Hátimotor Hátimotor Motoros sárkány Kezdőlap Merevszárnyú UL Forgószárnyú UL Műrepülés Videók Galéria

Version francaise Versiunea în româneste
 
Hátimotor

Nem hivatalos rekord


Apa és fia készül a startra
Az ausztriai Greifenburgban Torkos Tamás 3800 méterre emelkedett siklóernyővel. Nyert magassága 2700 méter volt, ami 500 méterrel több a bejegyzett rekordnál. Ezt a repülését Tamás eredetileg nem rekordnak szánta, ezért mûszert sem vitt magával – de megy még ő Greifenburgba...

Greifenburgtól – melynek jelentése: rablóvár – alig egy-két völgynyire található az olasz és a szlovén határ. Körülötte az Embergeram hegy két-háromezer méter magas csúcsai, melyeket természetesen ilyenkor is hó borít. Maga a falu repülő- és síparadicsom. Lakói rácáfolnak a nem éppen bizalomgerjesztő elnevezésre: a siklóernyősöket és a sárkányosokat egyaránt szívesen látják. A starthely szintkülönbsége 1130 méter. Kezdőknek is jó helyszín, mivel egy-egy lesiklás körülbelül húsz percig tart. A Greifenburg közelében lévő Stubai völgy pedig a híres Stubai-kupák és az osztrák nemzeti bajnokságok helyszíne; 150 kilométereket szoktak repülni arrafelé… – Először voltam Greifenburgban – mondja Tamás. – Egy Kölnben élő barátom ajánlotta a figyelmembe, aki különböző németországi iskolákkal többek között itt is járt. Ott volt velem édesapám és testvérem, Csaba is, akik szintén sokat repültek, bár nem olyan magasra, mint én.
Azon a bizonyos napon nem rekordkísérlet szándékával startoltam el, bár előtte azért felvettem a távrepülőfelsőmet, hátha összejön… Néhány sárkányossal együtt sikerült kitekerni, majd pár perces keresgélés után két-háromszáz méterrel a starthely szintje alá merültem, de aztán „lightos” hét-nyolc méterekkel fel tudtam ugrani felhőalapra. Ekkor már egyedül repültem: a többiek elmerültek, esetleg eltaktikázták magukat, de az is lehet, hogy nem is igazán akartak repülni. Több völgyet berepültem – közben több keresztet is láttam – a Weinesee tónak,
Ebből a startból lett a rekord
ami felülről úgy néz ki, mint egy vízzel teli völgy, egészen a közepéig bementem. Néhány körön keresztül egy nagy sassal tudtam termikelni… A starthelyen nulláztam, a legnagyobb érték, amit a műszer mutatott, 2700 méter volt, azaz 3800 méteren voltam. Olyan két és fél órányi repülést adott ki, a szállásunk mellett szálltam le.
Mint utóbb megtudtam, a hivatalos rekord 2200 méter, amit én 500 méterrel múltam felül. Mivel nem volt nálam GPS, nem tudom dokumentálni, de aki ismer, tudja: nem mondanám, ha nem úgy lenne.
Ha minden igaz, legközelebb júniusban szervezek egy túrát Geifenburgba. Akkor már GPS-t is viszek…

– m –
Fotók: Torkos Sándor


 
Belépés
   

Kapcsolódó linkek
   

Hír értékelése
   

Parancsok
   

Kapcsolódó rovatok

Hátimotor

Tartalomkezelő rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.04 másodperc