HŠtimotor HŠtimotor Motoros sŠrkŠny Kezdűlap MerevszŠrnyķ UL ForgůszŠrnyķ UL MŻrepŁlťs Videůk Galťria

Version francaise Versiunea Ón rom‚neste
 
H√°timotor

Parabatix 2012


Egyik este arr√≥l besz√©lgett√ľnk Pierre Jean Le Camus UL t√°rsammal, hogy l√°jkoljuk-e vagy sem a Parabatix √©s Slalomania, vagyis a Besenyei Peti √°ltal felfuttatott Red Bull Air Race mint√°j√°ra kital√°lt, f√∂ldk√∂zeli motoros erny√Ķs cirkuszkod√°st.

Nagy meglepet√©semre PJ igenis l√°t benne fant√°zi√°j√°t, holott az √Ķ szeml√©lete sz√∂ges ellent√©tben van minden ilyen „nem rendeltet√©sszer√Ľ” √©s „ne csin√°ld otthon” jelleg√Ľ rep√ľl√©ssel, sz√°m√°ra a rep√ľl√©s nem a hal√°l√∂szt√∂n akrobatikus kifejez√©se, hanem a k√∂rnyezettel fenntarthat√≥ m√≥don, magas szinten (√©s itt min. talaj 150 m √©rtend√Ķ) lev√Ķ kapcsolatteremt√©s √©s megismer√©s eszk√∂ze. Ez j√≥l is hangzik, nekem is szimpatikus elm√©let, de a gyakorlat azt mutatja, hogy nemigen van r√° vev√Ķ. A mai fiatal, aki motoros erny√Ķvel rep√ľlhetne, nem ilyen. Ez nem kritika, ez felismer√©s. √ögy t√Ľnik, hogy ilyen idilli ide√°lokkal nem is lehet felkelteni √©rdekl√Ķd√©s√©t. Nagyon nagy k√©rd√©s, hogy ha egy ilyen l√°tv√°nyos √©s izgalmas „grand guignol” √°ltal elcs√°bul valaki, kiny√≠lik-e a szeme a k√©s√Ķbbiek sor√°n a motoros k√∂nny√Ľrep√ľl√©s egy√©b, sokkal kev√©sb√© rizik√≥s l√©nyeg√©re, k√©pes lesz-e a val√≥s√°g √©s nem a cirkusz j√°t√©kszab√°lyai szerint √©lvezni a rep√ľl√©st. Addig is, l√°ssuk csak, k√©pes egy√°ltal√°n ez a fajta v√°s√°ri mutatv√°nyos rep√ľl√©s kiv√°ltani valamilyen reakci√≥t a nagy√©rdem√Ľb√Ķl a fogyaszt√°s pavlovi reflex√©n t√ļl?
Mir√Ķl is van sz√≥?
A vil√°g legjobb motoros erny√Ķsei versenyeznek egy 8-12-16 m magas, leveg√Ķvel f√ļjt k√ļp-oszlopok √°ltal kijel√∂lt szlalomp√°ly√°n. Olyan nevek, mint a m√©g csak 19 √©ves Alex Mateos, aki m√°r tarolt minden nemzeti √©s nemzetk√∂zi bajnoks√°gon, Pascal Campbell Jones, a reflex profilos erny√Ķket feltal√°l√≥ Mike fia, aki maga is r√©szt vett a m√Ľfajt forradalmas√≠t√≥ Paramania erny√Ķk fejleszt√©s√©ben √©s tesztel√©s√©ben, a t√∂bbsz√∂r√∂s vil√°g √©s Eur√≥pa bajnok Mathieu Rouannet, csupa b√°j bar√°tn√Ķje, Emilia Plak, hogy haz√°nk fi√°t, Tak√°ts Palit ne is eml√≠ts√ľk Michel Carnet, Paco Guerra, Pascal Vall√©e √©s egy√©b Laurent Salinas-ok mellett.
A helyszín lehet focipályától reptérig bármi. Nálunk ideálisan a Budaörsi reptér jöhetne számításba, de a srácok lazán bevállalnák akár a Margitszigeti nagyrétet is.
Els√Ķdleges szempont a biztons√°g, ami ezekn√©l a cs√°v√≥kn√°l nyilv√°n relat√≠v, az √°tlagos pil√≥ta m√©rc√©j√©vel nem is m√©rhet√Ķ. Igen, tolj√°k neki kem√©nyen, de m√©g √Ķsszel sem potyognak, mint a hervadt falev√©l, vagy ahogy azt a rossz nyelvek szeretn√©k.

