HŠtimotor HŠtimotor Motoros sŠrkŠny Kezdűlap MerevszŠrnyķ UL ForgůszŠrnyķ UL MŻrepŁlťs Videůk Galťria

Version francaise Versiunea Ón rom‚neste
 
Motoros s√°rk√°ny

NAM√ćBIA


Az √©szaki f√©ltek√©n ugyan v√©ge a ny√°rnak √©s vele egy√ľtt sajnos a l√©gi csavarg√°sok szezonj√°nak is, ez azonban cseppet sem zavarta St√©phane K√ľbler bar√°tunkat √©s csapat√°t: a k√∂lt√∂z√Ķ madarak p√©ld√°j√°t k√∂vetve okt√≥berben Afrika eg√©n barangoltak, Nam√≠bi√°ban.

Nam√≠bia (egykoron D√©lnyugat-Afrika) a XIX. sz√°zadban n√©met gyarmat, 1990 √≥ta f√ľggetlen k√∂zt√°rsas√°g D√©l-Afrik√°ban, az Atlanti-√≥ce√°n partj√°n. D√©l-Afrika, Angola, Zambia √©s Botswana hat√°rolta, t√∂bb mint 800 ezer n√©gyzetkilom√©teres ter√ľlet√©vel √©s nem eg√©szen k√©tmilli√≥ lakos√°val a vil√°g egyik legkisebb n√©ps√Ľr√Ľs√©g√Ľ orsz√°ga. A t√ļlnyom√≥r√©szt fekete lakoss√°g etnikailag soksz√≠n√Ľ, a legbesz√©ltebb √Ķshonos nyelvek az oshivambo, herero, nama, az √ļjabbak pedig az afrikaans √©s a n√©met, hab√°r a hivatalos nyelv az angol.
Az okt√≥ber 7. √©s 21. k√∂zt zajl√≥ felfedez√Ķt√ļr√°n 12-en vettek r√©szt 6 motoros s√°rk√°nnyal, no meg a helyi logisztik√°t biztos√≠t√≥ szervez√Ķk. Az utaz√°s a g√©pek sz√°m√°ra m√°r augusztusban megkezd√Ķd√∂tt, mikor kont√©nerbe z√°rva elindultak t√°voli rendeltet√©si hely√ľkre, az ekip√°zs pedig okt√≥ber 7-√©n landol Windhoekben, Nam√≠bia f√Ķv√°ros√°ban. Innen aut√≥val jutnak el Uisba, ahol a s√°rk√°nyok m√°r v√°rnak r√°juk.
M√°snap √∂sszeszerel√©s √©s pr√≥b√°k, minden rendben, b√°r a szokatlan melegben a leveg√Ķ felhajt√≥erej√©t igencsak hi√°nyolj√°k.
Az els√Ķ nap megtett 300 kilom√©teres rep√ľl√©s ut√°n Okahandj√°t√≥l keletre, Midgardban √©jszak√°zik a t√°rsas√°g. Kiv√©telesen nem s√°torban, hanem vas√ļti vagonokb√≥l √°talak√≠tott sz√°ll√°son t√©rnek nyugov√≥ra, miut√°n vacsor√°ra el√Ķsz√∂r k√≥stolj√°k meg az oryxot: nemsok√°ra a leveg√Ķb√Ķl is megcsod√°lhatj√°k az oryxcsord√°kat.
M√°snap d√©l fel√© indulnak tov√°bb, Windhoek ir√°ny√°ba, az aznapi etap k√∂r√ľlbel√ľl 400 km; k√∂zben persze n√©mi pihen√Ķt is beiktatnak az √ľzemanyag-v√©telez√©s √©s eb√©d idej√©re, melyr√Ķl az √Ķket k√≠s√©r√Ķ f√∂ldi asszisztencia gondoskodik.
Az √©jszak√°t a szabad √©g alatt, a csod√°latos v√∂r√∂s homokos sivatag k√∂zep√©n kialak√≠tott, minden k√©nyelemmel felszerelt t√°borban t√∂ltik, ahol m√©g meleg vizes zuhany is van (faf√Ľt√©ssel).
M√°snap tov√°bb d√©lre, Aroabt√≥l nem messze sz√°llnak le, de az ut√°np√≥tl√°st sz√°ll√≠t√≥ aut√≥k nem tal√°lj√°k meg √Ķket; n√©h√°ny √≥r√°t k√©nytelen-kelletlen elt√∂ltenek a t√Ľz√Ķ napon, am√≠g helyre√°ll a kommunik√°ci√≥ a k√≠s√©r√Ķkkel, √©s v√©g√ľl egy m√°sik helyen adnak egym√°snak randev√ļt. A lesz√°ll√°skor hirtelen t√°mad√≥ er√Ķs sz√©l nem csak a port, a g√©peket is felkapja, de v√©g√ľl siker√ľl gond n√©lk√ľl f√∂ldet √©rni√ľk.
