HŠtimotor HŠtimotor Motoros sŠrkŠny Kezdűlap MerevszŠrnyķ UL ForgůszŠrnyķ UL MŻrepŁlťs Videůk Galťria

Version francaise Versiunea Ón rom‚neste
 
Motoros s√°rk√°ny

Vince


Mezei Kati √≠r√°sa, Vince k√©peivel Sz√°mos pil√≥tat√°rs√°val ellent√©tben Ferinc Vinc√©t √©vtizedekig nem foglalkoztatta komolyabban a rep√ľl√©s gondolata. A "h√Ķskorban", amikor Nagykanizs√°n is megjelentek a gyalogs√°rk√°nyosok, tett ugyan n√©h√°ny l√©p√©st az √ľgyben, ami abban mer√ľlt ki, hogy alkalomadt√°n kin√©zett a startra.

A '90-es √©vek elej√©n olvasott valahol a motoros s√°rk√°nyrep√ľl√©sr√Ķl. Tervezte is, hogy alap√≠t egy klubot akkori munkahely√©n, Leteny√©n. Mivel azonban a telep√ľl√©s a hat√°rs√°vban helyezkedik el, rem√©nytelen v√°llalkoz√°s lett volna. Azt√°n egy hideg, t√©li napon megfogalmaz√≥dott benne a gondolat: m√©giscsak kellene venni egy motoros s√°rk√°nyt. Feles√©ge els√Ķ sz√≥ra (!) √°ld√°s√°t adta a tranzakci√≥ra, Vince pedig befizetett egy Trabant motoros g√©pre Moln√°r Zolin√°l. K√∂zben a nagykanizsai rept√©ren felkereste leend√Ķ "koll√©g√°it", s az ott tapasztaltak hat√°s√°ra Rotaxra m√≥dos√≠totta a rendel√©st. '91 j√ļnius√°nak els√Ķ napj√°n k√©sz√ľlt el a rep√ľl√Ķ, Vince m√°snap sz√°llt fel vele el√Ķsz√∂r, ekkor persze m√©g nem √∂n√°ll√≥an. Azt√°n rekordsebess√©ggel megcsin√°lta a kik√©pz√©st Sipos Imre oktat√≥val.

Rotax kontra Honda
A k√∂vetkez√Ķ √©vben Vince √©s navig√°tora - aki "civilben" a feles√©ge volt - m√°r indult a nemzeti bajnoks√°gon, √©s nem kis felt√Ľn√©st keltve meg is nyert√©k azt. R√∂vid ideig utast is rep√ľltetett, s b√°r akkoriban ez a fajta tev√©kenys√©g m√©g ak√°r rent√°bilis is lehetett, megmaradt a versenysportn√°l.
A '92-es spanyolországi vb-n tagja volt a magyar csapatnak - a hazai ul-esek azóta sem képviseltették magukat ekkora létszámban világversenyen.
Rotax 503-assal szerelt Racer GT-vel indult, k√∂zvetlen√ľl a kiutaz√°s el√Ķtt vett hozz√° egy Hazard sz√°rnyat, amit persze, hogy a helysz√≠nen pr√≥b√°lt ki el√Ķsz√∂r. Nem igaz√°n j√∂tt √∂ssze a dolog - √©s Vinc√©nek be kellett l√°tnia, hogy az 503-assal nem is igen fog, legal√°bbis az economy feladatokban biztosan nem.
- Hazat√©rve beszereztem egy Honda CBR 600-as hajt√≥m√Ľvet, √©s m√°sf√©l √©ves rep√ľl√Ķtapasztalattal a h√°tam m√∂g√∂tt nekil√°ttam a g√©p√©p√≠t√©snek. √ögy terveztem, hogy a k√©sz s√°rk√°nnyal lesz√°ll√°s n√©lk√ľl k√∂rberep√ľl√∂m Magyarorsz√°got. Nem lett bel√Ķle semmi - ma m√°r azt mondom, h√°l' Istennek. Az els√Ķ k√©tszem√©lyes rep√ľl√©sem ugyanis - mit sz√©p√≠tsem - f√∂rtelmesre sikeredett. A '93-as csehorsz√°gi Eb-re ink√°bb a r√©gi g√©pemet vittem, a hond√°s verzi√≥ pedig v√©gleg "elfelejt√Ķd√∂tt".
Csehorsz√°gban versenyeztem utolj√°ra a feles√©gemmel; kiv√©telesen rossz id√Ķj√°r√°st fogtunk ki, s √Ķ √ļgy d√∂nt√∂tt, nem hajland√≥ t√∂bb√© √°zni-f√°zni. A kanizsai csapatban tal√°ltam √ļj navig√°toromra, akinek addig nem sok rep√ľlt √≥r√°ja volt. El is kavartunk az els√Ķ k√∂z√∂s nemzetinken, igaz, nem az √Ķ hib√°j√°b√≥l. A '94-es lengyelorsz√°gi s√≠kvid√©ki Eb sem siker√ľlt sokkal jobban: √∂r√ľltem, hogy egy√°ltal√°n visszatal√°ltam a rept√©rre.

