Hátimotor Hátimotor Motoros sárkány Kezdőlap Merevszárnyú UL Forgószárnyú UL Műrepülés Videók Galéria

Version francaise Versiunea în româneste
 
Motoros sárkány

Vince


Mezei Kati írása, Vince képeivel Számos pilótatársával ellentétben Ferinc Vincét évtizedekig nem foglalkoztatta komolyabban a repülés gondolata. A "hőskorban", amikor Nagykanizsán is megjelentek a gyalogsárkányosok, tett ugyan néhány lépést az ügyben, ami abban merült ki, hogy alkalomadtán kinézett a startra.

A '90-es évek elején olvasott valahol a motoros sárkányrepülésről. Tervezte is, hogy alapít egy klubot akkori munkahelyén, Letenyén. Mivel azonban a település a határsávban helyezkedik el, reménytelen vállalkozás lett volna. Aztán egy hideg, téli napon megfogalmazódott benne a gondolat: mégiscsak kellene venni egy motoros sárkányt. Felesége első szóra (!) áldását adta a tranzakcióra, Vince pedig befizetett egy Trabant motoros gépre Molnár Zolinál. Közben a nagykanizsai reptéren felkereste leendő "kollégáit", s az ott tapasztaltak hatására Rotaxra módosította a rendelést. '91 júniusának első napján készült el a repülő, Vince másnap szállt fel vele először, ekkor persze még nem önállóan. Aztán rekordsebességgel megcsinálta a kiképzést Sipos Imre oktatóval.

Rotax kontra Honda
A következő évben Vince és navigátora - aki "civilben" a felesége volt - már indult a nemzeti bajnokságon, és nem kis feltűnést keltve meg is nyerték azt. Rövid ideig utast is repültetett, s bár akkoriban ez a fajta tevékenység még akár rentábilis is lehetett, megmaradt a versenysportnál.
A '92-es spanyolországi vb-n tagja volt a magyar csapatnak - a hazai ul-esek azóta sem képviseltették magukat ekkora létszámban világversenyen.
Rotax 503-assal szerelt Racer GT-vel indult, közvetlenül a kiutazás előtt vett hozzá egy Hazard szárnyat, amit persze, hogy a helyszínen próbált ki először. Nem igazán jött össze a dolog - és Vincének be kellett látnia, hogy az 503-assal nem is igen fog, legalábbis az economy feladatokban biztosan nem.
- Hazatérve beszereztem egy Honda CBR 600-as hajtóművet, és másfél éves repülőtapasztalattal a hátam mögött nekiláttam a gépépítésnek. Úgy terveztem, hogy a kész sárkánnyal leszállás nélkül körberepülöm Magyarországot. Nem lett belőle semmi - ma már azt mondom, hál' Istennek. Az első kétszemélyes repülésem ugyanis - mit szépítsem - förtelmesre sikeredett. A '93-as csehországi Eb-re inkább a régi gépemet vittem, a hondás verzió pedig végleg "elfelejtődött".
Csehországban versenyeztem utoljára a feleségemmel; kivételesen rossz időjárást fogtunk ki, s ő úgy döntött, nem hajlandó többé ázni-fázni. A kanizsai csapatban találtam új navigátoromra, akinek addig nem sok repült órája volt. El is kavartunk az első közös nemzetinken, igaz, nem az ő hibájából. A '94-es lengyelországi síkvidéki Eb sem sikerült sokkal jobban: örültem, hogy egyáltalán visszataláltam a reptérre.

Navigátor és menedzser
'95-ben Tóth László lett Vince navigátora, ami új lendületet adott a versenyzésnek. Laci ugyanis nemcsak navigátorként, hanem menedzserként is kiválóan bevált. Sorra "hajtotta fel" a szponzorokat, így legalább részben szakíthattak az addigi "saját zsebes" gyakorlattal. Rá egy évre, a bajai nemzetin már ezüstérmesek lettek. Ott próbálták ki először az akkoriban újdonságnak számító Delta Jet trájkot, amely mély benyomást gyakorolt Lacira, olyannyira, hogy rögtön meg is kezdte az újabb potenciális szponzorok "becserkészését". Ennek köszönhetően hamarosan saját gyöngyház színű Delta Jetükkel emelkedtek a levegőbe.
- Ebben az évben a dél-afrikai vb-n is részt vettünk - mondja Vince. - Már önmagában eredménynek tekintem azt, hogy baj nélkül végigcsináltuk a versenyt, mivel a helyszín nem igazán volt biztonságos.

