HŠtimotor HŠtimotor Motoros sŠrkŠny Kezdűlap MerevszŠrnyķ UL ForgůszŠrnyķ UL MŻrepŁlťs Videůk Galťria

Version francaise Versiunea Ón rom‚neste
 
Motoros s√°rk√°ny

LIWA


Az Egyes√ľlt Arab Emir√°tusokban, Al Ainban nemr√©giben megrendezett Aerobatic Show nem az egyetlen olyan rep√ľl√Ķs esem√©ny volt a k√∂zelm√ļltban, melyen honfit√°rsaink is szerepeltek. Szinte vele egy id√Ķben tartott√°k a sza√ļ-di hat√°rt√≥l mintegy 30 kilom√©terre fekv√Ķ Liwa o√°zis k√∂zel√©ben az imm√°r hagyom√°nyosnak sz√°m√≠t√≥, √©vente ism√©tl√Ķd√Ķ Liwa Fesztiv√°lt, melyen a terepj√°r√≥k √©s quadok verseng√©se mellett t√∂bbek k√∂zt az utasreptet√©s is fontos programpont. S mivel egy fen√©kkel m√©g k√©t s√°rk√°nyt sem lehet meg√ľlni, az Al Ainba hivatalos T√≥th Laci√©k meginvit√°ltak n√©h√°ny magyar pil√≥takoll√©g√°t, tarts√°k helyett√ľk is a frontot a fesztiv√°lon…

T√≥th Ferenc (Pamacs), Vitkovszki J√≥zsef √©s Vereb Gyuri janu√°r 21-√©n √©rkeztek meg Abu-Dhabiba. Pamacs Al Ainba indult tov√°bb, k√©t t√°rsa pedig a g√©pek √∂sszeszerel√©se ut√°n a mell√©j√ľk adott k√≠s√©r√Ķkkel √ļtra kelt az onnan 240 kilom√©terre fekv√Ķ Liwa o√°zisba. Innen mintegy 30 kilom√©teres aszfaltozott √ļt vezet a sivatag, vagy ak√°r mondhatni, a semmi k√∂zep√©n, egy v√∂lgyben ki√©p√≠tett fesztiv√°lhelysz√≠nre, Tel Mirabba. A verseng√©s f√Ķ t√°rgya a v√∂lgyet hat√°rol√≥ 200 m√©ter magas homokfal „megm√°sz√°sa”, speci√°lis terepj√°r√≥kkal √©s quadokkal, de az egyhetes rendezv√©ny egy√©b programokkal is b√Ķs√©gesen szolg√°lt a l√°togat√≥knak. Volt l√∂v√©szet, s√≥lyomreptet√©s, tevefutam, l√≥verseny, √©s persze rep√ľl√©s.
Az el√Ķre elk√©sz√≠tett rept√©r n√©mi aggodalommal t√∂lt√∂tte el a fi√ļkat, a homok meglehet√Ķsen s√ľpped√Ķsnek bizonyult, a belocsol√°s √©s hengerel√©s sem jav√≠tott sokat a helyzeten, mert √≠gy meg az √ļthenger gumikerekei hagyta bar√°zd√°kat kellett ker√ľlgetni, de v√©g√ľl is felsz√°ll√°sra alkalmasnak bizonyult a p√°lya. Az √©jszakai rep√ľl√©shez sz√ľks√©ges kivil√°g√≠t√°s√°t is biztos√≠tott√°k reflektorokkal √©s f√©nyf√ľz√©rekkel.
A v√∂lgy az esem√©ny idej√©re √∂nell√°t√≥ egys√©gk√©nt m√Ľk√∂d√∂tt, saj√°t √°ramfejleszt√Ķvel, folyamatosan √ļjrat√∂lt√∂tt 1000 literes v√≠ztart√°llyal, vizesblokkokkal felszerelt kempinggel, kitelep√ľlt √©tkez√Ķs√°trakkal biztos√≠totta a szerepl√Ķk √©s l√°togat√≥k k√©nyelm√©t. A kempingben mintegy 100 s√°tor szolg√°lt n√©mileg nom√°d h√°l√≥hely√ľl. A k√∂zvetlen√ľl a homokba fektetett matracokon az √©jszakai nyugodalmat kiss√© megzavarta annak a tudata, hogy k√≠gy√≥k √©s skorpi√≥k l√°togat√°sa b√°rmikor v√°rhat√≥, de v√©g√ľl erre szerencs√©re nem volt p√©lda. A homokfalon d√©lut√°nonk√©nt-est√©nk√©nt versenyz√Ķ, azt√°n hajnalig edz√©st tart√≥ quadok √©s terepj√°r√≥k csapta folyamatos, √©ktelen motorzajhoz m√°r nehezebb volt hozz√°szokni.
A napi mintegy 2-3000 l√°togat√≥ d√©lut√°nonk√©nt kezdett a helysz√≠nre √∂z√∂nleni, √©s mindennap hajnali 3-4 √≥r√°ig zajlott az √©let. A rep√ľl√©seket csak a s√≥lyomreptet√©s napj√°n kellett √©rtelemszer√Ľen felf√ľggeszteni, ne zavarja meg a madarakat a „cs√ļcsragadoz√≥k” jelenl√©te, egy√©bk√©nt a legforgalmasabb napon 31 felsz√°ll√°st teljes√≠tett a T√≥th J√≥zsef √©s Seb√Ķk Vendel csatlakoz√°sa ut√°n 4 g√©pre kib√Ķv√ľlt csapat.
K√ľl√∂n esem√©ny volt a helikopterrel √©rkez√Ķ koronaherceg l√°togat√°sa, melynek tisztelet√©re a v√∂lgy addig csak est√©nk√©nt m√Ľk√∂d√Ķ √°ramfejleszt√Ķj√©t is 24 √≥r√°s √ľzemre √°ll√≠tott√°k √°t.
A zavartalannak mondhat√≥ id√Ķj√°r√°st (napk√∂zben 40, √©jszaka 10-12 fokos h√Ķm√©rs√©klet, ahogy errefel√© az megszokott) csak az utols√≥ nap estefel√© zavarta meg sz√©lvihar. Az √©pp leveg√Ķben l√©v√Ķ s√°rk√°ny szerencs√©sen meg√ļszta a dolgot a rept√©rt√Ķl kicsit t√°volabb val√≥ f√∂ldet √©r√©ssel.
A rendezv√©ny most is teljes sikerrel, mindenki megel√©ged√©s√©re z√°rult, j√∂v√Ķ √©vi ism√©tl√©s√©re minden bizonnyal sz√≠vesen v√°rj√°k majd √ļjra a magyar pil√≥t√°kat, akiknek az emir√°tusokbeli vend√©gszerepl√©sei lassan m√°r-m√°r hagyom√°nny√° v√°lnak. Elgondolkodtat√≥, hogy mik√∂zben a motoros s√°rk√°nyos rep√ľl√©s Eur√≥p√°ban s√ļlyos kr√≠zisen megy √°t, ott, ahol a p√©nz van, most indul vir√°gz√°snak. Vajon csak ezen m√ļlna minden?

Szöveg: Vereb Gyuri beszámolója alapján
írta Kádár Andrea
Képek: Vereb Gyuri, Pamacs, Vitkovszki József


 
Belťpťs
   

Kapcsolůdů linkek
   

HŪr ťrtťkelťse
   

Parancsok
   

Kapcsolůdů rovatok

Motoros s√°rk√°ny

Tartalomkezel√Ķ rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz √©rv√©nyes.
OldalkťszŪtťs: 0.09 mŠsodperc