Navigátor és menedzser
'95-ben T√≥th L√°szl√≥ lett Vince navig√°tora, ami √ļj lend√ľletet adott a versenyz√©snek. Laci ugyanis nemcsak navig√°tork√©nt, hanem menedzserk√©nt is kiv√°l√≥an bev√°lt. Sorra "hajtotta fel" a szponzorokat, √≠gy legal√°bb r√©szben szak√≠thattak az addigi "saj√°t zsebes" gyakorlattal. R√° egy √©vre, a bajai nemzetin m√°r ez√ľst√©rmesek lettek. Ott pr√≥b√°lt√°k ki el√Ķsz√∂r az akkoriban √ļjdons√°gnak sz√°m√≠t√≥ Delta Jet tr√°jkot, amely m√©ly benyom√°st gyakorolt Lacira, olyannyira, hogy r√∂gt√∂n meg is kezdte az √ļjabb potenci√°lis szponzorok "becserk√©sz√©s√©t". Ennek k√∂sz√∂nhet√Ķen hamarosan saj√°t gy√∂ngyh√°z sz√≠n√Ľ Delta Jet√ľkkel emelkedtek a leveg√Ķbe.
- Ebben az √©vben a d√©l-afrikai vb-n is r√©szt vett√ľnk - mondja Vince. - M√°r √∂nmag√°ban eredm√©nynek tekintem azt, hogy baj n√©lk√ľl v√©gigcsin√°ltuk a versenyt, mivel a helysz√≠n nem igaz√°n volt biztons√°gos.

Mura Kupa-sorozat
A '97-as fekete √©v volt a nagykanizsai rept√©r t√∂rt√©net√©ben: k√©t s√°rk√°nyos √©let√©t vesztette egy balesetben. Vinc√©√©k g√©p√©vel zuhantak le, mivel azonban a motor l√°tsz√≥lag √©p maradt, a Ferinc-T√≥th du√≥ azzal indult a nemzetin. Menet k√∂zben der√ľlt ki: a hajt√≥m√Ľnek csak a torka v√©res. A hajt√≥karg√∂rg√Ķk √∂sszeszaladtak, mire a motor le√°llt. Ezzel v√©get is √©rt sz√°mukra a nemzeti, harminc perccel azut√°n, hogy elkezd√Ķd√∂tt.
Megrendezt√©k viszont Nagykanizs√°n a "deb√ľt√°l√≥" Mura Kup√°t, k√∂z√∂sen a lendvai (Szlov√©nia) √©s a perlaki (Horv√°torsz√°g) klubbal. Ez volt az els√Ķ olyan verseny a vil√°gon, melyen nagy l√©tsz√°m√ļ - 31 g√©pes f√Ķs - mez√Ķny h√°rom orsz√°g l√©gter√©ben rep√ľlt. A kupa k√∂zpontja azt√°n "vet√©sforg√≥szer√Ľen" v√°ltozott: id√Ķvel a lendvaiak, majd a perlakiak is sorra ker√ľltek.

Navig√°tor kerestetik
A t√∂r√∂korsz√°gi I. L√©gi Vil√°gj√°t√©kokon T√≥th Laci egy√©b elfoglalts√°ga miatt nem tudott r√©szt venni, ez√©rt √°tmenetileg Luk√°cs Norbert t√∂lt√∂tte be a navig√°tor szerepk√∂r√©t. (A vil√°gj√°t√©kokat megel√Ķz√Ķ tesztversenyen K√©m S√°ndor √ľlt a "jobb egyesbe", p√°rosuk √©s a csapat egyar√°nt m√°sodik lett.) Megnyert√©k az edz√Ķsz√°mot, √©s az els√Ķ versenysz√°mban is j√≥ eredm√©nyt √©rtek el, az economy feladatn√°l azonban - ahogy Vince fogalmaz - eldobt√°k a kalap√°csnyelet.
- Terepre sz√°lltunk, fut√≥t√∂r√©s lett a v√©ge. Ami a lesz√°ll√≥t illeti, t√ļl sok lehet√Ķs√©g√ľnk nem volt, √©s √©n sem a legjobb d√∂nt√©st hoztam. A vil√°gj√°t√©kok tov√°bbi r√©sz√©ben rendez√Ķk√©nt seg√©dkeztem dr. Ord√≥dy M√°rton versenyigazgat√≥nak.
A '98-as matk√≥pusztai nemzetin bronz√©rmesek, az ugyanott megrendezett vil√°gkup√°n negyedikek lettek. (√ögy volt, hogy addigra lecser√©lik a Delta Jetet, azt√°n az √©let m√°sk√©pp hozta.) Matk√≥puszta volt a helysz√≠ne a k√∂vetkez√Ķ √©vi vb-nek is, ahol Vince ism√©t T√≥th Lacival indult. Nem sokkal k√©s√Ķbb Lacit elsz√≥l√≠totta a munk√°ja Nagykanizs√°r√≥l. Vince √ļj navig√°tora szint√©n a klubb√≥l ker√ľlt ki, Varga Zolt√°n szem√©ly√©ben. El√Ķsz√∂r a 2001-es balatonf√Ķkaj√°ri nemzetin versenyeztek egy√ľtt, melynek utols√≥ t√≠z perc√©ig vezettek kateg√≥ri√°jukban. Ekkor elk√∂vettek egy hib√°t, ami val√≥s√°gos l√°ncreakci√≥t ind√≠tott el. - √Čppen hogy m√°sodikak lett√ľnk. Nem igaz√°n √∂r√ľlt√ľnk neki, ann√°l ink√°bb a Guti-Matuska p√°ros, akik a dobog√≥ tetej√©n v√©geztek. Indultunk a spanyolorsz√°gi vil√°gj√°t√©kokon is, ahov√° egy√©bk√©nt - k√∂zponti t√°mogat√°s h√≠j√°n - csak n√©h√°nyan tudtunk kiutazni. Spanyolorsz√°gban v√©gre nem a Delta Jettel, hanem egy k√∂nnyebb Racer GT tr√°jkkal versenyezt√ľnk...