Mura Kupa-sorozat
A '97-as fekete év volt a nagykanizsai reptér történetében: két sárkányos életét vesztette egy balesetben. Vincéék gépével zuhantak le, mivel azonban a motor látszólag ép maradt, a Ferinc-Tóth duó azzal indult a nemzetin. Menet közben derült ki: a hajtóműnek csak a torka véres. A hajtókargörgők összeszaladtak, mire a motor leállt. Ezzel véget is ért számukra a nemzeti, harminc perccel azután, hogy elkezdődött.
Megrendezték viszont Nagykanizsán a "debütáló" Mura Kupát, közösen a lendvai (Szlovénia) és a perlaki (Horvátország) klubbal. Ez volt az első olyan verseny a világon, melyen nagy létszámú - 31 gépes fős - mezőny három ország légterében repült. A kupa központja aztán "vetésforgószerűen" változott: idővel a lendvaiak, majd a perlakiak is sorra kerültek.

Navigátor kerestetik
A törökországi I. Légi Világjátékokon Tóth Laci egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni, ezért átmenetileg Lukács Norbert töltötte be a navigátor szerepkörét. (A világjátékokat megelőző tesztversenyen Kém Sándor ült a "jobb egyesbe", párosuk és a csapat egyaránt második lett.) Megnyerték az edzőszámot, és az első versenyszámban is jó eredményt értek el, az economy feladatnál azonban - ahogy Vince fogalmaz - eldobták a kalapácsnyelet.
- Terepre szálltunk, futótörés lett a vége. Ami a leszállót illeti, túl sok lehetőségünk nem volt, és én sem a legjobb döntést hoztam. A világjátékok további részében rendezőként segédkeztem dr. Ordódy Márton versenyigazgatónak.
A '98-as matkópusztai nemzetin bronzérmesek, az ugyanott megrendezett világkupán negyedikek lettek. (Úgy volt, hogy addigra lecserélik a Delta Jetet, aztán az élet másképp hozta.) Matkópuszta volt a helyszíne a következő évi vb-nek is, ahol Vince ismét Tóth Lacival indult. Nem sokkal később Lacit elszólította a munkája Nagykanizsáról. Vince új navigátora szintén a klubból került ki, Varga Zoltán személyében. Először a 2001-es balatonfőkajári nemzetin versenyeztek együtt, melynek utolsó tíz percéig vezettek kategóriájukban. Ekkor elkövettek egy hibát, ami valóságos láncreakciót indított el. - Éppen hogy másodikak lettünk. Nem igazán örültünk neki, annál inkább a Guti-Matuska páros, akik a dobogó tetején végeztek. Indultunk a spanyolországi világjátékokon is, ahová egyébként - központi támogatás híján - csak néhányan tudtunk kiutazni. Spanyolországban végre nem a Delta Jettel, hanem egy könnyebb Racer GT trájkkal versenyeztünk...

Rekordrepülések
A '97-98-as év nem kizárólag a versenyzés, hanem a rekordrepülés jegyében is telt. A Ferinc-Tóth formáció 560 kilométeres háromszög mentén sebességi világrekordot repült, mely egy adminisztrációs hiba folytán nem "hitelesítődött". A kísérletet 580 kilométeres háromszögön megismételték, s 82 kilométer/órás átlagsebességgel ismét világcsúcsot állítottak fel - immár hivatalosan is.
Emellett 50 kilométeres hurkon országos, 100 kilométeres hurkon újabb sebességi világrekordot repültek, utóbbit hamarosan meg is javították. Egy hét múlva azonban a Varga Somogyi-Szurma páros megdöntötte azt, így a dokumentáció megint csak nem jutott el az FAI-hoz.

A mai napig érvényes viszont a 25 kilométeres egyenes mentén, oda-vissza repült 132 kilométer/órás sebességi világrekordjuk, melyet Apollo C15 szárnnyal, Rotax 582 motorral szerelt Delta Jet trájkkal "követtek el". Az 580 kilométeres világrekordot negyedik nekifutásra "hozták össze", közülük a harmadik különösen emlékezetesre sikerült.

