HŠtimotor HŠtimotor Motoros sŠrkŠny Kezdűlap MerevszŠrnyķ UL ForgůszŠrnyķ UL MŻrepŁlťs Videůk Galťria

Version francaise Versiunea Ón rom‚neste
 
H√°timotor

Madagaszk√°r


A d√©li f√©ltek√©n, Afrika keleti partj√°t√≥l 500 kilom√©terre elhelyezked√Ķ sziget 587 000 km2 -es ter√ľlet√©vel a vil√°gon az √∂t√∂dik legnagyobb. A d√©li boz√≥tokt√≥l a keleti erd√Ķkig, a k√∂z√©ps√Ķ r√©szen fekv√Ķ, n√©hol vulk√°ni hegyekkel koron√°zott gr√°nitfenns√≠kokon √°t a nyugaton elter√ľl√Ķ szavann√°kig Madagaszk√°r igazi f√∂ldrajzi kaleidoszk√≥pot k√≠n√°l. Ha nem is rep√ľlhett√©k be az eg√©szet, Renaud Vandermeeren, Igor Dassautet √©s Jean-Fran√ßois Guilbaud legal√°bb a sziget csod√°inak egy r√©sz√©t motoros erny√Ķvel der√≠tett√©k fel. Jean-Fran√ßois besz√°mol√≥ja k√∂vetkezik.

A legcs√°b√≠t√≥bb c√©lpontunk a sziget nyugati r√©sz√©n tal√°lhat√≥, „Tsingy” n√©ven ismert helysz√≠n volt.
A t√∂bb mint 100 kilom√©ter hossz√ļ √©s 80 km sz√©les, t√∂bb ezer t√Ľhegyes, 50 m√©ter magasra ny√ļl√≥ m√©szk√Ķ „full√°nkb√≥l” √°ll√≥ fenns√≠k t√∂bb mint 200 milli√≥ √©vvel ezel√Ķtt kezdett form√°l√≥dni. Az √≥ce√°n m√©ly√©n √©vezredek sor√°n lerak√≥dott kagyl√≥kb√≥l √∂ssze√°llt k√©pz√Ķdm√©ny a tektonikus lemezek elmozdul√°sa nyom√°n fokozatosan kiemelkedett a v√≠zb√Ķl, s a sz√©l √©s a savas es√Ķk, valamint az akt√≠v vulk√°nok k√∂zels√©g√©b√Ķl ad√≥d√≥ savas leveg√Ķ okozta er√≥zi√≥nak k√∂sz√∂nhet√Ķen nyerte el mai form√°j√°t.
Az 1990 √≥ta az Unesco Vil√°g√∂r√∂ks√©g r√©sz√©t k√©pez√Ķ √©s 1997 √≥ta nemzeti parkk√° nyilv√°n√≠tott helysz√≠n csak helyi k√≠s√©r√Ķvel √©s biztons√°gi √≥vint√©zked√©sek mellett l√°togathat√≥.
Tan√°ba √©rkezve megtudjuk, hogy a Tsingy 1000 m√©ter alatti √°trep√ľl√©s√©t megtiltott√°k, az eddig turist√°kat sz√°ll√≠t√≥ g√©pek sem mer√©szkedhetnek m√°r oda, e f√∂l√∂tt pedig tiltott katonai l√©gt√©rnek min√Ķs√ľl. Csal√≥dottak vagyunk, hisz semmi es√©ly√ľnk, hogy ilyen r√∂vid id√Ķ alatt enged√©lyt szerezz√ľnk az ANGAP-t√≥l, a helyi hat√≥s√°gt√≥l. Vigasztal√°sunkra szolg√°l, hogy √ļtk√∂zben megl√°togathatjuk az Antsirabe vulk√°njait √©s a Morondava k√∂zel√©ben fekv√Ķ h√≠res baobabfasort.
Eric Ducoin, a madagaszk√°ri Des Papangos De Tana sikl√≥- √©s motoros erny√Ķs klub tagja tan√°cs√°ra Tan√°ban Florent Colney√©kn√°l sz√°llunk meg. Florent motoros erny√Ķs pil√≥ta, b√°zisa nem messze fekszik Tan√°t√≥l, √©s r√°ad√°sul a Tsingy specialist√°ja. Megfogadjuk tan√°cs√°t: „sok az erd√Ķ a Tsingy k√∂r√ľl, de fel lehet sz√°llni a park k√∂zvetlen k√∂zel√©b√Ķl, megl√°tj√°tok, csak f√∂l√© ne rep√ľljetek, mert ott egy motorle√°ll√°s egyenl√Ķ a katasztr√≥f√°val.”