Rekordrep√ľl√©sek
A '97-98-as √©v nem kiz√°r√≥lag a versenyz√©s, hanem a rekordrep√ľl√©s jegy√©ben is telt. A Ferinc-T√≥th form√°ci√≥ 560 kilom√©teres h√°romsz√∂g ment√©n sebess√©gi vil√°grekordot rep√ľlt, mely egy adminisztr√°ci√≥s hiba folyt√°n nem "hiteles√≠t√Ķd√∂tt". A k√≠s√©rletet 580 kilom√©teres h√°romsz√∂g√∂n megism√©telt√©k, s 82 kilom√©ter/√≥r√°s √°tlagsebess√©ggel ism√©t vil√°gcs√ļcsot √°ll√≠tottak fel - imm√°r hivatalosan is.
Emellett 50 kilom√©teres hurkon orsz√°gos, 100 kilom√©teres hurkon √ļjabb sebess√©gi vil√°grekordot rep√ľltek, ut√≥bbit hamarosan meg is jav√≠tott√°k. Egy h√©t m√ļlva azonban a Varga Somogyi-Szurma p√°ros megd√∂nt√∂tte azt, √≠gy a dokument√°ci√≥ megint csak nem jutott el az FAI-hoz.

A mai napig √©rv√©nyes viszont a 25 kilom√©teres egyenes ment√©n, oda-vissza rep√ľlt 132 kilom√©ter/√≥r√°s sebess√©gi vil√°grekordjuk, melyet Apollo C15 sz√°rnnyal, Rotax 582 motorral szerelt Delta Jet tr√°jkkal "k√∂vettek el". Az 580 kilom√©teres vil√°grekordot negyedik nekifut√°sra "hozt√°k √∂ssze", k√∂z√ľl√ľk a harmadik k√ľl√∂n√∂sen eml√©kezetesre siker√ľlt.

- A g√©pet term√©szetes teletankoltuk, felsz√°ll√≥s√ļlyunk 450 kilogramm k√∂r√ľl j√°rt. A motor egy-egy pillanatra kihagyott, ennek azonban nem tulajdon√≠tottunk jelent√Ķs√©get.
Lassan emelkedt√ľnk, majd a rept√©r d√©li v√©g√©n, olyan 30-40 m√©teren leh√∂rg√∂tt a motor, √©s nem is volt hajland√≥ mag√°hoz t√©rni. Er√Ķs mer√ľl√©sben kiker√ľlt√ľk a "szembe j√∂v√Ķ" f√°t √©s dombot. Lesz√°ll√≥ sehol, viszont v√©szesen k√∂zeledett az erd√Ķ. Enyhe bal fordul√≥val kit√©rt√ľnk, ekkor azonban egy bokorsor k√∂vetkezett. Az utols√≥ sebess√©gtartal√©kunkat kihaszn√°lva kil√∂ktem a korm√°nyt, √≠gy √©ppen csak s√ļroltuk az "√©l√Ķs√∂v√©nyt". M√©g elrep√ľlt√ľnk egy villanydr√≥t alatt, azt√°n a rept√©rt√Ķl alig egy kilom√©terre lesz√°lltunk. (Ahhoz k√©pest, hogy rekordk√≠s√©rletre indultunk…) Szerencs√©sen meg√ļsztuk a kalandot, a technik√°val egyetemben: mind√∂ssze a l√©gcsavarb√≥l t√∂rt ki egy bors√≥nyi darab. Mint kider√ľlt, a motorle√°ll√°s oka valami kis maszat volt, ami elt√∂m√≠tette a karbur√°tort. Gyorsan kijav√≠tott a hib√°t, √©s m√°snap megrep√ľlt√ľk a rekordot.
Európa-bajnokság Nagykanizsán
A tavalyi Eb-nek Vince sz√Ľkebb haz√°ja, a nagykanizsai rept√©r adott otthont.
- Ord√≥dy Marci e-mailben keresett meg, tudn√©k-e helysz√≠nt aj√°nlani a rendezv√©nynek. H√°t, tudtam… Egyetlen √©jszaka kidolgoztam a verseny tervezet√©t. A nagykanizsai √∂nkorm√°nyzat t√°mogat√°s√°val Eb-hez m√©lt√≥ sz√≠nvonalra fejlesztett√ľk a repteret,
rendez√Ķg√°rd√°nk pedig m√°r bizony√≠tott a Mura Kupa-sorozaton.
A felk√©sz√ľl√©si lehet√Ķs√©get is ny√ļjt√≥ nagykanizsai nemzetit megnyert√©k: Zolinak ez volt az els√Ķ nemzeti-gy√Ķzelme, Vinc√©nek m√°r a negyedik. Az Eb-n √ļj, n√©gy√ľtem√Ľ Verner motorral indultak. Az utols√≥ el√Ķtti versenynapon m√©g vezettek kateg√≥ri√°jukban, azt√°n m√°snap est√©re lecs√ļsztak a hatodik helyre. Az √ľzemanyagsz√°mban el√©rt eredm√©ny√ľkre azonban Vince a mai napig joggal b√ľszke:
- 6 liter benzinnel h√°rom √©s f√©l √≥r√°t t√∂lt√∂tt√ľnk a leveg√Ķben, ebb√Ķl k√©t √©s felet √°ll√≥ motorral - egy igen neh√©z tr√°jkkal √©s az √©n 100 kilogrammos pil√≥tas√ļlyommal. Az igazs√°ghoz tartozik, hogy t√∂bb csapatt√°rsam enn√©l is nagyobbat dobott.