- A gépet természetes teletankoltuk, felszállósúlyunk 450 kilogramm körül járt. A motor egy-egy pillanatra kihagyott, ennek azonban nem tulajdonítottunk jelentőséget.
Lassan emelkedtünk, majd a reptér déli végén, olyan 30-40 méteren lehörgött a motor, és nem is volt hajlandó magához térni. Erős merülésben kikerültük a "szembe jövő" fát és dombot. Leszálló sehol, viszont vészesen közeledett az erdő. Enyhe bal fordulóval kitértünk, ekkor azonban egy bokorsor következett. Az utolsó sebességtartalékunkat kihasználva kilöktem a kormányt, így éppen csak súroltuk az "élősövényt". Még elrepültünk egy villanydrót alatt, aztán a reptértől alig egy kilométerre leszálltunk. (Ahhoz képest, hogy rekordkísérletre indultunk…) Szerencsésen megúsztuk a kalandot, a technikával egyetemben: mindössze a légcsavarból tört ki egy borsónyi darab. Mint kiderült, a motorleállás oka valami kis maszat volt, ami eltömítette a karburátort. Gyorsan kijavított a hibát, és másnap megrepültük a rekordot.
Európa-bajnokság Nagykanizsán
A tavalyi Eb-nek Vince szűkebb hazája, a nagykanizsai reptér adott otthont.
- Ordódy Marci e-mailben keresett meg, tudnék-e helyszínt ajánlani a rendezvénynek. Hát, tudtam… Egyetlen éjszaka kidolgoztam a verseny tervezetét. A nagykanizsai önkormányzat támogatásával Eb-hez méltó színvonalra fejlesztettük a repteret,
rendezőgárdánk pedig már bizonyított a Mura Kupa-sorozaton.
A felkészülési lehetőséget is nyújtó nagykanizsai nemzetit megnyerték: Zolinak ez volt az első nemzeti-győzelme, Vincének már a negyedik. Az Eb-n új, négyütemű Verner motorral indultak. Az utolsó előtti versenynapon még vezettek kategóriájukban, aztán másnap estére lecsúsztak a hatodik helyre. Az üzemanyagszámban elért eredményükre azonban Vince a mai napig joggal büszke:
- 6 liter benzinnel három és fél órát töltöttünk a levegőben, ebből két és felet álló motorral - egy igen nehéz trájkkal és az én 100 kilogrammos pilótasúlyommal. Az igazsághoz tartozik, hogy több csapattársam ennél is nagyobbat dobott.

Éjszakai repülés
Vince egyike volt annak a nyolc magyar pilótának, akik a világon egyedülálló módon éjszaka, kötelékben repültek bemutatót - méghozzá Szaúd-Arábiában, ahol az iszlám vallás törvényeit a legerősebben tartják, illetve tartatják be, s ahol a sportrepülés addig lényegében ismeretlen fogalom volt.
A magyarok a helyszínen tudták meg: házigazdáik éjszaki kötelékrepülést terveznek bemutató gyanánt. Holott - mint ismeretes - sem az éjszakai VFR, sem a kötelékrepülés nem jellemző sárkányos körökben. Az idő is szorított: a vámból frissen kiszabadított légi járműveket még fel kellett szerelni fényekkel, így a felkészülésre mindössze két nap maradt. Mellesleg a belterületen kiépített reptér a tengertől egy, a dzsiddai nemzetközi repülőtér egyik betoncsíkjától két kilométerre helyezkedett el - ez utóbbi egyben 200 méter "magas" plafont is ered-ményezett. Ráadásul a reprádiók egy része nem érkezett meg. A reptér közvetlen szomszédja pedig egy forgalmas út volt.
Mivel nyolc sárkány állt rendelkezésre, a szakmai vezetés úgy döntött, hogy a két hármas köteléket egy géppár követ.
- Már a levegőben voltunk amikor rádión jelezték, hogy csúszik a bemutatótó, mert a herceg még nem érkezett meg - meséli Vince.
- Kötelékben róttuk a köröket, mikor az egyik gépről félig levált a helyiek által felragasztott reklámmatrica, hatalmas légellenállást okozva az egyik szárnyon. Társunk visszaszállt a reptérre, ahol letépték a reklámot, s egy "riadóstart" után éppen elfoglalhatta helyét a formációban. A motoros sárkányos minimális és maximális sebessége között viszonylag kicsi a különbség - ezt pedig izomerőből, a kormány erőteljes húzásával lehet létrehozni. A külső íven repülő kísérő gyorsan fáradt, míg a belső az átesés határán erőlködött. Ez utóbbi - a kis sebesség és súly miatt - a levegő minden rezdülésére érzékenyen reagált, s állandóan ki akart térni pozíciójából.
A bemutató végül jobban sikerült, mint remélni merték. Immár rutinosan fűzték be magukat, s mindvégig egy-két méteres térközt tartva repültek.

