Hátimotor Hátimotor Motoros sárkány Kezdőlap Merevszárnyú UL Forgószárnyú UL Műrepülés Videók Galéria

Version francaise Versiunea în româneste
 
Merevszárnyú UL

Erdélyi kirándulás Movitokkal és UL-ekkel


Hónapok óta tervezgették az Alföldi Repülőklub pilótái az Erdélyi körrepülést. 12 repülő jelentkezett Utasként a meghívást én is örömmel vettem.

2004.Május 14. reggel felhős, borongós időre ébredtünk, felmerült bennem a kérdés, vajon indulhatunk- e, ebben a rossz időben? Igaz, kicsit megnyugtatott a tudat, hogy az Alföldi Repülőklub pilótái már sok mindent átélt, tapasztalt repülő fiúk biztosan nem hagyják ki, ezt a nagyszerűnek ígérkező túrát.

Az Olt völgyében repülünk
Reggel 8 órakor a reptéren már sorakoztak a repülők és pilótáik. Valaki a felhőket figyelte, valaki azon mesterkedett, hogy minden csomagja (kaja, pia, maximum egy váltás ruha) elférjen a nagynak éppen nem mondható csomagtartóban.
Metárok lekérése után, túravezetőink megbeszélésre szólítottak bennünket, ahol átbeszéltük együtt az útvonalat, az időjárást, a kötelék sorrendjét és a kötelék rádiózás szabályait. Közben megtörtént az útlevél kezelés és a vámellenőrzés is. Minden rendben volt, indulhattunk!
Így, a sötét felhők ellenére, záporokat, zivatarokat kerülve elindulunk, kockáztatva a kényszerű visszafordulást is.
A 12 repülőgép (5 MotoFalke, 2 Dimona, 1 Sinus stb.) felsorakozott a szegedi felszállópályára. A "Falke vezér" felszállási engedélyt kért. A felszállás rendezetten történt, de egy Storch műszaki gondok miatt a földön maradt.
Arad irányába indultunk. A határt Battonyánál léptük át. A határvonalon az olajkutak mindkét oldalon tömött sorokban állnak, mintha mindkét ország a másik olaját akarná elszívni.
Aradon a leszállás után útlevél ellenőrzés, a helyi pilóták kávéval, frissítővel és szendvicsekkel fogadtak bennünket. Baráti beszélgetés után egy óra múlva már levegőben voltunk.
Naplemente a dévai reptéren
A Maros vonalát követtük. Már Arad után csodáltam a Maros folyását. Folyószabályozásnak nincs nyoma, jobbra-balra kanyarogva, kacsázva folydogál. Felülről egy tekergőző kígyóra hasonlít, hajózásnak nincs nyoma, homokpadok gázlók és zátonyok uralják az alsó folyás vonalát.
A Maros vize simán, szelíden ballagott medrében, mintha nem akarta volna, hogy a felhők közül, kiki bújó nap sugára megbotoljon fodrában. Csak egy két tehenet engedett meg vízében fürdőzgetni. Megszűnt a sík vidék, balról a Zarándi hegység vezette utunkat.
A Maros-híd után Lipova város fölött egy szép, a XVIII. századi ferencrendi kolostort láthattunk. Nem messze Solymos vára következett, mely a Marosra néző, kiugró sziklafalon áll. A várat a tatárok támadásának elhárítására építették. 1446- tól Hunyadi Jánosé, később a Báthory családé, majd a törökök kezére jutott.
Az erős szélben a repülőgépek, mint a vadludak követték a vezérgépet a hegyek és dombok szorításában. Majd tartós emelés a hegylánc mentén, nem kell a motor! Hosszan lehet lejtőzni a hegylánc mentén. A Sinus motor nélkül is tartotta a tempót a többiekkel.
Elértük Dévát, a Ruszka havasok északi lejtői alatt a Maros völgyében épült. A város fölött nagy betűk hirdetik a dévai vár romjait. Vár áll itt a tatárjárás óta. Sokszor lerombolták, nehezen építették újjá a 370 méter magas hegyen. Csak egy gyors fotóra van idő. Éppen le tudunk szállni a vihar előtt, a pálya felázott és vizes, figyelni kell a fékezésnél. Gyors nyűgözés és indul a zivatar, az ablakból rimánkodunk amikor elkezd kopogni a jégeső. Nem károsodott egyik gép sem. Déléután 5 óra van , ma már nem érünk Brassóba. Déván kitűnő szállást ajánlottak a reptéren. Elővettük készenléti csomagjainkat és kellemes, baráti ismerkedési est vette kezdetét. (Persze a másiké is finom volt) A vihar felhői távolodtak de az ég még fekete volt, alatta felcsillant a világító naplemente, ami csak néhány percig tartott a hegyek között.
Jobbról kezdődnek a Ruszka havasok
A társaság minden tagja kiszaladt és nyugatra tekintett. Gyönyörű volt a dévai vár mögötte a széteső Óriás vörös fényeivel. Ezzel a ritka látvánnyal emlékezett meg a természet Kőmíves Kelemen balladájáról.
Miközben a fényjelenség hatása alatt lecövekelve álltunk, egy kisfiú elkiabálta magát: "Szivárvány." Keleten pedig dupla szivárvány kápráztatott el bennünket. Emlékszem régebbi gondolataimra, vajon át lehetnee alatta repülni?(Már tudom, hogy nem.) Eszembe jutott a tarka-barka fizika:

