HŠtimotor HŠtimotor Motoros sŠrkŠny Kezdűlap MerevszŠrnyķ UL ForgůszŠrnyķ UL MŻrepŁlťs Videůk Galťria

Version francaise Versiunea Ón rom‚neste
 
H√°timotor

Ha kell egy kis EnAIRgy…


R√°cz Bal√°zs nev√©t val√≥sz√≠n√Ľleg mindenki ismeri, akinek van valamif√©le k√∂ze a sikl√≥rep√ľl√©shez. Az akt√≠van rep√ľl√Ķ sikl√≥erny√Ķs√∂k k√∂z√ľl sokan h√≠resen j√≥ hangulat√ļ klubja, az EnAIRgy „√©gisze alatt” v√°ltak pil√≥t√°v√°. B√°r Bal√°zs alapvet√Ķen a motor n√©lk√ľli rep√ľl√©sben van nagyon is otthon, tev√©kenys√©gi k√∂r√©nek szerves r√©sz√©t alkotja majd a motoros erny√Ķz√©s is.

Abszol√ļt versenypil√≥ta. Az elm√ļlt t√≠z √©vben szinte mindig ott volt a sikl√≥erny√Ķs ranglista els√Ķ h√°rom helyezettje k√∂z√∂tt. A tavalyi Eged-kup√°n √∂sszes√≠tettben m√°sodik lett, az idein is a dobog√≥ m√°sodik fok√°n v√©gzett volna, ha nem nyilv√°n√≠tj√°k √©rv√©nytelennek a versenyt. Klubj√°b√≥l rajta k√≠v√ľl m√©g j√≥ p√°ran sikeresek a versenyz√©sben: nemigen telik el √ļgy Eged-kupa, hogy az els√Ķ t√≠zben ne lenne n√©h√°ny EnAIRgys, 2005-ben Borboj√°k Kati m√°sodik lett a n√Ķi versenyz√Ķk k√∂z√∂tt.

Tolmin – motorral √©s motor n√©lk√ľl

Bal√°zs rendszeresen szervez t√ļr√°kat t√∂bbek k√∂z√∂tt Olaszorsz√°gba, Szlov√©ni√°ba, Horv√°torsz√°gba √©s term√©szetesen a magyar sikl√≥erny√Ķs√∂k „kegyhely√©re”, Monac√≥ba.
Legut√≥bb a szlov√©niai Tolminba vitt k√∂r√ľlbel√ľl h√ļsz „√∂nk√©ntest”, gyalogerny√Ķs√∂ket √©s h√°timotorosokat egyar√°nt. Az Alpok legd√©libb r√©sz√©n√©l elter√ľl√Ķ helysz√≠n nem v√©letlen√ľl kedvelt sikl√≥erny√Ķsk√∂r√∂kben: komoly t√°vok rep√ľl√©s√©re alkalmas, t√∂bbek k√∂z√∂tt a jelenlegi eur√≥pai rekord is ott sz√ľletett. Bal√°zs egy√©bk√©nt 2000 √≥ta j√°r Tolminba, a 2002-es Eur√≥pa-bajnoks√°g kapcs√°n pedig egy h√≥napot t√∂lt√∂tt ott. Neki m√°r nem sok √ļjat mondott a k√∂rny√©k – ann√°l ink√°bb t√≠z√©ves l√°ny√°nak, akit tandemben elvitt a k√∂rny√©k megh√≥d√≠t√°s√°ra, majd egy pizz√©ria mellett lesz√°llva m√©lt√≥ m√≥don „√ľnnepelt√©k meg” a rep√ľl√©st.
A hangulat – mint Bal√°zs √ļtjain mindig – most is j√≥ volt, s√°traz√°ssal, bogr√°csos f√Ķz√©ssel, egyebekkel. B√°r valamennyit mindennap lehetett rep√ľlni, egy nap volt igaz√°n j√≥ – akkor harminc kilom√©tereket rep√ľltek, ami k√ľl√∂n√∂sen figyelemre m√©lt√≥ annak f√©ny√©ben, hogy a csapat nagy r√©sz√©t kezd√Ķ sikl√≥erny√Ķs√∂k alkott√°k.
Mer√©nyi Miki, aki egy√©bk√©nt rutinos PPG-pil√≥ta, nem er√Ķltette a motoroz√°st a magashegyi k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt. A nagyj√°b√≥l egy id√Ķben beindul√≥ v√∂lgyszelek tal√°lkoz√°sa er√Ķs turbulenci√°t keltett. Mondv√°n, hogy jobb a b√©kess√©g, maradt a j√≥l bev√°lt sikl√≥erny√Ķn√©l. De√°k Gabi viszont most is Flyke t√≠pus√ļ tr√°jkj√°val rep√ľlt:

– Tolmin nem egy motoros helysz√≠n – mondja. – El√Ķfordult, hogy egyik pillanatban a termik kapott bel√©m, a m√°sikban meg a le√°raml√°s nyomott lefel√©, √©s hi√°ba nyomtam a g√°zt, nem akart emelkedni a tr√°jk… N√©ha a hossztengelye k√∂r√ľl himb√°l√≥zott jobbra-balra. Id√Ķnk√©nt nagyon kapaszkod√≥s volt, szerencs√©re semmif√©le csuk√°s vagy m√°s parajelens√©g nem k√∂vetkezett be. Mindenesetre meg√©rte, hihetetlen√ľl sz√©p a t√°j fel√ľlr√Ķl, szinte mennyorsz√°gbeli. Nagyon j√≥ t√°rsas√°g j√∂tt √∂ssze, a h√ļsz√©vest√Ķl a hatvan√©vesig minden koroszt√°ly k√©pviseltette mag√°t. Ha nem rep√ľlt√ľnk, ment a buliz√°s, a majomkod√°s meg a piszk√°l√≥d√°s, persze j√≥ √©rtelemben v√©ve. A tolmini kempinget pedig, ahol laktunk, aj√°nlom mindenkinek.