A versenysz√°mok:
Speed Race:
A b√≥j√°kat ker√ľlve, el√Ķre meghat√°rozott nyomvonalon kell id√Ķre rep√ľlni. A stoppert a versenyz√Ķ ind√≠tja √©s √°ll√≠tja meg, √ļgy, hogy az erre a c√©lra fejlesztett kar√≥t rep√ľl√©s k√∂zben meg√©rinti.
Bonus Race:
A c√©l ugyan√ļgy a lehet√Ķ legr√∂videbb id√Ķ alatt v√©gigrep√ľlni az adott p√°ly√°n √©s k√∂zben b√≥nusz t√°rgyakat kell √∂sszeszedni. Az √≠gy √∂sszeszedett b√≥nusz t√°rgyak a repid√Ķt cs√∂kkentik.
Freestyle Race:
A versenyz√Ķnek adott id√Ķintervallumon bel√ľl bizonyos feladatokat v√©gre kell hajtani. A sorrendet maga d√∂nti el.
Special Sky Races:
Sebess√©gi sz√°m speci√°lis feladatokkal megsp√©kelve. (pl. k√ľl√∂nb√∂z√Ķ m√©ret√Ľ labd√°k egyik ter√ľletr√Ķl a m√°sikra t√∂rt√©n√Ķ terelget√©se, fel-lesz√°ll√°s, stb.)
Time Limit:
Minden versenysz√°mot egy adott id√Ķ alatt teljes√≠teni kell. Ha ez alatt nem siker√ľl az adott „track”-et megrep√ľlni, az√©rt maxim√°lis b√ľntet√Ķpontsz√°m j√°r.