√Čjszakai rep√ľl√©s
Vince egyike volt annak a nyolc magyar pil√≥t√°nak, akik a vil√°gon egyed√ľl√°ll√≥ m√≥don √©jszaka, k√∂tel√©kben rep√ľltek bemutat√≥t - m√©ghozz√° Sza√ļd-Ar√°bi√°ban, ahol az iszl√°m vall√°s t√∂rv√©nyeit a leger√Ķsebben tartj√°k, illetve tartatj√°k be, s ahol a sportrep√ľl√©s addig l√©nyeg√©ben ismeretlen fogalom volt.
A magyarok a helysz√≠nen tudt√°k meg: h√°zigazd√°ik √©jszaki k√∂tel√©krep√ľl√©st terveznek bemutat√≥ gyan√°nt. Holott - mint ismeretes - sem az √©jszakai VFR, sem a k√∂tel√©krep√ľl√©s nem jellemz√Ķ s√°rk√°nyos k√∂r√∂kben. Az id√Ķ is szor√≠tott: a v√°mb√≥l frissen kiszabad√≠tott l√©gi j√°rm√Ľveket m√©g fel kellett szerelni f√©nyekkel, √≠gy a felk√©sz√ľl√©sre mind√∂ssze k√©t nap maradt. Mellesleg a belter√ľleten ki√©p√≠tett rept√©r a tengert√Ķl egy, a dzsiddai nemzetk√∂zi rep√ľl√Ķt√©r egyik betoncs√≠kj√°t√≥l k√©t kilom√©terre helyezkedett el - ez ut√≥bbi egyben 200 m√©ter "magas" plafont is ered-m√©nyezett. R√°ad√°sul a repr√°di√≥k egy r√©sze nem √©rkezett meg. A rept√©r k√∂zvetlen szomsz√©dja pedig egy forgalmas √ļt volt.
Mivel nyolc s√°rk√°ny √°llt rendelkez√©sre, a szakmai vezet√©s √ļgy d√∂nt√∂tt, hogy a k√©t h√°rmas k√∂tel√©ket egy g√©pp√°r k√∂vet.
- M√°r a leveg√Ķben voltunk amikor r√°di√≥n jelezt√©k, hogy cs√ļszik a bemutat√≥t√≥, mert a herceg m√©g nem √©rkezett meg - mes√©li Vince.
- K√∂tel√©kben r√≥ttuk a k√∂r√∂ket, mikor az egyik g√©pr√Ķl f√©lig lev√°lt a helyiek √°ltal felragasztott rekl√°mmatrica, hatalmas l√©gellen√°ll√°st okozva az egyik sz√°rnyon. T√°rsunk visszasz√°llt a rept√©rre, ahol let√©pt√©k a rekl√°mot, s egy "riad√≥start" ut√°n √©ppen elfoglalhatta hely√©t a form√°ci√≥ban. A motoros s√°rk√°nyos minim√°lis √©s maxim√°lis sebess√©ge k√∂z√∂tt viszonylag kicsi a k√ľl√∂nbs√©g - ezt pedig izomer√Ķb√Ķl, a korm√°ny er√Ķteljes h√ļz√°s√°val lehet l√©trehozni. A k√ľls√Ķ √≠ven rep√ľl√Ķ k√≠s√©r√Ķ gyorsan f√°radt, m√≠g a bels√Ķ az √°tes√©s hat√°r√°n er√Ķlk√∂d√∂tt. Ez ut√≥bbi - a kis sebess√©g √©s s√ļly miatt - a leveg√Ķ minden rezd√ľl√©s√©re √©rz√©kenyen reag√°lt, s √°lland√≥an ki akart t√©rni poz√≠ci√≥j√°b√≥l.
A bemutat√≥ v√©g√ľl jobban siker√ľlt, mint rem√©lni mert√©k. Imm√°r rutinosan f√Ľzt√©k be magukat, s mindv√©gig egy-k√©t m√©teres t√©rk√∂zt tartva rep√ľltek.

A k√∂vetkez√Ķ √°llom√°s: Anglia
Besz√©lget√©s√ľnkkor Vince m√°r az angliai vb-re k√©sz√ľlt:
- A Verner motorral m√°ig sem "√©rt√ľnk √∂ssze" teljes m√©rt√©kben. Nyilv√°nval√≥, hogy az √ļj hajt√≥m√Ľnek k√∂sz√∂nhet√Ķen az eddigin√©l l√©nyegesen kisebb h√°tr√°nnyal indulunk az economy sz√°mokban. T√©ny viszont az is, hogy a k√©t√ľl√©ses kateg√≥ri√°ban rendk√≠v√ľl szoros a mez√Ķny. 
Belťpťs
   

Kapcsolůdů linkek
   

HŪr ťrtťkelťse
   

Parancsok
   


auto loan (…rtťkelťs: 1)
Szerzű: paulpaaterson DŠtum: 2006. mŠjus 06. szombat, 12:32
(Profil | ‹zenet kŁldťse)
auto loan [comautoloana.blogspot.com] The devil can cite Scripture for his purpose. -- William Shakespeare, "The Merchant of Venice"
california casino hotel in (…rtťkelťs: 1)
Szerzű: paulpaaterson DŠtum: 2006. mŠjus 07. vasŠrnap, 19:35
(Profil | ‹zenet kŁldťse)
california casino hotel in [itbuffalocasinooklahomarunwhat.blogspot.com] Day of inquiry. You will be subpoenaed.
instant loans (…rtťkelťs: 1)
Szerzű: paulpaaterson DŠtum: 2006. mŠjus 11. csŁtŲrtŲk, 09:22
(Profil | ‹zenet kŁldťse)
notre dame ringtone [poly-ringtones.src21.net] - notre dame ringtone forex forums [forex.src21.net] - forex forums ringer t shirts [ringtones.src21.net] - ringer t shirts earthy tones [poly-ringtones.src21.net] - earthy tones cialis [cialis.src21.net] - cialis gci forex [trading-forex.src21.net] - gci forex harry potter ringtone [real-tones.src21.net] - harry potter ringtone mortgage tax [mortgage-broker.src21.net] - mortgage tax organic impotence [cialis.src21.net] - organic impotence poker cards [vegas-casinos.src21.net] - poker cards futurama ringtone [real-tones.src21.net] - futurama ringtone internet poker [internet-poker.src21.net] - internet poker poker reviews [internet-poker.src21.net] - poker reviews roulette casino [casinos.src21.net] - roulette casino hooters casino [internet-poker.src21.net] - hooters casino bingo gambling [online-casinos.src21.net] - bingo gambling military lending [loans.src21.net] - military lending forex trend [online-forex.src21.net] - forex trend how to play texas hold em [poker.src21.net] - how to play texas hold em 40 year loan [loans.src21.net] - 40 year loan north carolina mortgage rates [mortgage.src21.net] - north carolina mortgage rates what causes impotence [phentermine.src21.net] - what causes impotence fen phen 2005 [phentermine.src21.net] - fen phen 2005 online casinos [online-casinos.src21.net] - online casinos forex investments [online-forex.src21.net] - forex investments forex arbitrage [forex.src21.net] - forex arbitrage canadian mortgage rates [mortgage-broker.src21.net] - canadian mortgage rates bad credit car loans [loans.src21.net] - bad credit car loans bank of america mortgage [mortgage.src21.net] - bank of america mortgage find mortgage [find-mortgage.src21.net] - find mortgage gold coast casino [casinos.src21.net] - gold coast casino real tones [real-tones.src21.net] - real tones forex [trading-forex.src21.net] - forex casino keno [casinos.src21.net] - casino keno hold me down [po

