Hátimotor Hátimotor Motoros sárkány Kezdőlap Merevszárnyú UL Forgószárnyú UL Műrepülés Videók Galéria

Version francaise Versiunea în româneste
 
Hátimotor

UL-lel Allah országaiban (Tóth László)


Él az arab világban egy magyar ember, bizonyos Tóth László. Az ő nevéhez fúződik a világon egyedülálló éjszakai motorossárkány- kötelékrepülés - helyszíne Szaúd-Arábia volt, ahol az iszlám vallás törvényeit a legerősebben tartják, és ahol a sportrepülés majdhogynem ismeretlen fogalom volt. Laci most az Egyesült Arab Emirátusokban igyekszik újraéleszteni az ulrepülést, első körben motoros ernyővel.
A medencés a villa ahol laktak

Az első csapat:
Szabó Ernő, Abdullah herceg titkára,
Tóth László,Tóth Ditta,
Sas András, Husszein, Szabó Péter

A szokásos forgatókönyv szerint, a pécs-pogányi reptéren kezdte Góbéval, majd Z-142-essel folytatta. A katonai főiskolán vadászpilóta-kiképzést kapott, de gyorsan megvált a MiG-21-estől: a rendszerváltást már boldog civilként üdvözölhette. Immár a maga uraként vállalt külföldi munkákat, persze a repülésben. Volt bemutatópilóta Olaszországban, a szükséges típusátképzések után megszerezte a vízreszálló-jogosítványt is.
Édesapja évtizedekig az arab világban dolgozott, mint geológus egy kutatasi programot vezetett, később egyik partnere Szíriában miniszterhelyettes lett. 1994-ben Laci is Szíriába helyezte át a "székhelyét". Vállalkozása technológiatranszferrel foglalkozott, európai know how-kat adtak el arab cégeknek. 2000-ben hívták Lacit Szaúd-Arábiába; ott - szintén nyugati technológia alkalmazásával - a királyi család tavainak vizét tisztították.

Nemzetbiztonság és siklóernyő

- Gyönyörű, úszómedencés házban laktunk, megvolt mindenünk, de az élet kissé egyhangú volt - emlékszik vissza. - Gondoltam, veszek két siklóernyőt - még Olaszországban találkoztam ezekkel a repülőszerkezetekkel -, de kiderült, hogy az ernyőzés és a sárkányrepülés gyakorlatilag tiltva van. Részben nemzetbiztonsági okok miatt - a szaúdiakat nem kívántak különösebb energiát fordítani az ilyesfajta repülőtevékenység kontrollálására -, részben pedig azért, mert arrafelé sokan meghaltak már efféle repülőszerkezetekkel. A szigorú intézkedés természetesen ellentétes hatást váltott ki: a repülésnek mindig abban a válfajában a leggyakoribbak balesetek, amelyet tiltanak - és minél inkább tiltják, annál magasabb a balesetek száma, a megfelelő képzés hiánya miatt.
Mindenesetre beadott egy kérvényt a szaúdi légügyi hatósághoz. Európaiként eleve hatékonyabban tudott fellépni, ráadásul - vonatkozó jogszabály híján - a légügy egyik osztálya sem mert kategorikus nemet mondani. Újabb és újabb kérvényeket írattak vele - remélve, hogy idővel elunja az utánajárást -, végül megadták a szóbeli engedélyt, persze szigorú megkötésekkel.
Első lépésben Szabó Ernőt hívta oktatni - egy homokdombon a tanulta az ernyőzés alapjait a nem éppen tipikus összetételű növendékcsoport -, őt Szabó Péter, Sas András és Szabóné Koleszár Edina valamint egy lepörgős csörlő követte. Természetesen a szükséges szabályzatot is kidolgozták.
Laci egy társával hivatalosan is megalakította a Jeddah Aviation Clubot. Néhány nap múlva egy arab üzletember nehezen visszautasítható ajánlattal kereste meg őket; meg is vásárolta a klub 80 százalékát, Laciék mindössze 10-10 százalékot tartottak meg maguknak.
Nemsokára jött a felkérés motorossárkány-bemutató repülésére a koronaherceg tiszteletére a Ramadánt követő iszlám vallási ünnep, az Aijd alkalmából. Laci persze honfitársait hívta meg. A stáb a következőképpen nézett ki: Bartovics József, Bognár István, Ferinc Vince, Ludányi Csaba, Mahovics Adrián, Petrovszki Zsolt, Vári József, Vereb György, Vitkovszki József és Weisz Tamás pilóták, valamint Dénes Sándor és Keresztes László technikusok. Az aerodinamikai "gépparkot" nyolc vadonatúj, 582-es Rotax motorral és C15-ös szárnnyal szerelt Jet Star, valamint három 18 négyzetméteres CX-MD szárnnyal ellátott Delta Jet alkotta. Volt kint továbbá 2 hőlégballon és 4 ballonos pilóta, Hrivo Tibor vezetésével.

