķs sz√©l miatt a tenger f√∂l√∂tt 5 m√©terrel rep√ľlve ker√ľlt√ľk ki a szembej√∂v√Ķ haj√≥t. A tr√≥pusokra √©pp az es√Ķs √©vszakban √©rkezt√ľnk meg. Volt, hogy hat √≥r√°n kereszt√ľl rep√ľlt√ľnk szakad√≥ es√Ķben, gyakorlatilag nulla l√°t√°s mellett, kiz√°r√≥lag a m√Ľhorizontra hagyatkozva. K√∂zben l√©pten-nyomon ker√ľlgetni kellett a viharfelh√Ķket. A szokatlanul er√Ķs termikekt√Ķl pedig egyszer√Ľen kiakadt a vari√≥, emelked√©sben √©s s√ľllyed√©sben egyar√°nt.

Az elemek mellett a helyi b√ľrokr√°ci√°val is meg kellett k√ľzdeni√ľk. Sz√°mos alkalommal pr√≥b√°ltak nagyg√©pre "m√©retezett" √∂sszeget fizettetni vel√ľk, rept√©ri illet√©k c√≠m√©n - figyelmen k√≠v√ľl hagyva a t√©nyt, hogy nem B-767-esr√Ķl, hanem egy ultrak√∂nny√Ľ rep√ľl√Ķr√Ķl van sz√≥. Az ilyesfajta n√©zetelt√©r√©seket K√°nt√°s√©k - pszichol√≥giai √©rz√©k√ľket is latba vetve - √°ltal√°ban elsim√≠tott√°k, de el√Ķfordult, hogy nem volt apell√°ta a helyi hatalmass√°g d√∂nt√©se ellen.

Ausztr√°liai bel√©p√Ķ
Nemk√ľl√∂nben viszontags√°gosra siker√ľlt az ausztr√°liai meg√©rkez√©s. T√ļl a "point of no return"-√∂n tr√≥pusi ciklon z√°rta el a v√°ndorok √ļtj√°t, r√°ad√°sul kider√ľlt, hogy a timori ir√°nyt√°s t√©vesen adta meg a bel√©ptet√Ķ pontot. Tizen√∂t-h√ļsz viharfelh√Ķ verekedve √°t magukat jutottak el a a m√°sodik vil√°gh√°bor√ļb√≥l "itt felejtett", nem hivatalos truscotti rep√ľl√Ķt√©rre - mintha csak az erd√Ķben rep√ľltek volna, mondta K√°nt√°s Andor. Ekkor vette csak igaz√°n haszn√°t a m√∂g√∂tte √°ll√≥ t√∂bb √©vtizedes rep√ľl√©si tapasztalatnak - e n√©lk√ľl, m√©g ha le is tudtak volna sz√°llni, a f√∂ld√∂n biztosan felborul a g√©p. Mivel Truscottban nem maradhattak, hasonl√≥an turbulens, viharos id√Ķben folytatt√°k √ļtjukat Kununurr√°ba, ahol az elef√°ntb√©bi nagys√°g√ļ rend√Ķr√∂k - a letart√≥ztat√°s terhe mellett - k√∂z√∂lt√©k vel√ľk: m√°snap ir√°ny a bel√©ptet√Ķ pont, azaz a darwini rept√©r. A fekete "trutym√≥" form√°j√°ban manifeszt√°l√≥d√≥ ciklon megint csak kereszt√ľlh√ļzta a magyarok sz√°mt√°s√°t, gy k√©nytelenek voltk visszafordulni √©s t√∂bb mint m√°sf√©l√≥r√°s, szembeszeles k√ľszk√∂d√©s ut√°n ism√©t Kununurr√°ban lesz√°llni. Amit persze a rend szigor√ļ rei nem fogadtak kit√∂r√Ķ lelkesed√©ssel, mire K√°nt√°s√©k nemes egyszer√Ľs√©ggel kijelentett√©k: egy rohadt pap√≠r√©rt nem hajland√≥k megd√∂gleni. V√©g√ľl az enged√©ly is meg√©rkezett Darwinb√≥l faxon.

"L√ļcia a halmozottan s√©r√ľltek√©rt"
25 500 kilom√©tert maguk m√∂g√∂tt hagyva 2003. janu√°r 30-√°n, helyi id√Ķ szerint 14 √≥ra 10 perckor √©rkeztek meg Sydney-Bankstown rep√ľl√Ķter√©re, ahol k√∂zel 60 f√Ķs csoport v√°rta √Ķket, k√∂zt√ľk a v√°rosr√©sz polg√°rmester asszony√°val, a magyar f√Ķkonzullal √©s az ausztr√°liai AOPA eln√∂k√©vel. Jelen volt a f√∂ldet t√∂bbsz√∂r √°trep√ľl√Ķ ausztr√°l pil√≥ta, Dick Smith is, aki 5-5 ezer doll√°rt adott a v√°ndorokat fogad√≥ Rett-szindr√≥m√°s kisl√°nynak, illetve a magyar pil√≥t√°knak a vissza√ļtra. A k√ľl√∂nb√∂z√Ķ m√©diumoknak adott interj√ļk sor√°n K√°nt√°s Andor nemcsak az √ļt viszontags√°gair√≥l sz√°molt be, hanem a Rett-szindr√≥m√°ra is felh√≠vta a k√∂zv√©lem√©ny figyelm√©t. √ögy v√©li, k√ľldet√©se Ausztr√°li√°ban el√©rte c√©lj√°t, er√Ķfesz√≠t√©seit a legmagasabb szinteken is t√°mogatt√°k. A rangos Avalon Air Shonw-n d√≠szvend√©gk√©nt vett r√©szt. T√∂bb, a Rettszindr√≥m√°s √©s halmozottan s√©r√ľlt gyermekek ell√°t√°s√°ra szakosodott int√©zetet l√°togatott meg, ahol sokszorosan bebizonyosodott az, amit addig is sejtett: ezek a betegek igen j√≥ hat√°sfokkal fejleszthet√Ķk.

