Hátimotor Hátimotor Motoros sárkány Kezdőlap Merevszárnyú UL Forgószárnyú UL Műrepülés Videók Galéria

Version francaise Versiunea în româneste
 
Merevszárnyú UL

A cél közelében


Yves Rousseau 13 éve törekszik álma megvalósítására: szárnycsapkodva repülni, mint a madarak! Nem is olyan őrült gondolat, hiszen ez a feltaláló már több repülőszerkezetet konstruált, többek közt a Relax és a Ropulcim kiegészítő motorizációkat.

Miután sikerült egy sárkány szárnyait megmozgatnia, négy éve Yves egy Vectort, a 80-as évek amerikai ULM merevszárnyúját szerelte fel a szárnyak mozgatására szolgáló mechanizmussal. A törés kockázatával tisztában lévén, először csak 2-3 méter magasan próbált nagyobb távolságot megtenni a szárny mozgatása mellett. Számos alkalommal száll fel vontatásból, pedállal működésbe hozza a szárnyakat, majd a lehető leghosszabb ideig törekszik a vízszintes repülésre. Áprilisban a második kísérlet során jó 100 métert tudott talajközelben repülve megtenni. Harmadszorra azonban a vontató jármű túl gyorsan indult el, a szárny hirtelen 5 méterre lebbent fel és javíthatatlanul tönkrement. Yves végtagbénulást szenvedett, és nincs sok reménye a gyógyulásra. Ő is felkerült hát mindazok listájára, akik a repülés történetében úttörő szerepet játszottak, sokszor áldozatok árán.
Ne feledjük, hogy mostanáig a mozgó szárnyakkal való repülést csak modellek esetében sikerült megvalósítani. Yves munkája megnyitotta a hosszú és rögös utat, amelyet követve egyszer tökéletesíthetjük majd a repülés ezen új technikáját, amelyet a madarak ősidők óta használnak...

XR.


 
Belépés
   

Kapcsolódó linkek
   

Hír értékelése
   

Parancsok
   

Kapcsolódó rovatok

Merevszárnyú UL

Tartalomkezelő rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.06 másodperc