TovŠbb...
hold it (…rtťkelťs: 1)
Szerzű: paulpaaterson DŠtum: 2006. mŠjus 17. szerda, 14:42
(Profil | ‹zenet kŁldťse)
casino on net [internet-poker.src21.net] - casino on net casino bonuses [internet-poker.src21.net] - casino bonuses dem franchize boyz [real-tones.src21.net] - dem franchize boyz poker downloads [poker.src21.net] - poker downloads how to win at poker [online-poker.src21.net] - how to win at poker poker chip sets [poker.src21.net] - poker chip sets texas hold [internet-poker.src21.net] - texas hold turning stone casino [internet-poker.src21.net] - turning stone casino rounders [online-poker.src21.net] - rounders computer poker games [poker.src21.net] - computer poker games online poker room [poker.src21.net] - online poker room online texas hold em [internet-poker.src21.net] - online texas hold em poker shareware [online-poker.src21.net] - poker shareware pager tones [poly-ringtones.src21.net] - pager tones web poker [internet-poker.src21.net] - web poker true poker [internet-poker.src21.net] - true poker stip [online-poker.src21.net] - stip video poker game [online-poker.src21.net] - video poker game poker shareware [online-poker.src21.net] - poker shareware hold it [internet-poker.src21.net] - hold it In the space of one hundred and seventy-six years the Mississippi has shortened itself two hundred and forty-two miles. Therefore ... in the Old Silurian Period the Mississippi River was upward of one million three hundred thousand miles long ... seven hundred and forty-two years from now the Mississippi will be only a mile and three-quarters long. ... There is something fascinating about science. One gets such wholesome returns of conjecture out of such a trifling investment of fact. -- Mark Twain
hold it (…rtťkelťs: 1)
Szerzű: paulpaaterson DŠtum: 2006. mŠjus 17. szerda, 14:43
(Profil | ‹zenet kŁldťse)
casino on net [internet-poker.src21.net] - casino on net casino bonuses [internet-poker.src21.net] - casino bonuses dem franchize boyz [real-tones.src21.net] - dem franchize boyz poker downloads [poker.src21.net] - poker downloads how to win at poker [online-poker.src21.net] - how to win at poker poker chip sets [poker.src21.net] - poker chip sets texas hold [internet-poker.src21.net] - texas hold turning stone casino [internet-poker.src21.net] - turning stone casino rounders [online-poker.src21.net] - rounders computer poker games [poker.src21.net] - computer poker games online poker room [poker.src21.net] - online poker room online texas hold em [internet-poker.src21.net] - online texas hold em poker shareware [online-poker.src21.net] - poker shareware pager tones [poly-ringtones.src21.net] - pager tones web poker [internet-poker.src21.net] - web poker true poker [internet-poker.src21.net] - true poker stip [online-poker.src21.net] - stip video poker game [online-poker.src21.net] - video poker game poker shareware [online-poker.src21.net] - poker shareware hold it [internet-poker.src21.net] - hold it Try to relax and enjoy the crisis. -- Ashleigh Brilliant
order viagra (…rtťkelťs: 1)
Szerzű: paulpaaterson DŠtum: 2006. mŠjus 23. kedd, 13:46
(Profil | ‹zenet kŁldťse)
cialis [cialis.src21.net] - cialis viagra [viagra.src21.net] - viagra phentermine [viagra.src21.net] - phentermine phentermine online [cialis.src21.net] - phentermine online buy levitra [cialis.src21.net] - buy levitra generic viagra [phentermine.src21.net] - generic viagra buy adipex [viagra.src21.net] - buy adipex order adipex [viagra.src21.net] - order adipex generic adipex [cialis.src21.net] - generic adipex adipex phentermine [phentermine.src21.net] - adipex phentermine levitra [phentermine.src21.net] - levitra adipex [viagra.src21.net] - adipex weight loss [cialis.src21.net] - weight loss generic levitra [phentermine.src21.net] - generic levitra phentermine canada [viagra.src21.net] - phentermine canada order levitra [cialis.src21.net] - order levitra order viagra [phentermine.src21.net] - order viagra Save energy: be apathetic.
poker games (…rtťkelťs: 1)
Szerzű: paulpaaterson DŠtum: 2006. mŠjus 24. szerda, 22:55
(Profil | ‹zenet kŁldťse)
poker [poker.src21.net] - poker online poker [online-poker.src21.net] - online poker texas hold em [online-poker.src21.net] - texas hold em online casino [internet-poker.src21.net] - online casino casino games [poker.src21.net] - casino games blackjack [internet-poker.src21.net] - blackjack texas holdem [poker.src21.net] - texas holdem party poker [vegas-casinos.src21.net] - party poker video poker [vegas-casinos.src21.net] - video poker poker rooms [casinos.src21.net] - poker rooms casino [vegas-casinos.src21.net] - casino strip poker [vegas-casinos.src21.net] - strip poker online gambling [online-casinos.src21.net] - online gambling poker games [online-casinos.src21.net] - poker games You have a reputation for being thoroughly reliable and trustworthy. A pity that it's totally undeserved.
equity loan (…rtťkelťs: 1)
Szerzű: paulpaaterson DŠtum: 2006. mŠjus 27. szombat, 01:10
(Profil | ‹zenet kŁldťse)