"Vágyaid elérhetetlen tartományba vonzanak,
Az, ami után futsz epedve,
Csalfa, tünde fényalak.
Egy sugár a nap szeméből...
Büszke diadalmosoly,
Mely a sírva futó felhőn, megtörik,De nincs sehol."

Ez az öt perc volt a nap fénypontja! Az est további része nem publikus...
Másnap a reggelit követően Brassó időjárását figyeltük, kedvező meteorológiai jelentést kapva indultunk tovább.
A Szebeni havasokat még mindig a Maros mentén északról kerüljük. Nagyszeben után elérjük az Olt völgyét, jobbról a Fogarasi havasok csúcsai felhőbe burkolóznak, de a hegy vonulata vezet bennünket Brassó felé. Nagyon szép egymást követő leszállás után, sok kíváncsi repülést kedvelő érdeklődő is várt bennünket.
Marosvölgy a Zarándi hegységnél
Tankolunk (szagos, piros benzinnel) eszünk, iszunk, majd indulunk, mert néhány óra repülés még hátra van. Be kell hozni a tegnapi napot is. Ezen a reptéren van az IS repülőgépgyár. Két motoros IS csatlakozik a túrához természetesen helybéli magyar pilótákkal. Brassó után gyönyörű út következett, az általam zöld országnak nevezett légtérben.
A Baróti havasok mentén Tusnádfürdő felett a keskeny szurdokban libasorban halad át a kötelék. Felhőalapon repülünk. Az Olt, az út és a vasút egymáshoz simulva fér csak el a keskeny szurdokban. Magasságunk 3500 láb, sebességünk 140-150km/h.
Csíkszereda felett kötelékben húzunk át. Balról a nagy hegy a Hargita. A hegyek ölelésében, minden komor zöld. Mindenfelé kecskék, birkanyájak legelésznek fekete pásztor kutyák figyelő tekintete mellett. Egy kis fabódé, a menedékház sejteti, hogy pásztor is van a közelükben. Jobbról a Csíki-havasok vonulata látszik. Az Olt egyre vékonyabb erecske csupán, egyszercsak megszűnik. Ugyanannak a hegynek a másik oldalán pedig egy másik forrásból indul egy másik folyó. 800 m magasságból délnek az Olt, északnak a Maros indul hosszú útjára. A kis falu neve Marosfő. A folyó sok kis érből, csokorszerűen szedődik össze. Gyorsan hízik a folyó, jobbról a Gyergyói havasok, balról a Görgényi havasok táplálják.
A csúcsaikon a zöld szín mellett megjelent egy másik szín is, a fehér. Május derekán még hófödte csúcsok között zümmögünk tovább aprónak tűnő repülőinken .
Vonzanak a fehér csúcsok, egyre közelebb húzódunk a hegyhez. Lehűlt a levegő is, kabinfűtés is kell. De ennek ellenére is csattogtattuk a fényképezőgépeket. Erre játszódik Wass Albert elragadó regénye "A funtineli boszorkány".
Elhagyva a havasokat, Szászrégent érintve leszállunk Marosvásárhelyen.
A repteret a város és a Maros között találtuk meg. Kávéval egy kis harapnivalóval és rengeteg kérdéssel itt is vártak már bennünket. Sok magyarul beszélő érdeklődő vette körül a repülőgépeket. Marosvásárhely a romániai magyarság egyik legfontosabb szellemi központja.
A Fogarasi havasok felhőbe
burkolózó bércei között bújik meg Talmács
Jól esett a pihenő, a több óra repülés után, aminek a nagy részét élménybeszámolóval töltöttünk el. Vissza Dévára a kurzus megint a Maros völgyében vezetett, Gyulafehérvárat érintjük. (Gyulafehérvár a Dózsa György féle parasztfelkelés emlékezetes helyszíne volt, a város kapujára szögezték fel Dózsa György fölnégyelt testének egyik darabját.) Újabb zivatarfelhő alakul előttünk. A gyulafehérvári várat a csapat fele tekintette csak meg a később indulók már csak másik oldalról az Erdélyi Érchegység vonulatait kerülgetve jutott el Dévára. Finom vacsora, kellemes beszélgetések következtek. A dévai éjszakában bizony előjött Trianon témája. Ittunk finom, házi szilva pálinkát, hallgattunk székely viccet, és meséltek nekünk Drakuláról. Ki is volt ő valójában? Vlad Ccepesi, aki 25 ezer törököt húzott karóba és így lett belőle -Vlad Dracul - a nagy karóbahúzó.
Meséltek nagy szegénységről, amit sajnos mi is láttunk, de tapasztaltuk a lehetőségek szerinti kedves fogadtatást is. Haza indulás előtt, mindenki igényt tartott juhsajtra vagy juhtúróra, amit pár millió lej kifizetésével meg is szereztünk. A jó időjárási feltételeket megvárva Arad felé indultunk vissza.
Mégegyszer egy utolsó pillantás a dévai várra...
Bár Nucával, a funteneli boszorkánnyal nem találkoztam, de a természet leányát, és lelki szépségét gyakran éreztem magam körül.

