HŠtimotor HŠtimotor Motoros sŠrkŠny Kezdűlap MerevszŠrnyķ UL ForgůszŠrnyķ UL MŻrepŁlťs Videůk Galťria

Version francaise Versiunea Ón rom‚neste
 
H√°timotor

Nem hivatalos rekord


Apa √©s fia k√©sz√ľl a startra
Az ausztriai Greifenburgban Torkos Tam√°s 3800 m√©terre emelkedett sikl√≥erny√Ķvel. Nyert magass√°ga 2700 m√©ter volt, ami 500 m√©terrel t√∂bb a bejegyzett rekordn√°l. Ezt a rep√ľl√©s√©t Tam√°s eredetileg nem rekordnak sz√°nta, ez√©rt mûszert sem vitt mag√°val – de megy m√©g √Ķ Greifenburgba...

Greifenburgt√≥l – melynek jelent√©se: rabl√≥v√°r – alig egy-k√©t v√∂lgynyire tal√°lhat√≥ az olasz √©s a szlov√©n hat√°r. K√∂r√ľl√∂tte az Embergeram hegy k√©t-h√°romezer m√©ter magas cs√ļcsai, melyeket term√©szetesen ilyenkor is h√≥ bor√≠t. Maga a falu rep√ľl√Ķ- √©s s√≠paradicsom. Lak√≥i r√°c√°folnak a nem √©ppen bizalomgerjeszt√Ķ elnevez√©sre: a sikl√≥erny√Ķs√∂ket √©s a s√°rk√°nyosokat egyar√°nt sz√≠vesen l√°tj√°k. A starthely szintk√ľl√∂nbs√©ge 1130 m√©ter. Kezd√Ķknek is j√≥ helysz√≠n, mivel egy-egy lesikl√°s k√∂r√ľlbel√ľl h√ļsz percig tart. A Greifenburg k√∂zel√©ben l√©v√Ķ Stubai v√∂lgy pedig a h√≠res Stubai-kup√°k √©s az osztr√°k nemzeti bajnoks√°gok helysz√≠ne; 150 kilom√©tereket szoktak rep√ľlni arrafel√©… – El√Ķsz√∂r voltam Greifenburgban – mondja Tam√°s. – Egy K√∂lnben √©l√Ķ bar√°tom aj√°nlotta a figyelmembe, aki k√ľl√∂nb√∂z√Ķ n√©metorsz√°gi iskol√°kkal t√∂bbek k√∂z√∂tt itt is j√°rt. Ott volt velem √©desap√°m √©s testv√©rem, Csaba is, akik szint√©n sokat rep√ľltek, b√°r nem olyan magasra, mint √©n.
Azon a bizonyos napon nem rekordk√≠s√©rlet sz√°nd√©k√°val startoltam el, b√°r el√Ķtte az√©rt felvettem a t√°vrep√ľl√Ķfels√Ķmet, h√°tha √∂sszej√∂n… N√©h√°ny s√°rk√°nyossal egy√ľtt siker√ľlt kitekerni, majd p√°r perces keresg√©l√©s ut√°n k√©t-h√°romsz√°z m√©terrel a starthely szintje al√° mer√ľltem, de azt√°n „lightos” h√©t-nyolc m√©terekkel fel tudtam ugrani felh√Ķalapra. Ekkor m√°r egyed√ľl rep√ľltem: a t√∂bbiek elmer√ľltek, esetleg eltaktik√°zt√°k magukat, de az is lehet, hogy nem is igaz√°n akartak rep√ľlni. T√∂bb v√∂lgyet berep√ľltem – k√∂zben t√∂bb keresztet is l√°ttam – a Weinesee t√≥nak,
Ebb√Ķl a startb√≥l lett a rekord
ami fel√ľlr√Ķl √ļgy n√©z ki, mint egy v√≠zzel teli v√∂lgy, eg√©szen a k√∂zep√©ig bementem. N√©h√°ny k√∂r√∂n kereszt√ľl egy nagy sassal tudtam termikelni… A starthelyen null√°ztam, a legnagyobb √©rt√©k, amit a m√Ľszer mutatott, 2700 m√©ter volt, azaz 3800 m√©teren voltam. Olyan k√©t √©s f√©l √≥r√°nyi rep√ľl√©st adott ki, a sz√°ll√°sunk mellett sz√°lltam le.
Mint ut√≥bb megtudtam, a hivatalos rekord 2200 m√©ter, amit √©n 500 m√©terrel m√ļltam fel√ľl. Mivel nem volt n√°lam GPS, nem tudom dokument√°lni, de aki ismer, tudja: nem mondan√°m, ha nem √ļgy lenne.
Ha minden igaz, legk√∂zelebb j√ļniusban szervezek egy t√ļr√°t Geifenburgba. Akkor m√°r GPS-t is viszek…

– m –
Fotók: Torkos Sándor


 
Belťpťs
   

Kapcsolůdů linkek
   

HŪr ťrtťkelťse
   

Parancsok
   

Kapcsolůdů rovatok

H√°timotor

Tartalomkezel√Ķ rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz √©rv√©nyes.
OldalkťszŪtťs: 0.50 mŠsodperc