HŠtimotor HŠtimotor Motoros sŠrkŠny Kezdűlap MerevszŠrnyķ UL ForgůszŠrnyķ UL MŻrepŁlťs Videůk Galťria

Version francaise Versiunea Ón rom‚neste
 
H√°timotor

Mindig magasabbra


Ram√≥n MORILLAS leg√ļjabb teljes√≠tm√©ny√©vel saj√°t, 2005-ben Tenerif√©n 5414 m√©teren fel√°ll√≠tott magass√°gi vil√°grekordj√°t d√∂nt√∂tte meg, a 6000 m√©teres hat√°rt t√ļll√©pve! Egy√ļttal a 0-r√≥l 6000 m√©terre val√≥ emelked√©s sebess√©gi rekordj√°t is fel√°ll√≠totta, ez ut√≥bbi FAI √°ltali hiteles√≠t√©se m√©g folyamatban van.

Ez a kiv√©teles spanyol pil√≥ta mindig megpr√≥b√°lja kitolni az emberi √©s sportteljes√≠tm√©nyek hat√°rait. Sz√°m√°ra nincs lehetetlen, nincs olyan kih√≠v√°s, amelynek ne indulna neki sz√©ria PAP motorj√°val √©s Advance Omega 7 erny√Ķj√©vel. Most is igen magasra tette a l√©cet, 6102 m√©teres magass√°gi rekordj√°t nem lesz k√∂nny√Ľ fel√ľlm√ļlni.
Ram√≥n okt√≥ber 6-√°n 11h 40-kor sz√°llt fel az andal√ļziai Grenada melletti motrili strandr√≥l. N√©gy √≥ra rep√ľl√©s ut√°n siker√ľlt 5000 m√©teres magass√°gba emelkednie az er√Ķs √©szaki sz√©l keltette emelked√Ķ l√©g√°ramlatokat kihaszn√°lva, melyek v√©g√ľl is 6102 m√©terig rep√≠tett√©k. A GPS 6112 m√©tert jelzett, de a l√©gk√∂ri nyom√°st m√©r√Ķ Brauniger IQ Comp√©tition szerinti magass√°ga 5917 m√©ter volt.
Az FAI d√∂nt√©s√©t√Ķl f√ľgg, hogy melyik m√Ľszer eredm√©ny√©t veszik majd figyelembe a rekord hiteles√≠t√©se sor√°n. A rep√ľl√©s eredeti c√©lja a 6000 m√©terre val√≥ emelked√©s f√ľgg√Ķleges sebess√©gi rekordj√°nak megd√∂nt√©se volt.
Az ilyen v√°ltozatos viszonyok k√∂zt val√≥ rep√ľl√©st, amit a tengerpartr√≥l val√≥ felsz√°ll√°s ut√°n a f√©lsziget legmagasabb pontjai f√∂l√© val√≥ emelked√©s jelent, kev√©s helysz√≠nen lehet megval√≥s√≠tani, Grenad√°ban erre csak a Sierra Nevada alkalmas.
A legnehezebb √©s leg√∂sszetettebb feladat az Alpujarra hegys√©g √°trep√ľl√©se volt a Pic del Calballo cs√ļcs√°ig a hegy fel√Ķl f√ļj√≥ er√Ķs √©szaki sz√©lben (t√∂bb mint 35 km/h). Meg kellett k√ľzdenie a Veleta hegyoldal√°nak 10 km/h alatti sebess√©ggel val√≥ el√©r√©s√©√©rt.
Ram√≥n t√∂bb √≠zben k√∂zel √°llt ahhoz, hogy feladja a rekordk√≠s√©rletet a 4000 m√©terig val√≥ emelked√©s sor√°n tapasztalt neh√©zs√©gek miatt. N√©gy √≥ra megfesz√≠tett k√ľzdelem ut√°n azonban v√©gre siker√ľlt az « El Corral del Veleta » z√≥n√°ban elkapnia a dinamikus felsz√°ll√≥ √°ramlatokat. Ezek seg√≠ts√©g√©vel siker√ľlt a 4500 m√©teres hat√°ron t√ļljutnia, √©s √©szaknak venni az ir√°nyt, hogy tov√°bbi 1500 m√©tert emelkedjen a Pic de Jerez cs√ļcs f√∂l√©.
Ram√≥n ezen a magass√°gon √©s ebben a z√≥n√°ban nagyon stabil, de csak enyhe (0,5 m/s) emel√©st tapasztalt. M√©gis siker√ľlt feljutnia 5000, majd 5500 m√©terig, b√°r gyakran elvesztette a felsz√°ll√≥ √°ramlatot, amit nem volt egyszer√Ľ feladat √ļjra √©s √ļjra elkapnia.
Ezen a magass√°gon a szembesz√©llel s√ļlyosb√≠tott mardos√≥ hideg m√©g jobban pr√≥b√°ra tette az oxig√©nhi√°ny miatt egy√©bk√©nt is megviselt pil√≥t√°t. Az utols√≥ percekben m√©gis siker√ľlt el√©rnie a GPS szerinti 6112 m√©tert, de a barogr√°fon m√©g 80 m√©ter hi√°nyzott a kit√Ľz√∂tt c√©lhoz...
45 percet t√∂lt√∂tt 6000 m√©ter f√∂l√∂tt a hidegt√Ķl elg√©mberedett tagokkal, szinte centim√©terek√©rt k√ľzdve, m√≠g v√©g√ľl eld√∂nt√∂tte, megkezdi az ereszked√©st. Ekkor √©lte √°t tal√°n a rep√ľl√©s legszebb r√©sz√©t az erny√Ķvel fl√∂rt√∂l√Ķ cirruszfelh√Ķk k√∂zt.
A f√©nyk√©pez√©s √©s a vide√≥z√°s sajnos nem j√°rt igazi sikerrel a –20 fokban szinte elfagyott kezekkel. A t√∂bb mint 6 √≥r√°s rep√ľl√©s ut√°n napokba telt, m√≠g v√©gtagjaiba ism√©t √©letet lehelt... de nem k√©ts√©ges, ilyen apr√≥s√°g nem veheti el kedv√©t a tov√°bbi kih√≠v√°sokt√≥l.

Szöveg: Franck Lechenet nyomán
fodította: Kádár Andrea
Képek: Morillas


 
Belťpťs
   

Kapcsolůdů linkek
   

HŪr ťrtťkelťse
   

Parancsok
   

Kapcsolůdů rovatok

H√°timotor

Tartalomkezel√Ķ rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz √©rv√©nyes.
OldalkťszŪtťs: 0.06 mŠsodperc