Htimotor Htimotor Motoros srkny Kezdlap Merevszrny UL Forgszrny UL Mrepls Videk Galria

Version francaise Versiunea n romneste
 
Merevszárnyú UL

Erdélyi kirándulás Movitokkal és UL-ekkel


Hónapok óta tervezgették az Alföldi Repülõklub pilótái az Erdélyi körrepülést. 12 repülõ jelentkezett Utasként a meghívást én is örömmel vettem.

2004.Május 14. reggel felhõs, borongós idõre ébredtünk, felmerült bennem a kérdés, vajon indulhatunk- e, ebben a rossz idõben? Igaz, kicsit megnyugtatott a tudat, hogy az Alföldi Repülõklub pilótái már sok mindent átélt, tapasztalt repülõ fiúk biztosan nem hagyják ki, ezt a nagyszerûnek ígérkezõ túrát.

Az Olt völgyében repülünk
Reggel 8 órakor a reptéren már sorakoztak a repülõk és pilótáik. Valaki a felhõket figyelte, valaki azon mesterkedett, hogy minden csomagja (kaja, pia, maximum egy váltás ruha) elférjen a nagynak éppen nem mondható csomagtartóban.
Metárok lekérése után, túravezetõink megbeszélésre szólítottak bennünket, ahol átbeszéltük együtt az útvonalat, az idõjárást, a kötelék sorrendjét és a kötelék rádiózás szabályait. Közben megtörtént az útlevél kezelés és a vámellenõrzés is. Minden rendben volt, indulhattunk!
Így, a sötét felhõk ellenére, záporokat, zivatarokat kerülve elindulunk, kockáztatva a kényszerû visszafordulást is.
A 12 repülõgép (5 MotoFalke, 2 Dimona, 1 Sinus stb.) felsorakozott a szegedi felszállópályára. A "Falke vezér" felszállási engedélyt kért. A felszállás rendezetten történt, de egy Storch mûszaki gondok miatt a földön maradt.
Arad irányába indultunk. A határt Battonyánál léptük át. A határvonalon az olajkutak mindkét oldalon tömött sorokban állnak, mintha mindkét ország a másik olaját akarná elszívni.
Aradon a leszállás után útlevél ellenõrzés, a helyi pilóták kávéval, frissítõvel és szendvicsekkel fogadtak bennünket. Baráti beszélgetés után egy óra múlva már levegõben voltunk.
Naplemente a dévai reptéren
A Maros vonalát követtük. Már Arad után csodáltam a Maros folyását. Folyószabályozásnak nincs nyoma, jobbra-balra kanyarogva, kacsázva folydogál. Felülrõl egy tekergõzõ kígyóra hasonlít, hajózásnak nincs nyoma, homokpadok gázlók és zátonyok uralják az alsó folyás vonalát.
A Maros vize simán, szelíden ballagott medrében, mintha nem akarta volna, hogy a felhõk közül, kiki bújó nap sugára megbotoljon fodrában. Csak egy két tehenet engedett meg vízében fürdõzgetni. Megszûnt a sík vidék, balról a Zarándi hegység vezette utunkat.
A Maros-híd után Lipova város fölött egy szép, a XVIII. századi ferencrendi kolostort láthattunk. Nem messze Solymos vára következett, mely a Marosra nézõ, kiugró sziklafalon áll. A várat a tatárok támadásának elhárítására építették. 1446- tól Hunyadi Jánosé, késõbb a Báthory családé, majd a törökök kezére jutott.
Az erõs szélben a repülõgépek, mint a vadludak követték a vezérgépet a hegyek és dombok szorításában. Majd tartós emelés a hegylánc mentén, nem kell a motor! Hosszan lehet lejtõzni a hegylánc mentén. A Sinus motor nélkül is tartotta a tempót a többiekkel.
Elértük Dévát, a Ruszka havasok északi lejtõi alatt a Maros völgyében épült. A város fölött nagy betûk hirdetik a dévai vár romjait. Vár áll itt a tatárjárás óta. Sokszor lerombolták, nehezen építették újjá a 370 méter magas hegyen. Csak egy gyors fotóra van idõ. Éppen le tudunk szállni a vihar elõtt, a pálya felázott és vizes, figyelni kell a fékezésnél. Gyors nyûgözés és indul a zivatar, az ablakból rimánkodunk amikor elkezd kopogni a jégesõ. Nem károsodott egyik gép sem. Déléután 5 óra van , ma már nem érünk Brassóba. Déván kitûnõ szállást ajánlottak a reptéren. Elõvettük készenléti csomagjainkat és kellemes, baráti ismerkedési est vette kezdetét. (Persze a másiké is finom volt) A vihar felhõi távolodtak de az ég még fekete volt, alatta felcsillant a világító naplemente, ami csak néhány percig tartott a hegyek között.
Jobbról kezdõdnek a Ruszka havasok
A társaság minden tagja kiszaladt és nyugatra tekintett. Gyönyörû volt a dévai vár mögötte a szétesõ Óriás vörös fényeivel. Ezzel a ritka látvánnyal emlékezett meg a természet Kõmíves Kelemen balladájáról.
Miközben a fényjelenség hatása alatt lecövekelve álltunk, egy kisfiú elkiabálta magát: "Szivárvány." Keleten pedig dupla szivárvány kápráztatott el bennünket. Emlékszem régebbi gondolataimra, vajon át lehetnee alatta repülni?(Már tudom, hogy nem.) Eszembe jutott a tarka-barka fizika:

"Vágyaid elérhetetlen tartományba vonzanak,
Az, ami után futsz epedve,
Csalfa, tünde fényalak.
Egy sugár a nap szemébõl...
Büszke diadalmosoly,
Mely a sírva futó felhõn, megtörik,De nincs sehol."

Ez az öt perc volt a nap fénypontja! Az est további része nem publikus...
Másnap a reggelit követõen Brassó idõjárását figyeltük, kedvezõ meteorológiai jelentést kapva indultunk tovább.
A Szebeni havasokat még mindig a Maros mentén északról kerüljük. Nagyszeben után elérjük az Olt völgyét, jobbról a Fogarasi havasok csúcsai felhõbe burkolóznak, de a hegy vonulata vezet bennünket Brassó felé. Nagyon szép egymást követõ leszállás után, sok kíváncsi repülést kedvelõ érdeklõdõ is várt bennünket.
Marosvölgy a Zarándi hegységnél
Tankolunk (szagos, piros benzinnel) eszünk, iszunk, majd indulunk, mert néhány óra repülés még hátra van. Be kell hozni a tegnapi napot is. Ezen a reptéren van az IS repülõgépgyár. Két motoros IS csatlakozik a túrához természetesen helybéli magyar pilótákkal. Brassó után gyönyörû út következett, az általam zöld országnak nevezett légtérben.
A Baróti havasok mentén Tusnádfürdõ felett a keskeny szurdokban libasorban halad át a kötelék. Felhõalapon repülünk. Az Olt, az út és a vasút egymáshoz simulva fér csak el a keskeny szurdokban. Magasságunk 3500 láb, sebességünk 140-150km/h.
Csíkszereda felett kötelékben húzunk át. Balról a nagy hegy a Hargita. A hegyek ölelésében, minden komor zöld. Mindenfelé kecskék, birkanyájak legelésznek fekete pásztor kutyák figyelõ tekintete mellett. Egy kis fabódé, a menedékház sejteti, hogy pásztor is van a közelükben. Jobbról a Csíki-havasok vonulata látszik. Az Olt egyre vékonyabb erecske csupán, egyszercsak megszûnik. Ugyanannak a hegynek a másik oldalán pedig egy másik forrásból indul egy másik folyó. 800 m magasságból délnek az Olt, északnak a Maros indul hosszú útjára. A kis falu neve Marosfõ. A folyó sok kis érbõl, csokorszerûen szedõdik össze. Gyorsan hízik a folyó, jobbról a Gyergyói havasok, balról a Görgényi havasok táplálják.
A csúcsaikon a zöld szín mellett megjelent egy másik szín is, a fehér. Május derekán még hófödte csúcsok között zümmögünk tovább aprónak tûnõ repülõinken .
Vonzanak a fehér csúcsok, egyre közelebb húzódunk a hegyhez. Lehûlt a levegõ is, kabinfûtés is kell. De ennek ellenére is csattogtattuk a fényképezõgépeket. Erre játszódik Wass Albert elragadó regénye "A funtineli boszorkány".
Elhagyva a havasokat, Szászrégent érintve leszállunk Marosvásárhelyen.
A repteret a város és a Maros között találtuk meg. Kávéval egy kis harapnivalóval és rengeteg kérdéssel itt is vártak már bennünket. Sok magyarul beszélõ érdeklõdõ vette körül a repülõgépeket. Marosvásárhely a romániai magyarság egyik legfontosabb szellemi központja.
A Fogarasi havasok felhõbe
burkolózó bércei között bújik meg Talmács
Jól esett a pihenõ, a több óra repülés után, aminek a nagy részét élménybeszámolóval töltöttünk el. Vissza Dévára a kurzus megint a Maros völgyében vezetett, Gyulafehérvárat érintjük. (Gyulafehérvár a Dózsa György féle parasztfelkelés emlékezetes helyszíne volt, a város kapujára szögezték fel Dózsa György fölnégyelt testének egyik darabját.) Újabb zivatarfelhõ alakul elõttünk. A gyulafehérvári várat a csapat fele tekintette csak meg a késõbb indulók már csak másik oldalról az Erdélyi Érchegység vonulatait kerülgetve jutott el Dévára. Finom vacsora, kellemes beszélgetések következtek. A dévai éjszakában bizony elõjött Trianon témája. Ittunk finom, házi szilva pálinkát, hallgattunk székely viccet, és meséltek nekünk Drakuláról. Ki is volt õ valójában? Vlad Ccepesi, aki 25 ezer törököt húzott karóba és így lett belõle -Vlad Dracul - a nagy karóbahúzó.
Meséltek nagy szegénységrõl, amit sajnos mi is láttunk, de tapasztaltuk a lehetõségek szerinti kedves fogadtatást is. Haza indulás elõtt, mindenki igényt tartott juhsajtra vagy juhtúróra, amit pár millió lej kifizetésével meg is szereztünk. A jó idõjárási feltételeket megvárva Arad felé indultunk vissza.
Mégegyszer egy utolsó pillantás a dévai várra...
Bár Nucával, a funteneli boszorkánnyal nem találkoztam, de a természet leányát, és lelki szépségét gyakran éreztem magam körül.