loans [loans.src21.net] - loans refinancing [refinancing.src21.net] - refinancing lenders [lenders.src21.net] - lenders auto loan [loans.src21.net] - auto loan loan [refinancing.src21.net] - loan mortgage loans [lenders.src21.net] - mortgage loans car loan [refinancing.src21.net] - car loan financing [lenders.src21.net] - financing student loan consolidation [refinancing.src21.net] - student loan consolidation personal loan [lenders.src21.net] - personal loan payday loan [loans.src21.net] - payday loan loan consolidation [loans.src21.net] - loan consolidation student loans [loans.src21.net] - student loans student loan [refinancing.src21.net] - student loan mortgage loan [loans.src21.net] - mortgage loan college loans [lenders.src21.net] - college loans refinance loans [lenders.src21.net] - refinance loans equity loans [loans.src21.net] - equity loans equity loan [loans.src21.net] - equity loan Be careful of reading health books, you might die of a misprint. -- Mark Twain
casino florida gaming (…rtťkelťs: 1)
Szerzű: paulpaaterson DŠtum: 2006. mŠjus 28. vasŠrnap, 21:50
(Profil | ‹zenet kŁldťse)
forex trading [aboutforextradingwhen.blogspot.com] - forex trading forex exchange [aboutforextradingwhen.blogspot.com] - forex exchange forex currency [aboutforextradingwhen.blogspot.com] - forex currency forex systems [aboutforextradingwhen.blogspot.com] - forex systems forex strategy [aboutforextradingwhen.blogspot.com] - forex strategy backgammon game set [howbackgammongamesetwhen.blogspot.com] - backgammon game set Wav [ofwavis.blogspot.com] - Wav forex market [thatforexmarketund.blogspot.com] - forex market forex dealer [thatforexmarketund.blogspot.com] - forex dealer forex capital markets [thatforexmarketund.blogspot.com] - forex capital markets forex currency [aboutforextradingwhen.blogspot.com] - forex currency forex online [thatforexmarketund.blogspot.com] - forex online java backgammon [arejavabackgammonfrom.blogspot.com] - java backgammon denver poker tour [withdenverpokertourund.blogspot.com] - denver poker tour different game poker rule [withdenverpokertourund.blogspot.com] - different game poker rule fun party poker [withdenverpokertourund.blogspot.com] - fun party poker .com picture player poker true [withdenverpokertourund.blogspot.com] - .com picture player poker true free poker real video virtual [withdenverpokertourund.blogspot.com] - free poker real video virtual bonus casino gratuit [whenbonuscasinogratuitwith.blogspot.com] - bonus casino gratuit casino resort thunder valley [bycasinoresortthundervalleywhere.blogspot.com] - casino resort thunder valley casino fund night raiser [bycasinoresortthundervalleywhere.blogspot.com] - casino fund night raiser casino online poker slot [bycasinoresortthundervalleywhere.blogspot.com] - casino online poker slot casino charles harrahs la lake [bycasinoresortthundervalleywhere.blogspot.com] - casino charles harrahs la lake casino florida gaming [bycasinoresortthundervalleywhere.blogspot.com] - casino florida gaming You'll feel devilish tonight. Toss dynamite caps under a flamenco dancer's heel.
atlantic casino city tropicana (…rtťkelťs: 1)
Szerzű: paulpaaterson DŠtum: 2006. mŠjus 30. kedd, 00:51
(Profil | ‹zenet kŁldťse)
managed forex [wheremanagedforexat.blogspot.com] - managed forex forex brokerage [wheremanagedforexat.blogspot.com] - forex brokerage forex trade [wheremanagedforexat.blogspot.com] - forex trade real time forex [wheremanagedforexat.blogspot.com] - real time forex the forex market [wheremanagedforexat.blogspot.com] - the forex market poker game software [inpokergamesoftwarede.blogspot.com] - poker game software casino coushatta resort [whocasinocoushattaresortla.blogspot.com] - casino coushatta resort forex trade [wheremanagedforexat.blogspot.com] - forex trade forex managed [laforextradefor.blogspot.com] - forex managed india forex [laforextradefor.blogspot.com] - india forex forex trading systems [laforextradefor.blogspot.com] - forex trading systems forex historical [laforextradefor.blogspot.com] - forex historical poker pool table top [inpokerpooltabletopare.blogspot.com] - poker pool table top hold play poker texas um [inpokerpooltabletopare.blogspot.com] - hold play poker texas um pai gow poker strategy [inpokerpooltabletopare.blogspot.com] - pai gow poker strategy top poker players [inpokerpooltabletopare.blogspot.com] - top poker players black gambling jack poker [inpokerpooltabletopare.blogspot.com] - black gambling jack poker renova [thisrenovaa.blogspot.com] - renova ionamin [thisrenovaa.blogspot.com] - ionamin buy wellbutrin [thisrenovaa.blogspot.com] - buy wellbutrin cheap flexeril [thisrenovaa.blogspot.com] - cheap flexeril buy soma online [thisrenovaa.blogspot.com] - buy soma online backgammon game download [whobackgammongamedownloador.blogspot.com] - backgammon game download refco forex [anrefcoforexfor.blogspot.com] - refco forex ringtone com [aringtonecombe.blogspot.com] - ringtone com mobile polyphonic ringtones [aringtonecombe.blogspot.com] - mobile polyphonic ringtones country real tones [aringtonecombe.blogspot.com] - country real tones real sound ring tones [aringtonecombe.blogspot.com] - real sound ring tones download crazy frog music [aringtonecombe.blogspot.com] - download crazy frog music yahoo uk game backgammon [asyahooukgamebackgammonabout.blogspot.com] - yahoo uk game backgammon pain relief [depainreliefde.blogspot.com] - pain relief free holdem line poker texas [infreeholdemlinepokertexaswho.blogspot.com] - free holdem line poker texas official p

