Htimotor Htimotor Motoros srkny Kezdlap Merevszrny UL Forgszrny UL Mrepls Videk Galria

Version francaise Versiunea n romneste
 
Hátimotor

PPG repülõ cirkusz


Miután évek óta hiába próbálta a FAI –t meggyõzni arról, hogy a hagyományos tematikára épülõ PPG versenyeket valami izgalmasabbal, látványosabbal dobják fel, Pascal Campbell-Jones végül maga vette kezébe a szervezést.

Így született meg a Parabatix Sky Race. 2010 szeptemberében elsõ ízben a dél-franciaországi Montaubanban találkoztak a motoros ernyõs fenegyerekek, hogy egy alternatív, szabadabb szellemû, freestyle versennyel mutassák meg a világnak, mitõl döglik a légy.

Az eddigi valószínûleg leglátványosabb és legizgalmasabb hátimotoros bulin a “krém”, a világ legjobbjai közül választott 14 pilóta szerepelt, az igazi “sky racer”-ek. Köztük olyan nevekkel, mint Alex Mateos, minden idõk legfiatalabb francia bajnoka; Mathieu Rouanet, a többszörös világbajnok és világcsavargó; a cseh Nirvána atyja, Pavel Brezina; a thaiföldi George Makac és mellékesen rapsztár földije, Joeyboy; a lengyel színeket képviselõ Grzegorz Krzyzanowski és csapattársa, a nõi világbajnok Emilia Plak; a spanyolok üdvöskéje, Paco Guerra Junior; Ali Hammadi Dubaiból, Michel Carnet, a jelenlegi világbajnok, Pascal Vallée, Laurent Salinas… és nem utolsósorban a magyar Takáts Pali, aki siklóernyõs akrósikerei után most ebben a mûfajban is kipróbálta magát.
3 edzõnapon át tesztelték és próbálgatták a változatosabbnál változatosabb versenyszámokat (szlalom, sebességi és precíziós feladatok), majd a negyedik napon 5 számban mérték össze immár “élesben” tudásukat. A nézõk igazi csemegét kaptak, hiszen a hangsúly a talajközelben, minél gyorsabban, pörgõsebben, látványosabban zajló eseményeken volt, az egyes feladatok teljesítése csupán 1-2 perces idõtartamra korlátozott. Mindez pedig a lehetõ legkisebb helyen, a lehetõ legközelebb a közönséghez. A világ legjobb freestyle motoros ernyõs pilótái égi tusájában olyan feladatok szerepeltek, mint például a gigantikus, felfújható mûanyag oszlopok kerülgetése, hidak alatt átbújás, “vízisíelés”, óriási labdák, célba rúgása, gyûrûk összeszedése… A lélegzetelállító, akrobatikus földközeli manõverek során megmutathatták a sportágban rejlõ lehetõségeket, a legrövidebb felszállástól a legszûkebb és gyorsabb fordulókig, hihetetlennek tûnõ röppályákon… A pörgõs versenyszámokat szakértõ kommentár mellett élvezhették a nézõk, ráadásul minden pilóta a közönség elõtt landolt az egyes feladatok után, így egyéni karakterüket és stílusukat is testközelbõl mutathatták be.
A hátimotorozás megismertetésében, népszerûsítésében talán sosem történt még ekkora elõrelépés. Ami a versenyt illeti, az összesítésben Mathieu Rouanet 4 perc 17 másodperces eredményével csak 4 másodpercet vert az ifjú tehetség Alex Mateosra, a dobogó harmadik fokán pedig a spanyol Paco Guerra követte õket.
A Parabatix nem csak alternatív verseny, de a remények szerint fõként igazi világjáró show lesz, akár a Red Bull Air Race. A szeptemberi premierrõl készült DVD hamarosan kapható. A show következõ kiadását 2011 elején Ázsiába tervezik, és ha minden jól megy, hamarosan Magyarország is otthont adhat a “repülõ cirkusznak”.
További infók: www.parabatix.com , illetve a Facebookon is követhetõ a Parabatix Sky Race blogja!

- aka -


 
Belps
   

Kapcsold linkek
   

Hr rtkelse
   

Parancsok
   

Kapcsold rovatok

Hátimotor

Tartalomkezelõ rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.18 msodperc