HŠtimotor HŠtimotor Motoros sŠrkŠny Kezdűlap MerevszŠrnyķ UL ForgůszŠrnyķ UL MŻrepŁlťs Videůk Galťria

Version francaise Versiunea Ón rom‚neste
 
H√°timotor

Héphaistos inox Pegazusa


Jancs√≥ Gergely egy zseni. Tekints√ľk ezt premissz√°nak. Aki nem hiszi, j√°rjon ut√°na, ismerje meg, vagy legal√°bb vessen egy pillant√°st weboldal√°ra: www.diszmukovacs.hu

Az, hogy zseni, mai vil√°gunkban nem dics√©ret, ellenkez√Ķleg, hajlamosak vagyunk hozz√°tenni: szeg√©ny…
Igen, ez √≠gy van manaps√°g. A rendk√≠v√ľli k√©pess√©gekkel meg√°ldott, isten vagy a term√©szet kegyelm√©b√Ķl, j√≥indulat√°b√≥l vagy szeretet√©b√Ķl alkotni v√°gy√≥ √©s arra k√©pes egy√©neket megmosolyogjuk, ahelyett, hogy ide√°ljaink lenn√©nek, len√©zz√ľk √Ķket, ha lehet, megpr√≥b√°lunk hasznot h√ļzni bel√Ķl√ľk, p√©nzt csin√°lni bel√Ķl√ľk, s ha ez nem megy, akkor egyszer√Ľen kik√∂z√∂s√≠tj√ľk √Ķket.
Gerg√Ķ kov√°cs, ez t√∂bb gener√°ci√≥s szakma csal√°dj√°ban. A f√©mek t√Ľz √°ltal √©letre kelt√©se, az anyag alak√≠t√°sa, form√°l√°sa n√°la ennek a t√©m√°nak a t√∂k√©letes ellenp√≥lus√°val t√°rsul, √©s ez a m√°sik v√©glet a leveg√Ķ. A rep√ľl√©s, annak al√°zatos im√°data.
√Čgi kov√°cs, √≠gy nem √©rheti be azzal, hogy amikor √©pp nem kapukat, ker√≠t√©seket, vagy a Sir Lancelot √©tterem kov√°csoltvas t√°rgyait kalap√°lja, vagy net√°n a nyugati p√°lyaudvar √©p√ľletszerkezeti elemeit restaur√°lja, akkor mondjuk: sikl√≥erny√Ķzik.
Neki a k√∂nnyed, szabad sz√°rnyal√°s euf√≥ri√°j√°t musz√°j volt a kov√°csszakma tud√°s√°val √∂tv√∂zni, a vas, a t√Ľz, a leveg√Ķ √©s a l√©lek √∂ssze kellett √°lljon egy rep√ľl√©sre alkalmas szerkezetbe.
Ez lett Gerg√Ķ motoros erny√Ķs tr√°jkja.
Ez a légi járgány tökéletes megfogalmazódása egy fiatal zseni kompromisszumrendszerének.
El kell f√©rnie egy kombi aut√≥ban √©s egy liftben, egy libalegel√Ķr√Ķl fel kell sz√°llnia k√©t szem√©llyel, min√©l nagyobb szabads√°g√©rzetet kell garant√°lnia min√©l kevesebb komplik√°ci√≥ mellett. Hogy rep√ľl√©si tulajdons√°gai milyenek, az majdnem m√°sodlagos.
Rep√ľlni ugyanis az erny√Ķ rep√ľl, az pedig szerelhet√Ķ r√° tetsz√©s szerint: kom√≥tos √©s bar√°ts√°gos pont √ļgy, mint vill√°mgyors √©s fick√°ndoz√≥s. A Gerg√Ķ √°ltal v√°lasztott 462-es Rotax motor biztosan elvisz a 27 m2-t√Ķl felfele b√°rmit. Az alap√©rtelmezett 43 m2-es Nova Jumbo alig p√°r m√©tert gurul, 25 km/h-val m√°r stabilan rep√ľl, igaz, v√©gsebess√©ge 57 km/h. Gerg√Ķ persze nem siet sehova, nem az√©rt emelkedik a leveg√Ķbe, hogy elsuhanjon a t√°j felett, √Ķ elm√©l√°zni, belefeledkezni szeret a dolgokba. Igen, mint a zsenik, √°ltal√°ban. M√≠ves, klasszikus √≠veket rajzolni az √©gboltra, puha, kifinomult startokkal √©s f√∂ldet √©r√©sekkel varrni √∂ssze az eget a f√∂lddel, ez repcsij√©nek a l√©tjogosults√°ga. Kis, gyors, jobban megterhelt erny√Ķkkel l√°tv√°nyosabban cik√°zna. Magasabb lenne a fel-lesz√°ll√≥ sebess√©g, ett√Ķl persze a tr√°jk nem riadna vissza, rug√≥zott fut√≥m√Ľve √©s m√©retes gumiabroncsai b√≠rn√°k a gy√Ľr√Ķd√©st, √©s amint ezt tapasztaltuk, a rontott startb√≥l oldalazva f√∂ldet √©r√©s eset√©n is elker√ľli a borul√°st. De mi √©rtelme a nagy siets√©gnek? A rep√ľl√©s az √©lvezetr√Ķl sz√≥l. Azt meg minek elkapkodni?
√Āll√≠tom: Gerg√Ķ √∂nmag√°t alkotta meg ezzel a rep√ľl√Ķg√©ppel.
Arra, amire meg√°lmodta, t√∂k√©letes. √Čs nyilv√°n, annyira sikeres √©s kelend√Ķ, mint Gerg√Ķ maga. Meg b√°rki, vagy b√°rmi, ami zseni√°lis. Biztos, hogy egy r√°termett, minden h√°jjal megtermett kupec el tudn√° adni tr√°jkj√°t is, meg √Ķt mag√°t is. De nem biztos, hogy l√°tna benne fant√°zi√°t.
Ennél sokkal kevésbé kifinomult, minden részletében végiggondolt, igényesen megvalósított repcsit százszámra adnak el évente, nem csekély haszonnal.
Vagy lehet, hogy pont ezen van a hangs√ļly? J√≥ k√©rd√©s. Gerg√Ķ meg√°lmodja, megtervezi √©s el√Ķ√°ll√≠tja az ide√°lis ultrak√∂nny√Ľ rep√ľl√Ķg√©pet. A piacnak meg olcs√≥nak t√Ľn√Ķ, csilivili, diz√°jnos, legf√Ķk√©ppen: jelent√Ķs nyeres√©gr√©ssel √©rt√©kes√≠thet√Ķ b√≥vlira van sz√ľks√©ge. Gerg√Ķ ilyet is tudna gy√°rtani.
De akkor nem volna zseni.
El√©rhet√Ķs√©ge: 06306834969
jancso.gergely@freemail.hu
www.diszmukovacs.hu

Sz.Gy.


 
Belťpťs
   

Kapcsolůdů linkek
   

HŪr ťrtťkelťse
   

Parancsok
   

Kapcsolůdů rovatok

H√°timotor

Tartalomkezel√Ķ rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz √©rv√©nyes.
OldalkťszŪtťs: 0.05 mŠsodperc