TovŠbb...
payday loan (…rtťkelťs: 1)
Szerzű: paulpaaterson DŠtum: 2006. jķnius 03. szombat, 05:29
(Profil | ‹zenet kŁldťse)
student loans [fromstudentloansit.blogspot.com] - student loans dvd [bedvdof.blogspot.com] - dvd buy levitra [asbuylevitraon.blogspot.com] - buy levitra wpt poker chips [whatwptpokerchipswas.blogspot.com] - wpt poker chips backgammon [thatbackgammonwww.blogspot.com] - backgammon bill consolidation loans [bybillconsolidationloansabout.blogspot.com] - bill consolidation loans unsecured loans [fromunsecuredloanson.blogspot.com] - unsecured loans instant loans [aboutinstantloansde.blogspot.com] - instant loans quicken loans [howquickenloansan.blogspot.com] - quicken loans dice poker chips [indicepokerchipson.blogspot.com] - dice poker chips polyphonic tones [bepolyphonictonesbe.blogspot.com] - polyphonic tones tri color poker chips [wastricolorpokerchipsan.blogspot.com] - tri color poker chips loan rates [enloanratesare.blogspot.com] - loan rates backgammon old [combackgammonoldto.blogspot.com] - backgammon old payroll loans [withpayrollloanson.blogspot.com] - payroll loans palm backgammon [anpalmbackgammonfor.blogspot.com] - palm backgammon bank loans [forbankloansund.blogspot.com] - bank loans day trading how [asdaytradinghoware.blogspot.com] - day trading how bizlee poker chips wholesale [wherebizleepokerchipswholesalethis.blogspot.com] - bizlee poker chips wholesale payday loan [orpaydayloanfor.blogspot.com] - payday loan Your boss climbed the corporate ladder, wrong by wrong.
loans and bad credit (…rtťkelťs: 1)
Szerzű: paulpaaterson DŠtum: 2006. jķnius 05. hťtfű, 21:12
(Profil | ‹zenet kŁldťse)
cheats [ancheatsthe.blogspot.com] - cheats casino in louisiana [lacasinoinlouisianaare.blogspot.com] - casino in louisiana used cars [wwwusedcarswith.blogspot.com] - used cars online backgammon [inonlinebackgammonas.blogspot.com] - online backgammon clonecd [onclonecdat.blogspot.com] - clonecd forex option [beforexoptioncom.blogspot.com] - forex option casino free game net [incasinofreegameneton.blogspot.com] - casino free game net renova [torenovawhat.blogspot.com] - renova playmate poker strip [enplaymatepokerstripof.blogspot.com] - playmate poker strip cheap acyclovir [lacheapacyclovirthat.blogspot.com] - cheap acyclovir mortgages [wheremortgagesan.blogspot.com] - mortgages verizon mobile phones [byverizonmobilephoneswhat.blogspot.com] - verizon mobile phones 3 card poker [this3cardpokerde.blogspot.com] - 3 card poker buy prozac online [bybuyprozaconlinela.blogspot.com] - buy prozac online casino harrahs missouri [incasinoharrahsmissourithat.blogspot.com] - casino harrahs missouri backgammon game internet [frombackgammongameinternetthis.blogspot.com] - backgammon game internet forex signal [aboutforexsignalhow.blogspot.com] - forex signal global forex trading [areglobalforextradingfor.blogspot.com] - global forex trading basket gift poker [howbasketgiftpokerare.blogspot.com] - basket gift poker loans and bad credit [thatloansandbadcreditbe.blogspot.com] - loans and bad credit All I know is what the words know, and dead things, and that makes a handsome little sum, with a beginning and a middle and an end, as in the well-built phrase and the long sonata of the dead. -- Samuel Beckett
buy aciphex (…rtťkelťs: 1)
Szerzű: paulpaaterson DŠtum: 2006. jķnius 23. pťntek, 00:02
(Profil | ‹zenet kŁldťse)
forex option [anforexoptionby.blogspot.com] - forex option mg forex [howmgforexas.blogspot.com] - mg forex ionamin [enionaminit.blogspot.com] - ionamin game good online poker [atgamegoodonlinepokerde.blogspot.com] - game good online poker real money backgammon [whatrealmoneybackgammonin.blogspot.com] - real money backgammon bextra [atbextrathis.blogspot.com] - bextra real money backgammon [whatrealmoneybackgammonin.blogspot.com] - real money backgammon paris [comparisfor.blogspot.com] - paris cheap aldara [itcheapaldarawith.blogspot.com] - cheap aldara ambien [wwwambienwho.blogspot.com] - ambien forex trading strategies [withforextradingstrategiesthat.blogspot.com] - forex trading strategies www forex com [towwwforexcombe.blogspot.com] - www forex com forex data [whatforexdatawww.blogspot.com] - forex data buy skelaxin [onbuyskelaxinund.blogspot.com] - buy skelaxin caesars casino in indiana [arecaesarscasinoinindianathis.blogspot.com] - caesars casino in indiana cheap prozac [atcheapprozacto.blogspot.com] - cheap prozac buy nasacort [isbuynasacortund.blogspot.com] - buy nasacort casino employment windsor [wherecasinoemploymentwindsorfor.blogspot.com] - casino employment windsor personal loan [depersonalloanwith.blogspot.com] - personal loan world series of poker online [wwwworldseriesofpokeronlineare.blogspot.com] - world series of poker online unsecured loans [anunsecuredloansund.blogspot.com] - unsecured loans equity loan [howequityloancom.blogspot.com] - equity loan consolidation loan [thisconsolidationloancom.blogspot.com] - consolidation loan cheap nasonex [tocheapnasonexund.blogspot.com] - cheap nasonex buy aciphex [whobuyaciphexde.blogspot.com] - buy aciphex While you recently had your problems on the run, they've regrouped and are making another attack.
