Hátimotor Hátimotor Motoros sárkány Kezdőlap Merevszárnyú UL Forgószárnyú UL Műrepülés Videók Galéria

Version francaise Versiunea în româneste
 
Motoros sárkány

LIWA


Az Egyesült Arab Emirátusokban, Al Ainban nemrégiben megrendezett Aerobatic Show nem az egyetlen olyan repülős esemény volt a közelmúltban, melyen honfitársaink is szerepeltek. Szinte vele egy időben tartották a szaú-di határtól mintegy 30 kilométerre fekvő Liwa oázis közelében az immár hagyományosnak számító, évente ismétlődő Liwa Fesztivált, melyen a terepjárók és quadok versengése mellett többek közt az utasreptetés is fontos programpont. S mivel egy fenékkel még két sárkányt sem lehet megülni, az Al Ainba hivatalos Tóth Laciék meginvitáltak néhány magyar pilótakollégát, tartsák helyettük is a frontot a fesztiválon…

Tóth Ferenc (Pamacs), Vitkovszki József és Vereb Gyuri január 21-én érkeztek meg Abu-Dhabiba. Pamacs Al Ainba indult tovább, két társa pedig a gépek összeszerelése után a melléjük adott kísérőkkel útra kelt az onnan 240 kilométerre fekvő Liwa oázisba. Innen mintegy 30 kilométeres aszfaltozott út vezet a sivatag, vagy akár mondhatni, a semmi közepén, egy völgyben kiépített fesztiválhelyszínre, Tel Mirabba. A versengés fő tárgya a völgyet határoló 200 méter magas homokfal „megmászása”, speciális terepjárókkal és quadokkal, de az egyhetes rendezvény egyéb programokkal is bőségesen szolgált a látogatóknak. Volt lövészet, sólyomreptetés, tevefutam, lóverseny, és persze repülés.
Az előre elkészített reptér némi aggodalommal töltötte el a fiúkat, a homok meglehetősen süppedősnek bizonyult, a belocsolás és hengerelés sem javított sokat a helyzeten, mert így meg az úthenger gumikerekei hagyta barázdákat kellett kerülgetni, de végül is felszállásra alkalmasnak bizonyult a pálya. Az éjszakai repüléshez szükséges kivilágítását is biztosították reflektorokkal és fényfüzérekkel.
A völgy az esemény idejére önellátó egységként működött, saját áramfejlesztővel, folyamatosan újratöltött 1000 literes víztartállyal, vizesblokkokkal felszerelt kempinggel, kitelepült étkezősátrakkal biztosította a szereplők és látogatók kényelmét. A kempingben mintegy 100 sátor szolgált némileg nomád hálóhelyül. A közvetlenül a homokba fektetett matracokon az éjszakai nyugodalmat kissé megzavarta annak a tudata, hogy kígyók és skorpiók látogatása bármikor várható, de végül erre szerencsére nem volt példa. A homokfalon délutánonként-esténként versenyző, aztán hajnalig edzést tartó quadok és terepjárók csapta folyamatos, éktelen motorzajhoz már nehezebb volt hozzászokni.
A napi mintegy 2-3000 látogató délutánonként kezdett a helyszínre özönleni, és mindennap hajnali 3-4 óráig zajlott az élet. A repüléseket csak a sólyomreptetés napján kellett értelemszerűen felfüggeszteni, ne zavarja meg a madarakat a „csúcsragadozók” jelenléte, egyébként a legforgalmasabb napon 31 felszállást teljesített a Tóth József és Sebők Vendel csatlakozása után 4 gépre kibővült csapat.
Külön esemény volt a helikopterrel érkező koronaherceg látogatása, melynek tiszteletére a völgy addig csak esténként működő áramfejlesztőjét is 24 órás üzemre állították át.
A zavartalannak mondható időjárást (napközben 40, éjszaka 10-12 fokos hőmérséklet, ahogy errefelé az megszokott) csak az utolsó nap estefelé zavarta meg szélvihar. Az épp levegőben lévő sárkány szerencsésen megúszta a dolgot a reptértől kicsit távolabb való földet éréssel.
A rendezvény most is teljes sikerrel, mindenki megelégedésére zárult, jövő évi ismétlésére minden bizonnyal szívesen várják majd újra a magyar pilótákat, akiknek az emirátusokbeli vendégszereplései lassan már-már hagyománnyá válnak. Elgondolkodtató, hogy miközben a motoros sárkányos repülés Európában súlyos krízisen megy át, ott, ahol a pénz van, most indul virágzásnak. Vajon csak ezen múlna minden?

Szöveg: Vereb Gyuri beszámolója alapján
írta Kádár Andrea
Képek: Vereb Gyuri, Pamacs, Vitkovszki József


 
Belépés
   

Kapcsolódó linkek
   

Hír értékelése
   

Parancsok
   

Kapcsolódó rovatok

Motoros sárkány

Tartalomkezelő rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.16 másodperc