A következő állomás: Anglia
Beszélgetésünkkor Vince már az angliai vb-re készült:
- A Verner motorral máig sem "értünk össze" teljes mértékben. Nyilvánvaló, hogy az új hajtóműnek köszönhetően az eddiginél lényegesen kisebb hátránnyal indulunk az economy számokban. Tény viszont az is, hogy a kétüléses kategóriában rendkívül szoros a mezőny. 
Belépés
   

Kapcsolódó linkek
   

Hír értékelése
   

Parancsok
   


auto loan (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. május 06. szombat, 12:32
(Profil | Üzenet küldése)
auto loan [comautoloana.blogspot.com] The devil can cite Scripture for his purpose. -- William Shakespeare, "The Merchant of Venice"
california casino hotel in (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. május 07. vasárnap, 19:35
(Profil | Üzenet küldése)
california casino hotel in [itbuffalocasinooklahomarunwhat.blogspot.com] Day of inquiry. You will be subpoenaed.
instant loans (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. május 11. csütörtök, 09:22
(Profil | Üzenet küldése)
notre dame ringtone [poly-ringtones.src21.net] - notre dame ringtone forex forums [forex.src21.net] - forex forums ringer t shirts [ringtones.src21.net] - ringer t shirts earthy tones [poly-ringtones.src21.net] - earthy tones cialis [cialis.src21.net] - cialis gci forex [trading-forex.src21.net] - gci forex harry potter ringtone [real-tones.src21.net] - harry potter ringtone mortgage tax [mortgage-broker.src21.net] - mortgage tax organic impotence [cialis.src21.net] - organic impotence poker cards [vegas-casinos.src21.net] - poker cards futurama ringtone [real-tones.src21.net] - futurama ringtone internet poker [internet-poker.src21.net] - internet poker poker reviews [internet-poker.src21.net] - poker reviews roulette casino [casinos.src21.net] - roulette casino hooters casino [internet-poker.src21.net] - hooters casino bingo gambling [online-casinos.src21.net] - bingo gambling military lending [loans.src21.net] - military lending forex trend [online-forex.src21.net] - forex trend how to play texas hold em [poker.src21.net] - how to play texas hold em 40 year loan [loans.src21.net] - 40 year loan north carolina mortgage rates [mortgage.src21.net] - north carolina mortgage rates what causes impotence [phentermine.src21.net] - what causes impotence fen phen 2005 [phentermine.src21.net] - fen phen 2005 online casinos [online-casinos.src21.net] - online casinos forex investments [online-forex.src21.net] - forex investments forex arbitrage [forex.src21.net] - forex arbitrage canadian mortgage rates [mortgage-broker.src21.net] - canadian mortgage rates bad credit car loans [loans.src21.net] - bad credit car loans bank of america mortgage [mortgage.src21.net] - bank of america mortgage find mortgage [find-mortgage.src21.net] - find mortgage gold coast casino [casinos.src21.net] - gold coast casino real tones [real-tones.src21.net] - real tones forex [trading-forex.src21.net] - forex casino keno [casinos.src21.net] - casino keno hold me down [po

