Hátimotor Hátimotor Motoros sárkány Kezdőlap Merevszárnyú UL Forgószárnyú UL Műrepülés Videók Galéria

Version francaise Versiunea în româneste
 
Motoros sárkány

Monsoon


Az Apollo gépei már évek óta nagy népszerűségnek örvendenek az Államokban. A Delta Jet és a Jet Star sikerén felbuzdulva támadt az ötlet, hogy a kettőből egy, a tengerentúli igényeknek még pontosabban megfelelő csúcsmodellt hozzanak össze. A csaknem egy éven át tartó fejlesztésben kinti forgalmazójuk, a Tampa Bay Aerosport is részt vett. A közös munka eredményeképpen 2007-ben megszületett az „összeolvadást” munkanevében is jelző Fusion prototípusa, azóta pedig már a tökéletesített, végleges változat, a Monsoon tarol az amerikai piacon.

Már a Fusion megalkotásakor is kiderült, alapvetően kényelmi és esztétikai téren kell az amerikai vásárlók igényeihez alkalmazkodni. A prototípus készítésekor a Jet Star üléskeretének szögét ugyan megtartották, de maguk az ülések a Delta Jet műanyag ülésformáinak átalakított változataiból készültek, hogy mindkét utas nagyobb kényelemben repülhessen. A másik különbség a magyar (királydinnyés) terepviszonyoktól igencsak eltérő floridai homokos placcokból adódik: ott elkelnek a nagy, könnyű, ballonos kerekek. A trájk mindenben egyedi kialakítást és külsőt kapott, a burkolatok formájától azok anyagáig: a prototípus burkolata – rendelésre – műanyag helyett szénszálas szerkezetű.
Az amerikai tapasztalatok nyomán „tuningolt” Monsoon még nagyobb komfortot nyújt, és még tetszetősebb külsővel csábítja a vevőket. A motorburkolat még zártabb, hátul kétoldalt pedig plusz légbeömlő nyílásokat kapott. Az eredetileg fix oktatópedálok tengelyének megdöntése és állíthatóvá való átalakításuk révén immár minden testalkatú pilótának tökéletes kényelmet nyújt a trájk, amit még a kialakított könyöklők is fokoznak.
Motorizációként 582-es és 912-es Rotaxszal rendelhető, ez utóbbinak is mindkét, 80, illetve 100 lóerős változatával.
Az áprilisban a floridai Lakelandben tartott Sun’n Fun repülős kiállításon nagy sikerrel mutatkozott be a Monsoon. Olyannyira népszerűnek bizonyult, hogy azóta kereken egy tucat megrendelést vettek fel rá, és bizonyára a folytatás sem várat magára. Hosszabb távon pedig nem csak a tengerentúliaknak jut a jóból, az egriek már tervezik az európai piacra dobható változatot is, mely a vékony falú ballonos kerekek helyett strapabíróbb futóművel készül majd.

Szöveg: Kádár Andrea
Képek: Apollo


 
Belépés
   

Kapcsolódó linkek
   

Hír értékelése
   

Parancsok
   

Kapcsolódó rovatok

Motoros sárkány

Tartalomkezelő rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.06 másodperc