Hátimotor Hátimotor Motoros sárkány Kezdőlap Merevszárnyú UL Forgószárnyú UL Műrepülés Videók Galéria

Version francaise Versiunea în româneste
 
Motoros sárkány

Technikai Triatlon 2011Idén immár nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Ferinc Vince és csapata szervezésében a Nagykanizsai sportrepülőtéren a Technikai Triatlon.

Az időjárás is a versenyzőknek kedvezett, tehát a nyári napsütésben de 30°C alatti maximális hőmérsékletben és szélmentes körülmények között kevághattak neki a megmérettetésnek a benevezők.
A versenyt a Nagykanizsai polgármester, Cseresnyés Péter és a Nagykanizsai Sportrepülő Egyesület elnöke, Cserty Tibor nyitotta meg. Az idei versenyen 16, kétfős csapat állt a rajthoz. A felvonultatott, hagyományosan motoros sárkányos gépállományt három autogyro és egy merevszárnyú gép tette színesebbé. A versenyzők névsorát pedig, a sok visszatérő vendégen és az újonnan érkezetteken fölül, idén a Magyar Repülő Szövetség elnöke, dr. Kecskeméti Tamás is bővítette.
A párosoknak elsőként a repülős-navigációs feladattal kellett megküzdeniük, amit termikes idő tett még izgalmassá. A 70 km-es háromszögű kurzuson található objektumok megtalálása nem volt könnyű feladat, 10%-osan csak a többszörös világbajnok Thuróczy Endrének sikerült. A feladatról visszatérő versenyzőket bőséges ebéd fogadta, utána autós-navigációs feladat következett. A tavalyi GPS alapú feladattól eltérően az idén ismét hagyományos ralí-itiner volt, aminek a teljesítése során érdekes kulturális és történelmi helyszíneket kellett érinteni és ezeknél információt szerezni, például olyant, hogy hány világháborús áldozatra emlékeztet az adott téren levő emlékmű, vagy hogy kinek az idézete olvasható az adott ponton látható szobor talapzatán. A közel 100 km-es feladat teljesítéséhez a KRESZ szabályainak a betartása is előírás volt, azoknak, akik nem tévedtek el, ez nem is volt nehéz. Ennek a versenyszámnak a végén a résztvevők a Csónakázó-tóhoz érkeztek, ahol a vízi megmérettetés várt rájuk egy bójákból kialakított versenypálya képében, melyen jetskivel kellett végigszáguldaniuk, pontosabban: végig-bénázniuk, lehetőleg sűrű vízbepotyogás nélkül. Egyesek profi szinten kerülgették az akadályokat, a döntő többség azonban nem rendelkezett megfelelő rutinnal a könnyű és (lehet hogy szándékosan) borulékony járgány vezetésében, így ez a versenyszám a rekeszizmokra volt a leginkább veszélyes, mondani sem kell, hogy a mólón hasát fogó és a vízben verejtékező versenytársakat mindenféle jótanácsokkal és kommentárokkal gazdagon ellátó kárörvendők számára, akik természetesen maguk is adtak okot derültségre, amikor rájuk került a sor. A verseny zárófeladata, mint hagyományosan, most is a talaj közeli, repülős-ügyességi feladatsor volt, a paintball fegyverrel való lufivadászat és a homokzsákokkal történő célba dobás. Minden versenyszám külön-külön került kiértékelésre és az összesített pontok alapján az esti órákban került sor az eredményhirdetésre. Az idei versenyt a Filipovits Attila és Horváth Zoltán által alkotott páros nyerte, a második helyen a Solymosi Tibor – Dobri Lajos páros végzett, míg a bronzérmet Hegedűs Károly és Zsilinszky Rita tudhatta magáénak. Azonban nem csupán a dobogós helyen állók kaptak díjat, hanem minden egyes versenyszám győztes párosa is egy-egy különdíjjal térhetett haza. A szervezőknek köszönhetően a verseny minden résztvevője emléklappal és sok kedves emlékkel távozhatott az idén is meglehetősen nagy sikert arató és mondhatni zökkenőmentesen lebonyolított VIII. Technikai Triatlonról.
Ez úton is szeretnék köszönetet mondani a pilótáknak, akik vállalták a megmérettetést és a gépeik által is hozzájárultak a versenyhez, a vendégeknek, akik elfogadták a meghívást és aktívan részt vettek a feladatokban, a támogatóknak, akik kivitelezhetővé tették a rendezvényt, a szervezőknek, akik nélkül a verseny nem valósulhatott volna meg és legfőképpen a verseny ötletgazdájának Ferinc Vincének.

Szöveg: Vízaknai Katinka
Képek: Korpavári Attilla


 
Belépés
   

Kapcsolódó linkek
   

Hír értékelése
   

Parancsok
   

Kapcsolódó rovatok

Forgószárnyas ULMerevszárnyú ULMotoros sárkány

Tartalomkezelő rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.12 másodperc