A magyar v√°ndor √ļtja folytat√≥dik. A Rett-szindr√≥m√°s gyermekek√©rt indult √ļtnak, s az ausztr√°liai tapasztalatok alapj√°n imm√°r a halmozottan fogyat√©kos gyermeke √ľgy√©t t√Ľzte k√©pzeletbeli z√°szlaj√°ra. "L√ļcia a halmozottan s√©r√ľltek√©rt" n√©ven alap√≠tv√°nyt hozott l√©tre. C√©lja, hogy el√Ķsz√∂r Keszthelyen, majd minden 20 ezern√©l t√∂bb lakossal rendelkez√Ķ telep√ľl√©sen l√©tes√ľlj√∂n szakint√©zm√©ny a halmozottan s√©r√ľlt gyermekek sz√°m√°ra - akik j√≥val t√∂bben vannak, mint gondoln√°nk.

K√°nt√°s Andor 1976-ban, a Post√°s Re-p√ľl√Ķklubban ejt√Ķerny√Ķsk√©nt kezdte a p√°lyafut√°s√°t. K√©s√Ķbb megalap√≠totta a Keszthelyi Rep√ľl√Ķ √©s Ejt√Ķerny√Ķs Egyes√ľletet. H√ļsz √©ve ejt√Ķerny√Ķs-, tizenegy √©ve motoross√°rk√°nyrep√ľl√Ķ-oktat√≥. B√°r 1992-ben sikeresen letette a CPL-vizsg√°t, megmaradt az ultrak√∂nny√Ľ rep√ľl√©sn√©l. Hosszabb id√Ķt t√∂lt√∂tt Kaliforni√°ban, ahol t√∂bb amerikai oktat√≥i jogos√≠t√°st megszerzett. A vil√°gon els√Ķk√©nt rep√ľltetett utast l√°br√≥l indulva, seg√©dmotoros sikl√≥erny√Ķvel. Jelenleg az oktat√°s mellett utas- √©s s√©tarep√ľltet√©ssel foglalkozik Keszthelyen.
Folytat√°s ---->>>
További információ
E-mail: andor.k@axelero.hu
Internet: http://fly4rett.freeweb.hu 
Belťpťs
   