Éjszakai repülés

A magyar pilóták a helyszínen tudták meg: házigazdáik éjszakai kötelékrepülést terveznek bemutató gyanánt. Márpedig - mint ismeretes - sem az éjszakai VFR, sem a kötelékrepülés nem jellemző sárkányos körökben.
Mellesleg a belterületen kiépített, 500x100 méteres, tükörsimára legyalult és lehengerezett reptértől a tenger 1, a négy terminállal rendelkező nemzetközi repülőtér egyik betoncsíkja 2 kilométerre helyezkedett el - ez utóbbi egyben 600 láb, azaz 200 méter "magas" plafont is eredményezett. (Ráadásul a reprádiók egy része nem érkezett meg.) A reptér közvetlen szomszédja pedig egy forgalmas, 2x6 sávos út volt.
Mivel nyolc sárkány állt rendelkezésre, a szakmai vezetés úgy döntött, hogy a hármas köteléket egy géppár követi.
Első lépésben az éjszakai repülés feltételeit teremtették meg. A gépeken lámpákat helyeztek el, melyek alulról világították meg a szárnyat és a trájkot, a szárnyvégekre villogók kerültek. A repülőtér éjszakai fényeket kapott, hatalmas reflektorok tették jól láthatóvá a leszállópályát, s mindemellett bevezető- és szegélyfényeket is telepítettek. - Az első felszállás előtt alapos elméleti felkészítésen estünk át - meséli Ferinc Vince. - Ezt követően megkezdtük a légtér berepülését - először nappal szólóban, aztán nappal kötelékben, majd mindezt éjszaka is megismételtük. Eleinte laza köteléket repültünk, később mind szorosabbra zártuk a formációt, míg az el nem érte a kívánt mértéket. Reprádió csak a három vezérnek jutott, a kísérők kézjelekkel kapták az utasításokat. A főpróbát a bemutató tervezett időpontja előtt három órával tudtuk megtartani.
Kötelében róttuk a köröket, mikor az egyik gépről félig levált a helyiek által felragasztott reklámmatrica, hatalmas légellenállást okozva az egyik szárnyon. Társunk visszaszállt a reptérre, ahol letépték a reklámot. A "riadóstart" után még éppen elfoglalhatta helyét a formációban.
A motoros sárkányok minimális és maximális sebessége között viszonylag kicsi a különbség - ez pedig izomerőből, a kormány erőteljes húzásával vagy nyomásával érhető el. A külső íven repülő gép pilótája gyorsan fáradt, meg a belső kísérő az átesés határán erőlködött. Ez utóbbi - a kis sebesség és súly miatt - a levegő minden rezdülésére érzékenyen reagált, s állandóan ki akart térni pozíciójából.
A bemutató végül jobban sikerült, mint azt a pilóták remélni merték. Immár rutinosan fűzték be magukat, s mindvégig egy-két méteres térközt tartva repültek.