Tovább...
hold it (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. május 17. szerda, 14:42
(Profil | Üzenet küldése)
casino on net [internet-poker.src21.net] - casino on net casino bonuses [internet-poker.src21.net] - casino bonuses dem franchize boyz [real-tones.src21.net] - dem franchize boyz poker downloads [poker.src21.net] - poker downloads how to win at poker [online-poker.src21.net] - how to win at poker poker chip sets [poker.src21.net] - poker chip sets texas hold [internet-poker.src21.net] - texas hold turning stone casino [internet-poker.src21.net] - turning stone casino rounders [online-poker.src21.net] - rounders computer poker games [poker.src21.net] - computer poker games online poker room [poker.src21.net] - online poker room online texas hold em [internet-poker.src21.net] - online texas hold em poker shareware [online-poker.src21.net] - poker shareware pager tones [poly-ringtones.src21.net] - pager tones web poker [internet-poker.src21.net] - web poker true poker [internet-poker.src21.net] - true poker stip [online-poker.src21.net] - stip video poker game [online-poker.src21.net] - video poker game poker shareware [online-poker.src21.net] - poker shareware hold it [internet-poker.src21.net] - hold it In the space of one hundred and seventy-six years the Mississippi has shortened itself two hundred and forty-two miles. Therefore ... in the Old Silurian Period the Mississippi River was upward of one million three hundred thousand miles long ... seven hundred and forty-two years from now the Mississippi will be only a mile and three-quarters long. ... There is something fascinating about science. One gets such wholesome returns of conjecture out of such a trifling investment of fact. -- Mark Twain
hold it (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. május 17. szerda, 14:43
(Profil | Üzenet küldése)
casino on net [internet-poker.src21.net] - casino on net casino bonuses [internet-poker.src21.net] - casino bonuses dem franchize boyz [real-tones.src21.net] - dem franchize boyz poker downloads [poker.src21.net] - poker downloads how to win at poker [online-poker.src21.net] - how to win at poker poker chip sets [poker.src21.net] - poker chip sets texas hold [internet-poker.src21.net] - texas hold turning stone casino [internet-poker.src21.net] - turning stone casino rounders [online-poker.src21.net] - rounders computer poker games [poker.src21.net] - computer poker games online poker room [poker.src21.net] - online poker room online texas hold em [internet-poker.src21.net] - online texas hold em poker shareware [online-poker.src21.net] - poker shareware pager tones [poly-ringtones.src21.net] - pager tones web poker [internet-poker.src21.net] - web poker true poker [internet-poker.src21.net] - true poker stip [online-poker.src21.net] - stip video poker game [online-poker.src21.net] - video poker game poker shareware [online-poker.src21.net] - poker shareware hold it [internet-poker.src21.net] - hold it Try to relax and enjoy the crisis. -- Ashleigh Brilliant
order viagra (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. május 23. kedd, 13:46
(Profil | Üzenet küldése)
cialis [cialis.src21.net] - cialis viagra [viagra.src21.net] - viagra phentermine [viagra.src21.net] - phentermine phentermine online [cialis.src21.net] - phentermine online buy levitra [cialis.src21.net] - buy levitra generic viagra [phentermine.src21.net] - generic viagra buy adipex [viagra.src21.net] - buy adipex order adipex [viagra.src21.net] - order adipex generic adipex [cialis.src21.net] - generic adipex adipex phentermine [phentermine.src21.net] - adipex phentermine levitra [phentermine.src21.net] - levitra adipex [viagra.src21.net] - adipex weight loss [cialis.src21.net] - weight loss generic levitra [phentermine.src21.net] - generic levitra phentermine canada [viagra.src21.net] - phentermine canada order levitra [cialis.src21.net] - order levitra order viagra [phentermine.src21.net] - order viagra Save energy: be apathetic.
poker games (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. május 24. szerda, 22:55
(Profil | Üzenet küldése)
poker [poker.src21.net] - poker online poker [online-poker.src21.net] - online poker texas hold em [online-poker.src21.net] - texas hold em online casino [internet-poker.src21.net] - online casino casino games [poker.src21.net] - casino games blackjack [internet-poker.src21.net] - blackjack texas holdem [poker.src21.net] - texas holdem party poker [vegas-casinos.src21.net] - party poker video poker [vegas-casinos.src21.net] - video poker poker rooms [casinos.src21.net] - poker rooms casino [vegas-casinos.src21.net] - casino strip poker [vegas-casinos.src21.net] - strip poker online gambling [online-casinos.src21.net] - online gambling poker games [online-casinos.src21.net] - poker games You have a reputation for being thoroughly reliable and trustworthy. A pity that it's totally undeserved.
equity loan (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. május 27. szombat, 01:10
(Profil | Üzenet küldése)