A k√∂vetkez√Ķ napon c√©l a Fish River Canyon, a vil√°gon a m√°sodik legm√©lyebb kanyon.
A Kalah√°ri sivatag csod√°latos v√∂r√∂s √©s z√∂ld s√°vjai f√∂l√∂tt rep√ľlnek, ebben az √©vben kiv√©telesen sok volt az es√Ķ, ennek k√∂sz√∂nhet√Ķ a „buja” veget√°ci√≥...
A Fish River Canyon k√∂zel√©ben, az √ļton sz√°llnak le, a kempingbe bejutni nem k√∂nny√Ľ, legk√∂zelebb metszeni kell a kaktuszokat...
A furcsa „Kokerbaum” fa Nam√≠bia jellegzetes n√∂v√©nye.
Mint minden délben, a szárnyakat lefektetik...
...√©s n√©mi pihen√Ķ az utaz√≥knak is j√≥lesik a s√°tor √°rny√©k√°ban.
Reggelente kor√°n van az indul√°s, hi√°ba,
Namíbia forró és magasan fekszik!
M√°snap el√©j√ľk t√°rul a Fish River Canyon.
√ötk√∂zben n√©mi ir√°nyegyeztet√©s c√©lj√°b√≥l beiktatnak egy lesz√°ll√°st, majd a d√©l-afrikai hat√°rt is jelent√Ķ Orange foly√≥ fel√© rep√ľlnek tov√°bb.
A foly√≥t k√∂vetve folytatj√°k √ļtjukat, v√©gre vizet √©s z√∂ld n√∂v√©nyzetet is l√°tni...
Az aznap esti t√°bort Ausban verik fel.
M√°snap √©szak fel√© veszik az ir√°nyt, a homok egyre v√∂r√∂sesebb, felt√Ľnnek az els√Ķ d√Ľn√©k.
Cirkuszs√°tor alak√ļ hegyek k√∂zt sz√°llnak le tankolni. A megadott GPS-koordin√°t√°k sajnos nem voltak pontosak, 2 g√©p elt√©ved, de a WC-pap√≠r-tekercsb√Ķl az aut√≥ra r√∂gt√∂nz√∂tt sz√©lzs√°k v√©g√ľl nyomra vezeti √Ķket.
Tov√°bb √©szakra, Sesriem fel√©. Az oryxcsord√°k mellett struccokat, zebr√°kat is csod√°lhatnak a leveg√Ķb√Ķl.
N√©gy g√©p nem a tervezett helyen sz√°ll le, tov√°bb kell rep√ľlni√ľk m√©g n√©h√°ny kilom√©terre. St√©phane-√©k √©rkeznek utols√≥k√©nt a lesz√°ll√≥hoz, r√°di√≥n figyelmeztetik √Ķket, a p√°lya eleje k√∂ves! A f√Ľ magas, a p√°lya k√∂zep√©n siker√ľl is egy felnit elt√∂rni√ľk, de szerencs√©re megjav√≠that√≥nak bizonyul, a rally folytat√≥dhat, csak az ijedts√©g volt nagy.
A m√°snapi lesz√°ll√≥t gondosan megv√°lasztj√°k... Az esti rep√ľl√©sekkor a sz√©lir√°ny nem okoz gondot, koncentr√°lhatnak az √°llatcsord√°k becserk√©sz√©s√©re.
A k√∂vetkez√Ķ napon el√©rnek Walvis Baybe, a tengerpartra. A tenger hideg viz√©t csak a f√≥k√°k √©lvezik, de a homok tartja a meleget. A r√≥zsasz√≠nben t√ľnd√∂kl√Ķ homokos part k√≠n√°lja mag√°t egy kis tereprallyz√°sra, de a d√Ľn√©kkel vigy√°zni kell: az exped√≠ci√≥ egyik r√©sztvev√Ķj√©nek siker√ľl egy vakmer√Ķbb kanyarban felfordulnia √©s l√°b√°t t√∂rnie...
Az orsz√°g belsej√©ben megszokott 30-40 fokos sz√°raz h√Ķs√©g ut√°n a tengerparton meglepet√©sk√©nt √©ri a t√°rsas√°got a p√°r√°s, relat√≠ve hideg (25 fok k√∂r√ľli!) leveg√Ķ, √ļjra fel kell √∂lt√∂zni...
A tengerparton mi m√°st is lehetne vacsor√°zni,
mint a tenger gy√ľm√∂lcseit...
Egy utols√≥ pillant√°s a tengerre az Uisba val√≥ visszat√©r√©s el√Ķtt...


 
Belťpťs
   

Kapcsolůdů linkek
   

HŪr ťrtťkelťse
   

Parancsok
   

Kapcsolůdů rovatok

Motoros s√°rk√°ny

Tartalomkezel√Ķ rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz √©rv√©nyes.
OldalkťszŪtťs: 0.23 mŠsodperc