Hátimotor Hátimotor Motoros sárkány Kezdőlap Merevszárnyú UL Forgószárnyú UL Műrepülés Videók Galéria

Version francaise Versiunea în româneste
 
Motoros sárkány

Blois 2007: továbbra is siker


Az immár 27. kiadását megért blois-i kiállítás folyamatosan, biztosan növekvő látogatottsága bizonyítja, ez a rendezvény minden kétséget kizáróan még mindig él és virul. Rég elmúltak már azok az idők, amikor az első, gyalogsárkányos pilóták részvételével tartott összejövetelen a magasba emelkedés egyetlen eszköze a csörlő volt. A több mint 100 kiállítóval az ultrakönnyű repülés minden területét lefedő találkozó kétségtelenül a legnagyobb ilyen rendezvénnyé nőtte ki magát Európában, sőt talán a világon is, ha figyelembe vesszük az USA-beli testvérmozgalom öszszeomlását a Light Sport Aircraft- szabályozás megjelenése óta.

Nemcsak a kiállítók jelentek meg nagy számban, de a közönség is. A szervezők nyilvántartása szerint több mint 550 ultrakönnyű gép érkezett látogatóba a 200 feletti számú kiállítotthoz, s ehhez még hozzá kell tennünk a több mint 120 motoros ernyőt és majdnem 150 polgári kisgépet is. Ha azokat is figyelembe veszszük, akik szándékosan vagy hanyagságból nem ellenőrzött módon landoltak a helyszínen, túlzás nélkül állítható, hogy bizonyára megvolt az 1000 légi jármû. Ami a nagyrészt szakértõi, „bennfentes” törzsközönséget illeti, 7000 fizető látogató jött el a két nap alatt.
Az időjárás idén igazán elkényeztette a résztvevőket. Egy héttel az esemény előtt még tócsák lepték a pályát és a kiállítói területet, ám péntek délutánra felszáradt a terep, és szép zöld fû fogadta az első földet érő gépeket. Egész hétvégén kitartott az enyhe szellõ, a kellemesen mérsékelt hőmérséklet és a nagyszerű fényviszonyok.
Idén az étkeztetést egy, a Tour de France alkalmából felfedezett vállalkozó biztosította, sikeresen. Már csak az eddigi gyakorlat kialakította berögződéseket kell majd megváltoztatnia, ha nyereségessé akarja tenni a tevékenységét. Szokás szerint ugyanis szombat este szinte az összes kiállító eszem-iszomra hívja vendégeit a saját standján, így aztán a szemfüles potyázók minden vidék gasztronómiai specialitásait megkóstolhatják.
Ami a légi forgalom irányítását illeti, Blois példaként szolgálhat a rádiózáshoz foggal-körömmel ragaszkodók számára.
A „Pioneer Team” látványos kürje
Én a magam részéről itt nagyobb biztonságban érzem magam, mint egyes Párizs környéki reptereken, ahol a kötelező rádióforgalmazás a fő veszélyeztető tényező, de hagyjuk... A témára visszatérve, a szervezés egyetlen gyenge pontja a motoros ernyős repülés volt. A hátimotoros pilótáknak fenntartott zóna elméletileg lehetővé tette volna, hogy kellőképpen kihasználják a különösen repülésre csábító időjárást. Ugyanakkor a forgalom gyorsítása érdekében a 20-as pályáról felszálló „klasszikus” géposztályoknak fenntartott idősávokban tilos volt repülniük. Ez a jó szándékú elővigyázatosság sajnálatos módon igencsak korlátozta az ernyősök szabadságát, ami annál inkább fájdalmasan érintette őket, mivel a kivételesen ideális körülményeknek köszönhetően akár három napig folyamatosan repülhettek volna! A szervezőkben sajnos túl későn tudatosult a melléfogás, változtatni már nem volt mód, csak reménykedhetünk, hogy jövőre kiköszörülik a csorbát, és az időjárás legalább ennyire kegyes lesz.
Természetesen nem számolhatunk be részletesen a kiállítás minden momentumáról, a csúcspont azonban minden bizonnyal az olasz „Pioneer Team” bemutatója volt, akik négy csodásan feldíszített és füstöt eregető Pioneer 300 Hawk kötelékrepülésével színesítették Blois egét.
A „Pioneer Team” kötelék szinte egymáshoz tapadva száll fel, szinkronban húzva be a futókat
Bár a bemutatott figurák közt jócskán volt Franciaországban tiltottnak minősülő is, a demonstráció elkápráztatta a közönséget. Mindenesetre üdítő változatosságot jelentett a „standard” bemutatókhoz képest, amelyek esetén a gyártók és szervezők kezét (fantáziáját) sajnos megköti az egyre szőrszálhasogatóbb és szigorúbb hatóság jelenléte.
Köszönet tehát olasz barátainknak ezért a remek mutatványért, amellyel azt is bebizonyították, hogy a blois-i rendezvény vonzereje még tovább is növelhető.
Jöjjenek az idei szalon számunkra legérdekesebb újdonságai – képekben.