Motorostanfolyamok az EnAIRgynél

Bal√°zst, a megr√∂gz√∂tt sikl√≥erny√Ķst Mer√©nyi Miki vitte bele a motoroz√°sba. T√°vrep√ľl√Ķ mivolt√°t persze tov√°bbra sem hazudtolja meg. M√°sodik h√°timotoros rep√ľl√©se Budapestr√Ķl a Balatonra vezetett – egy sz√©kesfeh√©rv√°ri tankol√°s k√∂zbeiktat√°s√°val –, amit az√≥ta t√∂bbsz√∂r megism√©telt.
A j√∂v√Ķben pedig h√°timotoros-tanfolyamokat is ind√≠t, engedve a „piac nyom√°s√°nak”, hiszen √ļj n√∂vend√©kjel√∂ltjei k√∂z√ľl sokan az erny√Ķz√©s mellett motorozni is – vagy csak motorozni – szeretn√©nek. Annyi m√°r biztos, hogy Parapowerrel fog oktatni. J√ļliusban pedig imm√°r egy h√°timotoros t√ļr√°t is szervez Horv√°torsz√°gba. A pil√≥t√°k √©rtelemszer√Ľen t√∂bb pihen√Ķ beiktat√°s√°ban, f√∂ldi k√≠s√©rettel jutnak el Krk sziget√©ig, ahol azt√°n opcion√°lisan rep√ľlhetnek motorral √©s/vagy erny√Ķvel.

– m –
Fotók: Rácz Balázs

Berep√ľl√Ķ h√°timotoros t√ļra
Budapestt√Ķl az Adri√°ig j√ļlius 22–29-ig

Indul√°s: Buda√∂rs, rep√ľl√Ķt√©r
1. √©jszaka Sorm√°s, pihen√Ķ beiktat√°s√°val (sz√°ll√°s+reggeli)
2. √©jszaka Karlovac, pihen√Ķ beiktat√°s√°val (sz√°ll√°s+reggeli)
3–7. √©jszaka Tribaj-Crikvenica (reggeli ig√©nyelhet√Ķ)

A program hat rep√ľl√©si napot foglal mag√°ban. A nem rep√ľl√Ķ k√≠s√©r√Ķket √©s a csomagokat 8-9 f√Ķs mikrobuszokkal biztos√≠tj√°k. A busz folyamatosan k√≠s√©ri a leveg√Ķben l√©v√Ķket. A tenger √°trep√ľl√©s√©re – Krk szigete fel√© – a szervez√Ķk motorcs√≥nakos k√≠s√©retet biztos√≠tanak. Indul√°s el√Ķtt minden r√©sztvev√Ķ t√©rk√©pet kap a helysz√≠nr√Ķl. K√©r√©sre e-mailben k√©peket k√ľldenek a sz√°ll√°sr√≥l.

A pil√≥t√°knak rendelkezni√ľk kell: h√°timotorral, ment√Ķerny√Ķvel, 10 literes benzineskann√°val √©s beszerelt URH-val.

Részvételi díj:
– pil√≥t√°knak: 350 eur√≥/f√Ķ
– nem rep√ľl√Ķ hozz√°tartoz√≥knak: 300 eur√≥/f√Ķ

Jelentkezni 50 eur√≥/f√Ķ el√Ķleg befizet√©s√©vel lehet. A r√©szv√©tel felt√©tele az Atlaszn√°l k√∂t√∂tt biztos√≠t√°s.

További információ Rácz Balázsnál:
Tel.: 06 20 945 86 58
E-mail: enairgyclub@freemail.hu

Tov√°bbi EnAIRgy-t√ļr√°k

J√ļlius 14–16., Kalocsa: cs√∂rl√Ķt√°bor
Augusztus 17–20., Bohinj: els√Ķ biztons√°gtechnikai t√°bor
Augusztus 24–27., Gerlitzen: m√°sodik biztons√°gtechnikai t√°bor
Szeptember 11–17., Olaszorsz√°g, Feltre–Marmolada: t√°vrep√ľl√Ķt√°bor
Okt√≥ber 9–15., Bulg√°ria, Sopot: t√°vrep√ľl√Ķt√°bor
December 3–18., D√©l-Afrika 
Belťpťs
   

Kapcsolůdů linkek
   

HŪr ťrtťkelťse
   

Parancsok
   

Kapcsolůdů rovatok

H√°timotor

Tartalomkezel√Ķ rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz √©rv√©nyes.
OldalkťszŪtťs: 0.06 mŠsodperc