Újrakezdés motoros ernyővel

A magyarok vendégszereplése egyéb vonatkozásban is sikeres volt: 2650 utast vittek nem egészen két hét alatt. A klub többségi tulajdonosi köre úgy gondolta, fog ez menni Laci nélkül is, aki viszont nem szívesen vált volna meg a maradék 10 százalékától. Hamarosan - hogy, hogy nem - le is járt a szaúdi megbízatása. Átköltözött az Egyesült Arab Emirátusokba - ahol mindent elölről kellett elkezdenie:
- Iszonyatos falakba ütköztem. Annak idején ugyanis nagy elánnal ugrottak neki a sportrepülésnek az emirátusokban. Mivel azonban általában pénzből és hatalomból repültek, a megfelelő képzés és a szabályok pedig hiányoztak, így rövid időn belül három halálos ul-baleset történt, meghalt két herceg és egy magasrangú üzletember. Le is tiltottak mindenféle UL-repülést.
Tudni kell még, hogy az országban úgynevezett szponzorrendszer van: ha külföldiként vállalkozást akarsz létrehozni, egy helybelinek kell adnia hozzá a nevét. Ezért először a repülőszövetségnél próbálkoztam, majd egy herceg segítségét kértem - mindkettő holtvágánynak bizonyult. Harmadik nekifutásra találtam rá a nemzetközi reptér gazdasági igazgatójára, aki rendkívül segítőkész volt, és kiválóan értette a szakmáját. Rengeteg utánajárás árán, különböző szabályzatok bevezetését követően kezdhettük újra az ul-repülést - első lépésben hátimotoros siklóernyővel.
Jelenleg két Parapower típusú motor dolgozik - mindkettő transzparenst vontat -, extrém időjárási körülmények között. Az emirátusokban a nyár szeptembertől májusig tart - május és október közötti időszakban szinte elviselhetetlenül magas, 50 fok fölötti meleg van. Nem is repülnének, ha nem pont a májusban kapták volna meg a várva-várt engedélyt. Végül is bírja a 12-15 lóerős Parapower, azzal együtt, hogy a "mögé kötött" 5x8 méteres transzparens viszonylag nehéz anyagból készült.
Mindez persze a két kitűnő pilóta, Tardy Tamás és Szűcs Péter érdeme.
Három kijelölt terület fölött repülhetnek - mindhárom a tenger mellett van, de lényegében "bent" a városban, annak is a frekventáltabb pontjain. Közel a nemzetközi reptér, így 300 láb fölé nem mehetnek. Egy esetleges motorleállásnál azonban, ha nem is túl kényelmesen, de gond nélkül le tudnának szállni a tengerparti sávon. Elvileg bemehetnénk a toronyházak közé is - van rá engedélyük-, de nemigen élnek a lehetőséggel, a biztonságot mindennél fontosabbnak tartják. A hatóság minden lépésüket figyeli, az ő bemutatkozásukon és repüléseik biztonságosságán múlik, hogy sikerüle meghonositani a motoros ernyőzést a térségben. - Tevékenységi körünket szeptembertől oktatással és utasrepültetéssel szeretném bővíteni - avat be a terveibe Laci. - Persze ez is engedélyek függvénye. Következő lépésünk a csörlős siklóernyőzés lesz, majd a motoros sárkányrepülés. Két magyar társammal már megrendeltünk három sárkányt az egri Halley Kft.-től, és ki is ajánlottam őket, szintén transzparensvontatásra. Gondolkodom még a műrepülésen is; jó kapcsolatom van oroszokkal - akik élen járnak ebben a műfajban -, nézegettem a Jak-52-eseket, aztán majd meglátjuk...
Az ország lényegesen nyitottabb, mint Szaúd- Arábia. Lakosainak 85 százaléka külföldi, van igény a repülésre. Persze a statisztika nyilván ez esetben is érvényesül: az embereknek csak bizonyos hányadát vonzza a harmadik dimenzió. Divatosak az úgynevezett challenge-túrák, amelyek a legkülönbözőbb extrém sportokat ötvözik (hegymászás, sivatagi túrák, bungee jumping, búvárkodás stb.), de még senki sem jutott odáig, hogy a repüléssel bővítse a repertoárt. Talán ezen át is tudunk lépni. Megállapodast kötöttünk egy tengerparti szállodával, így rendkívűl jó (és olcsó) szállásfeltételeket tudunk biztosítani a hozzánk látogató pilótáknak. Az emirátusokban - a közhiedelemmel ellentétben - semmivel sem drágább az élet, mint Európában, a repülőjegy sem kerül egy vagyonba. Ráadásul ott éppen az európai holtszezonban érdemes repülni. Végszóként szeretnék köszönetet mondani dr. Hegedűs Dezső bácsinak és Vári Gyulának, akik sokat segítették támogatásukkal a munkamat. Szeretném megköszönni minden magyar pilótának a lelkiismeretes, magas színvonalú és fegyelmezett munkát. Nélkülük ezek a sikerek nem jöhettek volna létre. Köszönöm!

