Hátimotor Hátimotor Motoros sárkány Kezdőlap Merevszárnyú UL Forgószárnyú UL Műrepülés Videók Galéria

Version francaise Versiunea în româneste
 
Hátimotor

ITV Újdonságok


Az ITV ernyőit nem mindig használják szokványos módon.
A svájci Eric Viret például két Jetcat P 200 SX típusú drón-gázturbinával repüli a 12 m2-es Awak-ot.

Nem kis meglepetést keltett tavaly ősszel a Coupe Icare-on, amikor pár perccel a hagyományos siklóernyős start után beindította a két hajtóművet, visszarepült a starthely elé és ott nemcsak repült, hanem látványos műrepülő elemeket mutatott be. Eric nem kezdő akkrós, 2000-ben például már hajtott végre D-bag ugrást Pilatusból. Meg egyáltalán: Yves Rossy szomszédja. Ő adta neki az ötletet, hogy próbálja ki ernyővel a Jetcat-et. A Speed Riding ernyők megjelenése előtt ennek persze nem sok értelme lett volna. Eleinte síléccel próbálkozott, beindított hajtóművel hátrafele siklással húzta fel az ernyőt és csak akkor fordult ki, amikor az ernyő már stabilan állt a feje felett. A belefutós start értelemszerűen nem játszik, a gázturbinák felgyújtják az ernyőt. A hátrafele csúszás viszont nem túl biztonságos 800°C-os gázsugárral a háton. Eric folyamatosan csiszolja technikáját, bár sík talajról még nem meri bevállalni a lábról startot, a levegőben már nagyon bátran reckíroztat, mért már 100 km/h feletti vízszintes sebességet és az ún. „Hook Turn” nevű ejtőernyős bukóforduló végrehajtása során közel – 40 m/s süllyedést. Hamarosan elkezdi az új, 23 kg helyett 35 kg tolóerőt biztosító és egyben egyszerűbb üzemeltetésű gázturbinák tesztelését, ezekkel elvben már menni fog a bukfenc is. Az általa használt Awak 12 széria zsinórzattal rendelkezik, de ugyanez van a 33-as Awak Tandemen, azt pedig 300 kg-al is tesztelték. Erre szükség is van, mert az Eric által végrehajtott manőverek gyakran okoznak neki fekete fátyol jelenséget, ami legalább + 6 g-re utal.
Michel Touitou barátom és oktató mesterem szintén egyre jobban „lájkolja” az ITV „zsebkendőket”. Az új Vitto Moster motornak köszönhetően már a 14 m2-es Bip-Bip vagy a 11 m2-es Pil Pit Speed riding ernyőket is repüli, igaz, alig hetven kilót nyom élősúlyban és titán vázas hátimotorja is kevesebb, mint húsz kg szárazon. Akárcsak Eric, ő is adrenalinfüggő, ezért hajtja az egyre dinamikusabban repülő, egyre izgalmasabb ernyőket. Húsz éves motoros ernyős rutinnal ez, ha nem is ajánlható, legalábbis túlélhető. Mindketten állítják, hogy az ITV miniernyői teljesen szokványosan, hagyományosan, minden különösebb vircsaft nélkül szállnak fel és le, közepes képességű pilóta is képes repülni velük, már amennyiben van önmérséklete.Repüléseikről több video is megtekinthető a www.vampair.hu portálon, bár a gravitációs túlterhelések nem érzékelhetőek, mégis többet mond a kép, mint a szó, így nem is fárasztom magam azzal, hogy ecseteljem, mitől döglik a légy.
Az ITV-nél persze nem csak picur hancúr ernyőt fejlesztenek, hanem kezdő-haladó pilótáknak való biztonságos és toleráns eszközt is, na azért úgy, hogy a játékosságot, az élvezetforrást nem szőkítik ki belőle túlságosan. Ilyen izgis ernyő a Boxer. Elviekben a Dakota utódja, azt hívatott kiváltani, de annál sokkal ügyesebb, fiatalosabb. Még a bénázó Suzuki Swiftes vasárnapi sofőr és a BMX-es vagy gördeszkás tinédzser közötti generációs konfliktusnál is többről árulkodik az a karakterbeli különbség, ami már az első felszállásnál azonnal érezhető. Ez a sportosság nem azt jelenti, hogy a start technikás. Nem, az alap dolgok roppant egyszerűek és ösztönszerűek a Boxerrel. Annyira, hogy érdemes figyelni, mert nagyon hamar eljuthatunk vele kompetenciaszintünk határára és azon is túl… Ez bizony megtévesztő lehet. Nem biztos, hogy jó, ha egy kezdőnek ajánlott ernyő gyorsra trimmelve 50 km/h feletti sebességgel repül, viszonylag kevés motorigény mellett, mérsékelt reflex profillal. Nem biztos, hogy lesz kellő önkritika egy pár órás, alig néhány startos pilótában, hogy csak a nagyon ideális időjárási feltételek mellett engedjen a nagy sebesség és a dinamikus viselkedés csábításának, ellenálljon az adrenalin kísértésének. A Boxer olyasmi, mintha egy bevezető áras Renault Mégane gombnyomásra Porsche 911 GT3 RS-ssé alakulhatna. Parkoláskor és belvárosi araszolgatáskor segítőkészen, majd országúton szupersportkocsiként viselkedne. Hogyan? Mitől? Magam sem tudom pontosan. Lassúra trimmelten hagyományos a profil, gyorsra állítva markánsan reflex, ez biztos. De ez még nem minden. Van még titok is bőven. Az Awak, a Pil-Pit és a Bip-Bip fejlesztése során szerzett tudás.
Számomra csak az a kérdés, hogy kinek és főleg mire ajánlható minálunk…

Szöveg és képek: Szabó György


 
Belépés
   

Kapcsolódó linkek
   

Hír értékelése
   

Parancsok
   

Kapcsolódó rovatok

Hátimotor

Tartalomkezelő rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.05 másodperc