Szöveg: Philippe Tisserant, Vol Moteur
Fordította: Kádár Andrea

A tavalyi Blois után valahogy nem volt kedvünk az idén is kimenni.
Elnézést...
Philippe Tisserant és a Vol Moteur jóvoltából azért csak van itt egy kis ízelítő, még ha nem is feltétlenül objektív. Az előző évek Blois-ba zarándoklásait lásd itt: 2003 2004 2005 2006

A dél-afrikai Rainbow Aircraft által gyártott Cheetah gépeket a belga Travair importálja Európába. A fejlesztések során a Skyrangerrel való rokonság jelei egyre halványulnak. A Hirth motorokat nagyon aktívan képviselő Air Green mutatta be ezt az eredeti prototípust. A meghajlított acélcsöveket védőgázas hegesztéssel rögzítik. Csomagtartóként zsák jár hozzá.
Az ukrán K 10 „Swift” első fellépése Franciaországban. Forgalmazója az Aerogallia Valenciennes-ben. Fémszárny, csővázas sárkányszerkezet, kompozitburkolat. Jól kitalált konstrukció, és főként, behajtható szárnyak!
A DTA is áttér a HKS 700-ra ezzel a
tiszta fekete, könnyű Combóval.
Az Air Création kihozta a Tanarg ultracsendes, Rotax 912 S motorral szerelt változatát, az új, 13 m2-es iXess szárnnyal.
Íme a Fly Products Eco 2 kétüléses (?) trájkjaTermészetesen a Luciole is megjelent, a tesztelés folyamatban. A tervdokumentáció elkészülését 2008-ra várhatjuk, de inkább az év vége felé... türelem!
A Girabet II ideális oktatógép lehet vonzó árának és az oktatásra különösen alkalmas, egymás mellett elhelyezett üléseinek köszönhetően.Chip Erwin, a Czech Airworks feje, aki eddig Zenair CH 701 és 601-eseket gyártott, bemutatja az USA-ban regisztrált Sportcruiser LSA-t. Ha életbe lép az 1000 kg alatti repülőgépekre vonatkozó új európai szabályozás, hamarosan Franciaországban is találkozhatunk vele.
A Tecnam importőre, az Air Import 01 kibővítette vevőkörét a kisgépes klubokkal, mióta kétüléseseinek VLA certifikált változatait is forgalomba hozta. A képen a P 2002 Sierra ultrakönnyű verziója.Az APAME villanymotoros sárkánya a megjelenését tekintve még inkább félkésznek tűnik. Mindenesetre 20 percet repült Li-Poly akkumulátorokkal és 15 lóerős motorral. 
Belépés
   

Kapcsolódó linkek
   

Hír értékelése
   

Parancsok
   

Kapcsolódó rovatok

Merevszárnyú ULMotoros sárkány

Tartalomkezelő rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.09 másodperc