Hátimotor Hátimotor Motoros sárkány Kezdőlap Merevszárnyú UL Forgószárnyú UL Műrepülés Videók Galéria

Version francaise Versiunea în româneste
 
Motoros sárkány

Éjszakai VFR kötelékrepülés az Emirátusokban


November végén jött a hír az Egyesült Arab Emirátusokban állomásozó magyar „előretolt helyőrségtől”, hogy az állam fennállásának 35. évfordulójára szervezendő ünnepség alkalmából a helyiek szívesen látnák ismét az egyszer már nagy sikerrel szerepelt magyar pilóták légibemutatóját. Tóth László a tőle megszokott módon kezébe vette a szervezést.

Nem kellett kétszer mondani, hamarosan összeállt a 17 sárkányból és pilótáikból álló különítmény. A sármelléki reptérről november 29-én szállt fel a gépekkel és 6 utassal az Emirátusok küldte IL 76 szállítógép, a többiek pedig másnap Bécsből repültek Dubaiba, ahonnan kisbuszokkal vitték őket tovább Abu-Dhabiba.
A hajnali érkezés után nem volt idejük pihenni sem, szinte azonnal indultak a BUTIN katonai légi-bázisra, ahol a számukra lefoglalt külön hangár várta őket, meglehetősen szeles időben. Az első nap el is telt a sárkányok összerakásával, az éjszakai repüléshez szükséges fényszórók felszerelésével. Még sötétedés előtt végeztek, a levegő is lecsendesedett kissé, így némi izgalommal megkockáztatták az első esti repülést: a fényekben fürdő város felett tett kör után kilátogattak a bemutató helyszínére a kikötőbe. Az estére feltámadó viharos szél és az eleredő eső miatt azonban a bázisra visszarepülni már nem tudtak. Némi habozás után kénytelen-kelletlen ott kellett hát hagyniuk a gépeket éjszakára a köves talajra nyűgözve, egy sátorban alvó őr felügyeletére bízva.
Másnap reggel, az ünnepség napján folytatódott a barátságtalan időjárás: viharos szél és szakadó eső, ami még vagy két napig kitartott... Ebben az országban, ahol évente maximum egyszer-kétszer van csapadék, igen nagy pech kellett ehhez az időzítéshez: más választás nem lévén, egy héttel elhalasztották az ünnepség, és így a légibemutató megtartását is.
Csak harmadnap tudták érdemben elkezdeni a gyakorlást, a próbákat. A már tapasztalt és összeszokott kinti „ötös fogat” (Ferinc Vince, Bartovics József, Bognár István, Tóth József, Sebők Vendel) segített az újonnan jötteknek. Elkelt is a helyismeret, no meg a kötelékrepülési tapasztalat. Eleinte nehezen rázódott össze a csapat, de néhány nap alatt az egyesekben felmerülő kételyek ellenére sikerült tökéletesíteniük az egyedülálló mutatványt, a 4 darab ötös kötelékben repülő sárkány produkcióját. Az éjszakai bemutatót tűzijátékkal is színesítették, napközben pedig egyéb látványos bemutatókra, egyéni szereplésekre is sor került, többek közt Pamacs „kígyóbűvölő” mutatványát is nagy lelkesedéssel fogadta a közönség.
A gyakorlás mellett jutott idő utasreptetésre is, ami a helyi lakosság körében igen nagy népszerűségnek örvendő programnak bizonyult. Nos, valóban meglehet a bája annak, mikor a sejk engedélyezi leányának, hogy fátylát sisakra cserélje, és a kivételes utast szállító sárkányt testőre egy másik gépen kíséri, árgus szemekkel lesve minden egyes manővert...
Végül, ha majdnem egy hét késéssel is, de sor került a bemutatóra a kikötőben felállított dísztribünön összegyűlt kormánytagok és meghívott vendégek előtt. A show fényét az a négy magyar motoros ernyős kolléga is emelte, akik szalagot és transzparenst húzva még rózsaszálakkal is meghintették a lelkes közönséget. A fényekben fürdő város fölött repülő kivilágított „raj” fantasztikus látványa az ovációig fokozta a nézők tetszésnyilvánítását, a sárkányokról kilőtt tűzijáték már csak a hab volt a tortán.
A nem mindennapi show-t a fogadtatásból és a lelkes köszönetnyilvánításokból ítélve bizonyára lesz még alkalom megismételni. A magyar pilóták újfent kitettek magukért...

Szalay Péter, Tóth Ferenc (Pamacs) és Vereb Gyuri
beszámolója alapján írta Kádár Andrea
Képek: 1000 Zsolt, Pamacs, Sanyi, Filipo


 
Belépés
   

Kapcsolódó linkek
   

Hír értékelése
   

Parancsok
   

Kapcsolódó rovatok

Motoros sárkány

Tartalomkezelő rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.07 másodperc