Hátimotor Hátimotor Motoros sárkány Kezdőlap Merevszárnyú UL Forgószárnyú UL Műrepülés Videók Galéria

Version francaise Versiunea în româneste
 
Hátimotor

PPG repülő cirkusz


Miután évek óta hiába próbálta a FAI –t meggyőzni arról, hogy a hagyományos tematikára épülő PPG versenyeket valami izgalmasabbal, látványosabbal dobják fel, Pascal Campbell-Jones végül maga vette kezébe a szervezést.

Így született meg a Parabatix Sky Race. 2010 szeptemberében első ízben a dél-franciaországi Montaubanban találkoztak a motoros ernyős fenegyerekek, hogy egy alternatív, szabadabb szellemű, freestyle versennyel mutassák meg a világnak, mitől döglik a légy.

Az eddigi valószínűleg leglátványosabb és legizgalmasabb hátimotoros bulin a “krém”, a világ legjobbjai közül választott 14 pilóta szerepelt, az igazi “sky racer”-ek. Köztük olyan nevekkel, mint Alex Mateos, minden idők legfiatalabb francia bajnoka; Mathieu Rouanet, a többszörös világbajnok és világcsavargó; a cseh Nirvána atyja, Pavel Brezina; a thaiföldi George Makac és mellékesen rapsztár földije, Joeyboy; a lengyel színeket képviselő Grzegorz Krzyzanowski és csapattársa, a női világbajnok Emilia Plak; a spanyolok üdvöskéje, Paco Guerra Junior; Ali Hammadi Dubaiból, Michel Carnet, a jelenlegi világbajnok, Pascal Vallée, Laurent Salinas… és nem utolsósorban a magyar Takáts Pali, aki siklóernyős akrósikerei után most ebben a műfajban is kipróbálta magát.
3 edzőnapon át tesztelték és próbálgatták a változatosabbnál változatosabb versenyszámokat (szlalom, sebességi és precíziós feladatok), majd a negyedik napon 5 számban mérték össze immár “élesben” tudásukat. A nézők igazi csemegét kaptak, hiszen a hangsúly a talajközelben, minél gyorsabban, pörgősebben, látványosabban zajló eseményeken volt, az egyes feladatok teljesítése csupán 1-2 perces időtartamra korlátozott. Mindez pedig a lehető legkisebb helyen, a lehető legközelebb a közönséghez. A világ legjobb freestyle motoros ernyős pilótái égi tusájában olyan feladatok szerepeltek, mint például a gigantikus, felfújható műanyag oszlopok kerülgetése, hidak alatt átbújás, “vízisíelés”, óriási labdák, célba rúgása, gyűrűk összeszedése… A lélegzetelállító, akrobatikus földközeli manőverek során megmutathatták a sportágban rejlő lehetőségeket, a legrövidebb felszállástól a legszűkebb és gyorsabb fordulókig, hihetetlennek tűnő röppályákon… A pörgős versenyszámokat szakértő kommentár mellett élvezhették a nézők, ráadásul minden pilóta a közönség előtt landolt az egyes feladatok után, így egyéni karakterüket és stílusukat is testközelből mutathatták be.
A hátimotorozás megismertetésében, népszerűsítésében talán sosem történt még ekkora előrelépés. Ami a versenyt illeti, az összesítésben Mathieu Rouanet 4 perc 17 másodperces eredményével csak 4 másodpercet vert az ifjú tehetség Alex Mateosra, a dobogó harmadik fokán pedig a spanyol Paco Guerra követte őket.
A Parabatix nem csak alternatív verseny, de a remények szerint főként igazi világjáró show lesz, akár a Red Bull Air Race. A szeptemberi premierről készült DVD hamarosan kapható. A show következő kiadását 2011 elején Ázsiába tervezik, és ha minden jól megy, hamarosan Magyarország is otthont adhat a “repülő cirkusznak”.
További infók: www.parabatix.com , illetve a Facebookon is követhető a Parabatix Sky Race blogja!

- aka -


 
Belépés
   

Kapcsolódó linkek
   

Hír értékelése
   

Parancsok
   

Kapcsolódó rovatok

Hátimotor

Tartalomkezelő rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.09 másodperc