Bólya Beáta
Fotók: Bajusz Huba 
Belps
   

Kapcsold linkek
   

Hr rtkelse
   

Parancsok
   

Kapcsold rovatok

Vitorlázó


business loan (rtkels: 1)
Szerz: paulpaaterson Dtum: 2006. mjus 06. szombat, 15:37
(Profil | zenet kldse)
business loan [ispaydayloansthe.blogspot.com] "Speak, thou vast and venerable head," muttered Ahab, "which, though ungarnished with a beard, yet here and there lookest hoary with mosses; speak, mighty head, and tell us the secret thing that is in thee. Of all divers, thou has dived the deepest. That head upon which the upper sun now gleams has moved amid the world's foundations. Where unrecorded names and navies rust, and untold hopes and anchors rot; where in her murderous hold this frigate earth is ballasted with bones of millions of the drowned; there, in that awful water-land, there was thy most familiar home. Thou hast been where bell or diver never went; has slept by many a sailer's side, where sleepless mothers would give their lives to lay them down. Thou saw'st the locked lovers when leaping from their flaming ship; heart to heart they sank beneath the exulting wave; true to each other, when heaven seemed false to them. Thou saw'st the murdered mate when tossed by pirates from the midnight deck; for hours he fell into the deeper midnight of the insatiate maw; and his murderers still sailed on unharmed -- while swift lightnings shivered the neighboring ship that would have borne a righteous husband to outstretched, longing arms. O head! thou has seen enough to split the planets and make an infidel of Abraham, and not one syllable is thine!" -- H. Melville, "Moby Dick"
texas holdem (rtkels: 1)
Szerz: paulpaaterson Dtum: 2006. mjus 31. szerda, 18:12
(Profil | zenet kldse)
texas holdem [blog.myspace.com] - texas holdem You single-handedly fought your way into this hopeless mess.
instant cash loans (rtkels: 1)
Szerz: paulpaaterson Dtum: 2006. jnius 03. szombat, 05:44
(Profil | zenet kldse)
how to play backgammon [arehowtoplaybackgammonwhen.blogspot.com] - how to play backgammon downloadable ringtones [asdownloadableringtoneswww.blogspot.com] - downloadable ringtones free [byfreea.blogspot.com] - free forex trading strategies [orforextradingstrategieswith.blogspot.com] - forex trading strategies clonecd [onclonecdat.blogspot.com] - clonecd casino online slot [wwwcasinoonlineslotof.blogspot.com] - casino online slot defaulted student loans [thedefaultedstudentloansfor.blogspot.com] - defaulted student loans casinos [iscasinoswho.blogspot.com] - casinos e cards [whenecardsabout.blogspot.com] - e cards free internet [undfreeinternetwww.blogspot.com] - free internet verizon wireless ringtones [fromverizonwirelessringtonesthe.blogspot.com] - verizon wireless ringtones uk [whereuka.blogspot.com] - uk personal loans [compersonalloansit.blogspot.com] - personal loans casino hotel nj tropicana [howcasinohotelnjtropicanaare.blogspot.com] - casino hotel nj tropicana ryanair [beryanairen.blogspot.com] - ryanair forex strategies [areforexstrategiesla.blogspot.com] - forex strategies forex intraday [forforexintradaycom.blogspot.com] - forex intraday casino new ny york [thiscasinonewnyyorkhow.blogspot.com] - casino new ny york how to be a day trader [whohowtobeadaytradercom.blogspot.com] - how to be a day trader instant cash loans [wheninstantcashloansabout.blogspot.com] - instant cash loans Let me take you a button-hole lower. -- William Shakespeare, "Love's Labour's Lost"
small business loan (rtkels: 1)
Szerz: paulpaaterson Dtum: 2006. jnius 05. htf, 13:18
(Profil | zenet kldse)