K√∂zben l√°thattam (pontosabban √°t√©lhettem) n√©z√Ķk√©nt a Parabatix Coupe Icare-ra szabott v√°ltozat√°t, az Icarobatix-ot √©s be meggy√Ķz√Ķdtem r√≥la, hogy ez egy nagyon nagy buli. Nem csak a l√°tv√°nyoss√°g, hanem a hangulat miatt is. Olyannyira, hogy m√©g ott helyben meggy√Ķztem Pascal Campbell Jonest, az √∂tletgazd√°t, hogy l√°togasson meg √©s kezdj√ľnk el azon dolgozni, hogy Budapesten is lehessen 2012-ben egy futam. December elej√©n azt√°n meg is √©rkezett Mathieu Rouanet t√°rsas√°g√°ban √©s egy√ľtt t√∂lt√∂tt√ľnk egy ritka √©lvezetes hetet. Na nem, mintha h√ľly√©re rep√ľlt√ľk volna magunkat, de nagyon kellemes √©s √©rdekes t√°rsas√°gnak bizonyultak. Hal√°sz Ferinek √©s Blaumann Attila Indian-nak k√∂sz√∂nhet√Ķen egy kellemes vet√≠t√©ssel √©s szak√©rt√©ssel egybek√∂t√∂tt tal√°lkoz√°s is l√©trej√∂tt az √ļj Rekety√©s √©tteremben √©s volt egy k√∂d√∂s, szemerk√©l√Ķ es√Ķs ismerked√©s a helyi rep√ľl√Ķs t√°rsadalommal a Buda√∂rsi rept√©ren, ahol az alkalom kedv√©√©rt m√©g a talajk√∂zeli motoros erny√Ķs rep√ľl√©s m√Ľfaj√°t is siker√ľlt elfogadtatni. Pascal√©k term√©szetesen megm√°rt√≥ztak a Sz√©chenyi f√ľrd√Ķ term√°lviz√©ben √©s a pezsg√Ķ √©jszakai √©letben, z√°r√≥akkordk√©nt v√©gig√Ķrj√∂nghett√©k a Braindogs (Tom Waits sz√ľlinapi eml√©k) koncertet az A38-as haj√≥n.
Egyszer√Ľ, k√∂zvetlen √©s ny√≠ltsz√≠v√Ľ sr√°cok, minden boh√≥s√°gra kaphat√≥ak, de ami enn√©l fontosabb: v√©r profik √ļgy rep√ľl√©sben, mint szervez√©sben, logisztik√°ban vagy ak√°r marketingben. Egy bajuk van: a p√©nzhez √©s az √ľzlethez semmi k√∂z√ľk. Egy azzal p√°rhuzamos vil√°gban lebegnek.
Term√©szetesen azzal kezdt√ľk, hogy megpr√≥b√°ltuk felvenni a kapcsolatot a l√©g√ľgyi hat√≥s√°ggal, hogy legyen legal√°bb egy √°ll√°sfoglal√°s a jogi h√°t√©r vonatkoz√°s√°ban, de m√©g v√°rjuk a visszajelz√©st. Enn√©l sokkal lelkesebb volt a reakci√≥ a potenci√°lis t√°mogat√≥k r√©sz√©r√Ķl. Nem szeretn√©nk kisziv√°rogtatni semmit, de a legszimpatikusabb √©s legperspektivikusabb kapcsolat a rep√ľl√©sben m√°r sokat bizony√≠tott energiaitalosokkal alakult ki. Ez nem meglep√Ķ, mert n√©mi szer√©nytelens√©ggel ki lehet jelenteni: √Ķk is ugyanabban a helyzetben vannak, mint mi a motoros erny√Ķz√©sben: form√°lisan, a kell√©k, a cucc vonatkoz√°s√°ban mindenki √Ķket imit√°lja √©s valahol mindenki az √Ķ farviz√ľk√∂n evez, de amit √Ķk adnak hozz√°, az a l√©nyeg: a szellemis√©g, a l√©lek. Aki az √Ķ l√∂tty√ľket issza, r√©szese a kalandnak, benne van a buliban. Aki meg valamilyen k√≥sza koppint√°st, az kimaradt bel√Ķle. Ki mire tartja mag√°t…
Ne kiab√°ljuk el, de ha minden √∂sszej√∂nne, ak√°r a rebesget√©sek szerint 2013-t√≥l √ļjrakezd√Ķd√Ķ Red Bull Air Race rendezv√©nysorozat kieg√©sz√≠t√Ķ attrakci√≥jak√©nt is m√Ľk√∂dhetne a Parabatix. Addig is, az els√Ķ l√©p√©s az volna, hogy a j√ļnius 7.-√©n a Kopaszi G√°t beach-en megrendez√©sre ker√ľl√Ķ Red Bull R√∂pnap alkalm√°val, azt megel√Ķz√Ķ napon az √∂b√∂l v√≠z√©re elhelyezett b√≥j√°k k√∂z√∂tt kellene bizony√≠tani. Fel van adva a lecke.
Addig is, aki be szeretne kapcsolódni a szervezésbe, bonyolításba, hozzájárulna tehetségével, tudásával, idejével vagy netán pénzével, jelezze bátran szándékát a ppg@vampair.hu email címen. Vagy keresse fel a www.parabatix.com portált.

Szöveg és képek: Szabó György 
Belťpťs
   

Kapcsolůdů linkek
   

HŪr ťrtťkelťse
   

Parancsok
   

Kapcsolůdů rovatok

H√°timotor

Tartalomkezel√Ķ rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz √©rv√©nyes.
OldalkťszŪtťs: 0.11 mŠsodperc