Htimotor Htimotor Motoros srkny Kezdlap Merevszrny UL Forgszrny UL Mrepls Videk Galria

Version francaise Versiunea n romneste
 
Merevszárnyú UL

A cél közelében


Yves Rousseau 13 éve törekszik álma megvalósítására: szárnycsapkodva repülni, mint a madarak! Nem is olyan õrült gondolat, hiszen ez a feltaláló már több repülõszerkezetet konstruált, többek közt a Relax és a Ropulcim kiegészítõ motorizációkat.

Miután sikerült egy sárkány szárnyait megmozgatnia, négy éve Yves egy Vectort, a 80-as évek amerikai ULM merevszárnyúját szerelte fel a szárnyak mozgatására szolgáló mechanizmussal. A törés kockázatával tisztában lévén, elõször csak 2-3 méter magasan próbált nagyobb távolságot megtenni a szárny mozgatása mellett. Számos alkalommal száll fel vontatásból, pedállal mûködésbe hozza a szárnyakat, majd a lehetõ leghosszabb ideig törekszik a vízszintes repülésre. Áprilisban a második kísérlet során jó 100 métert tudott talajközelben repülve megtenni. Harmadszorra azonban a vontató jármû túl gyorsan indult el, a szárny hirtelen 5 méterre lebbent fel és javíthatatlanul tönkrement. Yves végtagbénulást szenvedett, és nincs sok reménye a gyógyulásra. Õ is felkerült hát mindazok listájára, akik a repülés történetében úttörõ szerepet játszottak, sokszor áldozatok árán.
Ne feledjük, hogy mostanáig a mozgó szárnyakkal való repülést csak modellek esetében sikerült megvalósítani. Yves munkája megnyitotta a hosszú és rögös utat, amelyet követve egyszer tökéletesíthetjük majd a repülés ezen új technikáját, amelyet a madarak õsidõk óta használnak...

XR.


 
Belps
   

Kapcsold linkek
   

Hr rtkelse
   

Parancsok
   

Kapcsold rovatok

Merevszárnyú UL

Tartalomkezelõ rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.04 msodperc