Mezei Katalin


Nem csalás, nem ámítás,
ennyi a külső hőmérséklet

Transzparensvontatás a plázs fölött,
t ávolban párába
burkolózva a luxusszálloda

...jöhet egy kis kéjrepülés.

Lejárt a munkaidő...

Tardy Tomi szelet vet


 
Belépés
   

Kapcsolódó linkek
   

Hír értékelése
   

Parancsok
   

Kapcsolódó rovatok

HátimotorMotoros sárkány


instant loans (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. május 11. csütörtök, 09:22
(Profil | Üzenet küldése)
notre dame ringtone [poly-ringtones.src21.net] - notre dame ringtone forex forums [forex.src21.net] - forex forums ringer t shirts [ringtones.src21.net] - ringer t shirts earthy tones [poly-ringtones.src21.net] - earthy tones cialis [cialis.src21.net] - cialis gci forex [trading-forex.src21.net] - gci forex harry potter ringtone [real-tones.src21.net] - harry potter ringtone mortgage tax [mortgage-broker.src21.net] - mortgage tax organic impotence [cialis.src21.net] - organic impotence poker cards [vegas-casinos.src21.net] - poker cards futurama ringtone [real-tones.src21.net] - futurama ringtone internet poker [internet-poker.src21.net] - internet poker poker reviews [internet-poker.src21.net] - poker reviews roulette casino [casinos.src21.net] - roulette casino hooters casino [internet-poker.src21.net] - hooters casino bingo gambling [online-casinos.src21.net] - bingo gambling military lending [loans.src21.net] - military lending forex trend [online-forex.src21.net] - forex trend how to play texas hold em [poker.src21.net] - how to play texas hold em 40 year loan [loans.src21.net] - 40 year loan north carolina mortgage rates [mortgage.src21.net] - north carolina mortgage rates what causes impotence [phentermine.src21.net] - what causes impotence fen phen 2005 [phentermine.src21.net] - fen phen 2005 online casinos [online-casinos.src21.net] - online casinos forex investments [online-forex.src21.net] - forex investments forex arbitrage [forex.src21.net] - forex arbitrage canadian mortgage rates [mortgage-broker.src21.net] - canadian mortgage rates bad credit car loans [loans.src21.net] - bad credit car loans bank of america mortgage [mortgage.src21.net] - bank of america mortgage find mortgage [find-mortgage.src21.net] - find mortgage gold coast casino [casinos.src21.net] - gold coast casino real tones [real-tones.src21.net] - real tones forex [trading-forex.src21.net] - forex casino keno [casinos.src21.net] - casino keno hold me down [po