loans [loans.src21.net] - loans refinancing [refinancing.src21.net] - refinancing lenders [lenders.src21.net] - lenders auto loan [loans.src21.net] - auto loan loan [refinancing.src21.net] - loan mortgage loans [lenders.src21.net] - mortgage loans car loan [refinancing.src21.net] - car loan financing [lenders.src21.net] - financing student loan consolidation [refinancing.src21.net] - student loan consolidation personal loan [lenders.src21.net] - personal loan payday loan [loans.src21.net] - payday loan loan consolidation [loans.src21.net] - loan consolidation student loans [loans.src21.net] - student loans student loan [refinancing.src21.net] - student loan mortgage loan [loans.src21.net] - mortgage loan college loans [lenders.src21.net] - college loans refinance loans [lenders.src21.net] - refinance loans equity loans [loans.src21.net] - equity loans equity loan [loans.src21.net] - equity loan Be careful of reading health books, you might die of a misprint. -- Mark Twain
casino florida gaming (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. május 28. vasárnap, 21:50
(Profil | Üzenet küldése)
forex trading [aboutforextradingwhen.blogspot.com] - forex trading forex exchange [aboutforextradingwhen.blogspot.com] - forex exchange forex currency [aboutforextradingwhen.blogspot.com] - forex currency forex systems [aboutforextradingwhen.blogspot.com] - forex systems forex strategy [aboutforextradingwhen.blogspot.com] - forex strategy backgammon game set [howbackgammongamesetwhen.blogspot.com] - backgammon game set Wav [ofwavis.blogspot.com] - Wav forex market [thatforexmarketund.blogspot.com] - forex market forex dealer [thatforexmarketund.blogspot.com] - forex dealer forex capital markets [thatforexmarketund.blogspot.com] - forex capital markets forex currency [aboutforextradingwhen.blogspot.com] - forex currency forex online [thatforexmarketund.blogspot.com] - forex online java backgammon [arejavabackgammonfrom.blogspot.com] - java backgammon denver poker tour [withdenverpokertourund.blogspot.com] - denver poker tour different game poker rule [withdenverpokertourund.blogspot.com] - different game poker rule fun party poker [withdenverpokertourund.blogspot.com] - fun party poker .com picture player poker true [withdenverpokertourund.blogspot.com] - .com picture player poker true free poker real video virtual [withdenverpokertourund.blogspot.com] - free poker real video virtual bonus casino gratuit [whenbonuscasinogratuitwith.blogspot.com] - bonus casino gratuit casino resort thunder valley [bycasinoresortthundervalleywhere.blogspot.com] - casino resort thunder valley casino fund night raiser [bycasinoresortthundervalleywhere.blogspot.com] - casino fund night raiser casino online poker slot [bycasinoresortthundervalleywhere.blogspot.com] - casino online poker slot casino charles harrahs la lake [bycasinoresortthundervalleywhere.blogspot.com] - casino charles harrahs la lake casino florida gaming [bycasinoresortthundervalleywhere.blogspot.com] - casino florida gaming You'll feel devilish tonight. Toss dynamite caps under a flamenco dancer's heel.
atlantic casino city tropicana (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. május 30. kedd, 00:51
(Profil | Üzenet küldése)
managed forex [wheremanagedforexat.blogspot.com] - managed forex forex brokerage [wheremanagedforexat.blogspot.com] - forex brokerage forex trade [wheremanagedforexat.blogspot.com] - forex trade real time forex [wheremanagedforexat.blogspot.com] - real time forex the forex market [wheremanagedforexat.blogspot.com] - the forex market poker game software [inpokergamesoftwarede.blogspot.com] - poker game software casino coushatta resort [whocasinocoushattaresortla.blogspot.com] - casino coushatta resort forex trade [wheremanagedforexat.blogspot.com] - forex trade forex managed [laforextradefor.blogspot.com] - forex managed india forex [laforextradefor.blogspot.com] - india forex forex trading systems [laforextradefor.blogspot.com] - forex trading systems forex historical [laforextradefor.blogspot.com] - forex historical poker pool table top [inpokerpooltabletopare.blogspot.com] - poker pool table top hold play poker texas um [inpokerpooltabletopare.blogspot.com] - hold play poker texas um pai gow poker strategy [inpokerpooltabletopare.blogspot.com] - pai gow poker strategy top poker players [inpokerpooltabletopare.blogspot.com] - top poker players black gambling jack poker [inpokerpooltabletopare.blogspot.com] - black gambling jack poker renova [thisrenovaa.blogspot.com] - renova ionamin [thisrenovaa.blogspot.com] - ionamin buy wellbutrin [thisrenovaa.blogspot.com] - buy wellbutrin cheap flexeril [thisrenovaa.blogspot.com] - cheap flexeril buy soma online [thisrenovaa.blogspot.com] - buy soma online backgammon game download [whobackgammongamedownloador.blogspot.com] - backgammon game download refco forex [anrefcoforexfor.blogspot.com] - refco forex ringtone com [aringtonecombe.blogspot.com] - ringtone com mobile polyphonic ringtones [aringtonecombe.blogspot.com] - mobile polyphonic ringtones country real tones [aringtonecombe.blogspot.com] - country real tones real sound ring tones [aringtonecombe.blogspot.com] - real sound ring tones download crazy frog music [aringtonecombe.blogspot.com] - download crazy frog music yahoo uk game backgammon [asyahooukgamebackgammonabout.blogspot.com] - yahoo uk game backgammon pain relief [depainreliefde.blogspot.com] - pain relief free holdem line poker texas [infreeholdemlinepokertexaswho.blogspot.com] - free holdem line poker texas official p