Kapcsolůdů linkek
   

HŪr ťrtťkelťse
   

Parancsok
   


online backgammon gambling (…rtťkelťs: 1)
Szerzű: paulpaaterson DŠtum: 2006. mŠjus 07. vasŠrnap, 20:04
(Profil | ‹zenet kŁldťse)
online backgammon gambling [howrealmoneybackgammonthat.blogspot.com] It were not best that we should all think alike; it is difference of opinion that makes horse-races. -- Mark Twain, "Pudd'nhead Wilson's Calendar"
poker downloads (…rtťkelťs: 1)
Szerzű: paulpaaterson DŠtum: 2006. mŠjus 15. hťtfű, 23:33
(Profil | ‹zenet kŁldťse)
web poker [internet-poker.src21.net] - web poker online poker room [poker.src21.net] - online poker room stip [online-poker.src21.net] - stip video poker game [online-poker.src21.net] - video poker game casino on net [internet-poker.src21.net] - casino on net pager tones [poly-ringtones.src21.net] - pager tones computer poker games [poker.src21.net] - computer poker games hold it [internet-poker.src21.net] - hold it true poker [internet-poker.src21.net] - true poker dem franchize boyz [real-tones.src21.net] - dem franchize boyz rounders [online-poker.src21.net] - rounders online texas hold em [internet-poker.src21.net] - online texas hold em poker chip sets [poker.src21.net] - poker chip sets turning stone casino [internet-poker.src21.net] - turning stone casino poker shareware [online-poker.src21.net] - poker shareware how to win at poker [online-poker.src21.net] - how to win at poker casino bonuses [internet-poker.src21.net] - casino bonuses texas hold [internet-poker.src21.net] - texas hold poker shareware [online-poker.src21.net] - poker shareware poker downloads [poker.src21.net] - poker downloads Never reveal your best argument.
aviation loans (…rtťkelťs: 1)
Szerzű: paulpaaterson DŠtum: 2006. jķnius 03. szombat, 06:07
(Profil | ‹zenet kŁldťse)
forex trading strategies [asforextradingstrategieswhere.blogspot.com] - forex trading strategies no limit poker strategy [undnolimitpokerstrategywww.blogspot.com] - no limit poker strategy poker chip supply [ispokerchipsupplyas.blogspot.com] - poker chip supply betting casino [atbettingcasinowill.blogspot.com] - betting casino propecia [waspropeciaund.blogspot.com] - propecia retin [byretinwhen.blogspot.com] - retin frog ringtone [thatfrogringtonewhen.blogspot.com] - frog ringtone cache casino creek resort [lacachecasinocreekresorthow.blogspot.com] - cache casino creek resort 50 cent real tones [de50centrealtonesund.blogspot.com] - 50 cent real tones crazy frog download [thatcrazyfrogdownloadthe.blogspot.com] - crazy frog download sleeping aids [itsleepingaidsit.blogspot.com] - sleeping aids samsung ringtone [whosamsungringtonethat.blogspot.com] - samsung ringtone tenants loans [thattenantsloansan.blogspot.com] - tenants loans loans in uk [areloansinukit.blogspot.com] - loans in uk real tones for cell phones [forrealtonesforcellphonesfor.blogspot.com] - real tones for cell phones backgammon game internet [frombackgammongameinternetthis.blogspot.com] - backgammon game internet day traders com [atdaytraderscomas.blogspot.com] - day traders com casino harrahs il [whencasinoharrahsilthe.blogspot.com] - casino harrahs il casino mississippi natchez [thatcasinomississippinatchezthis.blogspot.com] - casino mississippi natchez aviation loans [withaviationloanswhere.blogspot.com] - aviation loans You will gain money by a fattening action.
school loans (…rtťkelťs: 1)
Szerzű: paulpaaterson DŠtum: 2006. jķnius 05. hťtfű, 11:23
(Profil | ‹zenet kŁldťse)
free play poker triple [whenfreeplaypokertripleor.blogspot.com] - free play poker triple escort [anescortis.blogspot.com] - escort australia [anaustraliathe.blogspot.com] - australia bonus casino signup [combonuscasinosignupin.blogspot.com] - bonus casino signup celebrex [whocelebrexit.blogspot.com] - celebrex skelaxin [ofskelaxinen.blogspot.com] - skelaxin new sprint phones [whennewsprintphonesa.blogspot.com] - new sprint phones pics [thepicsde.blogspot.com] - pics piercing [bepiercingon.blogspot.com] - piercing wells fargo loans [thewellsfargoloansare.blogspot.com] - wells fargo loans verizon motorola e815 [wwwverizonmotorolae815will.blogspot.com] - verizon motorola e815 forex jobs [howforexjobsund.blogspot.com] - forex jobs let it ride poker rule [deletitridepokerrulede.blogspot.com] - let it ride poker rule casino florida hard hotel rock [lacasinofloridahardhotelrockthat.blogspot.com] - casino florida hard hotel rock profitable forex day trading [aboutprofitableforexdaytradingas.blogspot.com] - profitable forex day trading cameras [undcamerasas.blogspot.com] - cameras buy acyclovir [whenbuyacycloviran.blogspot.com] - buy acyclovir day trading how [ondaytradinghowwith.blogspot.com] - day trading how forex markets [itforexmarketsabout.blogspot.com] - forex markets school loans [laschoolloansit.blogspot.com] - school loans Everything that you know is wrong, but you can be straightened out.
viagra (…rtťkelťs: 1)
Szerzű: paulpaaterson DŠtum: 2006. jķnius 20. kedd, 21:55
(Profil | ‹zenet kŁldťse)
viagra [deviagrafor.blogspot.com] - viagra viagra [deviagrafor.blogspot.com] - viagra viagra [deviagrafor.blogspot.com] - viagra viagra [deviagrafor.blogspot.com] - viagra viagra [deviagrafor.blogspot.com] - viagra viagra [deviagrafor.blogspot.com] - viagra viagra [deviagrafor.blogspot.com] - viagra viagra [deviagrafor.blogspot.com] - viagra viagra [deviagrafor.blogspot.com] - viagra viagra [deviagrafor.blogspot.com] - viagra viagra [deviagrafor.blogspot.com] - viagra viagra [deviagrafor.blogspot.com] - viagra viagra [deviagrafor.blogspot.com] - viagra viagra [deviagrafor.blogspot.com] - viagra viagra [deviagrafor.blogspot.com] - viagra viagra [deviagrafor.blogspot.com] - viagra viagra [deviagrafor.blogspot.com] - viagra viagra [deviagrafor.blogspot.com] - viagra viagra [deviagrafor.blogspot.com] - viagra viagra [deviagrafor.blogspot.com] - viagra viagra [deviagrafor.blogspot.com] - viagra viagra [deviagrafor.blogspot.com] - viagra viagra [deviagrafor.blogspot.com] - viagra viagra [deviagrafor.blogspot.com] - viagra viagra [deviagrafor.blogspot.com] - viagra You seek to shield those you love and you like the role of the provider.Tartalomkezel√Ķ rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz √©rv√©nyes.
OldalkťszŪtťs: 0.04 mŠsodperc