free poker playing online [wherefreepokerplayingonlinefor.blogspot.com] - free poker playing online forex brokerage [fromforexbrokeragela.blogspot.com] - forex brokerage buy levitra [asbuylevitraon.blogspot.com] - buy levitra deuces free game poker wild [fordeucesfreegamepokerwildan.blogspot.com] - deuces free game poker wild propecia [waspropeciaund.blogspot.com] - propecia buy nordette [thisbuynordetteabout.blogspot.com] - buy nordette download strip poker [adownloadstrippokerwhen.blogspot.com] - download strip poker pay day loans [whatpaydayloansund.blogspot.com] - pay day loans forex investment [withforexinvestmentthis.blogspot.com] - forex investment backgammon boards [thebackgammonboardswho.blogspot.com] - backgammon boards ringtones for cellular one [deringtonesforcellularonewas.blogspot.com] - ringtones for cellular one forex option [howforexoptionwith.blogspot.com] - forex option backgammon mailto [arebackgammonmailtothe.blogspot.com] - backgammon mailto bmw [labmwon.blogspot.com] - bmw education loans [oreducationloansas.blogspot.com] - education loans bonus casino deposit forum no [withbonuscasinodepositforumnothat.blogspot.com] - bonus casino deposit forum no construction loans [laconstructionloansfor.blogspot.com] - construction loans www day traders com [wwwwwwdaytraderscomthis.blogspot.com] - www day traders com myx [commyxund.blogspot.com] - myx small business loan [howsmallbusinessloanon.blogspot.com] - small business loan Excellent time to become a missing person.
travel backgammon set (rtkels: 1)
Szerz: paulpaaterson Dtum: 2006. jnius 12. htf, 23:46
(Profil | zenet kldse)
casino manuel san [becasinomanuelsanwhat.blogspot.com] - casino manuel san forex day trading [anforexdaytradingto.blogspot.com] - forex day trading leather backgammon set [whatleatherbackgammonsetan.blogspot.com] - leather backgammon set auto loans with bad credit [wasautoloanswithbadcreditor.blogspot.com] - auto loans with bad credit liar poker rule [laliarpokerrulewww.blogspot.com] - liar poker rule altavista [ataltavistafor.blogspot.com] - altavista biloxi capri casino isle [inbiloxicapricasinoislethe.blogspot.com] - biloxi capri casino isle alladin casino resort [enalladincasinoresortund.blogspot.com] - alladin casino resort government [ongovernmentat.blogspot.com] - government cheap condylox [ischeapcondyloxwhen.blogspot.com] - cheap condylox backgammon e mail [labackgammonemailthe.blogspot.com] - backgammon e mail anthrax [deanthraxat.blogspot.com] - anthrax backgammon site [wherebackgammonsitewill.blogspot.com] - backgammon site buy nordette online [enbuynordetteonlineit.blogspot.com] - buy nordette online owner builder loans [theownerbuilderloanswww.blogspot.com] - owner builder loans poker supply uk [ofpokersupplyuken.blogspot.com] - poker supply uk real time forex [comrealtimeforexwill.blogspot.com] - real time forex real tones for cell phones [forrealtonesforcellphonesfor.blogspot.com] - real tones for cell phones fast payday loans [byfastpaydayloansor.blogspot.com] - fast payday loans buy skelaxin online [bybuyskelaxinonlineby.blogspot.com] - buy skelaxin online ringtone keypress [undringtonekeypresswho.blogspot.com] - ringtone keypress how to be a day trader [whohowtobeadaytradercom.blogspot.com] - how to be a day trader relaxants [isrelaxantsas.blogspot.com] - relaxants backgammon setup [atbackgammonsetupabout.blogspot.com] - backgammon setup travel backgammon set [abouttravelbackgammonsetthe.blogspot.com] - travel backgammon set You will wish you hadn't.
wooden toys (rtkels: 1)
Szerz: paulpaaterson Dtum: 2006. jnius 21. szerda, 23:24
(Profil | zenet kldse)
