Hátimotor Hátimotor Motoros sárkány Kezdőlap Merevszárnyú UL Forgószárnyú UL Műrepülés Videók Galéria

Version francaise Versiunea în româneste
 
Hátimotor

Eric, a viking


Mármint főleg csak az automatikusan adódó poén kedvéért… Egyébként kétségtelenül inkább egy impozáns termetű Popeye-re hajaz, mikor tengerész módra himbálózó járásával és az örök kaján vigyorral az arcán reggel odasétál a tengerparti homokban már egy ideje a leszakadt berántó miatt küszködő különítményhez, és egy könnyed mozdulattal sikeresen megpörgeti a légcsavart…

Spanyolországi vendéglátónk, a belga Eric Claessen kommandós fenegyerekként kezdte, majd a Peugeot rallyepilótájaként folytatta pályafutását, és talán maradt is volna a „földönfutó” motorok és a versenyzés világában – némi helikopteres, siklóernyős és merevszárnyú kitérő után –, ha egy szép napon, úgy 1996 táján, nem nézi meg Nicolas Hulot műsorát, az Ushuaiát (amelyről egy régebbi számunkban már írtunk). Ott azonban hátimotorok repültek, és innentől nem volt megállás, ezt neki is ki kellett próbálnia. Autodidakta módon belevetve magát a témába, hamar rábukkant a Fly Castelluccióra, és pillanatokon belül a motoros ernyőzés sűrűjében találta magát tesztpilótaként, forgalmazóként, versenyzőként. 2000-ben harmadik helyen végzett az Európa-bajnokságon, még ezelőtt gyors egymásutánban kétszer is belga bajnok lett. Számára azonban sosem ez volt a lényeg: sokkal inkább a főnökkel, Francesco Japadre-ral kialakult barátsága, és mindaz a sok találkozó, esemény, melyben az évek során részt vett a Fly Castelluccio csapatának színeiben. Aktív szerepet játszott a fejlesztésekben, tesztelésekben, többek közt a Power Play ernyők kidolgozásában, és természetesen ott volt és van mindenütt, ahol a csapat megjelent. Közben mellékesen létrehozta saját iskoláját is.
2002-ben barátoknál nyaralt a dél-spanyolországi Alicante mellett, a programból persze itt sem hiányozhatott a repülés. A levegőből már nézegetett egy ideje vágyakozva egy tengerparti házat, mikor mintegy varázsütésre a szeme láttára kisétált a tulajdonos, és felszegezte az „Eladó” táblát. Több sem kellett, első érdeklődőként azonnal landolt, és hamarosan egymás tenyerébe is csaptak. Eric azóta kétlaki: júniustól szeptemberig a hűvös Belgiumból a napfényes Spanyolhonba teszi át bázisát. Itt oktat, utast reptet, transzparenst húz, csoportokat szervez, tanítványokat, pilótahaverokat lát vendégül, barátkozik a helyiekkel és a turistákkal, és mindenekfölött árasztja magából a jókedvet és az életörömöt.
Tervei? Szeptemberben a „kötelező” világbajnokság Pekingben, ahol a Fly Castellucciót képviseli. Hosszú távon pedig mindenképp marad a Dél, ahol idővel szeretne a merevszárnyú műfajban is elmerülni és saját UL-bázist létrehozni.

Szöveg: Kádár Andrea
Képek: Koszta Péter


 
Belépés
   

Kapcsolódó linkek
   

Hír értékelése
   

Parancsok
   

Kapcsolódó rovatok

Hátimotor

Tartalomkezelő rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.08 másodperc