HŠtimotor HŠtimotor Motoros sŠrkŠny Kezdűlap MerevszŠrnyķ UL ForgůszŠrnyķ UL MŻrepŁlťs Videůk Galťria

Version francaise Versiunea Ón rom‚neste
 
H√°timotor

BlackBird Monster


A tavaly m√°jusban piacra dobott Simonini motoros Blackbird ut√°n ideje volt el√Ķrukkolni egy m√©g brut√°lisabb hajt√≥m√Ľvel a Flymecc √°ltal gy√°rtott hi-tech karbon v√°zban.

Ezt m√°r T√≥th Istv√°n „Avi√°tor”-ral k√∂z√∂sen fejlesztett√ľk. A Fresh Breeze √°ltal avionn√°lt Hirth F33-as √©s a 15 literes tank m√©g harmonikusabban illeszkedik a sz√©nsz√°las karossz√©ri√°ba, mint a Simonini Mini 2+. A megn√∂velt m√©ret√Ľ hengerfej olyan alacsonyra ker√ľlt, hogy pont kikandik√°l a be√ľl√Ķ lapja alatt, √≠gy h√Ľt√©se hat√©konyabb, f√∂l√∂tte viszont b√Ķven maradt hely a tanknak √ļgy, hogy nem okoz l√©gellen√°ll√°st a pil√≥ta feje f√∂l√∂tt. A l√©gcsavar k√∂rs√≠kj√°t csak a pil√≥ta feje takarja ki, nagy sebess√©gn√©l, amikor ennek jelent√Ķs√©ge van, a l√°bak a gyors√≠t√≥ r√ļdj√°t taposs√°k, v√≠zszintesen el√Ķrefele. A t√∂bb mint 70 kg tol√≥er√Ķ √≠gy a lehet√Ķ legoptim√°lisabb aerodinamikai k√∂rnyezetben jut kifejez√©sre. A kevesebb mint 20 m2-es speed gliding erny√Ķk er√Ķlk√∂d√©s n√©lk√ľl t√∂rt√©n√Ķ kiszolg√°l√°sa mellett a tandem rep√ľl√©s ennek az er√Ķm√Ľnek a l√©tjogosults√°ga.
Ez a l√©tez√Ķ legnagyobb √Ľrtartalm√ļ h√°tra felvehet√Ķ motor. Nem kis kih√≠v√°s volt √ļgy kiegyens√ļlyozni, hogy rep√ľl√©s k√∂zben semmilyen parazita vibr√°ci√≥ ne √©rz√Ķdj√©k. Az optim√°lis rezg√©scsillap√≠t√°s √©s nem mell√©kesen a brut√°lis tol√≥er√Ķ precesszi√≥mentes√≠t√©se v√©gett n√©gytoll√ļ, csak 122 cm-es „scimitar” √≠velt kardsr√≥fot kapott. A n√©gy tollat minden felszerel√©s ut√°n „track-mentes√≠teni” kellene, vagyis megtal√°lni azt a be√°ll√≠t√°st, amelyen egy fix referenciaponthoz k√©pest menetir√°nyban kevesebb mint 1 mm a tollak v√©g√©n az elt√©r√©s. Akinek nincs √©rz√©ke √©s/vagy megfelel√Ķ eszk√∂ze ehhez a t√ľrelemj√°t√©khoz, rendelhet Hardy t√°rcs√°s l√©gcsavar-agyat, azzal garant√°ltan nem lesz kett√Ķs l√°t√°sa √©s a csavarok sem lazulnak le a harmadliteres motor rezonanci√°j√°t√≥l.
Csak√ļgy, mint a tavalyi modell, ez is egy sima vill√°skulcs k√©szlettel arasznyi darabokra √©s r√©szegys√©gekre sz√©tszerelhet√Ķ, √≠gy sz√°ll√≠t√°sa praktikus, biztos√≠t√©kszer√Ľ t√∂r√Ķelemeinek k√∂sz√∂nhet√Ķen kv√°zi elpuszt√≠thatatlan. A karbon persze nem olcs√≥, √≠gy ez a h√°timotor is ink√°bb csak a „connaisseur”-√∂k √≠nyencfalata lesz majd.

Szöveg: Szabó György
Képek: Koszta Péter


 
Belťpťs
   

Kapcsolůdů linkek
   

HŪr ťrtťkelťse
   

Parancsok
   

Kapcsolůdů rovatok

H√°timotor

Tartalomkezel√Ķ rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz √©rv√©nyes.
OldalkťszŪtťs: 0.06 mŠsodperc