Tovább...
payday loan (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. június 03. szombat, 05:29
(Profil | Üzenet küldése)
student loans [fromstudentloansit.blogspot.com] - student loans dvd [bedvdof.blogspot.com] - dvd buy levitra [asbuylevitraon.blogspot.com] - buy levitra wpt poker chips [whatwptpokerchipswas.blogspot.com] - wpt poker chips backgammon [thatbackgammonwww.blogspot.com] - backgammon bill consolidation loans [bybillconsolidationloansabout.blogspot.com] - bill consolidation loans unsecured loans [fromunsecuredloanson.blogspot.com] - unsecured loans instant loans [aboutinstantloansde.blogspot.com] - instant loans quicken loans [howquickenloansan.blogspot.com] - quicken loans dice poker chips [indicepokerchipson.blogspot.com] - dice poker chips polyphonic tones [bepolyphonictonesbe.blogspot.com] - polyphonic tones tri color poker chips [wastricolorpokerchipsan.blogspot.com] - tri color poker chips loan rates [enloanratesare.blogspot.com] - loan rates backgammon old [combackgammonoldto.blogspot.com] - backgammon old payroll loans [withpayrollloanson.blogspot.com] - payroll loans palm backgammon [anpalmbackgammonfor.blogspot.com] - palm backgammon bank loans [forbankloansund.blogspot.com] - bank loans day trading how [asdaytradinghoware.blogspot.com] - day trading how bizlee poker chips wholesale [wherebizleepokerchipswholesalethis.blogspot.com] - bizlee poker chips wholesale payday loan [orpaydayloanfor.blogspot.com] - payday loan Your boss climbed the corporate ladder, wrong by wrong.
loans and bad credit (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. június 05. hétfő, 21:12
(Profil | Üzenet küldése)
cheats [ancheatsthe.blogspot.com] - cheats casino in louisiana [lacasinoinlouisianaare.blogspot.com] - casino in louisiana used cars [wwwusedcarswith.blogspot.com] - used cars online backgammon [inonlinebackgammonas.blogspot.com] - online backgammon clonecd [onclonecdat.blogspot.com] - clonecd forex option [beforexoptioncom.blogspot.com] - forex option casino free game net [incasinofreegameneton.blogspot.com] - casino free game net renova [torenovawhat.blogspot.com] - renova playmate poker strip [enplaymatepokerstripof.blogspot.com] - playmate poker strip cheap acyclovir [lacheapacyclovirthat.blogspot.com] - cheap acyclovir mortgages [wheremortgagesan.blogspot.com] - mortgages verizon mobile phones [byverizonmobilephoneswhat.blogspot.com] - verizon mobile phones 3 card poker [this3cardpokerde.blogspot.com] - 3 card poker buy prozac online [bybuyprozaconlinela.blogspot.com] - buy prozac online casino harrahs missouri [incasinoharrahsmissourithat.blogspot.com] - casino harrahs missouri backgammon game internet [frombackgammongameinternetthis.blogspot.com] - backgammon game internet forex signal [aboutforexsignalhow.blogspot.com] - forex signal global forex trading [areglobalforextradingfor.blogspot.com] - global forex trading basket gift poker [howbasketgiftpokerare.blogspot.com] - basket gift poker loans and bad credit [thatloansandbadcreditbe.blogspot.com] - loans and bad credit All I know is what the words know, and dead things, and that makes a handsome little sum, with a beginning and a middle and an end, as in the well-built phrase and the long sonata of the dead. -- Samuel Beckett
buy aciphex (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. június 23. péntek, 00:02
(Profil | Üzenet küldése)
forex option [anforexoptionby.blogspot.com] - forex option mg forex [howmgforexas.blogspot.com] - mg forex ionamin [enionaminit.blogspot.com] - ionamin game good online poker [atgamegoodonlinepokerde.blogspot.com] - game good online poker real money backgammon [whatrealmoneybackgammonin.blogspot.com] - real money backgammon bextra [atbextrathis.blogspot.com] - bextra real money backgammon [whatrealmoneybackgammonin.blogspot.com] - real money backgammon paris [comparisfor.blogspot.com] - paris cheap aldara [itcheapaldarawith.blogspot.com] - cheap aldara ambien [wwwambienwho.blogspot.com] - ambien forex trading strategies [withforextradingstrategiesthat.blogspot.com] - forex trading strategies www forex com [towwwforexcombe.blogspot.com] - www forex com forex data [whatforexdatawww.blogspot.com] - forex data buy skelaxin [onbuyskelaxinund.blogspot.com] - buy skelaxin caesars casino in indiana [arecaesarscasinoinindianathis.blogspot.com] - caesars casino in indiana cheap prozac [atcheapprozacto.blogspot.com] - cheap prozac buy nasacort [isbuynasacortund.blogspot.com] - buy nasacort casino employment windsor [wherecasinoemploymentwindsorfor.blogspot.com] - casino employment windsor personal loan [depersonalloanwith.blogspot.com] - personal loan world series of poker online [wwwworldseriesofpokeronlineare.blogspot.com] - world series of poker online unsecured loans [anunsecuredloansund.blogspot.com] - unsecured loans equity loan [howequityloancom.blogspot.com] - equity loan consolidation loan [thisconsolidationloancom.blogspot.com] - consolidation loan cheap nasonex [tocheapnasonexund.blogspot.com] - cheap nasonex buy aciphex [whobuyaciphexde.blogspot.com] - buy aciphex While you recently had your problems on the run, they've regrouped and are making another attack.