Vulkánok fölött
A Tananariv√©b√Ķl Morondav√°ba vezet√Ķ √ļt 70%-a j√°rhat√≥ norm√°l szem√©lyaut√≥val is, de a fennmarad√≥ 30%...
√ďr√°k √≥ta j√∂v√ľnk terepj√°r√≥nkkal Tananariv√©b√Ķl, esteledik, m√°r a vulk√°nok √ļtj√°n j√°runk, Antsirabe nyugati r√©sz√©n. Ezek a r√©g√≥ta kihunyt kr√°terek tavakk√° alakultak, a legend√°k szerint egyiket-m√°sikat, mint p√©ld√°ul a Tritrive tavat, szellemek is lakj√°k. V√©gre tal√°lunk egy felsz√°ll√≥helyet, a nap m√°r lemen√Ķben. Az eg√©sz falu kics√Ķd√ľl az attrakci√≥ra. M√©g mindig meleg van, √©s 1500 m√©ter magasan vagyunk, √©n 82 kil√≥mhoz egy Backbone ROS 125-√∂s motorral √©s 28 m2-es ITV Dakot√°val

rep√ľl√∂k. Enyhe szell√Ķ f√ļjdog√°l, Igor Miniplane TOP 80-as√°val √©s 85 kil√≥j√°val kicsit sz√Ľk√∂sebben √°ll, de gond n√©lk√ľl felsz√°ll 28-as Apco erny√Ķj√©vel. Renaud az Adventure 30 m2-es Spidouj√°val √©s az √©n Backbone ROS 125-√∂s√∂mmel rep√ľl, miut√°n m√©g az els√Ķ nap Florent b√°zis√°n elt√∂rte saj√°t l√©gcsavarj√°t egy kiss√© rock’n rollos f√∂ldet √©r√©s sor√°n.
Ahogy egyre feljebb emelkedem a vulk√°n t√∂bb mint 2000 m√©ter magas cs√ļcsa fel√©, a nap a horizontra s√ľllyed, v√©gre felt√°rul el√Ķttem a vulk√°nt√≥, a v√≠z antracitsz√ľrke, a sz√≠nek kontrasztja, az esti langymeleg √©s a csod√°latos l√°tv√°ny hat√°s√°ra el is feledkezem r√≥la, hogy itt gyorsan lesz√°ll az est. M√°r meglehet√Ķs a hom√°ly, mire vissza√©rek, a felsz√°ll√≥n m√©g mindig nagy a cs√Ķd√ľlet, √©s a sz√©l teljesen meg√°llt. Renaud sz√©ttereli a f√Ķleg gyerekekb√Ķl √°ll√≥ n√©z√Ķk√∂z√∂ns√©get, am√≠g szabadon nem marad egy kis lesz√°ll√≥mez√Ķ, pontosan kell behelyezkedni, a magass√°g √©s a sz√©lcsend miatt el√©g gyorsan √©rkezem, a gyerekek sz√©tspriccelnek, egy utols√≥ er√Ķteljes f√©kez√©s, √©s a Dakota l√°gyan a f√∂ldre √°ll√≠t.

Morondava
T√∂bb mint h√°rom napja gurulunk terepj√°r√≥nkkal a 300 kilom√©terre l√©v√Ķ Morondava fel√©, soha √ļt ilyen

hossz√ļnak m√©g nem t√Ľnt. Amikor csak felsz√°ll√≥ k√≠n√°lkozik, meg√°llunk √©s rep√ľl√ľnk, annyival k√©nyelmesebb az utaz√°s a leveg√Ķben. Morondava f√ľrd√Ķ- √©s hal√°szv√°ros, ap√°lykor sz√©p stranddal. A vil√°g minden pontj√°r√≥l ideseregl√Ķ turist√°k √©s az √Ķket kiszolg√°l√≥ keresked√Ķk ny√ľzsg√©se szinte √°tl√°thatatlan. Sz√°munkra a v√°ros k√∂telez√Ķ meg√°ll√≥, miel√Ķtt a Tsingy megh√≥d√≠t√°s√°ra induln√°nk. 230 kilom√©tert kell megtenn√ľnk, az √ļt n√©hol alig j√°rhat√≥, f√Ķleg az es√Ķs id√Ķszakban. De sietn√ľnk kell, csak h√°rom napunk van r√°, hogy oda-vissza megj√°rjuk.