Tovább...
cheap cyclobenzaprine (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. május 15. hétfő, 01:47
(Profil | Üzenet küldése)
buy tramadol [enbuycelebrexor.blogspot.com] - buy tramadol cheap anxiety [enbuyrelaxantsto.blogspot.com] - cheap anxiety buy health online [enbuycelebrexor.blogspot.com] - buy health online cheap nordette [enbuycelebrexor.blogspot.com] - cheap nordette buy sonata [enbuycelebrexor.blogspot.com] - buy sonata buy relaxants [enbuyrelaxantsto.blogspot.com] - buy relaxants buy celebrex [enbuycelebrexor.blogspot.com] - buy celebrex buy nordette online [enbuyrelaxantsto.blogspot.com] - buy nordette online cheap effexor [enbuyrelaxantsto.blogspot.com] - cheap effexor cheap cyclobenzaprine [enbuyrelaxantsto.blogspot.com] - cheap cyclobenzaprine Artistic ventures highlighted. Rob a museum.
auto loan calculator (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. június 03. szombat, 10:30
(Profil | Üzenet küldése)
the crazy frog [whothecrazyfrogwith.blogspot.com] - the crazy frog flexeril [wwwflexerilthe.blogspot.com] - flexeril new auto loans [fornewautoloansto.blogspot.com] - new auto loans poker tips [wwwpokertipsto.blogspot.com] - poker tips gambling [atgamblingfrom.blogspot.com] - gambling online forex [inonlineforexde.blogspot.com] - online forex nordette [wwwnordettean.blogspot.com] - nordette cheap flights [forcheapflightsthe.blogspot.com] - cheap flights backgammon board game [whenbackgammonboardgamebe.blogspot.com] - backgammon board game buy nordette [debuynordetteof.blogspot.com] - buy nordette free full backgammon download [thefreefullbackgammondownloadwhat.blogspot.com] - free full backgammon download cheap sonata [whatcheapsonatato.blogspot.com] - cheap sonata how to build a poker table [withhowtobuildapokertablethat.blogspot.com] - how to build a poker table beat up the crazy frog [bebeatupthecrazyfrogit.blogspot.com] - beat up the crazy frog 2006 casino royale [www2006casinoroyalewww.blogspot.com] - 2006 casino royale insurance [itinsuranceto.blogspot.com] - insurance backgammon accessory [willbackgammonaccessoryby.blogspot.com] - backgammon accessory forecast forex [whoforecastforexan.blogspot.com] - forecast forex social security [howsocialsecurityis.blogspot.com] - social security auto loan calculator [enautoloancalculatorthis.blogspot.com] - auto loan calculator Q: What's the difference between an Irish wedding and an Irish wake? A: One less drunk.
bank car loans (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. június 05. hétfő, 11:24
(Profil | Üzenet küldése)
forex chat [byforexchatis.blogspot.com] - forex chat forex investments [howforexinvestmentsby.blogspot.com] - forex investments forex managed accounts [forforexmanagedaccountsfor.blogspot.com] - forex managed accounts composing [fromcomposingis.blogspot.com] - composing forex uk [whenforexukin.blogspot.com] - forex uk sims [whensimsis.blogspot.com] - sims casino free online slot [tocasinofreeonlineslotund.blogspot.com] - casino free online slot allegra [isallegracom.blogspot.com] - allegra lycos [lalycosin.blogspot.com] - lycos atlantic borgata casino [onatlanticborgatacasinowhat.blogspot.com] - atlantic borgata casino forex online trading [areforexonlinetradingwhen.blogspot.com] - forex online trading backgammon pc game [wherebackgammonpcgameby.blogspot.com] - backgammon pc game divorce [ondivorcein.blogspot.com] - divorce buy cyclobenzaprine online [itbuycyclobenzaprineonlineen.blogspot.com] - buy cyclobenzaprine online leather backgammon set [theleatherbackgammonsetan.blogspot.com] - leather backgammon set music downloads [wasmusicdownloadsde.blogspot.com] - music downloads how to download ringtone [inhowtodownloadringtoneat.blogspot.com] - how to download ringtone hard money loans [ahardmoneyloanswww.blogspot.com] - hard money loans online forex [asonlineforexund.blogspot.com] - online forex bank car loans [howbankcarloansor.blogspot.com] - bank car loans Your manuscript is both good and original, but the part that is good is not original and the part that is original is not good. -- Samuel Johnson
buy vaniqua online (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. június 16. péntek, 22:46
(Profil | Üzenet küldése)