defaulted student loans [ladefaultedstudentloanshow.blogspot.com] - defaulted student loans buy tramadol [thebuytramadolit.blogspot.com] - buy tramadol real estate [larealestateis.blogspot.com] - real estate casino hampton [willcasinohamptonund.blogspot.com] - casino hampton audio [whoaudioabout.blogspot.com] - audio skin care [inskincareit.blogspot.com] - skin care wallpaper [ofwallpaperen.blogspot.com] - wallpaper forex tips [thisforextipsthat.blogspot.com] - forex tips backgammon site [onbackgammonsiteis.blogspot.com] - backgammon site freebies [atfreebieswith.blogspot.com] - freebies buspar [undbusparhow.blogspot.com] - buspar casino in island mn treasure [whocasinoinislandmntreasureor.blogspot.com] - casino in island mn treasure forex trading strategy [thatforextradingstrategywho.blogspot.com] - forex trading strategy buy nordette online [enbuynordetteonlineit.blogspot.com] - buy nordette online ringtones crazy frog [wwwringtonescrazyfrogit.blogspot.com] - ringtones crazy frog day trading how to [bydaytradinghowtoin.blogspot.com] - day trading how to http www day traders com [inhttpwwwdaytraderscomwith.blogspot.com] - http www day traders com t68i ringtones [ist68iringtonesund.blogspot.com] - t68i ringtones generic prozac [thegenericprozacfrom.blogspot.com] - generic prozac loan rate [theloanratewith.blogspot.com] - loan rate federal loans [howfederalloansat.blogspot.com] - federal loans backgammon set [bebackgammonsetare.blogspot.com] - backgammon set buy viagra [enbuyviagrathis.blogspot.com] - buy viagra toys r us [abouttoysruswhere.blogspot.com] - toys r us wooden toys [aboutwoodentoyshow.blogspot.com] - wooden toys All generalizations are false, including this one. -- Mark Twain
ride on toys (rtkels: 1)
Szerz: paulpaaterson Dtum: 2006. jnius 23. pntek, 00:22
(Profil | zenet kldse)
historical forex [washistoricalforexfor.blogspot.com] - historical forex weight loss [inweightlossin.blogspot.com] - weight loss free no download poker [howfreenodownloadpokerwww.blogspot.com] - free no download poker backgammon game [isbackgammongameund.blogspot.com] - backgammon game small business loans [asmallbusinessloansan.blogspot.com] - small business loans casino windsor [bycasinowindsorby.blogspot.com] - casino windsor casino in ms tunica [ascasinoinmstunicain.blogspot.com] - casino in ms tunica forex tips [thisforextipsthat.blogspot.com] - forex tips reuters forex [thereutersforexa.blogspot.com] - reuters forex backgammon e mail [frombackgammonemailwho.blogspot.com] - backgammon e mail cheap cialis [thecheapcialisat.blogspot.com] - cheap cialis ionamin [laionamincom.blogspot.com] - ionamin free personals [defreepersonalsund.blogspot.com] - free personals 3 card poker [this3cardpokerde.blogspot.com] - 3 card poker forex news [withforexnewsla.blogspot.com] - forex news day trading companies [ordaytradingcompaniesthat.blogspot.com] - day trading companies forex arbitrage [whenforexarbitragean.blogspot.com] - forex arbitrage refinance [whererefinancewith.blogspot.com] - refinance free poker rip video [whatfreepokerripvideoat.blogspot.com] - free poker rip video forex brokers [withforexbrokerswho.blogspot.com] - forex brokers last trading day [aboutlasttradingdayhow.blogspot.com] - last trading day loans for poor credit [byloansforpoorcreditby.blogspot.com] - loans for poor credit backgammon game download [withbackgammongamedownloadwhat.blogspot.com] - backgammon game download cheap protonix [thecheapprotonixthat.blogspot.com] - cheap protonix ride on toys [comrideontoyswhere.blogspot.com] - ride on toys Whenever the literary German dives into a sentence, that is the last you are going to see of him until he emerges on the other side of his Atlantic with his verb in his mouth. -- Mark Twain "A Connecticut Yankee in King Arthur's Court"Tartalomkezelõ rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.04 msodperc