Tsingy
√ďr√°k √≥ta n√©zz√ľk a mellett√ľnk „eld√∂c√∂g√Ķ” erd√Ķket a terepj√°r√≥b√≥l. R√©g elhagytuk a baobabf√°kat. El√©r√ľnk egy foly√≥hoz, ahol egy rusztikus b√°rka v√°r, √°tkel√©s ut√°n az egyre rosszabb √°llapot√ļ √ļton z√∂tyk√∂l√Ķd√ľnk tov√°bb. Egy kanyar ut√°n felt√Ľnik egy m√°sik foly√≥, a partj√°n n√©h√°ny kunyh√≥, v√©gre! Meg√©rkezt√ľnk Bekopak√°ba, a park bej√°rat√°hoz.

K√©s√Ķre j√°r, gyorsan felder√≠tj√ľk a lehets√©ges felsz√°ll√≥helyeket, a gondvisel√©s egy focip√°ly√°t helyezett sz√°munkra √©pp a park hat√°rvonala mell√©, reggel visszaj√∂v√ľnk! Hajnalban enyhe k√∂d emelkedik az √©bredez√Ķ, a kel√Ķ nap sugaraiban csillog√≥ tr√≥pusi erd√Ķ f√∂l√©. Renaud √©s Igor m√°r k√©szen √°llnak, gyorsan led√∂nt√∂k egy k√°v√©t, √©s sof√Ķr√ľnkkel egy√ľtt biztos√≠tom a f√∂ldi asszisztenci√°t √©s a r√°di√≥z√°st. Enyhe sz√©l f√ļj √©pp a placc tengely√©ben. V√°r a Tsingy, a r√©miszt√Ķ k√Ķrengeteg.
M√°r m√°sf√©l √≥r√°ja felsz√°lltak, minden rendben, kiv√©ve, hogy Igor euf√≥ri√°j√°ban elfeledkezett r√≥la, hogy nem teli tankkal indult, √©s a krokodilokt√≥l hemzseg√Ķ foly√≥ homokos partj√°n k√©nyszerlesz√°ll. A h√°timotorok nem maradnak √©szrev√©tlen√ľl, Renaud alig √©r f√∂ldet Igor k√∂zel√©ben, m√°ris felbukkan egy terepj√°r√≥, a park egyik √Ķre, aki az ANGAP-nak dolgozik, udvariasan megk√©r, hogy f√°radjunk be vele az irod√°ba, ahol fogad√≥bizotts√°g v√°r, √ļgy t√Ľnik, t√ļl k√∂zel voltunk a tiltott l√©gt√©r hat√°r√°hoz. V√©g√ľl minden elsimul, f√©nyk√©peinkb√Ķl a park fot√≥t√°r√°nak is hagyunk m√°solatot. A park tisztvisel√Ķi megb√©k√©lnek, de a j√∂v√Ķre n√©zve szigor√ļan eml√©keztetnek a szab√°lyokra, √©s az enged√©ly n√©lk√ľli rep√ľl√©ssel j√°r√≥ szankci√≥kra. Biztos, hogy visszaj√∂v√ľnk m√©g, √©s √≠g√©rj√ľk, enged√©llyel egy√ľtt!
Ez az utaz√°s f√°raszt√≥ √©s vesz√©lyes, de aki j√≥l b√≠rja a gy√Ľr√Ķd√©st, √©s j√≥ pil√≥ta, annak sz√≠ntiszta boldogs√°g...

Szöveg: Jean-François Guilbaud
Fordította: Kádár Andrea
Képek: Renaud Vandermeeren


 
Belťpťs
   

Kapcsolůdů linkek
   

HŪr ťrtťkelťse
   

Parancsok
   

Kapcsolůdů rovatok

H√°timotor

Tartalomkezel√Ķ rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz √©rv√©nyes.
OldalkťszŪtťs: 0.14 mŠsodperc