HŠtimotor HŠtimotor Motoros sŠrkŠny Kezdűlap MerevszŠrnyķ UL ForgůszŠrnyķ UL MŻrepŁlťs Videůk Galťria

Version francaise Versiunea Ón rom‚neste
 
Motoros s√°rk√°ny

Monsoon


Az Apollo g√©pei m√°r √©vek √≥ta nagy n√©pszer√Ľs√©gnek √∂rvendenek az √Āllamokban. A Delta Jet √©s a Jet Star siker√©n felbuzdulva t√°madt az √∂tlet, hogy a kett√Ķb√Ķl egy, a tengerent√ļli ig√©nyeknek m√©g pontosabban megfelel√Ķ cs√ļcsmodellt hozzanak √∂ssze. A csaknem egy √©ven √°t tart√≥ fejleszt√©sben kinti forgalmaz√≥juk, a Tampa Bay Aerosport is r√©szt vett. A k√∂z√∂s munka eredm√©nyek√©ppen 2007-ben megsz√ľletett az „√∂sszeolvad√°st” munkanev√©ben is jelz√Ķ Fusion protot√≠pusa, az√≥ta pedig m√°r a t√∂k√©letes√≠tett, v√©gleges v√°ltozat, a Monsoon tarol az amerikai piacon.

M√°r a Fusion megalkot√°sakor is kider√ľlt, alapvet√Ķen k√©nyelmi √©s eszt√©tikai t√©ren kell az amerikai v√°s√°rl√≥k ig√©nyeihez alkalmazkodni. A protot√≠pus k√©sz√≠t√©sekor a Jet Star √ľl√©skeret√©nek sz√∂g√©t ugyan megtartott√°k, de maguk az √ľl√©sek a Delta Jet m√Ľanyag √ľl√©sform√°inak √°talak√≠tott v√°ltozataib√≥l k√©sz√ľltek, hogy mindk√©t utas nagyobb k√©nyelemben rep√ľlhessen. A m√°sik k√ľl√∂nbs√©g a magyar (kir√°lydinny√©s) terepviszonyokt√≥l igencsak elt√©r√Ķ floridai homokos placcokb√≥l ad√≥dik: ott elkelnek a nagy, k√∂nny√Ľ, ballonos kerekek. A tr√°jk mindenben egyedi kialak√≠t√°st √©s k√ľls√Ķt kapott, a burkolatok form√°j√°t√≥l azok anyag√°ig: a protot√≠pus burkolata – rendel√©sre – m√Ľanyag helyett sz√©nsz√°las szerkezet√Ľ.
Az amerikai tapasztalatok nyom√°n „tuningolt” Monsoon m√©g nagyobb komfortot ny√ļjt, √©s m√©g tetszet√Ķsebb k√ľls√Ķvel cs√°b√≠tja a vev√Ķket. A motorburkolat m√©g z√°rtabb, h√°tul k√©toldalt pedig plusz l√©gbe√∂ml√Ķ ny√≠l√°sokat kapott. Az eredetileg fix oktat√≥ped√°lok tengely√©nek megd√∂nt√©se √©s √°ll√≠that√≥v√° val√≥ √°talak√≠t√°suk r√©v√©n imm√°r minden testalkat√ļ pil√≥t√°nak t√∂k√©letes k√©nyelmet ny√ļjt a tr√°jk, amit m√©g a kialak√≠tott k√∂ny√∂kl√Ķk is fokoznak.
Motoriz√°ci√≥k√©nt 582-es √©s 912-es Rotaxszal rendelhet√Ķ, ez ut√≥bbinak is mindk√©t, 80, illetve 100 l√≥er√Ķs v√°ltozat√°val.
Az √°prilisban a floridai Lakelandben tartott Sun’n Fun rep√ľl√Ķs ki√°ll√≠t√°son nagy sikerrel mutatkozott be a Monsoon. Olyannyira n√©pszer√Ľnek bizonyult, hogy az√≥ta kereken egy tucat megrendel√©st vettek fel r√°, √©s bizony√°ra a folytat√°s sem v√°rat mag√°ra. Hosszabb t√°von pedig nem csak a tengerent√ļliaknak jut a j√≥b√≥l, az egriek m√°r tervezik az eur√≥pai piacra dobhat√≥ v√°ltozatot is, mely a v√©kony fal√ļ ballonos kerekek helyett strapab√≠r√≥bb fut√≥m√Ľvel k√©sz√ľl majd.

Szöveg: Kádár Andrea
Képek: Apollo


 
Belťpťs
   

Kapcsolůdů linkek
   

HŪr ťrtťkelťse
   

Parancsok
   

Kapcsolůdů rovatok

Motoros s√°rk√°ny

Tartalomkezel√Ķ rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz √©rv√©nyes.
OldalkťszŪtťs: 0.04 mŠsodperc