HŠtimotor HŠtimotor Motoros sŠrkŠny Kezdűlap MerevszŠrnyķ UL ForgůszŠrnyķ UL MŻrepŁlťs Videůk Galťria

Version francaise Versiunea Ón rom‚neste
 
Motoros s√°rk√°ny

Egri Topless


Az id√Ķk szav√°ra hallgatva az Apollo is el√©rkezettnek l√°tta a pillanatot, hogy el√Ķrukkoljon egy topless sz√°rnnyal. A j√≥l bev√°lt, Rotax 912-essel szerelt Delta Jet tr√°jk meg√ļjult v√°ltozat√°t koron√°zt√°k meg egy 15 n√©gyzetm√©teres, imm√°r √°rboc n√©lk√ľli sz√°rnnyal.

Hogy is kell ezt elk√©pzelni? A hagyom√°nyos, sodronyos megold√°ssal szemben itt a sz√°rny a merevsz√°rny√ļ g√©pek√©hez hasonl√≥ d√ļcot kap. A sz√°rnytart√≥t√≥l h√°traindul√≥, √°ll√≠that√≥ √°ll√°ssz√∂g√Ľ cs√Ķh√∂z a kil√©p√Ķ√©ln√©l mer√Ķlegesen csatlakozik egy m√°sik cs√Ķ, mely 4 latnit t√°maszt meg. Ezzel a rendszerrel fesz√≠thet√Ķ meg a kil√©p√Ķ√©l, megakad√°lyozva, hogy lefel√© mozduljon el. Ily m√≥don ker√ľlhet√Ķ el az aerodinamikai stabilit√°sveszt√©s, a rettegett „flutter” jelens√©g (sz√°rnyrezg√©s).
S hogy mit jelent mindez a gyakorlatban? A s√°rk√°ny k√∂nnyebben vezethet√Ķ, minden ir√°nyban kisebb er√Ķket ig√©nyel. A sz√°rny a tr√°jkon k√∂nnyen h√°trahajthat√≥, j√≥val kisebb helyet foglal t√°rol√°sn√°l.
Ami a rep√ľl√©si tulajdons√°gokat illeti, a tesztel√©shez igazi szak√©rt√Ķ √°llt rendelkez√©s√ľnkre. Claude Delluc bar√°tunk nagy m√ļlttal √©s tapasztalattal rendelkez√Ķ motoros s√°rk√°nyos oktat√≥, forgalmaz√≥, b√°zis√°t Lyon k√∂zel√©ben, az Alpok l√°bain√°l √ľzemelteti. N√©h√°ny napos magyarorsz√°gi l√°togat√°sa √©pp kap√≥ra j√∂tt, a programba Egert is beiktattuk, hogy kipr√≥b√°lhassa a Halley √ļjdons√°g√°t. Mint bevallotta, topless sz√°rnnyal eddig m√©g nem rep√ľlt, de el√Ķzetes fenntart√°sait marad√©ktalanul eloszlatta a tesztrep√ľl√©s. Mondhatni, kellemes meglepet√©s √©rte. Megnyugtat√≥nak tal√°lta a a sz√°rny viselked√©s√©t √©s stabilit√°s√°t, a flutter-hat√°rol√≥ rendszer ugyanolyan hat√©konynak bizonyult a tumbling jelens√©g kiv√©d√©s√©ben, mint a hagyom√°nyos, ac√©lsodronyos megold√°s. √Ėsszess√©g√©ben stabil, prec√≠zen ir√°ny√≠that√≥, kellemesen rep√ľlhet√Ķ g√©p, mondta. Sebess√©gtartom√°ny tekintet√©ben is j√≥l vizsg√°zott a topless s√°rk√°ny, a minim√°lis 60 km/h-t√≥l eg√©szen 160-ig siker√ľlt eljutnia vele. Az √°tes√©s a viszonylag kis pil√≥tas√ļly√ļ Claude eset√©ben 50 km/h k√∂r√ľl k√∂vetkezett be. A tr√°jk sz√©p kivitelez√©se, k√©nyelme, j√≥ felf√ľggeszt√©se √©s sz√©lv√©detts√©ge is elnyerte Claude tetsz√©s√©t.
Venn√©l ilyet? – k√©rdezt√ľk. Ha nem √©pp most vettem volna egy Tanargot, persze, mi√©rt ne…

Szöveg: Kádár Andrea
Képek: Koszta Péter


 
Belťpťs
   

Kapcsolůdů linkek
   

HŪr ťrtťkelťse
   

Parancsok
   

Kapcsolůdů rovatok

Motoros s√°rk√°ny

Tartalomkezel√Ķ rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz √©rv√©nyes.
OldalkťszŪtťs: 0.08 mŠsodperc