HŠtimotor HŠtimotor Motoros sŠrkŠny Kezdűlap MerevszŠrnyķ UL ForgůszŠrnyķ UL MŻrepŁlťs Videůk Galťria

Version francaise Versiunea Ón rom‚neste
 
H√°timotor

Motoros erny√Ķs rekordok


A 2011-es szezon sz√°momra kicsit nehezen indult be. Egy keresztszalag szakad√°s ut√°ni t√©rdm√Ľt√©t majdnem egy √©vet elvett a rep√ľl√©st√Ķl, id√©n k√ľl√∂n√∂sen megbecs√ľltem ez√©rt minden egyes leveg√Ķben t√∂lt√∂tt √≥r√°t, √©s igyekeztem kihozni rep√ľl√©si lehet√Ķs√©geimb√Ķl a maximumot.

√ćgy hoztam √∂ssze h√°rom vil√°grekordot.
Az els√Ķ k√≠s√©rlethez, az 50 km-es z√°rt p√°ly√°s sebess√©gi feladathoz Sz. Gyurit√≥l kaptam k√∂lcs√∂n a sz√©ps√©ges, piros kis boszork√°t, a Plasm√°t, a Dudek j√≥l siker√ľlt versenyerny√Ķj√©t. Im√°dom. A Kunmadarasi repteret is.
                              Koleszár Edina
Innen indultam d√∂c√∂g√Ķs, termikes utamra koppig nyomott gyors√≠t√≥val.
R√° kellett j√∂nn√∂m, – amit igaz√°b√≥l r√©g tudok – hogy az 50 kil√≥s tests√ļlyommal a sebess√©gi feladatokat nem nekem tal√°lt√°k ki, azzal a fel√ľleti terhel√©ssel, amivel rep√ľl√∂k, sohasem fogom tudni kihozni a legjobb teljes√≠tm√©nyt az erny√Ķb√Ķl. Hogy m√©gis n√Ķi vil√°grekordot √©rhet az 51,75 km/h-s eredm√©nyem, az az√©rt van, mert nem t√ļl n√Ķies feladatfajta, √©s a l√©c m√©g nincs t√ļl magasra helyezve. A sz√≠vem m√©ly√©n igaz√°b√≥l m√°r le is mondtam a sebess√©gr√Ķl, de amikor Gyuri a napokban kiejtette azt a sz√≥t, hogy Hadron… H√°t, akkor megmozdult bennem valami. √Čs megjelent el√Ķttem 30 kil√≥ ballaszt k√©pe. Khmm…Erre m√©g gy√ļrok egy kicsit.
A sz√≠vem cs√ľcske az economy, abba minden tudom√°nyom beletehetem. Microlight oszt√°lyban ez a feladatfajta cseppre pontosan kim√©rt √©s hiteles√≠tett 7,5 kg √ľzemanyaggal rep√ľlt z√°rt p√°ly√°s rep√ľl√©st jelent, h√°romsz√∂get, vagy c√©lt√°vot sok-sok betartand√≥ j√°t√©kszab√°llyal. Dudek Nucleonnal v√°gtam neki, Gyuri saj√°t, sokat l√°tott erny√Ķj√©vel. Gyors, √©s b√°r nem termikel√©sre termett - l√©v√©n full reflex profilos motoros erny√Ķ -, nagyon j√≥l tudtunk egy√ľtt dolgozni.
Szeretem a kih√≠v√°sokat, ez√©rt nem is b√°ntam, hogy t√∂bbsz√∂r√∂sen h√°tr√°nyos helyzet√Ľ gyermek lett ez a rekordk√≠s√©rlet, k√©nyszer√Ľ id√Ķpont-v√°laszt√°ssal, a h√≠gn√°l is h√≠gabb k√°nikulai leveg√Ķvel, v√°ratlan szembeszelekkel, k√ľzdelemmel a magass√°g√©rt a talajk√∂zeli bubor√©ktermikekben, egyetlen deci marad√©k √ľzemanyaggal a v√©g√©n, de pont ezek adj√°k az √©rt√©k√©t. Nagyon √©lveztem, j√≥l megdolgoztam a 130,3 kilom√©ter√©rt. Ez egyben egy harmadik vil√°gcs√ļcsot, z√°rt p√°ly√°s t√°vols√°gi rekordot is jelent. Nem mellesleg ez k√©t sz√°zal√©kkal jobb eredm√©ny, mint a hivatalos f√©rfi economy vil√°grekord.
A labda most az FAI-n√°l van, h√°tra van m√©g a ratifik√°ci√≥. Tengernyi pap√≠rmunka, bizony√≠t√©kok, tan√ļk… A dokument√°ci√≥ majdnem akkora kih√≠v√°s, mint maga a rep√ľl√©s.
Azt szoktam mondani, hogy egy vil√°grekord csapatmunka, akkor is, ha csak egy ember neve szerepel ott a v√©g√©n. √Čn sz√≠vem szerint a vil√°grekordot igazol√≥ FAI diplom√°ra a saj√°tom mell√© oda√≠rn√°m csal√°dtagjaim √©s bar√°taim nev√©t is, akik seg√≠tett√©k az utamat, n√©lk√ľl√ľk nehezen ment volna. Rem√©lem, egyszer lesz alkalmam megh√°l√°lni nekik.

Szöveg: Koleszár Edina
Képek: Szabó Péter


Michel Carnet régi motoros.
A szakma minden h√°jjal megkent fenegyereke.

Az elm√ļlt t√≠z √©vben folyamatosan ott van a h√°timoros vil√°g √©lvonal√°ban, Ha a vil√°g b√°rmelyik t√°j√°n benevez egy versenyre, j√≥ es√©llyel p√≥diumon v√©gez. √ē csin√°lta meg az abszol√ļt referencia motoros erny√Ķs magazint, a Paramotor Magazine-t, illetve a www.paramotormag.com port√°lt, amibe azt√°n bevonta Markus Kinget √©s az XC Medi√°t. Az id√©n √≠gy m√°r lett ideje „just for fun” is rep√ľlni, aminek egy lehets√©ges form√°ja n√°la a rekordok d√∂nt√∂get√©se. Okt√≥ber m√°sodik√°n West Witteringben (GB) 15 km-es egyenes vonal√ļ oda vissz√°n 75 km/h, 50 km-es oda-vissz√°n pedig 72,8 km/h-s cs√ļcsot √°ll√≠tott be. Ez√°ltal visszavette az els√Ķ rekordot az olasz Raffaele Benedettit√Ķl, aki azt t√Ķle h√≥d√≠totta el 2009-ben (64,85 km/h) illetve a m√°sodikat honfit√°rs√°t√≥l, Dean Elridge-t√Ķl, m√©g miel√Ķtt azt az FAI hiteles√≠tette volna, a hivatalos rekord ugyanis m√©g a spanyol Juan Jos√© Garci√°√©,(65,4 km/h, 2007.01.20.-a √≥ta). Michel 25 m2-es Nucleonnal √©s Nirvana h√°timotorral rep√ľlt.


 
Belťpťs
   

Kapcsolůdů linkek
   

HŪr ťrtťkelťse
   

Parancsok
   

Tartalomkezel√Ķ rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz √©rv√©nyes.
OldalkťszŪtťs: 0.09 mŠsodperc