Bólya Beáta
Fotók: Bajusz Huba 
Belépés
   

Kapcsolódó linkek
   

Hír értékelése
   

Parancsok
   

Kapcsolódó rovatok

Vitorlázó


business loan (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. május 06. szombat, 15:37
(Profil | Üzenet küldése)
business loan [ispaydayloansthe.blogspot.com] "Speak, thou vast and venerable head," muttered Ahab, "which, though ungarnished with a beard, yet here and there lookest hoary with mosses; speak, mighty head, and tell us the secret thing that is in thee. Of all divers, thou has dived the deepest. That head upon which the upper sun now gleams has moved amid the world's foundations. Where unrecorded names and navies rust, and untold hopes and anchors rot; where in her murderous hold this frigate earth is ballasted with bones of millions of the drowned; there, in that awful water-land, there was thy most familiar home. Thou hast been where bell or diver never went; has slept by many a sailer's side, where sleepless mothers would give their lives to lay them down. Thou saw'st the locked lovers when leaping from their flaming ship; heart to heart they sank beneath the exulting wave; true to each other, when heaven seemed false to them. Thou saw'st the murdered mate when tossed by pirates from the midnight deck; for hours he fell into the deeper midnight of the insatiate maw; and his murderers still sailed on unharmed -- while swift lightnings shivered the neighboring ship that would have borne a righteous husband to outstretched, longing arms. O head! thou has seen enough to split the planets and make an infidel of Abraham, and not one syllable is thine!" -- H. Melville, "Moby Dick"
texas holdem (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. május 31. szerda, 18:12
(Profil | Üzenet küldése)
texas holdem [blog.myspace.com] - texas holdem You single-handedly fought your way into this hopeless mess.
instant cash loans (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. június 03. szombat, 05:44
(Profil | Üzenet küldése)
how to play backgammon [arehowtoplaybackgammonwhen.blogspot.com] - how to play backgammon downloadable ringtones [asdownloadableringtoneswww.blogspot.com] - downloadable ringtones free [byfreea.blogspot.com] - free forex trading strategies [orforextradingstrategieswith.blogspot.com] - forex trading strategies clonecd [onclonecdat.blogspot.com] - clonecd casino online slot [wwwcasinoonlineslotof.blogspot.com] - casino online slot defaulted student loans [thedefaultedstudentloansfor.blogspot.com] - defaulted student loans casinos [iscasinoswho.blogspot.com] - casinos e cards [whenecardsabout.blogspot.com] - e cards free internet [undfreeinternetwww.blogspot.com] - free internet verizon wireless ringtones [fromverizonwirelessringtonesthe.blogspot.com] - verizon wireless ringtones uk [whereuka.blogspot.com] - uk personal loans [compersonalloansit.blogspot.com] - personal loans casino hotel nj tropicana [howcasinohotelnjtropicanaare.blogspot.com] - casino hotel nj tropicana ryanair [beryanairen.blogspot.com] - ryanair forex strategies [areforexstrategiesla.blogspot.com] - forex strategies forex intraday [forforexintradaycom.blogspot.com] - forex intraday casino new ny york [thiscasinonewnyyorkhow.blogspot.com] - casino new ny york how to be a day trader [whohowtobeadaytradercom.blogspot.com] - how to be a day trader instant cash loans [wheninstantcashloansabout.blogspot.com] - instant cash loans Let me take you a button-hole lower. -- William Shakespeare, "Love's Labour's Lost"
small business loan (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. június 05. hétfő, 13:18
(Profil | Üzenet küldése)