casino poker video [wascasinopokervideoa.blogspot.com] - casino poker video auto loans [onautoloansthis.blogspot.com] - auto loans dvd [fordvdor.blogspot.com] - dvd backgammon board [atbackgammonboardor.blogspot.com] - backgammon board casino windsor [bycasinowindsorby.blogspot.com] - casino windsor cingular wireless ringtones [withcingularwirelessringtonesabout.blogspot.com] - cingular wireless ringtones online backgammon game [whoonlinebackgammongameis.blogspot.com] - online backgammon game biloxi capri casino isle [inbiloxicapricasinoislethe.blogspot.com] - biloxi capri casino isle forex arbitrage [aboutforexarbitragewith.blogspot.com] - forex arbitrage casino package tunica [wwwcasinopackagetunicaabout.blogspot.com] - casino package tunica bon jovi real tones [onbonjovirealtonesto.blogspot.com] - bon jovi real tones free line play poker [thisfreelineplaypokeran.blogspot.com] - free line play poker motorola v60 [onmotorolav60who.blogspot.com] - motorola v60 forex jobs [howforexjobsund.blogspot.com] - forex jobs backgammon site [wherebackgammonsitewill.blogspot.com] - backgammon site forex trade [enforextradethis.blogspot.com] - forex trade allergy [onallergyhow.blogspot.com] - allergy online backgammon game [whoonlinebackgammongameis.blogspot.com] - online backgammon game free poker rip video [whatfreepokerripvideoat.blogspot.com] - free poker rip video diablo [wasdiablowho.blogspot.com] - diablo casino new ny york [thiscasinonewnyyorkhow.blogspot.com] - casino new ny york become a day trader [whenbecomeadaytraderhow.blogspot.com] - become a day trader electronic backgammon game [wwwelectronicbackgammongameat.blogspot.com] - electronic backgammon game free backgammon software [befreebackgammonsoftwareis.blogspot.com] - free backgammon software buy vaniqua online [bybuyvaniquaonlinewww.blogspot.com] - buy vaniqua online The lovely woman-child Kaa was mercilessly chained to the cruel post of the warrior-chief Beast, with his barbarian tribe now stacking wood at her nubile feet, when the strong clear voice of the poetic and heroic Handsomas roared, 'Flick your Bic, crisp that chick, and you'll feel my steel through your last meal!' -- Winning sentence, 1984 Bulwer-Lytton bad fiction contest.
gift basket (Értékelés: 1)
Szerző: paulpaaterson Dátum: 2006. június 23. péntek, 03:00
(Profil | Üzenet küldése)
plastic poker card [theplasticpokercardfor.blogspot.com] - plastic poker card best casino online slot [asbestcasinoonlineslotfrom.blogspot.com] - best casino online slot gifts [begiftsthe.blogspot.com] - gifts cialis [encialisfrom.blogspot.com] - cialis mobile polyphonic ringtones [enmobilepolyphonicringtoneswith.blogspot.com] - mobile polyphonic ringtones buy ionamin [wwwbuyionaminon.blogspot.com] - buy ionamin buy cyclobenzaprine [ofbuycyclobenzaprineby.blogspot.com] - buy cyclobenzaprine instant loans [aboutinstantloansde.blogspot.com] - instant loans forex trend [inforextrendbe.blogspot.com] - forex trend pc poker game [ispcpokergameto.blogspot.com] - pc poker game piercing [bepiercingon.blogspot.com] - piercing pogo backgammon [whenpogobackgammonof.blogspot.com] - pogo backgammon free line play poker [thisfreelineplaypokeran.blogspot.com] - free line play poker forex trader [withforextraderthis.blogspot.com] - forex trader gft forex [itgftforexfrom.blogspot.com] - gft forex buy condylox [frombuycondyloxis.blogspot.com] - buy condylox casino charles lake louisiana [ofcasinocharleslakelouisianato.blogspot.com] - casino charles lake louisiana perkins loan [deperkinsloanwww.blogspot.com] - perkins loan casino niagara package [wherecasinoniagarapackageat.blogspot.com] - casino niagara package casino employment windsor [wherecasinoemploymentwindsorfor.blogspot.com] - casino employment windsor casino poker chip set [thatcasinopokerchipsetwas.blogspot.com] - casino poker chip set download samsung ringtones [ordownloadsamsungringtonesthis.blogspot.com] - download samsung ringtones va loan [avaloanare.blogspot.com] - va loan diflucan [unddiflucanen.blogspot.com] - diflucan gift basket [forgiftbasketwho.blogspot.com] - gift basket You're currently going through a difficult transition period called "Life."Tartalomkezelő rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.10 másodperc