viagra (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. június 29. csütörtök, 23:07
(Profil | Üzenet küldése)
unsecured loans [aboutunsecuredloansthis.blogspot.com] - unsecured loans forex tips [anforextipsund.blogspot.com] - forex tips poker pot odds [whenpokerpotoddsby.blogspot.com] - poker pot odds casino video poker [lacasinovideopokeras.blogspot.com] - casino video poker forex managed [forforexmanagedwhen.blogspot.com] - forex managed backgammon game [thebackgammongamewill.blogspot.com] - backgammon game online backgammon [atonlinebackgammonwhat.blogspot.com] - online backgammon instant cash loans [isinstantcashloansby.blogspot.com] - instant cash loans equity loan [withequityloanhow.blogspot.com] - equity loan buy nordette [wasbuynordettefor.blogspot.com] - buy nordette forex uk [atforexuka.blogspot.com] - forex uk anthrax [whenanthraxcom.blogspot.com] - anthrax forex trading [forforextradingare.blogspot.com] - forex trading buy soma [undbuysomato.blogspot.com] - buy soma how to be a day trader [whohowtobeadaytraderfrom.blogspot.com] - how to be a day trader refinancing [willrefinancingwhat.blogspot.com] - refinancing relaxants [isrelaxantsas.blogspot.com] - relaxants instant cash loans [isinstantcashloansby.blogspot.com] - instant cash loans travel backgammon set [wheretravelbackgammonsetthis.blogspot.com] - travel backgammon set free online backgammon [byfreeonlinebackgammonund.blogspot.com] - free online backgammon backgammon game download [withbackgammongamedownloadwhat.blogspot.com] - backgammon game download buy meridia [enbuymeridiaor.blogspot.com] - buy meridia xenical [wherexenicala.blogspot.com] - xenical educational toys [aeducationaltoysit.blogspot.com] - educational toys viagra [deviagrade.blogspot.com] - viagra A Tale of Two Cities LITE(tm) -- by Charles Dickens A man in love with a girl who loves another man who looks just like him has his head chopped off in France because of a mean lady who knits. Crime and Punishment LITE(tm) -- by Fyodor Dostoevski A man sends a nasty letter to a pawnbroker, but later feels guilty and apologizes. The Odyssey LITE(tm) -- by Homer After working late, a valiant warrior gets lost on his way home.
buy buspirone online (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. július 04. kedd, 09:59
(Profil | Üzenet küldése)
betting casino [atbettingcasinowill.blogspot.com] - betting casino phones for cingular [whenphonesforcingularby.blogspot.com] - phones for cingular backgammon piece [wwwbackgammonpiecewas.blogspot.com] - backgammon piece sims [whatsimsfrom.blogspot.com] - sims auto loans with bad credit [comautoloanswithbadcreditwas.blogspot.com] - auto loans with bad credit best casino game poker [onbestcasinogamepokerabout.blogspot.com] - best casino game poker loan payment [areloanpaymentund.blogspot.com] - loan payment forex world [laforexworldde.blogspot.com] - forex world cheap prozac [atcheapprozacto.blogspot.com] - cheap prozac chip clay made poker [whatchipclaymadepokerwho.blogspot.com] - chip clay made poker 2006 casino royale [www2006casinoroyalewww.blogspot.com] - 2006 casino royale wwf [thatwwfthe.blogspot.com] - wwf loan interest rates [howloaninterestratesabout.blogspot.com] - loan interest rates day trading how [whatdaytradinghowa.blogspot.com] - day trading how forex com [whereforexcomthis.blogspot.com] - forex com refinancing [orrefinancingwhere.blogspot.com] - refinancing forex brokers [wasforexbrokersit.blogspot.com] - forex brokers last trading day [aboutlasttradingdayhow.blogspot.com] - last trading day payday [topaydaywww.blogspot.com] - payday mortgage loan [tomortgageloanon.blogspot.com] - mortgage loan zone backgammon [tozonebackgammonthat.blogspot.com] - zone backgammon online backgammon [comonlinebackgammonwith.blogspot.com] - online backgammon baby gifts [thebabygiftson.blogspot.com] - baby gifts phentermine [aboutphenterminewhere.blogspot.com] - phentermine buy buspirone online [thebuybuspironeonlinewho.blogspot.com] - buy buspirone online There is a fly on your nose.Tartalomkezelő rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.05 másodperc