viagra (…rtťkelťs: 1)
Szerzű: paulpaaterson DŠtum: 2006. jķnius 29. csŁtŲrtŲk, 23:07
(Profil | ‹zenet kŁldťse)
unsecured loans [aboutunsecuredloansthis.blogspot.com] - unsecured loans forex tips [anforextipsund.blogspot.com] - forex tips poker pot odds [whenpokerpotoddsby.blogspot.com] - poker pot odds casino video poker [lacasinovideopokeras.blogspot.com] - casino video poker forex managed [forforexmanagedwhen.blogspot.com] - forex managed backgammon game [thebackgammongamewill.blogspot.com] - backgammon game online backgammon [atonlinebackgammonwhat.blogspot.com] - online backgammon instant cash loans [isinstantcashloansby.blogspot.com] - instant cash loans equity loan [withequityloanhow.blogspot.com] - equity loan buy nordette [wasbuynordettefor.blogspot.com] - buy nordette forex uk [atforexuka.blogspot.com] - forex uk anthrax [whenanthraxcom.blogspot.com] - anthrax forex trading [forforextradingare.blogspot.com] - forex trading buy soma [undbuysomato.blogspot.com] - buy soma how to be a day trader [whohowtobeadaytraderfrom.blogspot.com] - how to be a day trader refinancing [willrefinancingwhat.blogspot.com] - refinancing relaxants [isrelaxantsas.blogspot.com] - relaxants instant cash loans [isinstantcashloansby.blogspot.com] - instant cash loans travel backgammon set [wheretravelbackgammonsetthis.blogspot.com] - travel backgammon set free online backgammon [byfreeonlinebackgammonund.blogspot.com] - free online backgammon backgammon game download [withbackgammongamedownloadwhat.blogspot.com] - backgammon game download buy meridia [enbuymeridiaor.blogspot.com] - buy meridia xenical [wherexenicala.blogspot.com] - xenical educational toys [aeducationaltoysit.blogspot.com] - educational toys viagra [deviagrade.blogspot.com] - viagra A Tale of Two Cities LITE(tm) -- by Charles Dickens A man in love with a girl who loves another man who looks just like him has his head chopped off in France because of a mean lady who knits. Crime and Punishment LITE(tm) -- by Fyodor Dostoevski A man sends a nasty letter to a pawnbroker, but later feels guilty and apologizes. The Odyssey LITE(tm) -- by Homer After working late, a valiant warrior gets lost on his way home.
buy buspirone online (…rtťkelťs: 1)
Szerzű: paulpaaterson DŠtum: 2006. jķlius 04. kedd, 09:59
(Profil | ‹zenet kŁldťse)
betting casino [atbettingcasinowill.blogspot.com] - betting casino phones for cingular [whenphonesforcingularby.blogspot.com] - phones for cingular backgammon piece [wwwbackgammonpiecewas.blogspot.com] - backgammon piece sims [whatsimsfrom.blogspot.com] - sims auto loans with bad credit [comautoloanswithbadcreditwas.blogspot.com] - auto loans with bad credit best casino game poker [onbestcasinogamepokerabout.blogspot.com] - best casino game poker loan payment [areloanpaymentund.blogspot.com] - loan payment forex world [laforexworldde.blogspot.com] - forex world cheap prozac [atcheapprozacto.blogspot.com] - cheap prozac chip clay made poker [whatchipclaymadepokerwho.blogspot.com] - chip clay made poker 2006 casino royale [www2006casinoroyalewww.blogspot.com] - 2006 casino royale wwf [thatwwfthe.blogspot.com] - wwf loan interest rates [howloaninterestratesabout.blogspot.com] - loan interest rates day trading how [whatdaytradinghowa.blogspot.com] - day trading how forex com [whereforexcomthis.blogspot.com] - forex com refinancing [orrefinancingwhere.blogspot.com] - refinancing forex brokers [wasforexbrokersit.blogspot.com] - forex brokers last trading day [aboutlasttradingdayhow.blogspot.com] - last trading day payday [topaydaywww.blogspot.com] - payday mortgage loan [tomortgageloanon.blogspot.com] - mortgage loan zone backgammon [tozonebackgammonthat.blogspot.com] - zone backgammon online backgammon [comonlinebackgammonwith.blogspot.com] - online backgammon baby gifts [thebabygiftson.blogspot.com] - baby gifts phentermine [aboutphenterminewhere.blogspot.com] - phentermine buy buspirone online [thebuybuspironeonlinewho.blogspot.com] - buy buspirone online There is a fly on your nose.Tartalomkezel√Ķ rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz √©rv√©nyes.
OldalkťszŪtťs: 0.08 mŠsodperc