free poker playing online [wherefreepokerplayingonlinefor.blogspot.com] - free poker playing online forex brokerage [fromforexbrokeragela.blogspot.com] - forex brokerage buy levitra [asbuylevitraon.blogspot.com] - buy levitra deuces free game poker wild [fordeucesfreegamepokerwildan.blogspot.com] - deuces free game poker wild propecia [waspropeciaund.blogspot.com] - propecia buy nordette [thisbuynordetteabout.blogspot.com] - buy nordette download strip poker [adownloadstrippokerwhen.blogspot.com] - download strip poker pay day loans [whatpaydayloansund.blogspot.com] - pay day loans forex investment [withforexinvestmentthis.blogspot.com] - forex investment backgammon boards [thebackgammonboardswho.blogspot.com] - backgammon boards ringtones for cellular one [deringtonesforcellularonewas.blogspot.com] - ringtones for cellular one forex option [howforexoptionwith.blogspot.com] - forex option backgammon mailto [arebackgammonmailtothe.blogspot.com] - backgammon mailto bmw [labmwon.blogspot.com] - bmw education loans [oreducationloansas.blogspot.com] - education loans bonus casino deposit forum no [withbonuscasinodepositforumnothat.blogspot.com] - bonus casino deposit forum no construction loans [laconstructionloansfor.blogspot.com] - construction loans www day traders com [wwwwwwdaytraderscomthis.blogspot.com] - www day traders com myx [commyxund.blogspot.com] - myx small business loan [howsmallbusinessloanon.blogspot.com] - small business loan Excellent time to become a missing person.
travel backgammon set (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. június 12. hétfő, 23:46
(Profil | Üzenet küldése)
casino manuel san [becasinomanuelsanwhat.blogspot.com] - casino manuel san forex day trading [anforexdaytradingto.blogspot.com] - forex day trading leather backgammon set [whatleatherbackgammonsetan.blogspot.com] - leather backgammon set auto loans with bad credit [wasautoloanswithbadcreditor.blogspot.com] - auto loans with bad credit liar poker rule [laliarpokerrulewww.blogspot.com] - liar poker rule altavista [ataltavistafor.blogspot.com] - altavista biloxi capri casino isle [inbiloxicapricasinoislethe.blogspot.com] - biloxi capri casino isle alladin casino resort [enalladincasinoresortund.blogspot.com] - alladin casino resort government [ongovernmentat.blogspot.com] - government cheap condylox [ischeapcondyloxwhen.blogspot.com] - cheap condylox backgammon e mail [labackgammonemailthe.blogspot.com] - backgammon e mail anthrax [deanthraxat.blogspot.com] - anthrax backgammon site [wherebackgammonsitewill.blogspot.com] - backgammon site buy nordette online [enbuynordetteonlineit.blogspot.com] - buy nordette online owner builder loans [theownerbuilderloanswww.blogspot.com] - owner builder loans poker supply uk [ofpokersupplyuken.blogspot.com] - poker supply uk real time forex [comrealtimeforexwill.blogspot.com] - real time forex real tones for cell phones [forrealtonesforcellphonesfor.blogspot.com] - real tones for cell phones fast payday loans [byfastpaydayloansor.blogspot.com] - fast payday loans buy skelaxin online [bybuyskelaxinonlineby.blogspot.com] - buy skelaxin online ringtone keypress [undringtonekeypresswho.blogspot.com] - ringtone keypress how to be a day trader [whohowtobeadaytradercom.blogspot.com] - how to be a day trader relaxants [isrelaxantsas.blogspot.com] - relaxants backgammon setup [atbackgammonsetupabout.blogspot.com] - backgammon setup travel backgammon set [abouttravelbackgammonsetthe.blogspot.com] - travel backgammon set You will wish you hadn't.
wooden toys (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. június 21. szerda, 23:24
(Profil | Üzenet küldése)
defaulted student loans [ladefaultedstudentloanshow.blogspot.com] - defaulted student loans buy tramadol [thebuytramadolit.blogspot.com] - buy tramadol real estate [larealestateis.blogspot.com] - real estate casino hampton [willcasinohamptonund.blogspot.com] - casino hampton audio [whoaudioabout.blogspot.com] - audio skin care [inskincareit.blogspot.com] - skin care wallpaper [ofwallpaperen.blogspot.com] - wallpaper forex tips [thisforextipsthat.blogspot.com] - forex tips backgammon site [onbackgammonsiteis.blogspot.com] - backgammon site freebies [atfreebieswith.blogspot.com] - freebies buspar [undbusparhow.blogspot.com] - buspar casino in island mn treasure [whocasinoinislandmntreasureor.blogspot.com] - casino in island mn treasure forex trading strategy [thatforextradingstrategywho.blogspot.com] - forex trading strategy buy nordette online [enbuynordetteonlineit.blogspot.com] - buy nordette online ringtones crazy frog [wwwringtonescrazyfrogit.blogspot.com] - ringtones crazy frog day trading how to [bydaytradinghowtoin.blogspot.com] - day trading how to http www day traders com [inhttpwwwdaytraderscomwith.blogspot.com] - http www day traders com t68i ringtones [ist68iringtonesund.blogspot.com] - t68i ringtones generic prozac [thegenericprozacfrom.blogspot.com] - generic prozac loan rate [theloanratewith.blogspot.com] - loan rate federal loans [howfederalloansat.blogspot.com] - federal loans backgammon set [bebackgammonsetare.blogspot.com] - backgammon set buy viagra [enbuyviagrathis.blogspot.com] - buy viagra toys r us [abouttoysruswhere.blogspot.com] - toys r us wooden toys [aboutwoodentoyshow.blogspot.com] - wooden toys All generalizations are false, including this one. -- Mark Twain
ride on toys (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. június 23. péntek, 00:22
(Profil | Üzenet küldése)
historical forex [washistoricalforexfor.blogspot.com] - historical forex weight loss [inweightlossin.blogspot.com] - weight loss free no download poker [howfreenodownloadpokerwww.blogspot.com] - free no download poker backgammon game [isbackgammongameund.blogspot.com] - backgammon game small business loans [asmallbusinessloansan.blogspot.com] - small business loans casino windsor [bycasinowindsorby.blogspot.com] - casino windsor casino in ms tunica [ascasinoinmstunicain.blogspot.com] - casino in ms tunica forex tips [thisforextipsthat.blogspot.com] - forex tips reuters forex [thereutersforexa.blogspot.com] - reuters forex backgammon e mail [frombackgammonemailwho.blogspot.com] - backgammon e mail cheap cialis [thecheapcialisat.blogspot.com] - cheap cialis ionamin [laionamincom.blogspot.com] - ionamin free personals [defreepersonalsund.blogspot.com] - free personals 3 card poker [this3cardpokerde.blogspot.com] - 3 card poker forex news [withforexnewsla.blogspot.com] - forex news day trading companies [ordaytradingcompaniesthat.blogspot.com] - day trading companies forex arbitrage [whenforexarbitragean.blogspot.com] - forex arbitrage refinance [whererefinancewith.blogspot.com] - refinance free poker rip video [whatfreepokerripvideoat.blogspot.com] - free poker rip video forex brokers [withforexbrokerswho.blogspot.com] - forex brokers last trading day [aboutlasttradingdayhow.blogspot.com] - last trading day loans for poor credit [byloansforpoorcreditby.blogspot.com] - loans for poor credit backgammon game download [withbackgammongamedownloadwhat.blogspot.com] - backgammon game download cheap protonix [thecheapprotonixthat.blogspot.com] - cheap protonix ride on toys [comrideontoyswhere.blogspot.com] - ride on toys Whenever the literary German dives into a sentence, that is the last you are going to see of him until he emerges on the other side of his Atlantic with his verb in his mouth. -- Mark Twain "A Connecticut Yankee in King Arthur's Court"Tartalomkezelő rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.06 másodperc